www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Drukte in het Purmerbos

19 maart 2020 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

Het is weer broedseizoen. Honden aanlijnen, eventueel ook in losloopgebieden.

Veel mensen zoeken de natuur op. De lente is in aantocht, maar ook vanwege het coronavirus. De natuur is uitnodigend en rustgevend, zeker in deze periode. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. De natuur is op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst. Rust voor (broedende) dieren is belangrijk. Staatsbosbeheer heet bezoekers welkom in de natuur en vraagt dat iedereen de maatregelen van het RIVM in acht neemt en de toegangsregels van het gebied respecteert. Zo blijft het voor mens en dier aangenaam en kunnen we in deze moeilijke tijd de natuurgebieden als uitvalsbasis blijven gebruiken.

Broedseizoen

Het broedseizoen is weer begonnen. In het Purmerbos zijn honden niet toegestaan, met uitzondering van het hondenlosloopgebied. Honden kunnen dieren verstoren met hun aanwezigheid, geurspoor of ontlasting. Om de dieren niet te verstoren vragen we om honden in het losloopgebied ten alle tijden onder appel te houden of anders toch aan te lijnen. Als een hond wild ruikt, wordt het jachtinstinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Rustende dieren schrikken en gaan op de vlucht als een hond te dichtbij komt, bijvoorbeeld broedende fazanten.

Maatregelen

Ook Staatsbosbeheer heeft de nodige maatregelen getroffen in verband met het coronavirus. De komende weken zijn alle excursies en bijeenkomsten met (grote) groepen geannuleerd, de natuurkampeerterreinen en buiten- en informatiecentra gesloten. De natuurgebieden zijn vrij toegankelijk maar op sommige plekken, waar het te druk is, kunnen boswachters, bijvoorbeeld via posters, aan bezoekers vragen om weg te blijven. Kijk voor meer informatie op onze website.

reageren

geef een reactie

 • Roland Smit
  7 oktober 2020 om 19:51

  Honden zijn in het Purmerbos helaas wél toegestaan, met uitzondering van de speelbossen, het kleinste gedeelte.
  De gewone voetganger/fietser delft het onderspit door deze hondenplaag met schreeuwende baasjes.

  • jamiejenner
   8 oktober 2020 om 08:11

   Beste Roland,
   In het hondenlosloopgebied zijn honden in het Purmerbos inderdaad toegestaan. Op onze website kun je een plattegrond van het bos downloaden. Hierop zie je inderdaad dat honden niet zijn toegestaan in het speelbos en de speeltuin, maar ook in het zuidelijke, rustigere gedeelte van het Purmerbos (ongeveer de helft van het bos) zijn honden niet toegestaan. Daar kunnen wandelaars, ruiters en fietsers die liever geen honden tegenkomen hun gang gaan.

   Met vriendelijke groet,
   boswachter Jamie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog