www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Paddenstoelen in het Purmerbos

17 november 2020 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

De honingzwam in het Purmerbos.

De laatste tijd is het prachtig herfstweer geweest. Als ik in de ochtend door het Purmerbos loop valt het zonlicht prachtig door de verkleurde herfstbladeren aan de bomen. Heerlijk wandelen is het dan. Ook zie ik veel paddenstoelen. Op het dode hout of op de grond. Ze zijn erg mooi en er zijn erg veel verschillende soorten. Ik heb er ook wat mooie foto’s van gemaakt. Maar als ik thuis ben valt het me toch tegen om de paddenstoelen op naam te brengen. Ik blader door een boek waar wel zo'n 1200 soorten in staan!

Wat is een paddenstoel eigenlijk?

Een paddenstoel is een vruchtlichaam van een schimmel die onzichtbaar in de bodem of in hout leeft. De schimmel leeft van dode bladeren en dood hout. Er zijn ook paddenstoelen die op levend hout groeien. De schimmel wilt zich voorplanten en daar zijn de paddenstoelen voor. Die verspreiden sporen die onder andere door de wind verspreid worden. De paddenstoelen zijn belangrijk voor de vertering van dood hout en andere dode planten. Uiteindelijk valt een oude boom uiteen in compost. Dat is weer voedsel voor de planten en bomen in het bos.

Een aantal soorten

Een paar soorten die ik heb gezien in het Purmerbos.

De peksteel.

De peksteel kwam ik tegen langs het wandelpad waar veel hazelaars staan. In het noordelijke deel van het bos. Er lag daar een stapeltje oud hout. De Peksteel heeft een hele mooie warme kleur.

De geschubde inktzwam.

De geschubde inktzwam kom je in het bos, maar ook vaak in bermen tegen. In een jonge stadium is het een soort die je kan eten. Als de zwam ouder wordt gaat de rand van de hoed omkrullen en wordt dan zwart. Er kan zelfs wat “inkt” vanaf druipen. En dat ziet er dan niet heel smakelijk uit! Ik haal mijn paddenstoelen dan wel bij de groenteboer.

De porseleinzwam.

Op de hoeden van deze paddenstoel zit een slijmlaag. Daarom glimt hij zo mooi. Ook de porseleinzwam kan gegeten worden. Maar de paddenstoel is geurloos en ook smaakloos. Toch is het een nuttige paddenstoel voor de mens. Er kan namelijk een medicijn van gemaakt worden tegen huidziektes.

De paarse korstzwam.

Ik dacht eerst een elvenbankje gefotografeerd te hebben. In het Purmerbos komen ook veel elvenbankjes voor. Maar de vorm van deze was toch wel afwijkend. Het bleek de paarse korstzwam te zijn. Deze paddenstoel kan je op zowel dood hout als op levend hout tegen komen. Hij leeft ook op vruchtbomen en rozenstruiken en veroorzaakt dan ‘loodglansziekte’. Bladeren van aangetaste bomen krijgen dan een grijze loodkleur.

Geniet van de herfst

Dit zijn een paar voorbeelden van de vele paddenstoelensoorten die op het moment te zien zijn. Met veel regen en met vorst worden de paddenstoelen lelijk. In december verdwijnen de meesten paddenstoelen dan ook. Als het meezit kan je eigenlijk het hele jaar paddenstoelen vinden, maar het toppunt ligt wel in de herfst. Kortom, geniet ervan nu het kan!

Ook in deze tweede (gedeeltelijke) corona-lockdown is de natuur gewoon ‘open’. Zo kan het met name in de weekenden erg druk zijn in het Purmerbos. Geef elkaar de ruimte, dus mijd drukke gebieden en drukke tijdstippen en ga weg als je ziet dat het ergens lastig wordt om afstand te bewaren. Zo blijft het voor mens en dier aangenaam en kunnen we in deze moeilijke tijd de natuurgebieden als uitvalsbasis blijven gebruiken. Lees ook op onze website of in de boswachtersblog suggesties voor onbekende plekken, waar je dan in alle rust van de natuur kan genieten.

reageren

geef een reactie

  • Rolf
    24 november 2020 om 20:23

    Hoi Inga, vorige week woensdag 18-11 een prachtige dag in het Purmerbos met echtgenote en 5-jarige kleindochter. Ook veel paddenstoelen gezien en op een zonnige plek een citroenvlinder. Bos wordt steeds meer bos en ideaal voor kinderen, lekker door de bladeren rennen en in bomen klimmen. Groet Rolf

  • ria
    17 november 2020 om 12:20

    leuk verslag, ik kom zelf nooit meer in de natuur (loopproblemen door ms) maar ik kijk en lees graag naar/over de natuur, dank je voor het verslag, groet ria

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog