www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Hoog bezoek in de Peel

20 september 2022 Boswachter Lieke Verhoeven in Noord-Brabant

Foto door Erik van de Burgt

Op donderdag 15 september was er hoog bezoek in de Deurnsche Peel. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima reisden af naar Brabant voor een streekbezoek aan verschillende gemeenten. Op uitnodiging van de Gemeente Deurne had ik de eer om het koningspaar rond te leiden namens Staatsbosbeheer en hen bij te praten over de (natuur) ontwikkelingen in de Peel. Een super bijzondere ervaring!

Mondje dicht

Eigenlijk zou het streekbezoek al twee jaar geleden plaats vinden, maar werd toen verschoven in verband met corona. Nu was het dan toch eindelijk zover. Enkele maanden geleden belde de gemeente Deurne op om te vertellen dat het bezoek opnieuw gepland werd. Maar nog wel even mondje dicht, want het bezoek was nog strikt geheim. Ik heb speciaal mijn vakantie ingekort om op tijd terug te zijn, want de koning en koningin een rondleiding geven gebeurt niet iedere dag natuurlijk!

Bij het informatiepaneel vertelde ik kort wat over de omvang van het natuurgebied. Ook de branden van september in de Mariapeel en van 2020 in de Deurnsche Peel kwamen ter sprake. Foto door Erik van de Burgt

Veranderende waarden

Het streekbezoek aan de gemeente Deurne stond onder andere in het teken van natuurbehoud. Ik mocht het koningspaar meenemen voor een wandeling aan de rand van de Deurnsche peel. Helaas hadden we niet genoeg tijd om verder het gebied in te gaan. Ik vertelde over de geschiedenis van de Peel, over hoe het gebruik van het gebied zo ontzettend is veranderd in een korte tijd. Van woest moeras naar kleinschalige ontginning voor eigen gerief, en van ‘industrieterrein’ voor turfwinning naar Europees beschermde natuur. Met dit veranderende gebruik veranderden ook de waarden en de kijk op de Peel. Dit zorgt voor complexe dilemma’s in een klein gebied, waar het zoeken is naar een goede balans tussen de verschillende belangen. Ik vertelde ook over waarom het hoogveen een belangrijke rol kan spelen in een veranderend klimaat. Voor opslag en buffering van regenwater, maar ook voor het opnemen en vasthouden van CO2 uit de atmosfeer. Speciaal voor deze gelegenheid had ik een klein beetje veenmos verzameld en meegenomen in een emmer. Zo kon ik laten zien hoe het veenmos als een spons werkt, dat tot wel 30x zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden.

Het uitknijpen van het veenmos, laag bij de emmer om modderspetters op de kleding te voorkomen.. Foto door Omroep Brabant

Langs de wandelroute stonden Wim van Opbergen van Werkgroep Behoud de Peel en Ernest de Groot van Waterschap Aa en Maas. Wim vertelde over de rol van de Werkgroep in de Peel, Ernest lichtte natuurherstelproject Leegveld toe. In het begin van de wandeling liep André Joosten ook mee, geboren en getogen in Helenveen. Hij vertelde over wat de Peel betekent voor de inwoners, en dat het niet altijd even makkelijk is om zo dicht tegen het natuurgebied aan te wonen.

Koningin Maxima toont een van de afbeeldingen die Wim van Opbergen bij zijn verhaal over stikstof liet zien. Foto door Omroep Brabant
Ernest de Groot vertelt over het belang van water voor het hoogveen, en de rol van project Leegveld voor vasthouden van dat water. Foto door Erik van de Burgt

De ‘echte’ Peel

Vol interesse werd er geluisterd naar de verschillende verhalen. Ook stelde het koningspaar goede en kritische vragen, waaruit bleek dat ze zich goed ingelezen hadden. Aan het eind van de wandeling vraag ik de koning en koningin nog eens achterom te kijken. “Daar tussen de berken door, zie je een klein stukje van de ‘echte’ Peel. Helaas hebben we nu geen tijd om een kijkje te nemen in het moeras”. De koning grapt dat ze dan maar een keer terug moeten komen voor een uitgebreidere wandeling. En daar heb ik het Koningspaar natuurlijk van harte voor uitgenodigd.

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  21 september 2022 om 09:51

  Lieke,

  Jouw rondleiding en uitleg voor het koninklijke echtpaar zal wel Nederlands geschiedenisboeken ingaan! Grote eer!

  • ad kersten
   25 juli 2023 om 19:31

   ik ga even terug in de peel de grootte verandering in de peel is gebeurd in de periode 1853 tot1920 door de uitvinding van turfstrooisels fabrieken .toen was het goud in de peel, voor deze bedrijven is hier goud verdient nadien is het snel met de peel verder vervallen . maar ook de uitvinding van de dragline de poelen zijn toen uit gevonden net na de wo 2 in gezet voor afgraven van het veen .
   de uitspraak van den helenaveender het moet zo blijven het is altijd zo geweest.
   de peel is eeuwen lang uit geveend .

   groetjes ad kersten en ook aan lieke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog