www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Nationale natuurwerkdag in natuurgebied de Ham en Crommenije

10 november 2017 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

De jassen konden uiteindelijk uit tijdens deze Nationale natuurwerkdag in natuurgebied de Ham en Crommenije.

Afgelopen zaterdag 4 november was het Nationale Natuurwerkdag. De werkgroep Crommenije organiseerde in samenwerking met Staatsbosbeheer een werkdag nabij Krommenie in natuurgebied de Ham en Crommenije. De opkomst was met 26 man goed en vooral ook gezellig. Een prachtige dag om in het riet te werken!

Lekker doorwerken

In de ochtend om 08.30 uur werden de vrijwilligers ontvangen met koffie en thee in de kantine van Boerderijcamping “De Rodenburghoeve”. Daarna ging de groep noordwaarts naar de door “Carex Ecologisch beheer” voorgemaaide landjes. Dit zijn stukjes moerasnatuur waar in het zomerhalfjaar bijzondere planten groeien. Het is kwetsbare natuur waar normaal niemand mag komen. Op deze zaterdag was het anders en met veel enthousiasme gingen de vrijwilligers aan de slag.
De weersverwachting was niet zo goed deze zaterdag. Iedereen had zich dan ook op regen voorbereid, maar het was uiteindelijk uitmuntend weer! Zo gaande de ochtend gingen er daarom steeds meer jassen uit. Het was dan ook zelfs warm als je lekker bezig was met het werk.

Een waardevolle aanvulling

Het gemaaide riet moest met een vork of hark verwijderd worden. Met de zogenaamde “berry’s” werd het riet dan op hopen gelegd. Door het verwijderen van het maaisel wordt het grondoppervlak in de lente sneller opgewarmd en kunnen verschillende kruiden zich beter ontwikkelen. Daarnaast wordt door het afvoeren van het maaisel de bodem ook iets voedselarmer en krijgen de kruiden meer kans ten opzichte van het riet. Hierdoor ontstaan er uiteindelijk prachtige bloemrijke rietlandjes.
Doordat dit soort natuur erg kwetsbaar en nat is willen we hier dus met zo min mogelijk zware machines komen. Op sommige plekken stond je zelfs tot de enkels in het water; een typisch moerasgebied met veenmossen. Mensen met vork of hark kunnen daarom ook dichterbij de zompige plekken komen. Daarbij werkt iedereen net even anders, waardoor er uiteindelijk ook diversiteit in de ontwikkeling van de natuur ontstaat. Kortom een waardevolle aanvulling op het beheer in dit soort gebieden!

rietberry
Met de berry wordt het riet op hopen gelegd.

Een mooie bijkomstigheid is dat het werken in de natuur vooral ook erg leuk is. Heerlijk buiten zijn en dat samen met mensen die de natuur ook een warm hart toedragen. Wat kikkers die wegspringen, vogels die in de struiken of het riet zingen; het is genieten in deze mooie omgeving. De werkgroep Crommenije eindigde de werkdag rond lunchtijd met een welverdiende broodmaaltijd en warme soep.

Gezellig samen werken in het riet.
Gezellig samen werken in het riet.

Ook eens meedoen?

Volgend jaar is de Nationale natuurwerkdag weer op zaterdag 3 november 2018. Niet alleen op deze natuurwerkdag werken er vrijwilligers bij ons in de gebieden, maar in het winterhalfjaar zijn er vrijwel elk weekend vrijwilligers bij ons aan de gang. Wil je ook een keer meewerken? Kijk voor meer informatie even op de website van Staatsbosbeheer en neem contact met ons op als je in de omgeving Zaanstreek-Waterland wel eens mee zou willen werken. Wie weet tot ziens!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog