www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Zeearend in de boeien

22 juni 2012 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Vorige week was het weer zo ver, het jong van de zeearenden in de Oostvaardersplassen is geringd. En met wat voor een ringen. Ringen die goed passen bij het postuur van deze magnifieke vogel, en die er voor zorgen dat ook zonder dat hij (of zij) gevangen wordt, we kunnen zien welke vogel het is. Al eerder heeft dit zijn nut bewezen, zoals bijvoorbeeld bij het zeearendvrouwtje dat in Dronten nu haar eigen nest heeft. Aan de hand van de kleurringen die zij draagt, is duidelijk dat om één van de eerste jonge vogels uit de Oostvaardersplassen gaat. Een fantastisch succes. De Oostvaardersplassen als brongebied in optima forma.

het jong ondervindt weinig hinder van het ringenDit jaar was het toch eigenlijk wel een wonder dat het vogelpaar weer succesvol heeft gebroed in de Oostvaardersplassen. Het leek er in het begin op dat het faliekant mis zou gaan, uiteindelijk hebben deze twee vogels mooi kans gezien om alsnog in korte tijd een oud haviksnest te kapen, er één ei in te leggen, het uit te broeden en weer een jong groot te brengen. Het jong woog bij het ringen maar liefst4,3 kilo. En ik moet zeggen, hoe je het ook wendt of keert, hier doen we het tenslotte allemaal voor. De natuur die laat zien ons eigenlijk allemaal de baas te zijn, en toch zijn eigen gang te gaan.

Behalve de zeearend zijn er ook nog wat andere meldingen van vogels te doen. Zo zijn er tijdens de laatste telling maar liefst 410 lepelaars geteld, en 232 grote zilverreigers. En wat te denken van 1763 slobeenden? Het lijkt er dus op dat het weer een vogelrijk jaar wordt.

reageren

geef een reactie

 • Jan Veenlanden
  5 juli 2012 om 12:04

  o wat leuk, ik zag hem van het weekend. na wat googlen kwam ik op deze site terecht. Keep up the good work !

  gr jan

 • Gerrit Kroneman
  28 juni 2012 om 19:52

  De laatste week al 3 keer een zeearend gezien op het Veluwemeer bij de eilanden boven nunspeet.

  Groeten,

  Gerrit Kroneman
  Schipper Veluwerandveer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog