www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Vogels dupe van rietbranden in het Guisveld?

30 maart 2017 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
Verbrande ganzeneieren

Verbrande ganzeneieren

Gisteravond hebben vandalen 12 riethopen in de brand gestoken in natuurgebied het Guisveld in Wormerveer. Enkele vogels zijn hier de dupe van geworden en hebben nu hun nesten verlaten.

Vandalen

Woensdag 29 maart 2017 hebben vandalen rond 9 uur ’s avonds 12 riethopen aangestoken verspreid over natuurgebied het Guisveld. Verschillende brandweerkorpsen uit de omgeving zijn snel in actie gekomen. Een politiehelikopter, twee snelle (blus)boten en een tweetal brandweerwagens waren snel ter plaatse. Doordat de riethopen op de eilandjes verspreid over het gehele gebied lagen en verder geen bedreiging voor de bebouwing vormden, is ervoor gekozen om de riethopen gecontroleerd te laten uitbranden. Van de brandstichters ontbreekt nu nog ieder spoor.

De volgende dag

Boswachter Paul Schoffelmeer van Staatsbosbeheer ging donderdagochtend al vroeg met een bootje het veld in om de schade op te nemen. “Het zit hier normaal gesproken vol met grutto’s, scholeksters, kieviten en ganzen. Het is nu stiller dan gebruikelijk.” Dat komt waarschijnlijk door alle drukte die de avond ervoor plaatsvond.
Op één van de eilanden is niet alleen de riethoop afgebrand, maar zijn ook de kanten deels weggebrand. Staatsbosbeheer brandt zelf onder specifieke voorwaarden ook wel eens riethopen. Zo mag er haast geen wind zijn en vindt het plaats buiten het broedseizoen. Niet alle riethopen konden binnen het werkseizoen worden verbrand en lagen op de eilandjes om te composteren. Dat deze riethopen zijn afgebrand is daarom niet zo erg, wel dat het tijdens het broedseizoen is gebeurd. Op datzelfde eiland ligt tussen de smeulende resten een verlaten nest met ganzeneieren. De oranje-bruine kleur is ontstaan door de vlammenzee van de avond ervoor. De foto laat meteen zien waarom het belangrijk is de specifieke regels na te leven, want alleen dan blijft de schade voor de natuur en de omgeving zo beperkt mogelijk. “Dit doet me heel veel als boswachter van het gebied. Wij zetten ons in voor het leefgebied van de weidevogels en dat mensen hier helemaal niet over nadenken is dan triest.”, vertelt boswachter Paul.

Verbrande riethoop
Foto: NH/Marjorie Noë. Verbrande riethoop in het Guisveld.

Broedende weidevogels

Vanaf 15 maart is namelijk het broedseizoen ingegaan. Vanaf deze datum gaan vogels ook daadwerkelijk broeden. Het gezegde ‘in mei leggen alle vogels een ei’ klopt namelijk niet. Op dit moment zie je verschillende weidevogelsoorten hun territoria afbakenen, nesten maken of broeden. De vogels met hun nesten in de buurt van de branden zijn nu vertrokken, omdat de verstoring te groot is geweest. Waarschijnlijk vinden deze vogels wel weer een plekje elders in het veld en zullen ze nog een succesvol broedjaar hebben.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog