www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

De orchideeën van Waterland

24 juni 2018 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Een rietorchis.

Een rietorchis.

Men denkt bij orchideeën vaak aan tropische landen. Toch staan er in ons kikkerlandje best veel soorten orchideeën. Onze Nederlandse orchideeën zijn misschien wat minder opvallend dan de tropische soorten, maar zeker ook de moeite waar om te beschermen. De meeste in Nederland voorkomende orchideeënsoorten zijn dan ook zeldzaam.

Orchideeën behoren tot het geslacht van de handekenskruid. Het wortelgestel van deze planten hebben namelijk de vorm van een handje en kunnen alleen groeien op plaatsen waar een bepaalde soort schimmel in de grond voorkomt. Zonder deze schimmel kunnen de planten zich niet vanaf zaad ontwikkelen tot een volwassen plant. Deze vorm van samenleven tussen de plant en schimmel doen alle orchideeënsoorten.

In de moerassen van onze veenweidegebieden zie je veel de rietorchis (Dactylorhiza majalis). De kleur van deze bloem is rozerood tot zelfs paars. Soms zie je ze staan langs de slootkanten, maar de meeste staan verstopt tussen het riet. Zijn naam klopt dan ook wel.

Er komt ook een witte orchidee voor met de naam welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia). Een aparte naam, maar is wel correct! De bloem geeft overdag namelijk geen geur af. Als boswachter heb ik het geluk gehad om deze bloem na zonsondergang te ruiken. En jawel hoor, deze bloem ruikt heerlijk in het donker. Een witte bloem is niet persé aantrekkelijk voor insecten, maar een geurende bloem in de nacht wel.

De meest zeldzame orchidee die in Waterland groeit is de veenmosorchis (Hammarbya paludosa). Dit bloementje is groen van kleur en vaak niet groter dan 15 cm. Dit orchideetje heeft een goede schutkleur en is daarom erg moeilijk te vinden.

Wil je deze verschillende orchideeën met eigen ogen eens bekijken? Op 24 juni is er een mogelijkheid om met de boot vanuit Zuiderwoude een vaartocht in het omliggende gebied de orchideeën te spotten. Boeken kan via: www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/waterland/orchideeen-van-waterland.

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog