www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Een uitzonderlijke week

6 oktober 2010 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

ZonsopgangIk heb weer een uitzonderlijke week beleefd in de Oostvaardersplassen; van melkmachines tot rode wouwen… Bepalend voor mijn dagritme zijn de bronstexcursies. Vaak waren de herten goed in beeld, maar waarbij we ook de zeearenden, zilverreigers, grote wolken spreeuwen, een havik, de kudde paarden en vele Heckrunderen met kalveren hebben gezien.

Bekijk de video van de boswachter

Elk bezoek is een belevenis op zich. De schemering, aardige mensen, het geburl: prachtig, beslist geen straf om te doen. Maar daar bleef het niet bij.

HeckrundBijzonder verzoek: promofilm voor melkmachine
Iets wat ik zeker niet had verwacht was een verzoekje van een grote fabrikant van melkmachines. Ze willen graag in hun promofilm laten zien hoe de relatie is tussen het kalf en de koe in een natuurlijke situatie, en hiermee aangeven hoe hun machines daarbij aansluiten. Drie maal raden waar zij de meest natuurlijke situatie konden vinden? Natuurlijk, in de Oostvaardersplassen.

Aandacht van media blijft
Deze week veel berichten gehad in de diverse media. In het blad van de gemeente Lelystad: ‘Lelystad’ staat nog een erg aardig interview dat ik gegeven heb over onze activiteiten, en dan in het bijzonder de fotosafari’s. Voor degene die ook eens mee willen met zo’n safari; je kunt op onze website alle informatie vinden. Voor komend jaar zijn de data nog niet bekend.

Ook in de Margriet staat een stukje waarin een gezin hun belevenissen vertelt van een bezoekje aan de Oostvaardersplassen. Kijk op de speciale website van de Margriet voor de verkiezing van de Familie Lekker weg.

Vanochtend ben ik nog opnamen wezen maken met Omroep Flevoland over de bronst en hoe edelherten zich voortplanten. Ik heb de opnamen (nog) niet gezien, maar het licht was fantastisch en de sfeer goed, het kan niet anders, dan dat dit mooie beelden heeft opgeleverd.

Samenwerking met Wetlands
De Oostvaardersplassen staan als natuurgebied natuurlijk niet op zich zelf. Natuur houdt zich niet aan landsgrenzen; kijk maar naar de vele trekvogels die dagelijks in het gebied neerstrijken. Dit is afgelopen week nogmaals bevestigd, doordat Wetland International en Staatsbosbeheer een overeenkomst hebben gesloten waarin de samenwerking tussen de beide organisaties in het nieuw te bouwen bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen is bekrachtigd.

Vossen (2)
Ik kreeg van de week van één van onze vrijwilligers die bij ons helpt met het bemensen van ons informatiecentrum en geven van excursies een zeer bijzondere reeks foto’s. Zij staan op dit weblog, en zijn genomen vanuit één van de observatiehutten in de Oostvaardersplassen (het betreft het scherm dat tegenover de Kleine Praambult ligt). Een fantastische serie, die voor zich zelf spreekt…. Absolute aanrader!

Wauw! Twee rode wouwen en bezoek bij de zeearenden
Gisterenmiddag waren er 2 rode wouwen in de Oostvaardersplassen te bewonderen. Dit zijn vogels die wij slechts zelden zien. Het is ook een aaseter. Voor meer bijzonderheden, kijk op de website van de Vogelbescherming. Een zeearend is niet echt een zeldzame waarneming in de Oostvaardersplassen. Wat het toch wel bijzonder maakt is het feit, dat het 4 dieren betrof, waarvan 2 volwassen vogels, 1 dier van 2-3 jaar oud en het jong van dit jaar. Er is dus bezoek.

Concept regeerakkoord schrapt Oostvaarderswold
Ik zal hier geen oordeel uitspreken over wat de politiek besluit, daar is dit weblog niet voor, en dat is ook niet mijn plaats. Wat ik wel kwijt wil, is dat ik toch bezorgd begin te worden over de toekomst van de natuur in Nederland. Er is in de laatste 20 jaar veel opgebouwd, de Ecologische Hoofd Structuur is van de grond gekomen, en het Oostvaarderswold is ‘in de steigers’ gezet. Ik zou het toch echt zonde vinden van alle inspanningen die hier voor verricht zijn, als hier daadwerkelijk ‘een streep’ door zou gaan. Een gemiste kans voor de natuur, maar ook voor de vele bezoekers die hier in zijn of haar verdiende vrije tijd zou kunnen gaan genieten.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=i20EhZmCV_o&fs=1&hl=nl_NL&rel=0]
reageren

geef een reactie

 • Henk Bos
  16 oktober 2010 om 20:40

  Hoi Hans
  Ik ben die persoon achter de site….(Vosen 2)…
  Wat een moment was dat..zoiets vergeet ik nooit meer..
  Omdat ik enkele mailtjes kreeg , van mensen die op mijn site kwamen….via deze site.
  (zo doende kwam ik dus weer op deze site)….
  Kortom…bedankt voor het plaatsen!…Ik vind het een grote eer.
  Ik ga deze prachtige site van de OVP (wat een prachtig gebied)…Zeker bij mijn Links zetten…
  Vr Gr Henk Bos

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog