www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Koudwatervrees?

5 december 2018 Liza van Velzen in Noord-Brabant

enkele weken terug zwom ik nog met een achtergrond van bomen in herfsttooi, inmiddels zijn ze kaal!

Staatsbosbeheer biedt beleven aan in zijn natuurgebieden. Je kunt er wandelen, mountainbiken, paardrijden, fietsen, hond uitlaten… Nu heb ik iets nieuws ontdekt bij onze buren: Zwemmen. Wellicht denk je: Zwemmen? Is dat nieuw? Dat niet echt! De Galderse meren bij Galder en ’t Zand in Alphen worden druk bezocht in de zomer. Geweldige plekken midden in de natuur. Maar niet alleen in de zomer is zwemmen een mooie verkoelende beleving. Ook in de winter kan je daar dippen. En dát ontdekte ik onlangs!

Het klinkt natuurlijk ontzettend koud…. Maar door training en focus kan je enkele minuten in het koude water vertoeven met een prachtig herfstig of winters decor, zonder dat je het echt koud krijgt. Natuurlijk gaat je bloed als een malle stromen; daardoor heb je het gevoel dat je (weer) leeft en kom je er totaal verfrist uit.

Dat vind ik ook zo mooi! Door deze beleving is je lichaam en geest echt opgeschoond.
Het vergt wel enige training voor je minuten lang in winters natuurwater kunt genieten. Je bouwt rustig op met koud na douchen en kort dippen in natuurwater. Daar zijn op internet allerlei programma’s voor te vinden. Ook staat internet vol met redenen waarom zo’n koud-watertraining goed voor je is. En om een goede afweging te kunnen maken of dit iets voor je is, vind je er ook wel kritischere noten.

Al met al is het voor mij een hele waardevolle toevoeging aan de manieren om natuur te beleven!


Enkele weken terug zwom ik nog met een achtergrond van bomen in herfsttooi, inmiddels zijn ze kaal!
reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  5 december 2018 om 18:50

  Liza,

  Het plezier om te zwemmen in de Galderse meren en ’t Zand in Alphen, zal ik jou en meer mensen van harte gunnen.
  Toch denk ik met weemoed aan een halve eeuw terug, toen het daar nog ruig weiland en heideveld was. Tijd is niet tegen te houden!

 • Marijke Timmermans
  5 december 2018 om 16:30

  Ik herkende je meteen liza. Heel stoer om te doen, maar vraagt zoals je zegt training. Zeker een goede manier van de natuur beleven. Jammer dat er geen sauna’s zijn naast de SBB meertjes. Ik wens je veel plezier met jouw natuur belevenissen. Groetjes Marijke T.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog