www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Cultuurhistorische Wierdijk wordt in ere hersteld met nieuw fietspad

12 augustus 2020 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Wie wel eens op Wieringen gewandeld of gefietst heeft, heeft hem ongetwijfeld gezien. De karakteristieke oude Wierdijk. Vanwege de bijzondere geschiedenis van Wieringen is de Wierdijk sinds 1988 een provinciaal monument. Nu delen van de dijk verzakt zijn, is het zaak dat de Wierdijk weer opgeknapt wordt. Bij de uitvoering van dit project wordt ook een nieuw fietspad aangelegd en de coupure hersteld. Bij de coupure zal een nieuw informatiepunt geplaatst worden.

Recreanten kunnen hierdoor in de toekomst niet alleen wandelend zoals dat nu al kan, maar ook op de fiets de rijke cultuurhistorie van Wieringen en de strijd van Noord-Hollanders tegen het water kunnen beleven. Daarnaast wordt de bereikbaarheid van het gebied met het nieuwe fietspad vergroot.

Het tracé van het nieuwe fietspad.

Iconen in zicht

De Wierdijk en de daaraan liggende Wierschuur tussen de polder Waard Nieuwland en het voormalige Waddeneiland Wieringen vertellen het verhaal van de strijd tegen het water en het economische belang van zeegras (‘wier’). Wier werd vanwege de waterdichte eigenschappen gebruikt in balen voor zeeweringen; de ‘wierdijken’. De Wierdijk en Wierschuur zijn een van de laatste waardevolle cultuurhistorische elementen die naar het gebruik van wier verwijzen. Daarnaast is de coupure een iconische plek waar je symbolisch het voormalige Waddeneiland Wieringen betreedt. Het educatief informatiepunt vertelt straks het verhaal over de dijkgeschiedenis, het eiland, het droogleggen van de polder Waard Nieuwland en laat zien hoe de zee het landschap heeft gevormd.

Tengere distel

Op de Wierdijk komt ook bijzondere natuur voor. Het is de enige plaats in Nederland waar de tengere distel groeit. Deze rode lijst soort geniet bescherming. Met het tracé over de Wierdijk is hier dan ook rekening mee gehouden.

Samenwerking

De provincie Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon en Staatsbosbeheer tekenden op 7 augustus een samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van dit project. De ondertekening is een eerste en belangrijke stap tot realisatie. De provincie Noord-Holland is trekker van het project waarin Staatsbosbeheer, gemeente Hollands Kroon en de provincie samenwerken. Na oplevering is de gemeente Hollands Kroon verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het fietspad, de coupure en het educatief informatiepunt. Wanneer de werkzaamheden starten is nog niet bekend, maar het project is naar verwachting eind 2021 afgerond.

Ik vind het bijzonder en mooi dat de handen ineen zijn geslagen om deze markante dijk in ere te herstellen en hiermee ook de bereikbaarheid van het gebied vergroten. Nieuwsgierig geworden naar de Wierdijk? Al wandelend kun je nu al genieten van dit bijzondere stukje Nederland. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een prachtige gemarkeerde route over de dijk. Zeker een aanrader!

De opknapbeurt van de Wierdijk is naar verwachting eind 2021 afgerond.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog