www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Reintje trekt zijn baantjes

24 april 2020 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

Zwemmende vos.

Heel veel dieren kunnen zwemmen. Ieder op zijn eigen wijze, dat wel, maar (kunnen) zwemmen is voor het overleven per slot essentieel. Dat spreekt voor zich voor vissen, eenden, kikkers en andere typische waterdieren, maar ook andere dieren zijn al dan niet perfect in staat het hoofd boven water te houden. Of het nu om herten, slangen of muizen gaat, in noodgevallen kunnen zij allemaal in het water uit de voeten. Vele insecten, reptielen en vogels echter niet. Zij hebben niet de juiste lichaamsbouw en water is nu eenmaal niet hun element. Door de lucht die zich tussen de veren bevindt, blijven sommige niet-watervogels weliswaar wel even drijven, maar dat is wel heel tijdelijk.

Niet uit de lucht gevallen

Zoogdieren – met uitzondering van apen – daarentegen kunnen vrijwel allemaal goed zwemmen. Neem nu deze vos: Zwemmend in het Veerse Meer op weg naar de Haringvreter? Feit is, dat daar op het midden in het Veerse Meer gelegen eiland sinds een dikke drie jaar vossen voorkomen. En die zijn niet uit de lucht komen vallen. Ze hebben op eigen kracht – dus zwemmend – het eiland bereikt. Sinds die tijd is het aantal in het riet broedende grauwe ganzen trouwens aanmerkelijk afgenomen. Vossen zijn immers niet vies van een eitje of een ganzenkuiken. Bovendien zorgt hun aanwezigheid ervoor dat de animo om te broeden wat minder is. Kortom, een welkome medewerker in het streven de aantallen ganzen wat te reguleren. Jammer is natuurlijk wel, dat Reintje geen onderscheid maakt tussen de eieren van ganzen en die van de kiekendief…

Foto’s: Berry Goudzwaard, Waterschap Scheldestromen

 

 

reageren

geef een reactie

 • Corinne Polpe
  24 april 2020 om 19:18

  Ja, reintje de vos! Schitterende dieren! Mooie foto ook!… Nu de jagers nog?….. Zet ze ook eens op een foto (met naam én toe naam)?… “By the way”, deze dieren hebben ook het recht op leven!…

  • mart den hollander
   25 april 2020 om 11:52

   Ja, de vossen hebben recht om te leven, maar ten koste van hoeveel? Realiseer uzelf dat de gebieden waar volop vossen voorkomen, de andere fauna met 75 % gedecimeerd wordt!!

 • Inge Brandsma
  24 april 2020 om 16:36

  Wat mooi! Dit wist ik niet, weer iets geleerd. Leuk hoor.

  • Kees Mol
   24 april 2020 om 18:34

   Mooie foto

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog