www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Rust, ruimte, stilte en natuur op de Vlagberg en Beugense Peel

12 juni 2018 Boswachter Wessel Pruissen in Noord-Brabant

Natuurkampeerterrein de Vlagberg

Bij Staatsbosbeheer vinden wij het belangrijk dat iedereen zich verbonden kan voelen met de natuur, en dat iedereen de natuur kan beleven en benutten. Uiteraard loopt dit parallel aan de bescherming van de natuur. Logeren bij de boswachter is voor ons een prachtige manier om deze drie zaken samen te laten komen. We benutten het bos door er plaatsen in te richten waar je je tent kunt opzetten, om vervolgens in alle rust en met respect voor de natuur, de vogels en de stilte kunt beleven.

Helaas is dat laatste niet altijd even vanzelfsprekend. Waar we vanaf natuurkampeerterrein de Vlagberg en groepskampeerterrein de Beugense Peel in Sint Anthonis van de rust kunnen genieten, te midden van een prachtig stiltegebied, zo vond de groei van buitenfestivals zijn weg naar de omliggende natuur- en akkerbouwterreinen in de gemeente. Op zich niets mis mee, wie houdt er niet van een feestje op zijn tijd? Helaas gingen deze festivals gepaard met veel geluidsoverlast, die tot ver over de grenzen van het stiltegebied reikte. Tot ver na middernacht en soms weekenden op rij. En daar is wel iets mis mee, want dat botst met de belangen van de natuur en van onze gasten.

Vorig jaar gebeurde het voor het eerst dat de boswachters meerdere families hebben moeten verplaatsen naar natuurkampeerterreinen in andere provincies, te midden van hun weekendje weg in de rustige natuur. Simpelweg omdat de kinderen geen oog meer dicht deden. En een echtpaar dat regelmatig een weekend kwam ont-stressen van een drukke baan, ging aan het eind van het weekend moe weer naar huis. Logeren bij de boswachter en de daarbij horende rust kwam in gevaar.

Staatsbosbeheer is, samen met andere ondernemers uit de streek, het gesprek aangegaan met de gemeente Sint Anthonis en de locatie-eigenaars van de buitenfestivals.  Deze vele gesprekken resulteerden in een nieuw gemeentelijk beleid voor evenementen en geluid. Hierin zijn we tot een compromis gekomen, waar rust voor mens en dier centraler komt te staan, zonder de festivals helemaal te verbannen. Het jaar 2018 wordt een pilotjaar, waarin de gemeente de beleidsregels met betrekking tot geluidsnormen, evenementenlocaties, rustweken en eindtijden flink zal aanscherpen.

Natuurkampeerterrein de Vlagberg

Eén festival mocht van de gemeente echter niet geraakt worden door deze nieuwe beleidsregels. En dat is het Pinkstertoernooi, met de daarbij horende Pinksterfeesten. Wij wilden voor dit feest dat zó gedragen wordt door de gemeenschap in Sint Anthonis graag een uitzondering maken. Al met al is Staatsbosbeheer gelukkig dat natuurkampeerterrein de Vlagberg en groepskampeerterrein de Beugense Peel kunnen blijven bestaan, en dat de gasten weer in alle rust en stilte van de natuur kunnen genieten!

Staatsbosbeheer & boswachters Wessel en Frank

reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    12 juni 2018 om 16:20

    Een prachtig iets, zoals de boswachterij genot, feest en rust in de natuur al vloeiend met elkaar kan laten spelen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog