www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Extreem weer maar zelfs dan geen file op weg naar mijn werk!

13 december 2017 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant
foto Floris Hoefakker

Vlonderpad Mastbos foto Floris Hoefakker

Afgelopen dagen stond Nederland weer helemaal op de kop. Er viel sneeuw en t land was ontwricht. In vergelijking met decennia terug zijn we allemaal veel mobieler geworden en werken de meesten van ons niet meer naast de deur met monsterlijke files tot gevolg.

Ik had er geen last van. Ik woon op een minuut of tien fietsen van mijn prachtige werkplek in het Markdal, gelegen midden in de prachtige gebieden van Staatsbosbeheer in Brabant. Boswachterijen Ulvenhout en Chaam en het Mastbos zijn mijn achtertuin. En de achtertuin van de ruim 180 duizend inwoners van Breda. Je zou dus verwachten dat het altijd druk is in die bossen maar gelukkig valt dat heel erg mee. Vlak tegen de stad aan, ben je inderdaad zelden alleen maar hoe verder van de stad, hoe rustiger het wordt.

Verdwalen
Rond de Galderse heide in het Mastbos bijvoorbeeld, kom je eigenlijk alleen nog een enkele verdwaalde wandelaar tegen…nou ja…verdwaald…dat niet echt want verdwalen is moeilijk in deze overzichtelijke boswachterij met prachtige lanen en markante herkenningspunten. En volg je één van de gemarkeerde wandelroutes dan is verdwalen al helemaal niet mogelijk. Volg de bordjes en je komt uiteindelijk weer gewoon op je vertrekpunt. In het Mastbos vind je drie van deze routes. In het noorden de vier kilometer lange snuffelroute die gemarkeerd is met schildjes met een hondenkopje. Daar is het zoals al eerder gezegd wat drukker maar ook daar kun je nog steeds van rust genieten.

Gemarkeerde routes
In het centrale deel vind je de acht kilometer lange historische route, gemarkeerd met schildjes met een kasteeltje. Dit is een hele afwisselde route langs dichte bosvakken met loofbomen maar ook open grove dennen percelen. Je passeert idyllische vennen en hebt bij het uitzichtpunt een heel mooi beeld over het niet-toegankelijke reservaat de Kogelvanger. Voor een deel overlapt deze route de ruim zeven kilometer lange belevingsroute in het zuidelijke deel van het Mastbos. Ook daar verschillende bostypes en vennen met als klapstuk het vlonderpad over de Galderse hei. Kwetsbare natuur die je niet moet betreden maar door het vlonderpad wel van heel dichtbij te beleven is! Een geweldig mooi gebied tijdens alle maanden van het jaar.

Geluk kan zo simpel zijn!
Met de sneeuw van de afgelopen dagen is het werkelijk prachtig daar. De stilte is overweldigend…de uitzichten magisch…Als je binnen zit bij de warme kachel is het heel verleidelijk om binnen te blijven maar wees wijs en haal een frisse neus. Doe je jas aan, muts op en sjaal om…. Geniet van het buiten zijn….Krijg het koud, voel je tenen en je vingers…. Ervaar de natuur en voel dat je leeft! En ga daarna weer lekker naar binnen: terugdenken aan je mooie wandeling, wellicht foto’s terugkijken…opwarmen met een warme choco of iets sterkers…Geluk kan zo simpel zijn!

Voor meer info over de Baronie van Breda en Mastbos: klik hier

foto Arjo Riemslag (Galderse hei, zuidelijk deel Mastbos)
foto Arjo Riemslag (Galderse hei, zuidelijk deel Mastbos)
foto Arjo Riemslag (Galderse hei, zuidelijk deel Mastbos)
foto Arjo Riemslag (Galderse hei, zuidelijk deel Mastbos)

 

 

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  20 januari 2018 om 15:46

  AFGEZEGDE REIS

  De wintermorgen
  toont drie ooievaars, staande
  op lantaarnpalen.
  Is het koude Vaderland
  beter dan Afrika’s zon?

  Anneke, vanmorgen op 20 Januari fietste ik naar Den Hout voor onze clusdag. Aan de Terheijdense weg stonden drie ooievaars op lantaarnpalen. Dat was een blije verrassing. Tegelijk een verwonderlijk vraagteken. De ooievaars zullen om deze tijd van het jaar toch in Afrika toeven? Is deze winter nog niet bar genoeg om weg te trekken? Vandaar de tanka, die ik hierboven heb geplaatst.
  Wie weet, vindt een van die ooievaars de weg naar het Markdal, als tenminste een van hen niet de moeder van ons welbekende nest was. Nog een verlate wens voor het nieuwe jaar,

  Groeten van Han

 • Alma
  18 december 2017 om 10:51

  Mooi geschreven en prachtige foto’s! It’s the most wonderful time of the year…

 • Han Messie
  13 december 2017 om 17:19

  Wat een ander aanzien, die besneeuwde vennen. Maar ik meen wel het Rondven en het Goudbergven te herkennen, anders het grote waterland van zuidelijk Mastbos.
  Heb ik het bij het rechte eind, Anneke?

  • Boswachter Anneke Oomes
   13 december 2017 om 19:11

   Het is inderdaad het nieuwe ven op de Galderse hei, Han, in het zuidelijk deel van het Mastbos.

 • Nora hougee
  13 december 2017 om 10:39

  Wat een prachtig geschreven stuk! Ik zou zo de trein willen nemen om daar te gaan wandelen. Dankjewel!

  • Boswachter Anneke Oomes
   13 december 2017 om 19:12

   Dat lijkt me een heel goed plan! Geniet ervan!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog