www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Droom niet je leven, leef je dromen: De parels van de Peel

1 september 2020 Boswachter Lieke Verhoeven in Noord-Brabant

Er is bijna vier jaar gewerkt aan een nieuwe natuurfilm over de natuur in de Peel. Han Meeuwsen, oprichter van Nature Moments Productions en initiatiefnemer voor de Parels van de Peel, kon helaas de afronding van de film niet zelf meer meemaken. Dankzij bevriende natuurliefhebbers en collega's is de film toch afgerond, en gaat Parels van de Peel binnenkort in première.
Een gastblog van boswachter ecologie Jap Smits.

In de zomer van 2017 overleed Natuurfilmer Han Meeuwsen uit Asten. Han had gedurende de vijf jaar daarvoor gewerkt aan de natuurfilm ‘De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide’. Tijdens de première van deze film op 2 november 2016 in Theater VUE in Eindhoven, liet Han weten dat hij ondanks zijn ziekte nog niet klaar was met filmen. Hij wilde ook nog een film maken van de Peel, een prachtig natuurgebied dicht bij zijn woonplaats.

Spiegeldikkopje, foto door Jap Smits

Dat najaar en de winter van 2016/2017 begon hij met filmen in de Pelen. Vroeg in de ochtend filmde hij roofvogels en waterwild en tot laat in de nacht de das. Overdag, als hij zich goed voelde ging hij voor de Peelvlinders en opzoek naar de eekhoorn. Hij werd daarbij geholpen door zijn zonen, bevriende natuurfotografen en boswachters van Staatsbosbeheer. Zelfs toen Han door zijn ziekte bijna niet meer in staat was om het veld in te gaan legde hij nog het voergedrag van de bijzondere draaihals vast. Eenmaal aan huis gekluisterd knutselde hij in zijn studio nog een veenbiotoop in elkaar om close-ups te maken van de veenmol. Eind juli 2017 kwam er helaas een veel te vroeg einde aan zijn energieke leven en carrière als natuurfilmer en overleed Han op 52 jarige leeftijd.

Han had de wens uitgesproken, dat de film waaraan hij zo opportunistisch was begonnen, afgemaakt zou worden door een bevriende jonge natuurfotograaf Jarno van Bussel uit Asten. In de nazomer van 2017 ging Jarno samen met natuurfotograaf Jos van de Kerkhof en met hulp van Staatsbosbeheer boswachter John Vereijken en Chris Meeuwsen, de zoon van Han aan de slag om Han ’s laatste droom af te maken.

Ronde zonnedauw, foto door Jap Smits

Het is nu ruim drie jaar na Han zijn overlijden en zijn droom de film ‘De parels van de Peel’ is alsnog uitgekomen. Op 18 september 2020 gaat de film in Première. Wederom in filmtheater de VUE in Eindhoven. Twee dagen daarna op zondag 20 september wordt de film vertoond te in het Buiten Centrum de Pelen van Staatsbosbeheer, gelegen aan de Moosdijk 15 in Ospel. Voor kaartjes kijk hier. Verdere voorstellingen worden aangekondigd op de website van Nature Moments Productions: www.naturemomentsproductions.com.

Droom niet je leven… leef je dromen was de lijfspreuk van Han. Samen met zijn zoons, zijn vrouw Mieke,  bevriend natuurfotografen Jarno en Jos en met hulp van de Peel boswachters van Staatsbosbeheer is deze droom werkelijkheid geworden.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de trailer van de Parels van de Peel.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog