www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Bijzondere veenpalen in het landschap

24 mei 2018 Boswachter Noortje Talens in Noord-Brabant

Ik gok dat u uit Brabant komt, omdat u dit blog leest. Deze provincie kent een rijke veengeschiedenis. Niet alleen de Peel, maar ook grote delen van West-Brabant en de Noorderkempen in België waren ooit bedekt met een metersdikke veenlaag. Het veen was in de vorm van turf honderden jaren de belangrijkste vorm van brandstof en leverde daarom veel geld op. Het weggraven ervan begon al in de 13e eeuw, waardoor rond 1750 nagenoeg al het veen weg was. Dit is tegenwoordig nog duidelijk te zien in het landschap door de zogenoemde turfgaten, veenputten en turfvaarten.

Veengeschiedenis

Ook in de gebieden van Staatsbosbeheer  in West-Brabant is de veengeschiedenis nog duidelijk aanwezig. Maak eens een wandeling door natuurgebied de Berk bij Etten-Leur. Daar loopt u tussen de veenputjes die tegenwoordig als habitat dienen voor bijzondere flora en fauna. Ik werd er laatst getrakteerd op een waar kikkerconcert!

Veenputjes de Berk

Verdwenen Venen

De gebieden Halsters Laag en Gastels Laag danken zelfs hun naam aan de veengeschiedenis. Deze gebieden liggen nu lager door het veen dat er afgegraven is. In beide gebieden, en in het Oudland zijn twee weken geleden veenpalen geplaatst voor het project “de Verdwenen Venen”. Dit project is in het leven geroepen om het turfverleden onder de aandacht te brengen en meer beleefbaar te maken. Zo worden er op verschillende plekken in West-Brabant en België veenpalen geplaatst, daar waar het veen gestaan heeft. De paal heeft dan ook de hoogte van de oorspronkelijke hoogte van het veen. In het Halsters Laag stak het veen wel 2,5 meter boven het huidige maaiveld uit! Natuurlijk was ik erbij om een mooie plek voor de palen uit te zoeken. Zie de foto’s voor het resultaat.

Turfbox

Volgende maand wordt het project feestelijk geopend waarbij ook de turfbox wordt gepresenteerd. Deze bevat het boekje ABC van de turf, 5 eeuwen turfwinning in de grensregio Noord-Brabant en Antwerpen  en een aantal wandel –en fietsroutes die u langs de veenpalen brengt. Binnenkort op verschillende plekken te koop, maar u kunt er natuurlijk nu al op uit om van onze mooie (veen)gebieden te komen genieten.

Veenpaal Halsters
Plaatsing veenpaal Gastels Laag

 

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  1 juni 2018 om 12:47

  DRUK ZAND

  De bosweg siddert:
  snel komen en verdwijnen
  piepkleine padjes.

 • Han Messie
  25 mei 2018 om 12:19

  Dag Noortje,

  Bedankt voor jouw keurige uitleg, aangaande de gewezen veengebieden in West-Brabant. Ja, kikkerconcerten zullen daar nu steeds aan de orde van de dag zijn.
  Daarbij moet ik zeggen: Als ik kikkerconcerten wil horen, zijn mijn uitverkoren gebieden wel de houtvijver en de moerassen bij de kogelvanger van het Mastbos. De goudberg bij Strijbeek bezoek ik ook heel graag. Oorverdovende kikkerliefde!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog