www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Natuurwerkdag bij het Dijkgatbos én de wierdijk

6 oktober 2023 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Dit jaar kun je niet op 1, maar op 2 locaties meehelpen bij Staatsbosbeheer in de gemeente Hollands Kroon tijdens de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 4 november. We gaan aan de slag bij het Dijkgatbos én bij de Wierdijk. In dit blog lees je waar we wat gaan doen en hoe je je kunt aanmelden voor deze leuke dag!

Dijkgatbos 

Het Dijkgatbos heeft op sommige plekken nog vrij harde overgangen tussen bos en de kruidenrijke graslanden eromheen. Tijdens de Natuurwerkdag gaan we op een van deze locaties aan de gang om een bosrand te maken. Dit betekent dat we de (jonge) boompjes die daar opgekomen zijn gaan snoeien zodat er meer licht op de bodem komt.  

Hierdoor komt er ruimte voor andere planten en struiken. Dit is belangrijk voor sommige soorten (broed)vogels, en voor veel insecten.

Het gesnoeide hout en de verwijderde boompjes wordt op takkenrillen gelegd. Deze takkenrillen vormen een schuilplaats voor kleine, wilde dieren zoals insecten, amfibieën, egels en vogels. We werken dus aan het vergroten van de biodiversiteit in het gebied!  

 We zijn van 10.00 tot 14.30 aan het werk, maar het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld een halve dag te komen.  

Aanmelden voor de Natuurwerkdag in het Dijkgatbos.

Wierdijk

De wierdijk op Wieringen is de enige nog deels authentieke wierdijk van Nederland. Bij de wierdijk aan de Burgerweg in Hippolytushoef zijn de drie fasen van de ontwikkeling van de dijk ter educatie zichtbaar gemaakt. Deze delen zijn behoorlijk overgroeid en tijdens de Natuurwerkdag willen we deze delen weer vrijzetten van begroeiing, zodat ze weer goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Wij verzorgen het benodigde gereedschap en koffie/thee. Graag zelf eigen werkhandschoenen meenemen. We zijn van 10.00 tot circa 12.30 aan het werk op de Wierdijk. 

Aanmelden voor de Natuurwerkdag op de wierdijk. 

 

De wierdijk, een uniek stukje natuur en cultuur op Wieringen (Foto: Peter Staal)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog