www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Natuurlijk Waterland!

25 januari 2018 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Schaatsen in Waterland.

In de winter is schaatsen de favoriete bezigheid in Waterland.

Lage weilanden, lange sloten en slingerende dijkjes, zo kennen we allemaal Waterland wel. Met de koeien in de wei, het riet in het water, de boerderijen en oude dorpjes. Als boswachter van Staatsbosbeheer heb ik het voorrecht om elke dag weer van de mooie natuur van Waterland te genieten. Ik kom ook uit deze streek en ben vanaf jongs af aan geïnteresseerd in de natuur van het gebied en de rijke geschiedenis.

Staatsbosbeheer beheert hier ruim 600 hectare natuur. Ik werk als boswachter publiek en hou mij voornamelijk bezig met voorlichting, recreatie en vrijwilligers. Zo kan ik mijn passie voor het gebied overbrengen aan anderen. Met deze maandelijkse column hoop ik alle lezers iets bij te kunnen brengen over de mooie natuur in ‘de achtertuin van de Amsterdammers’, zoals Waterland ook wel eens wordt genoemd.

Samen met 15 collega’s werken wij voor het team Veenweiden. Met dit team beheren we in totaal 4612 hectare, dat tussen Alkmaar, Hoorn en het Noordzeekanaal bij Amsterdam ligt. Een groot deel van ons werkgebied wordt verpacht aan agrariërs of beheren we samen met vrijwilligers. De natuurgebieden zijn met name weidevogelgraslanden en moerassen. Hier komen zeldzame vogels voor, een met uitsterven bedreigde muizensoort, maar ook bijzondere vleesetende plantjes. Maar hier vertel ik graag meer over in de komende columns.

In het zomerhalfjaar varen onze vrijwilligers door het gebied en vertellen zij over de mooie natuur. Het gebied kun je ’s zomers heel goed per kano beleven en ’s winters is natuurlijk de schaats de favoriet. Hopen dat dat er deze winter nog van komt!

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

  • Dorry
    26 januari 2018 om 01:34

    Zal interessant zijn om het vervolg over dit natuurgebied te lezen. Kijk ernaar uit!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog