www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Chicken of the woods, het verhaal van de zwavelzwam

2 augustus 2018 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Uit een van de grote oude eiken op Duinvliet steken grote schijven. Een schitterde geeloranje paddenstoel, de zwavelzwam. De kleurrijkste in zijn soort die nu veel te zien is. De zwavelzwam wordt in Engeland ook wel chicken of the woods genoemd en dat komt niet door zijn kleur.

Schimmel

Eigenlijk zien we maar een heel klein deel van deze zwam, of eigenlijk de schimmel. De zwammen zijn de vruchtlichamen van de schimmel. Wanneer de conditie perfect is komt de schimmel tot bloei en verspreid zijn sporen via de zwammen. De zwavelzwam groeit in kernhout van voornamelijk loofbomen in zoals wilg, populier en eik. Doordat de zwavelzwam in het kernhout van de boom groeit kan een boom het nog een lange tijd volhouden. Dit komt doordat de sapstroom van een boom zich in het spinthout bevinden en niet in het kernhout. Op de langere termijn ontstaat er bruinrot in de boom en zullen er takken uitschuren omdat deze niet sterk genoeg meer zijn.

Een klein gaatje is genoeg

Zwavelzwam van dichtbij

Een boom wordt niet zomaar aangetast door de zwavelzwam. Dit gebeurt pas wanneer de sporen, de zaden van een paddenstoel, de boom binnen kunnen dringen. Een boom beschermt zich zo goed mogelijk tegen de buitenwereld met een dikke laag schors. Als de schors beschadigt of het levende hout bloot komt te liggen door het uitscheuren van een tak kunnen de sporen zich nestelen in het hout waar de schimmel kan groeien. Hierom zie je de zwammen vaak voor het eerst op een beschadigde plek op een boom.

Kip 2.0

In Nederland mag het helaas niet maar in Engeland word de zwavelzwam veel gezocht voor consumptie. De zwam heeft daar de bijnaam ‘Chicken of the woods’. Deze bijnaam kreeg hij door zijn kip-achtige smaak en structuur na het bakken of frituren.

In Nederland wordt het eten van de zwavelzwam betwijfeld. Het eten van de paddenstoel kan een allergische reactie veroorzaken. Hierom wordt de zwam in Nederland niet gegeten. In andere landen wordt dit voorlief genomen.

Ontdek de wereld van paddenstoelen op Elswout

Op 14 oktober kan je op Buitenplaats Elswout mee met een paddenstoelen expert die je alles kan vertellen over de wonderlijke wereld van schimmels, zwammen met paddenstoelen. Deze excursie is te boeken via de site van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog