www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Leuke waarnemingen

6 augustus 2013 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen
visarend in de Oostvaardersplassen
visarend gespot in Oostvaardersplassen

Nu de waterstanden in het moeras lager zijn, de temperatuur is gestegen en de jonge zeearenden zijn uitgevlogen (net als de lepelaars), komen we allerlei leuke waarnemingen tegen in het veld. Zo zijn er de volgende waarnemingen gedaan door een collega van mij:

– 4 zeearenden bij elkaar, waarvan uiteraard 2 jonge dieren
– 1 groene specht
– 1 jonge zwarte ooievaar
– 3 visarenden
– verschillende groepjes lepelaars met verschillende aantallen

Een deel van de waarnemingen is gedaan vanaf de praambult, maar ook langs de Knardijk en het Jan van den Boschpad bij Almere. Doordat de waterstanden laag zijn, verzamelen zich hier vaak groepen van diverse soorten steltlopertjes. Deze beginnen nu al op te vetten voor de trek die zij straks gaan maken. Vooral de muggelarven zijn daarbij een geliefd voedsel.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

 • R. van Bergen
  28 september 2013 om 19:38

  Conny Wassink. Is het erg moeilijk om, als je toch wilt reageren zo te reageren als Alice Noordzij-Lohuis?

  Roelf

 • R. van Bergen
  28 september 2013 om 19:36

  Conny Wassink. Tja als je daar woornt.
  In mijn vorige revier kwamen ’s winters ook flamingo’s. Tja die zitten ook vlak over de grens bij Twente zo bijzonder is dat niet. Ook trof ik daar eens een broedende Jan van Gentt, acht in Engeland zijn gebieden waar het streft van de Jan van Genten zo bijzonder is dat niet. Maar Conny die groene specht is zelfs een beetje bijzonder in de Velwuse bossen, maar ja in de Haarlemmermeer natuurlijk niet, daar moet het wel sterven van de groene spechten.

  Roelf

 • Conny Wassink
  26 september 2013 om 08:42

  De groene specht en de lepelaars zitten ook in de Haarlemmermeer dus zo bijzonder vind ik dat niet.

 • Alice Noordzij-Lohuis
  19 augustus 2013 om 12:27

  Prachtig

 • A.M.E. Kassies
  7 augustus 2013 om 11:56

  Hans, prachtig die foto van de visarend, misschien heb je ook nog foto’s gemaakt van de andere vogels die je genoemd hebt in deze nieuwsbrief. Ik ben benieuwd.
  Lies.

  • Boswachter Hans Breeveld
   7 augustus 2013 om 12:14

   Beste Lies,
   indien mogelijk probeer ik altijd een foto te plaatsen, maar dan wel het liefst eentje die ik zelf heb genoemen en in ieder geval van uit de Oostvaardersplassen komt. Dit zijn waarnemingen, gedaan door een collega, en die heeft niet altijd een fototoestel ter beschikking. Soms is de afstand ook zo groot dat het gewoon niet lukt.

   m.vr.gr.

   Hans Breeveld

 • cobie en bas
  6 augustus 2013 om 20:23

  heerlijk zulke mooie ontwikkelingen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog