www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Vogelroute voor kinderen in het Diemerbos

5 maart 2021 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

In het Diemerbos opent vandaag een 1.200 meter lange vogelroute voor kinderen. De Birdroute is een initiatief van House of Bird, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, Daarom Diemen en Metalbird om kinderen spelenderwijs meer te leren over vogels en natuur.

Bij het proeflokaal House of Bird – nu als takeaway - kun je een knapzak met zoekkaart en wat lekkers halen. Zoek vervolgens de tien vogels op de route en verdien een officieel vogeldiploma van Boswachter Anne!

Het Diemerbos is een jong bos met veel verschillende soorten bomen en struiken, het barst van de vogels. Boswachter Anne Voorbergen is daarom erg enthousiast over het initiatief. “Kinderen leren spelenderwijs meer over vogels en natuur. Meedoen is simpel. Haal een knapzak bij House of Bird, vind de 10 vogels op de Birdroute en verdien een officieel vogeldiploma én medaille!”

Een kinderdroom

Ralph van Bemmel, mede-oprichter van House of Bird, is stiekem een beetje jaloers op de deelnemers. “Van jongs af aan ben ik met een verrekijker te vinden in de natuur. Als kind ging ik bijvoorbeeld al op vogelkamp naar Schiermonnikoog, maar een vogeldiploma van de boswachter heb ik nooit gehaald. Ik weet zeker dat je mij daar heel blij mee had gemaakt!”

Ook Camilla Dreef, ambassadeur van Vogelbescherming Nederland, begon al vroeg met vogels kijken en denkt dat de Birdroute kinderen kan enthousiasmeren. “Toen ik als klein meisje het verschil leerde tussen een pimpelmees en koolmees vond ik dat geweldig! Er gaat een wereld voor je open en om die verwondering nu over te brengen aan kinderen is zo leuk.”

Heel veel vogels in het Diemerbos

Het Diemerbos werd in de jaren ‘90 aangeplant en is intussen een paradijs voor natuurliefhebbers. “Het Diemerbos is een prachtig stuk natuur,” vertelt wethouder Jeroen Klaasse van Gemeente Diemen. “We zijn als gemeente trots dat we met de Birdroute spelenderwijs kinderen meer kunnen leren over natuur. Een mooi initiatief dat onze gemeente nog leuker maakt.”

Op de Birdroute vind je veel diversiteit, zoals struiken, bomen, riet en water. Elke vogel heeft z’n favoriete plek. Een grote bonte specht is vaak in een boom te vinden, terwijl de ijsvogel meestal vanaf een tak boven het water zit te loeren op visjes. Nét boven de grond, vaak in de struiken heb je goede kans om winterkoning of roodborst te vinden.

Doen?

De katoenen knapzak is voor 5,- euro te koop bij House of Bird. Hierin vind je onder andere een speciale zoekkaart om de 10 grote, metalen vogels te vinden. Langs de route zijn paaltjes, waarvandaan de vogels voor kinderen vanaf 4 jaar te zien zijn. Allemaal gevonden? Dan kun je een vogeldiploma en medaille ophalen bij House of Bird.

Voor meer info over de route: https://www.houseofbird.nl/birdroute/

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog