www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Het smeulende veen lijkt eindelijk onder controle

18 juni 2020 Boswachter Lieke Verhoeven in Noord-Brabant

Er leek geen einde aan te komen. Op maandag 20 april ontstond er een grote brand in natuurgebied de Deurnsche Peel. Na vijf dagen en vier nachten blussen werd het sein brand meester gegeven, en leek het ergste achter de rug. Toch duurde het uiteindelijk nog bijna twee maanden totdat ook het smeulende veen onder controle was. Vanaf deze week stoppen we met actief blussen, en voeren we alleen nog controles uit. Mocht het veen toch weer opnieuw gaan smeulen, staan de aannemers paraat om snel in te grijpen.

Intensieve brandbestrijding

Sinds de brandweer de controle weer heeft overgedragen aan Staatsbosbeheer zijn er continu aannemers bezig geweest met de bestrijding van de brand. Ik maakte er een vlog over: klik hier voor de video op Youtube. In het filmpje is goed te zien dat het een lastige klus is om het smeulende veen te blussen, en dat het echt maatwerk is. Nu er geen rookpluimen meer zichtbaar zijn blijven we toch extra alert. Ervaring leert namelijk dat het veen zelfs na weken weer opnieuw kan gaan branden.

Het blussen van het smeulende veen is maatwerk. Met een schep en water zorgt de aannemer ervoor dat de gloeiende laag zich niet verder kan uitbreiden
Het veen kan makkelijk weer gaan branden als er zuurstof bij komt

Brandbare bodem

Het is een lastig fenomeen, een veenbrand. Ook al zijn er geen vlammen of groot vuur meer aan de oppervlakte, ondergronds kan het nog lang door blijven smeulen. Veengrond is namelijk erg brandbaar, en houdt goed warmte vast. Als de temperaturen hoog oplopen, en er vervolgens weer voldoende zuurstof bij komt, kan het veen weer gaan branden. De droogte van de afgelopen weken hielp natuurlijk ook niet mee. Vooral de rookoverlast was erg vervelend voor de omgeving. Gelukkig lijkt de situatie nu onder controle, na 2 maanden van intensieve brandbestrijding en wat flinke regenbuien!

Met name aan het eind van de middag en in de avond was de rookoverlast het grootst

De natuur gaat gewoon door

En ondertussen is het op sommige plekken alweer bijna niet meer te zien dat het er enkele weken geleden heeft gebrand. Het pijpenstro schiet overal weer de grond uit, en ook de adelaarsvaren staat op sommige plekken alweer 1,5 meter hoog. Gelukkig is ook op sommige plekken de bijzondere hoogveennatuur nagenoeg gespaard gebleven tijdens de brand. Een voordeel van deze bijzondere soorten, zoals bijvoorbeeld lavendelheide of zonnedauw, is dat deze juist op vochtige plekken groeien. We kunnen na de brand goed zien dat de lager gelegen plekken in het landschap veel minder geleden hebben door de brand, omdat het daar vaak vochtiger is dan op de hogere delen. Toch voorzichtig goed nieuws, ondanks dat een brand natuurlijk een enorme klap is voor het ecosysteem!

De lavendelheide in de boerenkuilen in de Liesselse Peel lijkt zich weer snel te herstellen in de vochtige delen!
Kleine zonnedauw tussen het veenmos
Een blauwborst in een van de verbrande berken

Onderzoeken en herstelmaatregelen

Ondertussen zijn er verschillende onderzoeken opgestart naar aanleiding van de brand. Vanuit verschillende invalshoeken zijn experts gevraagd om mee te werken aan deze onderzoeken. Meer hierover kan je lezen op de website van de gemeente Deurne. Ook zijn we sinds vorige week gestart met schapenbegrazing, met als doel om het massaal opkomende pijpestrootje terug te dringen.

 

Een kudde van 360 schapen graast momenteel in de Liesselse Peel

 

reageren

geef een reactie

 • Wil van Lieshout
  24 juni 2020 om 16:28

  Dat moet een angstaanjagend iets geweest zijn . En wat is het toch hartverwarmend als je ziet hoe snel er weer iets gaat groeien.
  Een paar jaar gelden werd er op een zondagmorgen vroeg ( 6.30 uur ) alarm geblazen . Een deel van De Sallandse Heuvelrug stond in brand. Al vrijwilliger ben ik erg gevoelig voor dergelijke berichten. Gelukkig was de brandweer snel aanwezig en kon met moeite de brand blussen.
  Een paar weken later besloot ik eens te gaan kijken . Tot mijn verbazing zag ik al weer kersverse groene pollen in een roetzwarte grond. Wat was ik blij , ook al was mijn witte pantalon niet om aan te zien . Ik bleef blij !

  Met vriendelijke groet,

  Mv. W. M . van Lieshout .

  P.S. Het komt bij u ook wel weer goed , al zal het iets langer duren.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog