www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

De allerbeste wensen voor een super 2019!

2 januari 2019 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Namens alle boswachters van Brabant wens ik alle lezers een heel mooi, gezond, gelukkig en vooral groen nieuwjaar. Dat alle wensen uit mogen komen en dat er over een jaar terug gekeken kan worden op een heel geslaagd 2019!

Aan het einde van 2018 zaten we met de collega’s van Brabant West bij elkaar voor een terugblik op het jaar 2018, dat ons heel veel moois bracht. Natuurlijk zijn er zaken die we ons anders hadden voorgesteld, zijn er dingen die beter hadden gekund … maar we konden vooral trots terug kijken op successen.

Werken in de natuur betekent dat je niet alles in de hand hebt: Je kunt niet alles controleren. Denk bijvoorbeeld aan het weer. De afgelopen zomer was lang, warm en vooral droog…heel droog. Vennen die in geen 30 jaar droog hadden gestaan, stonden dat het afgelopen jaar wel. Voor de diverse insectenlarven dramatisch omdat zij zonder water niet kunnen overleven. Toch leverde de droogte ons ook een aantal successen op. De zonnebaars is al lange tijd een grote plaag. In het Mastbos bijvoorbeeld worden al verschillende jaren op rij duizenden zonnebaarzen weg gevangen ten behoeve van amfibieën en insecten. De slimme baarzen die de netten en fuiken wisten te omzeilen waren dit jaar toch de klos omdat ook deze in de drooggevallen poelen niet wisten te overleven. Dit betekent dat de eitjes die komend seizoen worden afgezet meer kans hebben om te overleven omdat er minder vraat zal zijn.

Ook in het Ulvenhoutse Voorbos konden we profiteren van de droogte. In dit van nature vrij natte bos kunnen we normaliter maar gedurende een korte periode werken. Nu het zo droog was, konden we van de nood een deugd maken door werkzaamheden sneller en eerder uit te voeren!

Terugkijkend op het jaar kwamen ook de prachtigste foto’s voorbij van soorten die we dit jaar in onze provincie konden spotten. Daarbij een aantal voor West Brabant bijzondere soorten. Hieronder delen we een selectie van boswachter Joey Braat. Geniet ervan en hoop met ons dat komend jaar nog meer mensen deze soorten kunnen waarnemen!

Heb je zelf een mooie waarneming? Laat het ons weten. We zijn benieuwd wat je waar aantreft!

Deze brede wespenorchis heeft een aparte kleur door de afwezigheid van bladgroenkorrels.

 

Er werden een flink aantal middelste bonte spechten geteld in West Brabant. De vogel is direct herkenbaar als specht maar is net wat kleiner dan de grote bonte specht. (overigens nog steeds een stuk groter dan de kleine bonte specht die qua formaat meer weg heeft van een mus)

 

Deze sierlijke witsnuitlibel werd door onze boswachter ecologie en monitoring gezien in Boswachterij Dorst. Het is een zeer zeldzame soort voor Nederland en Vlaanderen.

 

De strandplezier zit graag op open, zandige plaatsen als stranden en zandplaten. Het is een zeldzame vogel voor West Brabant. Strandplevieren zijn veel lichter dan bontbekplevieren, die in Nederland algemener zijn. Het voedsel van deze oogjager bestaat uit insecten, kreeftachtigen, spinnen en andere diertjes. Je kunt hem spotten in het Markiezaat.

 

Oostvaardersplassen, Biesbosch…en dan nu West-Brabant? De zeearend doet het goed in Nederland en wordt ook steeds vaker gespot in onze provincie. Zal deze machtige vogel dit jaar hier ook gaan broeden?

 

De keizersmantel leeft in bossen met veel viooltjes en keerde in 2015 terug in Nederland, na 30 jaar afwezigheid. Een mooie soort voor Brabant!

 

Boswachter Joey Braat zag deze groep dwergganzen uit Zweden. Van de zeventwintig vogels waren er veertien geringd en één gezenderd. Joey deelde de gegevens uiteraard met de Zweedse onderzoeker die de populatie dwergganzen volgt.
reageren

geef een reactie

 • Mv. W.M. van Lieshout
  5 januari 2019 om 17:32

  Alle medewerkers / sters , veel geluk en een goede gezondheid in 2019 van een Nijverdalse vrijwilligster.

 • Han Messie
  2 januari 2019 om 11:12

  Alle boswachters van Staatsbosbeheer ook een zeer gelukkig 2019 toegewenst.
  Zelf heb ik ook veel wensen voor het komende jaar. Wat zou mijn liefste wens zijn? Misschien wel dat de zeearend hier voorgoed zal kunne aarden en zich op meerdere plaatsen in Nederland zal vestigen, daarbij ook ver van de Biesbosch af.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog