www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Het dilemma met de slechtziende vos

16 september 2010 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Afgelopen vrijdag was ik op pad in de Oostvaardersplassen met een fotograaf. Er moesten opnamen gemaakt worden voor een expositie over Flevoland, en natuurlijk kunnen daarbij foto’s uit de Oostvaardersplassen niet ontbreken. Tijdens onze rit zagen wij een jonge vos. Het is in de Oostvaardersplassen gebruikelijk om ook overdag vossen te zien. Want de vossen leven hier onbezorgd en worden niet verstoord door de mens, waardoor zijn natuurlijke gedrag weer zichtbaar is. Dit dier bleek volstrekt niet schuw te zijn en verkeerde op zich in een goede conditie. Halverwege tussen de vos en ons in lagen de restanten van een hert dat afgelopen winter was geschoten. Blijkbaar wist de vos dit want hij liep hier recht op af, begon smakelijk aan de restanten te kluiven en trok er nog wat stukken af.

Moeten wij wat doen?
Toen wij wat dichterbij kwamen was te zien dat het dier in ieder geval aan één oog blind moest zijn, het tweede oog was niet goed in beeld te krijgen. Natuurlijk kwam bij ons de vraag op: wat moeten wij doen, en nog belangrijker: moeten wij wat doen? In eerste instantie was mijn reactie: dit dier is ’zielig’ en zou geschoten moeten worden. Maar na even verder te hebben nagedacht, en na één en ander  doorgesproken te hebben met een collega-boswachter, realiseerde ik mij dat dit dier van het voorjaar geboren is, de hele zomer prima zijn kostje bij elkaar gescharreld heeft, en ook in de komende tijd zeker voedsel zal blijven vinden. Blijkbaar redt hij zich dus prima. Is het dan logisch om hem af te schieten of laat ik hem lopen?

Ik heb gekozen voor het laatste. Ik denk niet dat ik het recht heb om een dier te doden dat nog jong is, en volop bezig is met overleven, en daar blijkbaar ook nog in slaagt. Natuurlijk, als duidelijk zou zijn geweest dat het diertje pijn had, en een lijdensweg (wat is dat eigenlijk?) doormaakte zou het verhaal anders zijn. Wel zal ik in de toekomst vaker uitkijken naar deze vos. Mocht ik me toch vergist hebben, dan kan ik altijd alsnog ingrijpen. 

 

Lees meer over vossen op de website van de Zoogdiervereniging

reageren

geef een reactie

  • gert slings
    16 september 2010 om 08:50

    Goed besluit. Dit hoort er allemaal bij.

    Gert

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog