www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Herstel fietspad langs de IJtocht, Haarlemmermeer

14 mei 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Met de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding door TenneT in de Haarlemmermeer is sinds eind 2018 het fietspad langs de IJtocht afgesloten. Gisteren is het herstelwerk gestart van dit fietspad. Aannemer Volkerinfra voert het werk uit en voorziet het fietspad van een nieuwe laag verharding. Naar verwachting is dit eind mei gereed en zal het weer veilig en toegankelijk zijn.

Naast herstel aan het fietspad heeft Staatsbosbeheer afspraken met TenneT gemaakt over de herplant van bomen en struiken die moesten wijken voor het werk aan de hoogspanningsmasten. In het plantseizoen 2020-2021 wordt dit werk uitgevoerd. De nieuwe bomen en struiken worden langs het fietspad geplant. Door veel soorten te gebruiken, zal er een gevarieerd bos en struweel ontstaan. Naast boomsoorten als wilg en els en struiken als meidoorn, inheemse vogelkers en wilde roos, worden er fruitbomen (kers, pruim en appelbomen) geplant.

Sluiting fietspad langer dan gepland

Sinds eind 2018 was het fietspad afgesloten door de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding door TenneT. Na afronding werd het fietspad in het najaar van 2019 weer opengesteld. Daarna ontving de boswachter klachten over de slechte staat van het fietspad door de werkzaamheden en meldingen van gevallen fietsers. Om de veiligheid te waarborgen besloot Staatsbosbeheer het fietspad af te sluiten tot noodzakelijk herstelwerk gedaan kon worden. In overleg met en in opdracht van TenneT is dit herstelwerk gisteren begonnen.

 Fietspad Noordelijke Randweg – Hillegommerdijk

Voor het opknappen van de fietsverbinding Noordelijke Randweg naar de Hillegommerdijk, een fietspad dat haaks op het fietspad langs de IJtocht loopt, is Staatsbosbeheer in gesprek met de Gemeente Haarlemmermeer over de financiering. De bovenste laag van dit fietspad is versleten en vertoont scheuren. Om dit pad weer als fietspad in gebruik te kunnen nemen, is een nieuwe deklaag nodig. Een deel van dit fietspad loopt over particulier terrein en er zullen nieuwe afspraken moeten worden gemaakt over het gebruik.

Zie ook de berichtgeving van TenneT:

https://www.randstad380kv-noordring.nl/overige-pagina-s/nieuws/eind-mei-verbeterd-noord-zuid-fietspad-ijtochtzone-beinsdorp

 

 

reageren

geef een reactie

 • John
  19 september 2020 om 13:58

  Onbegrijpelijk, dat dit fiets/VOETpad naar de Cruquiusdijk is wederom is afgesloten!!!
  ‘Gelukkig’ was het vorige afsluithek door onverlaten vernield, waardoor fietsen weer mogelijk was, maar helaas…
  Met mijn CRTD-hartkastje ben ik nu wéér, tegen medisch advies in, gedwongen onder die gevaarlijke 380KV door te rijden, nog wel in de lengterichting, om mijn groente en fruit bij de Landijn te kunnen halen.
  Daarbij is de gedwongen omweg over de Cruquiusdijk richting Beinsdorp nu een stuk langer levensgevaarlijk, dan normaal al het geval is vanaf stal Jasper tot aan de Spieringweg.
  En dat allemaal, omdat een ambtenaar van Staatsbosbeheer blijkbaar bang is voor aansprakelijkheid van een slecht fietspad, waarop overigens uitstekend te rijden is…
  Verder WAS het een mooi gebied, TOT de firma Tennet zo nodig de tactiek van de verschroeide aarde moest toepassen. Wat er van het beloofde herstel door Staatsbosbeheer is gekomen, is inmiddels duidelijk: een kale vlakte.
  En maar kletsen over ‘het milieu’, dat zoooo belangrijk is…
  Waardeloos ‘beheer’, Staatsbosbeheer!
  En stel als de wiedeweerga dat fietspad naar de Cruquiusdijk weer open!
  mocht mij met mijn hart iets onder die 380KV, dan wel op het traject Cruquiusdijk tussen stal Jasper en Beinsdorp iets overkomen, dan stel ik Staatsbosbeheer aansprakelijk, dit vanwege een volkomen onnodige afsluiting.
  Groet, en fijn dat ik mijn ongenoegen ff kwijt kan!
  John

  • Anne
   22 september 2020 om 11:20

   Dag John, we sluiten dit fietspad om twee redenen. Enerzijds moet er een oplossing komen voor het gedeelde gebruik van de oprit van Stal Jasper, waar het fietspad begint vanaf de dijk. Door de toenemende aantallen fietsers en de toenemende snelheid van fietsers is het niet meer veilig om de gedeelde oprit te gebruiken. Hierover is de gemeente Haarlemmermeer met Stal Jasper in gesprek. Daarnaast moer er een nieuwe laag asfalt of half-verharding op het fietspad worden gelegd, maar we wachten eerst de uitkomst af van het gesprek tussen Stal Jasper en de gemeente. In het komende plantseizoen worden er struiken en bomen geplant op de plekken waar TenneT werkzaamheden heeft moeten uitvoeren. Tot die tijd moeten we het even doen met de huidige situatie, excuses voor het ongemak. Groeten, boswachter Anne Voorbergen

 • Marja
  26 mei 2020 om 21:45

  Is netjes geworden maar wel een racebaan. Bromfietsers scheuren erover heen. Ook al quads gesignaleerd. Hoop dat er weer houten slagbomen komen om het gebied enigszins voor dit soort voertuigen af te schermen. Zijn weggehaald bij de werkzaamheden.Het is een toeristisch fiets en wandelpad. Dat er ook gewandeld mag worden heeft al tot conflicten geleid met racefietsers. Misschien voor de duidelijkheid een klein voetgangersbordje onder het fietspadbord. Vwb de toekomstige aanplant zou het fijn zijn om het zicht op het fietspad te ontnemen vanaf de huizen direct gelegen naast het gebied aan de Venneperweg. Dit was eerst ook zo. Nu zitten de Bewoners van de eerste huizen enorm te kijk in hun achtertuin.

  • Marijke
   10 juni 2020 om 10:04

   Dat de natuur zich met behulp van de mens zich moet/kan herstellen in de Venneperhout is logisch. De hazen en een diversiteit van vogels waren weer terug waaronder zelfs twee buizerds. Ze waren terug want nu wordt het hele land weer kaal gemaakt, één grote kale vlakte. Weg de schuil en nestelplaatsen van de hazen en weide vogels, weg grote stukken bloeiend koolzaad en wilde kamille vol met bijen en hommels, er is wederom geen dier meer te bekennen. Vlgs de werkmensen gaan ze gras zaaien en komt er hier en daar een boompje. Een heeeeeel groot plantsoen mevrouw??. Ben benieuwd wat t wordt als ik het nog mee mag maken.

  • Boswachter Anne Voorbergen
   5 december 2020 om 10:04

   Deze winter wordt de nieuwe beplanting aangebracht in het gebied. Met de beplanting zal het racen afnemen, vanwege minder zicht in de bochtige tracés. Ook het zicht op de tuinen van de huizen zal afnemen. Natuurlijk duurt het een aantal jaar voordat de beplanting wat ‘body’ krijgt.

  • avoorbergen
   5 december 2020 om 10:04

   Deze winter wordt de nieuwe beplanting aangebracht in het gebied. Met de beplanting zal het racen afnemen, vanwege minder zicht in de bochtige tracés. Ook het zicht op de tuinen van de huizen zal afnemen. Natuurlijk duurt het een aantal jaar voordat de beplanting wat ‘body’ krijgt.

 • Marco
  18 mei 2020 om 14:49

  Goed om te horen dat het fietspad weer hersteld wordt. Hopelijk wordt er ook iets gedaan aan de stukken met klinkers en gravel op de route. Dan wordt het een ideaal pad om op te skaten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog