www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Ontdek de onbekende streken van Noord-Holland

3 juli 2020 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Noord-Holland. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

Het relatief jonge Diemerbos kent twee gezichten, in het deel dat aan Amsterdam-Zuidoost grenst vind je (verharde) wandelpaden. Aan de andere kant van de A9 mag de natuur meer haar gang gaan. Daar is moerasbos, nat grasland, plassen en rietland. Loop ook eens het laarzenpad en ervaar wat moeras is!
Wandelen in natuurgebied Waterland betekent: even helemaal weg, de natuur in. Er zijn diverse wandelingen voor jong en oud. Ook leuk is deze Amsterdamse stadswandeling door Waterland.
Haast tegen de afsluitdijk aan vind je het Robbenoordbos. Een natuurlijk polderbos waar je deze gemarkeerde route kunt wandelen (en fietsen) in gevarieerde natuur. Het bos staat bekent om haar grote diversiteit in flora een fauna. Tijdens je wandeling kun genieten van een waar concert van de zwartkop, winterkoninkje en tjiftjaf. En met een beetje geluk kun je zelfs oog in oog komen te staan met een ree.

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet

Zonsopkomst Waterland

Met kinderen op pad

In het Diemerbos vind je picknickplekken, een grote ligweide en een Speelbos Banjerbossie. Hier vaar je het pontje over het water, roetsj met de kabelbaan door de lucht, spring via de stapstenen over water en gras of maak muziek op de levensgrote xylofoon.

Vogels spotten

Waterland is het belangrijkste broedgebied voor weidevogels in Europa. Kieviten en tureluurs zwieren sierlijk door de lucht. Grutto’s benen op hun lange poten door de wei. Hun gevoelige snavels boren in de bodem naar beestjes.

Ga terug in de tijd

Bezichtig de forten van de Stelling van Amsterdam bezichtigen, een oude verdedigingslinie die valt onder het UNESCO Werelderfgoed. Zo is bij Edam in een weids landschap een kleine verhoging te zien. Onder die heuvel ligt Fort bij Edam. Het fort mocht vooral niet zichtbaar zijn voor een vijand die vanuit het noorden naderde.

Fietsen door de omgeving

Stap op de fiets en ontdek de Stelling van Amsterdam. Een verdedigingsring van 42 forten, 4 batterijen, 1 kasteel­vesting, 2 vestingsteden en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen op 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. Of pak de fietsknooppuntenroute dwars door het Noord-Hollandse linie landschap, de route begint en eindigt bij Fort bij Edam.

Fort Edam
Fort Edam

Horeca tips

In het Diemerbos vind je bierproeflokaal House of Bird met binnenruimte én terras. Een plek waar natuur, bier en activiteiten op een enthousiaste manier bij elkaar komen.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken

reageren

geef een reactie

  • Piet Westbroek
    8 november 2020 om 10:59

    Verhoudingsgewijs heeft Noord-Holland weinig bosgebieden. Maar wat men te bieden heeft is beslist de moeite waard.

    Hierbij denk ik in het bijzonder aan het Robbenoordbos. Wat mooi ! Vervolgens een weids uitzicht op het oer-Hollandse IJsselmeer om vervolgens sfeer te proeven op Wieringen. Dit voormalige eiland biedt nog altijd Den Oever en verstilde buurtschapjes zoals Stroe.

    Vergeet ook niet even een blik te werpen op de Waddenzee.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog