www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

KRO De Wandeling op safari in Oostvaardersplassen

16 november 2010 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

In KRO De Wandeling van vrijdag 3 december gaat presentator Hella van der Wijst met mijn collega, boswachter Jan Griekspoor, op safari in de Oostvaardersplassen. Dit persbericht verstuurde KRO over de uitzending.
 
Al vanaf het begin van de Oostvaardersplassen zijn de meningen verdeeld over het beleid. Van der Wijst praat met Griekspoor over het nut van het al dan niet afschieten of bijvoeren van dieren, en of er moet worden ingegrepen tijdens een strenge winter.
 
Afgelopen winter, die ongekend streng was, liepen de gemoederen hoog op toen op internet filmpjes verschenen van sterk vermagerde dieren. De boswachters kregen dreigtelefoontjes van mensen die vonden dat de dieren moesten worden bijgevoerd. Griekspoor: “Mensen zien een mager dier en willen dat niet zien. Als in Afrika een leeuw een gnoe opeet en het beest het uitschreeuwt, dan zeggen mensen: dat is de natuur. Maar hier vinden mensen het moeilijk.”
Onlangs laaide de discussie weer op toen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde adviseerde om een derde van de grote grazers preventief af te laten schieten om te voorkomen dat er dieren in de winter doodgaan.
 
De zogenoemde grote grazers – edelherten, konikpaarden en Heckrunderen – leven op een natuurlijke manier in wilde kuddes. Griekspoor: “De dieren in de Oostvaardersplassen hoeven niks. Ze zijn gewoon koe, paard of hert. Ze mogen leven, maar ze hoeven niks te produceren. Het enige dat we doen is kijken wat er gebeurt. En als we zien dat het dier het niet redt, grijpen we in en schieten we het dood.”
 
Tijdens de wandeling met boswachter Jan Griekspoor ziet Van der Wijst de edelherten die in de bronsttijd zo veel mogelijk hindes proberen te lokken en met hun imponerend gebrul de concurrenten op afstand houden. Ook staat ze oog in oog met een vos die zich tegoed doet aan een gestorven hert.
 
 
reageren

geef een reactie

 • R. van Bergen
  20 december 2010 om 12:24

  Rien,

  Mag jij wel jokken van je moeder?

  “De schaatspret in dit prachtige gebied verging me op vele plaatsen, waar een enorme smerige kadaverlucht hing. ”

  Bij vorst en dat doet het als je kunt schaatsen, rot vlees niet en kun je dus ook niets ruiken.

  Verder ben ik het totaal niet met je eens. Maar je toon nodigt mij niet uit ook al vraag je dat wel, om op juist op jou te reageren.

  Roelf

  • rien balemans
   22 februari 2011 om 19:08

   Ann deze reactie heeft niemand iets, zelfs die arme dieren niet !

 • rien balemans
  5 december 2010 om 09:35

  In de winter van 2008 heb menigmaal op de Oostvaardersplassen geschaatst.
  Ik was steeds verbijsterd en kreeg steeds meer minachting voor de “natuurliefhebbers”, voor allen die dit martelgebied in stand willen houden.
  De schaatspret in dit prachtige gebied verging me op vele plaatsen, waar een enorme smerige kadaverlucht hing. Omdat ik de meeste dieren een schoonheid in de schepping vind moest ik steeds denken aan het leed wat ze hadden moeten doorstaan voordat ze over gingen in die stinkende kadavers. Nu er bij het ingaan van de winter
  vaak zeer ondeskundig gediscussiëerd wordt over deze afschuwelijke situatie komt de herinnering intens terug.
  Vooral wederom vanmorgen toen ik in het programma “De Wandeling” wederom vernam hoe primitief een “kenner”over dit dierenleed sprak, kortom: Met afschuw heb ik het aanhoord.
  Er blijft m.i. slechts één oplossing over om dit natuurgebied (overigens is het een aangelegd natuurgebied) te rdden:
  Haal er alle dieren uit, zo snel mogelijk, en laat de natuur zelf het echte werk doen; we kunnen dan echt zonder dierenleed , zonder stank en met miljoenen besparingen na enkele jaren genieten van een wonderschoon natuurgebied. Staatsbosbeheer en verantwoordelijken in de politiek: Durf deze beslissinng, die de oplossing biedt, te nemen ! Weest moedig en geef gewoon toe dat het project, de te grote ingreep in de natuur door de mens,is mislukt.
  We spreken dan echt de waarheid als we zeggen:” De natuur mag er onbelemmerd haar gang gaan”, zoals nu onwaar over de dit gebied wordt geschreven.
  Verder heb ik zelfs gelezen: “Uniek in Nederland en in Europa”. Qua dierenleed een
  waarheid, qua bedoeling een onwaarheid.
  Partij voor de dieren, laat u zich ook eens horen, u houdt zich wel heel erg stil.
  Ik zou het zeer op prijs stellen een deskundige reactie te vernemen, b.v. van Staatsbosbeheer of van de vele natuurliefhebbers die ons land bezit.

  De hartekreet van de natuurliefhebbe Rien Balemans.
  Verneem gaarne een ieders mening!

 • Elma Jacobs
  5 december 2010 om 09:19

  Goedemorgen, ik heb net de aflevering gezien van de wandeling, had hem vrijdag gemist. Een mooie aflevering, wat Jan zei: Als je een paard zou vragen of hij in augustus afgeschoten zou willen worden zodat zijn soortgenoten het in de winter beter zouden hebben. Jan: dacht het niet, ik denk het ook niet. Het beste lijkt mij, niet bijvoeren,alles goed in de gaten houden, erg zwakke dieren uit hun lijden verlossen. De hongersdood lijkt me ook niet echt wat. Ik ben twee keer mee geweest tijdens de Bronst op de B.kar en heb er van genoten, al vind ik het aantal herten wel erg veel. Het zou erg jammer zijn om de natuur-gebieden niet met elkaar te gaan verbinden, hopelijk zijn de Hoge heren nog op andere gedachten te brengen. Verder heb ik bij evt. interesse nog wat foto’s staat van de O.V.P. op flickr.com/photos/creative-elma. Succes verder en vriendelijke groeten van Elma Jacobs.

 • ron
  20 november 2010 om 12:10

  Is het mogelijk omt ijdens deze wandeling de invloed van politiek op ecologische doorsteek naar de Veluwe aan te stippen en met name dame die namens de VVD deze doorsteek afwijst en daaropvolgend vrolijk aanschuift bij een avond van een jagersvereniging, waarvan de voorzitter een bezorgde natuurliefhebber is die in het voorjaar zonodig op beschamende wijze een stervend hert ging filmen om deze zo snel mogelijk op you-tube plaatsen. Wanneer mogen natuurliefhebbers in het jachtgebied -tijdens het uitoefenen van hun hobby- van deze jagersvereniging gaan filmen?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog