www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

De Nieuwe Wildernis

20 september 2013 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen
3-d schildering bij première De Nieuwe Wildernis
3-d schildering bij première De Nieuwe Wildernis

De film De Nieuwe Wildernis is woensdag in Lelystad voor een publiek van schoolkinderen van groep 5, 6 en 7 in première gegaan. Ik was daar natuurlijk bij aanwezig. Persoonlijk had ik hem al gezien, en nu ook deze kinderen. En ik  kan niet anders zeggen dan dat zij laaiend enthousiast waren. Tijdens de vertoning werd er 3 keer spontaan geapplaudisseerd, iets waarvan ik denk dat het aangeeft hoe goed deze kinderen de film vonden.

Fantastisch ook de reacties na afloop. De één was gefascineerd door de paarden, de ander door de vos en weer een ander door de ganzenpullen. Natuurlijk kwamen ook de emoties aanbod. Het feit dat er dieren geboren worden en het feit dat er dieren sterven kunnen kinderen blijkbaar goed plaatsen.

De beelden van groepen paarden die in galop over de vlakte schieten, de groepen ganzen die met duizenden op stijgen, en bijna de zon verduisteren, de aalscholvers die druk doende zijn om voedsel aan te slepen, of het ijsvogeltje dat druk is om zijn vrouwtje het hof te maken, en te verleiden met een visje, het zijn allemaal beelden die je als toeschouwer écht in hun greep krijgen. Vooral het feit dat men er in geslaagd is om de gehele kringloop van het leven in de natuur (die in zich in 1 jaar afspeelt) in 90 minuten zo helder inzichtelijk in beeld te brengen verdient alle lof.

Het is een film geworden zonder opsmuk, niet geromantiseerd, maar rauw en mooi tegelijk. Op www.denieuwewildernis.nl vind je de trailer en de bioscopen waar de film vanaf 26 september te zien is. Ik zou zeggen, ga kijken en laat je verrassen.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

  • michiel
    30 december 2013 om 19:14

    R.van Bergen,

    Slaap es goed uit, en kom dan met een visie, die nuchter is.

    • michiel
      30 december 2013 om 19:57

      R.van Bergen:

      Vergeet nooit dat een jager gediplomeerd is om ziek wild en een overschot aan diverse wildsoorten te zien en onderkennen. Ook het draagvlak van een gebied aan voedselaanbod voor de dieren is als een weegschaal die moet leiden tot een bepaald afschot om uitzwermen te voorkomen die kan leiden tot verkeersongelukken of nog erger.

      Ook een tuin moet gewied worden om datgene te behouden waarvoor je de tuin hebt. Is het nu een groentetuin of een bloementuin de schoffel sterhand nemen, om toch het resultaat te krijgen die je voor ogen- hebt. Impopulaire maatregels zijn nu eenmaal niet uitgesloten om datgene te behouden wat je lief is. Er is meer tussen hemel en aarde maar wat er is moet beheerd worden !!!!
      vr gr Michiel B

  • hansstel
    13 december 2013 om 10:12

    De nieuwe wildernis?
    De OVP is compleet mislukt. Het is een dierentuin (er staat immers een hek omheen) met grote grazers, die niet de mogelijkheid hebben, zoals hun in het wild levende soortgenoten, om te trekken en voedselrijke bronnen op te zoeken. Zie het als Artis, waar de directie besloten heeft om niet meer te voeren of te beheren. Alles is compleet kaalgevreten, bossen liggen omver en de eenzijdigheid van de soorten is schrijnend. Grauwe Ganzen, Grauwe Ganzen, Grauwe Ganzen en Grote Zilverreigers. een gevolg van jarenlang verkeerd natuurbeleid. Staatsbosbeheer creëert al vanaf de jaren 70 biotoop voor de Grauwe Gans, tegen beter weten in en vooral tegen waarschuwingen in. SOVON is woedend op de schamelijke vertoning van soorten die in de OVP zouden gloreren.
    De film doet alsof de OVP het een succesvol verhaal is, maar als dit model moet staan voor de nieuwe wildernis dan vrees ik het ergste voor de biodiversiteit en het welbevinden van de dieren in Nederland.
    Had de miljoenen die deze vrij amateuristisch geschoten film gekost heeft gestoken in verbetering van gebied en verstandig beheer.
    Gemiste kans. Jammer.

  • Nyckle Jong De
    15 november 2013 om 01:29

    De boswachters zonder bos krijgen het nog druk in de OVP. Naast wandelende kadavers ook nog ganzen afschieten, of vergassen. Dit in kader van de G7.
    Deze gifbeker gaat de OVP ook niet voorbij is ons beloofd.

    Geen ingrepen? Hoezo. Nieuwe Wildernis? Nieuwe kadaverbak.

    • Barbera
      26 november 2013 om 20:14

      Ik heb onlangs een heerlijk hertenbiefstuk gegeten. ” Een hert van de Veluwe” stond op de verpakking,wellicht vers geschoten en schitterend van smaak ! Een sanering, het gezond houden van de wildstand en daarmee het welzijn van ons zo mooie wild op de Veluwe, help ik graag op deze wijze mee in stand houden
      Ik raad eenieder, die van wild houdt, aan mij te volgen !
      En dan uiteraard niet meer denken aan de stank van hertenkadavers in de OVP, herten die na lang lijden, of uit verder lijden worden verlost met het geweer, of eenzaam verder lijden tot de dood. Met afschuw moet ik hieraan steeds maar denken. Het seizoen van ernstig lijden in de sneeuw en gebrek aan voedsel staat weer voor de deur.
      Wie en welk normaal denkend en diervriendelijk mens kan dit verdedigen ?
      Elk verdediging gaat mank ! Dus: Dierenvrienden, help dit gebied te saneren door wellicht stapgewijze evacuatie of zoek toch met z’n allen naar een oplossing om deze door mensen gemaakte overbevolkte dierentuin tot een mooi vogelgebied te maken zonder roofvogels die, die zich voleten aan hetgeen wat niet mag ontstaan !!
      STOP DIERENLEED !!

  • R. van Bergen
    25 september 2013 om 13:59

    Ook hier Marinus, vooral zo doorgaan en De Boer. Helaas of misschein ook wel juist niet, heeft Hans Breeveld gemeend hier geen sterk gemodereerd blog van te willen maken, helaas geeft dat veel mensen de gelegenheid om zich bedienend van insinuaties en nagenoeg nooit van echte argumenten, vooral Hans Breeveld en zijn collega’s beledigend, de geboden ruimte te moeten misbruiken.

    Wat betreft Jagers fora die zijn er ook, maar omdat ze zelf wel weten dat hun werkelijk bij de beesten af ( excuses aan de beesten) taalgebruik op den duur zich tegen hen zal keren, zijn al die fora besloten (ik kan dat vertelen omdat bijvoorbeeld Jachtforum.tk enige jaren door een ieder bekenen kon worden en dat er op andere plekken bijvoorbeeld bij de website vulpesvulpes.nl geciteerd werd uit dat forum, de imago schade alleen al door het taalgebuik de heren en dames niet goed uitkwam) , het zal ze echt niet gebeuren dat de gewone burger kennis neemt van taalgebruik dat aan babaarse tijden doet herinneren. Echter sommigen kunnen het dus niet laten en komen de geboden ruimte door Hans Breeveld misbruiken, Ik vind dat heel erg ziek, maar zo krijgen mensen zoals u ook de gelegenheid om kennis te nemen van de ware mentaliteit van jagers.

    Zelfs als u ooit dacht dat er iets voor “plezier jacht” was te zeggen, zoals ik ruim 40 jaar geleden ook nog dacht en zelfs praktisch jaagde, zult u zich haast zeker achter de oren gaan krabben en u gaan afvragen: Is het wel zo’n goed idee om mensen die zich zo uitlaten over andere mensen over één of zelfs meerder vuurwapens kunnen beschikken en die zelfs in de openbare ruimte mogen gebruiken? Zelfs als u zou denken dat er voor de door de “plezier jagers” zo geroemde “beheers jacht” een ziinnige aktie zou kunnen zijn, dan nog kunt u zich gaan afvragen of mensen met zo’n instelling en vooroordeel over mensen die hun bezigheden afwijzen, wel de juiste personen zijn om dat te doen. Het zal duidelijk zijn, ik ben, op grond van ecologische feiten, van mening dat zelfs de “beheers jacht” contra productief is ten aanzien van het doel dat men “beweert” te beogen, bijvoorbeeld minder ganzen. Maar ik juich het om redenen van zelfbevlekking door de jagers zelf toe dat ze zich hier mogen manifesteren. Betere anti reclame voor hun hobby kan niet gemaakt worden dan vooral door hen zelf.

    Roelf

    • H. de Boer
      25 september 2013 om 20:10

      Mijn reactie was meer een afkeuring dan een werkelijk advies. Ik zie beide kanten elkaar persoonlijk aanvallen.

    • R. van Bergen
      27 september 2013 om 11:12

      H. de Boer

      Als dat al zo is, dan laat dat zien dat de OVP nog steeds contoversieel is en dat de controverse in stand wordt gehouden door het Jagers gilde. Ik meen te kunnen vastellen dat zij in de OVP een stevige bedreiging van hun hobby zien. En jawel als de manier van omgang met de natuur meer de kant van de OVP opgaat, ook bij NM leven ideeen in die rchting, dan is het in Nederland werkelijk gedaan met de hobby van het schietgrage gilde.

      En beste De Boer, juist uit de jagers wereld komen de reacties, die doogaans niets te maken hebben met een fatsoenlijke “afwijzing” maar die per direct beginnen de mensen van SBB zoals ook de blog eigenaar Breeveld, te beledigen. Mocht u van mij op dit blog ook maar een enkele belediging tegen komen, en niet het met argumenten repliceen van het jagers volk wat door sommigen van heb, haast allen hier, ook als een beleding wordt opgevat, dan hoor ik dat graag van u en op voorhand beloof ik u dan zal ik proberen mijn leven te beteren.

      Voolopig vind ik dat de jagers vooral juist door hun beldigende stijl op dit blog, alleen al daardoor en ik juich dat toe, zich zelf diskwalificeren om bijvoorbeeld ook maar een wapen te mogen bezitten. En dat via dit blog wereldkundig maken. Breeveld heeft het zeker zo niet bedoeld.

      Roelf

    • Medelijden
      27 november 2013 om 20:40

      Roelf, wederom slecht begrepen ! Over zelfbevlekking gesproken________!!

  • H. de Boer
    24 september 2013 om 15:59

    Dit is geen forum mensen… Voor een discussie zoek je maar een forum op.

    Leuk nieuws.

    • H. de Boer
      25 september 2013 om 20:04

      Dus, bevers, boommarters en otters hebben de Oostvaardersplassen gevonden. Benieuwd wat er volgt, de das zou mooi zijn als het gebeid geschikt is. Wasbeerhond en wasbeer zijn ook kandidaten, je ontkomt niet aan die soorten.

  • hazze jachtargumenten
    22 september 2013 om 15:05

    Idd van Bergen, een zielige vertoning net zoals groot hertenkamp ovp dat ook is.
    En idd ik mag gezonde dieren schieten, ik hoef dit niet te doen, en in tegenstelling van wat u suggereerd doe ik dat alleen na een weloverwogen keuze.
    Dit staat in schril contrast van hetgeen we in de ovp [niet mogen] zien, daar schieten beheerders/boswachters/werknemers van sbb jaarlijks vele in potentie gezonde dieren af omdat er in het hertenkamp onvoldoende voedsel is.
    Dit gebeurd pas nadat de dieren door voedselgebrek bijkans spontaan het loodje leggen.
    U weet net zo goed als iedereen dat de mensen of iig een deel van hun dit uit moeten voeren, dit met de nodige tegenzin doen.
    Echter voor hun is het geen optie om hiertegen te ageren omdat hun inkomen hiermee gevaar loopt.
    En idd, tegen mij is geen kruid gewassen, zelfs de industrie heeft daarvoor nog geen middel gevonden want: okrud fergiet net, en gjin oarloch sa grut of der bliuwt wol in soldaet oer [onkruid vergaat niet, en geen oorlog zo groot of er blijft wel een soldaat over].
    En idd het vergroten van de info/inzicht van de mee lezende niet geinformeerden is juist de reden om tegengas te geven tegen de eenzijdige berichtgeving van sbb.
    Dhr Vera die beweert dat de sterfte niet boven de 30% komt en dat dat natuurlijk is, terwijl vorige winter alleen al door sterfte/afschot in de winterperiode meer dan 35% is gestorven/geschoten.
    Let wel dit is exclusief de sterfte in de rest van het jaar, of wil sbb beweren dat op een populatie van 4000 dieren zomers geen uitval is?
    Dat zal in geen verhouding staan tot hetgeen crepeert/afgeschoten word, echter veel daarvan zal natuurlijke sterfte zijn terwijl de wintersterfte voor het verreweg grootste deel puur voedselgebrek is, en dat is in Nederland geen natuur, dat is wanbeleid.
    Het door mij geplaatste verhaal over de ara’s kun je ook invullen met vissen in een kom/ aquarium of vijver, of kippen of varkens in een beperkte ruimte, maar u hebt gelijk, hoe je het ook wendt of keert het blijft een zielige vertoning.
    Overigens wil ik de film zeker zien, het zullen ongetwijfeld prachtige beelden zijn, echter ik ga er geen cent aan besteden, ik ga niet financieel meewerken aan deze sterfhuisconstructie.
    Ik hoop dat dat ook voor de rest van NL geld, echter ik ben realistisch genoeg om te weten dat menigeen voor de beelden zal gaan, niet wetende van de keerzijde omdat sbb louter positief nieuws naar buiten brengt.

    • R. van Bergen
      22 september 2013 om 19:24

      Tja hazze jachtargumenten. Alleen maar insinuaties. Zelfs over de beleving van de medewerkers van SBB. Ik veronderstel dat Breeveld en zijn collega’s die hier zo nu en dan ook optreden dat niet met maar zelfs frisse tegenzin zullen doen. Dit blog is zeker geen verplichting voor Breeveld en de toon is zelfs niet die van iemand die zijn verhaal met tegenzin doet.

      En natuurlijk denk je goed na als jij gaat schieten. Niet over wat en of het bezochte veld dat afschot wel kan dragen, bijvoorbeeld dat haas . de enige die nog in het veld zit, moet toch maar in de pot voor de kerst. Dat zijn, ga ik ook nog maar eens aan het insinueren ook al is de geschilderde zaak wel degelijk gebaseerd op “meerdere” eigen waarnemingen , de overwegingen die de gedachten van een jager passeren. Natuurlijk ben jij een uitzondering, hoewel?

      Roelf

    • Marinus
      24 september 2013 om 18:20

      Waarom, Meneer Roelf noemt u alle goedwillende dierenvrienden en -liefhebbers, die, om duidelijke redenen, uw zeer vaak primitieve denkwijze bekritiseren toch allemaal “Jagers” ? Bent u ooit door een giftig dier gebeten ?
      Houd s.v.p. op met de vervuiling van de vaak nuttige discussies over het dierenleed in de OVP..

  • R. van Bergen
    22 september 2013 om 10:44

    Hazze jachtargumentn.

    Ach wat een zielige demonstratie van werkelijke onkunde van jouw kant. En dat mag dan ook nog eens kerngezonde dieren doodschieten. Dieren die, als je ze bij een fatsoenlijke dierenarts zou aanbieden ter eutanisering, door die dierenarts geweigerd zouden worden.

    Wellicht moet ik nog weer in herhaling vallen en andermaal de visie hier plaatsen van de vereniging van dierenartsen. Ondertussen staat die al minstens 3 maal op dit blog, dus ik laat het nog maar even.

    Oh ja nu niet denken dat ik dat voor jou zou doen, tegen jou is geen kruid gewassen, maar het zou bij wellicht nu mee lezende niet geïnformeerden tot vergroting van inzicht kunnen lijden.

    Roelf

    • Barbara , dierenvriend
      23 september 2013 om 12:17

      Meneer Roelf toont wederom zijn karakter: Een man die geniet van dierenleed, bovendien een man die andersdenkenden graag beledigt. Hij toont weinig respect voor mensen en dieren !
      Zo houdt hij weinig vrienden en sympathisanten over.
      Zoals je zelf schrijft val je steeds in herhaling. Inderdaad meneer Roelf : Weinigen nemen u serieus. Bovendien, meneer: Wat anderen moeten denken wordt niet door u bepaald.
      Tracht toch eens enige empathie op te brengen.
      Wellicht gaat u nog meer genieten als de wolf zijn intrede gaat doen in de dierentuin en dierengevangnis; in het prachtige vogelgebied, waar genoegzaam bewezen is dat vele andere dieren daar een slechte thuis hebben en er echt niet horen te zijn.
      Beterschap gewenst !

    • R. van Bergen
      23 september 2013 om 19:35

      Ga zo door Barbara, je bent het ultieme bewijs van mijn idee hoe jagers in elkaar zitten en ik ben blij dat je mijn reclame nog eens overtuigend onderschrijft.

      Roelf

  • hazze jachtargumenten
    21 september 2013 om 20:08

    Ik kan ook een prachtige film maken [als ik de apparatuur, tijd, geld en kennis had] over een koppel ara’s in een volière met voldoende ruimte, voedsel en leefomstandigheden, prachtige dieren met prachtige beelden als gevolg, en dat ook nog eens jaarrond.
    Aangezien de dieren het goed hebben planten ze zichzelf ook nog voort.
    Wederom prachtige beelden van uitkomende jongen, jongen die door de ouders gevoerd worden en vervolgens van jonge ara’s die leren vliegen en op kleur komen.
    Maar ik wil meer, dus besluit ik om ondanks het aantal toegenomen vogels, de dagelijkse voergift niet te verhogen of zelfs te verlagen.
    Dat geeft weer de mogelijkheid om ‘prachtige’ unieke beelden te maken van dieren die niet lekker in hun vel zitten en daarom opgepropt op stok zitten te wachten op betere tijden,of nog proberen uit de volière te komen omdat daar wel voedsel is.
    Tenslotte vallen de dieren van ellende van de stok, hetgeen uiteraard op beeld word vastgelegd, want zo’n kans krijg ik niet alle dagen.
    Nu wil ik natuurlijk ook nog filmen hoe het kadaver door maden of andere aaseters word verorberd, immers dat maakt mijn documentaire nog completer en daarmee beter.
    Aan het eind van het verhaal heb ik een prachtige film, al is het wel wat jammer dat de ara’s het niet gered hebben, maar dat is natuur toch?

    En toen schrok ik wakker door de bel, politie en nvwa [vh aid] staan op de stoep, m’n ara’s worden in beslag genomen en naar elders overgebracht, de ernstig verzwakte exemplaren worden door een dierenarts vakkundig uit hun lijden verlost en de overigen krijgen voer en medische zorg.
    Mij rest slechts een fikse boete/dagvaarding voor dierenmishandeling, en mss wel een verbod om nog dieren te houden.

    • elza
      23 september 2013 om 19:29

      Wat ben jij een gestoord figuur dat zo n film zich afspeelt in je hoofd. Hopelijk heb en krijg je geen mogelijkheid. Neem contact op met een goede psyciather die hopelijk wat met je zieke geest kan doen

    • R. van Bergen
      24 september 2013 om 10:38

      Kijk Elza, dat bedoel in nu met de anti reclame die ze zelf kunnen maken. Ik geef zo nu en dan middels repliek een aanzetje en er komt nog meer naar boven waaruit anderen zoals jij dan conclusies over de heersende mentaliteit bij jagers kunnen trekken. En kennelijk dringt dat ook in Den Haag door er lijkt een meerderheid te onstaan tegen de “plezier jacht” , want echt wat deze mensen doen kun je met de beste wil van de wereld geen “beheers jacht” noemen.

      Roelf

  • stiefbeen
    20 september 2013 om 17:45

    dit klinkt goed.ik hoop dat er veel mensen plezier aan beleven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog