www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Oud zeearendnest door harde wind omgewaaid

1 februari 2013 Staatsbosbeheer in Oostvaardersplassen

omgewaaid nestDe harde wind van afgelopen dinsdag heeft grote invloed gehad op het eerst gebouwde zeearendnest van de Oostvaardersplassen. Door een combinatie van ijs en harde wind is de top van de boom, waar het zeearendnest in zat, eruit gebroken. Het gaat om het nest waar het eerste zeearendjong uit het ei is gekropen.

Normaal gesproken was er bij harde wind weinig aan de hand. Doordat de boom in het moeras staat en het hier drassig is, kon de boom vrij bewegen. Met hele harde wind zag je het nest dan heen en weer gaan, maar dit had verder geen invloed op het nest. Omdat er bij de laatste vorstperiode ijs in het moeras lag, kon de boom niet meer met de wind mee bewegen en is daardoor afgebroken op 3 a 4 meter vanaf de voet van de boom. Het nest was het afgelopen jaar overigens al niet meer in gebruik. Vorig jaar hebben de zeearenden namelijk een nieuw nest gebouwd waar ze ook succesvol een jong hebben grootgebracht.

Vanmorgen zijn we met een paar collega’s naar het nest toegegaan om de staat van het nest te bekijken. Helaas is het nest helemaal uit elkaar gevallen. Na inspectie van het nest vonden we nog prooiresten van een eend en een muskusrat. Toch leuk om te weten wat een zeearend zoal op het menu heeft staan.

het nestDe zeearenden hebben in 2006 een oorspronkelijk haviksnest uitgebouwd tot een riant nest van ongeveer een breedte van 2 meter en een hoogte van 2 meter. Ze hebben hier verschillende jaren op gebroed, maar hebben inmiddels al twee nieuwe nesten gemaakt. Het tweede gebouwde nest waaide in 2010 gedeeltelijk om. Vervolgens hebben de zeearenden weer een jaar op het eerste nest gebroed en afgelopen jaar hebben ze weer een nieuw nest gemaakt. Ook op dit nieuwe nest hebben de zeearenden met succes hun jong grootgebracht.

Waar de zeearenden dit jaar gaan broeden is nog onduidelijk, ze kunnen hun nest van vorig jaar weer betrekken of een nieuw nest bouwen. Dat is het mooie van de natuur. In de Oostvaardersplassen bepaalt de natuur het ritme. We denken dat, als het gaat om het bouwen van nesten, de zeearenden ons in hun creativiteit niet teleur zullen stellen. Er zijn in de Oostvaardersplassen blijkbaar bomen genoeg die de zeearenden geschikt vinden.

Met vriendelijke groet,
Boswachter Bertwin Bergman

reageren

geef een reactie

 • wilma
  4 februari 2013 om 12:36

  wil dat zeggen dat ze dit jaar geen eieren leggen dan?

  • R. van Bergen
   6 februari 2013 om 11:57
  • B. Bergman
   7 februari 2013 om 12:21

   Beste Wilma,

   Het wil niet zeggen dat de zeearenden dit jaar geen eieren gaan leggen. Het nest is het afgelopen jaar namelijk ook niet gebruikt. Vorig jaar hebben de zeearenden ervoor gekozen om een nieuw nest te maken. Hier zouden ze zouden dit jaar ook weer kunnen gaan broeden of weer een nieuw nest maken. Dit is beide mogelijk.

   Met vriendelijke groet,

   Boswachter Bertwin Bergman

 • hazze jachtargumenten
  1 februari 2013 om 22:20

  Zou het ook kunnen zijn dat de boom geen veerkracht meer had omdat alle bomen doodgaan omdat ze geschild worden?
  Maar geen nood, er zijn nog genoeg dode bomen beschikbaar.

 • dirk wijnen
  1 februari 2013 om 20:20

  Hoi Bertwin heeft wel niet zoveel met nst te maken,maar wilde toch even zeggen dat ik bijna dagelijks op het Ketelmeer twee maar ook soms drie zeearenden zie Super mooi Zitten vaak te eten bij het zg Keteleiland Groeten Dirk W

 • fam. J.Ghering, Tilburg
  1 februari 2013 om 19:35

  Wat ontzettend jammer, hopelijk volgt er een nieuwe poging het volgend jaar !

 • Gert Jan Knoet
  1 februari 2013 om 19:28

  Jammer. Weg bezienswaardigheid vanuit “De Oostvaarders”. Maar verder is er nog voldoende te zien.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog