www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Winter in Waterland

20 december 2018 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Fotograaf: Tom Kisjes - De polder Zeevang

In Nederland hebben we vaak een groene winter. Een prachtige plek voor veel wintergasten, zoals in de polder de Zeevang. Fotograaf: Tom Kisjes.

Ik heb mijn warme trui aan en de kachel staat thuis aan. Zo komen wij mensen wel de winter door. In de natuur gaat dat toch anders. Zo gaan planten en bomen in winterrust. In de herfst hebben ze hun reservevoedsel opgeslagen in hun wortel- of stengeldelen. Er zijn ook planten die afsterven en hun zaden met reservevoedsel zorgen pas weer in de lente voor nieuw leven.

Antivries

Koudbloedige dieren zoals kikkers, insecten, slakken of wormen krijgen het moeilijk bij lage temperaturen. Deze dieren hebben geen interne kachel zoals wij mensen. Dan kan je bij vorst dus gewoon bevriezen! Gelukkig hebben veel diersoorten trucjes om de vorst te overleven. Zo hebben  koudbloedige dieren vaak een soort antivries in hun lichaam om niet dood te vriezen. Veel insecten, vaak als pop of ei, kruipen weg in de grond, in gebouwen of in oud hout. En kikkers zoeken plekjes in de modder van de sloot of graven zich in de grond van het veenmoeras. In mijn tuin overwintert bijvoorbeeld de rugstreeppad onder de tegels van mijn terras.

Waterspitsmuis

En zelfs als je een interne kachel hebt is het niet gemakkelijk om buiten te overleven in de winter. De waterspitsmuis is zo’n warmbloedig, zeldzaam diertje, maar die dus wel elke dag moet eten voor energie. En laat dat nou net best moeilijk zijn in de winter. Hij moet per dag ongeveer zijn eigen gewicht aan voedsel eten.

Vogels

En je kan natuurlijk er ook voor kiezen om de kou te ontvluchten. Veel van onze broedvogels gaan dan ook naar het warmere zuiden. Ze gaan naar waar genoeg voedsel te vinden is. In ons milde klimaat zijn de winters vaak groen. Vanuit het noorden komen dan ook veel vogels naar Nederland om te overwinteren; de zogenaamde ‘wintergasten’, zoals de smient.

Winterwandeling, doe mee!

De natuur heeft zich dus prima aangepast aan de winter. In het nieuwe jaar kan je mee met de boswachter op winterwandeling in de Zeevang en ontdek je meer over de natuur in de winter. Wel even opgeven via de website van Staatsbosbeheer: tinyurl.com/y9krndo7.
Ik wens u in ieder geval fijne, warme feestdagen en een goed uiteinde!

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog