www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

600.000 bezoekers en nog steeds populair

26 november 2013 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Toen 2 jaar geleden de opnamen werden gestart voor de film De Nieuwe Wildernis,  had niemand durven dromen dat er meer dan 200.000 bezoekers zouden komen. Afgelopen weekend stond de teller op 600.000 en nog draait hij overal in het land. Een ongekend succes, en een compliment voor de filmmakers. Afgelopen donderdag werd de film ook nog onderscheiden met de ‘Flevius Award’; deze onderscheiding wordt jaarlijks vanuit het bedrijfsleven en de provincie toegekend aan iets of iemand die in dat jaar van grootte betekenis is geweest voor de provincie Flevoland. Terecht is dat volgens mij dit jaar inderdaad deze film.

De winnaars van de Flevius Award

De komende weken wordt er gewerkt in het Oostvaardersbos. Er komt een deel half verharding in het bos bij, en de bebording en het bestaande raster wordt aangepast. Dit is noodzakelijk, omdat vooral tijdens de wintermaanden het bos tijdens het toezicht op de dieren slecht toegankelijk is. Dit komt door de slechte bodemgesteldheid. Om te voorkomen dat door het beheer de wandelpaden kapot worden gereden is een extra verhard pad noodzakelijk.

Ook wordt de winterafsluiting beter aangegeven. Vanaf nu met duidelijke hekken die goed laten zien, waar men wel en waar men niet veilig en zonder verstoring kan wandelen. Helaas is dit noodzakelijk, omdat de afgelopen winter er toch een aantal mensen waren die zich, al dan niet onbedoeld, in het afgesloten deel begaven. Aangezien er regelmatig afschot van zwakkere dieren plaats vindt, is dit absoluut niet zonder gevaar, en is dat voor ons reden om hier duidelijk tegen op te treden. Daarnaast is het ook van belang dat de dieren hier juist in de wintermaanden de dekking die hun geboden wordt ongestoord kunnen gebruiken. Deze werkzaamheden duren naar verwachting de gehele maand december, en zullen afgerond zijn voor dat  het bos weer opengesteld wordt voor de dieren.

reageren

geef een reactie

 • Martijn de Jonge
  2 februari 2014 om 21:56

  Klopt Albert, in strenge winters zijn er herten over het ijs van het Markermeer naar Waterland gelopen. Ontsnapte herten worden gearresteerd, je begrijpt wat daarmee bedoeld wordt.

 • Albert
  19 januari 2014 om 12:18

  Als je de hekken rond de oostvaardersplassen weg zou halen zijn vrijwel alle grote grazers in no tyme vertrokken omdat er niet genoeg te eten is voor zoveel dieren.

 • Segher Marc
  3 januari 2014 om 10:56

  Mijnheer Breeveld zou het mogelijk zijn om bovenstaande belachelijke reacties, vooral van de heer R. Van Bergen, te weren. Ik heb het moeilijk met het dierenleed in de OVP maar ik heb wel respect en aandacht voor de meningen die hier naar voorgebracht worden. R. Van Bergen bezit deze gave blijkbaar niet en is daardoor een meer dan storend element op deze site.
  Verder wil ik u als gastheer bedanken en u een goed 2014 toewensen.

 • K. de Groot
  23 december 2013 om 00:13

  Roelf, jij hebt hard een psychiater nodig. Ik wens je er veel plezier. Wees wel voorzichtig, want misschien jaagt deze man, niet op wild, maar wel op geestgestoorde zoals jij.

  • R. van Bergen
   23 december 2013 om 12:02

   Goed zo De Groot, ook hiermee doe je mij een groot plezier. Zoals gezegd betere anti jacht reclame kan ik me niet wensen.

   Roelf

 • R. van Bergen
  22 december 2013 om 14:47

  De Groot, evenals onder het andere item. Houdt vooral deze toonzetting aan. Je beantwoord precies aan dat wat ik van jou en de “plezier” jagers verwacht. Betere anti reclame voor de jacht kan er niet gemaakt worden. Een ieder die niet jaagt en een “positieve” attitude heeft ten aanzien van de OVP en dat is wellicht zelfs het grootste deel van onze bevolking, gaat zich en daar help ik graag bij, stellig afvragen of mensen met zo’n insteek wel met geladen geweren onze velden moeten mogen bevolken.

  Roelf

 • K. de Groot
  21 december 2013 om 16:49

  Is dat ook een hersenkronkel van Roelf, dat hij een ieder die op dit blok schrijft een jager noemt.
  Wat een zielig persoon, met goede argumenten komt hij niet ( zal hij ook niet weten ) het lijkt mij geen intellectueel te zijn .Inhoudelijk gaat hij nergens op in. En dat de PvdD over deskundige mensen beschikt, dat zal wel een droom van hem zijn, want tot nu toe hebben ze daar geen blijk van gegeven. En dat je geen aanhanger van die Partij bent, deze smoes kun je misschien aan kleine kinderen vertellen en ook dan val je door de mand.

 • R. van Bergen
  21 december 2013 om 13:39

  Ach de Groot, ja zulke uitspraken ken ik ook en ik heb ze op dit blog ook nog eens met bron vermelding geciteerd, beweringen uit de dikke duim die je zelf kunt bedenken die vallen bij de meeste mensen per direct door de mand. Jawel De Groot een wetenschapper gespecialiseerd in inheemse roofdieren. En dat iemand een politiek partij niet ziet zitten dat komt erg veel voor. Ik vrees dat jouw maatschappij opvattingen zo sterk van de mijne verschillen dat ze politiek onverenigbaar zullen zijn en voor de duidelijkheid De Groot ik ben geen aanhanger van de PvdD, maar vind die partij wel zeer sympathiek en bewezen goed op de hoogte van wat wetenschappelijk in de natuur gaande is. Kan ook niet anders de partij beschikt over een flink aantal universitair opgeleide biologen.

  Overigens De Groot ken ik uit mijn directe omgeving ook zo’n gecertificeerde bioloog die de “plezier” jagers altijd bij valt, alleen in zijn ingezonden stukken heeft hij het nooit over de natuur, maar bijvoorbeeld vooral over hoe lekker zijn haasje wel smaakt , en dat die vegetariërs en veganisten vooral hun mond moeten houden en wat voor een prachtige verhalen Grijs wel niet in het jagertje schreef en dat Poortvliet en Huygens zulke goede verhalen met illustratie hebben gemaakt, en laat ik nu zeker weten dat het gros van de mensen die de “plezier” jacht een contra productieve bezigheid in onze natuur vinden, niets beheren maar alleen verstoren, vooral praktiserend omnivoor zijn zoals ook ik. De geest van jou en je vrienden creëert elke keer weer een wereld die jullie goed uit komt, maar die absoluut niet voldoet aan de werkelijkheid., probleem is alleen dat jullie dat dwingend aan anderen willen opleggen en dat de hier door mij bedoelde bioloog dat ook nog eens een autoritair sausje denkt te geven door zich kenbaar te maken als Dr bioloog, iets waar hij, hoe is het mogelijk met zulke onzin, je juist daarop laten voorstaan, een aanfluiting voor de beroepsgroep is, zich ook nog op mag beroepen hoe zo iemand ooit een bul heeft “gekregen”? ,

  Roelf

  • leovanmalsen
   21 december 2013 om 14:02

   @ R. van Bergen: De zinsnede: “probleem is alleen dat jullie dat dwingend aan anderen willen opleggen” loopt weer over van de zelfreflectie. Het is de 3% van onze bevolking die uit veganisten bestaat die anderen willen dwingen ook geen vlees te eten. Het is de geloofsovertuiging van de 7e dag adventisten dat men geen vlees mag eten, MT is lid van deze kerk en vindt dat dus ook. Ik respecteer graag andermans geloofsovertuiging, en ontvang graag respect voor wat mijn overtuiging is. namelijk dat wild het ultieme stukje scharrelvlees is. Heerlijk met de komende kerstdagen voor de deur maar smaakt mij het hele jaar.

   Ik wens allen fijne dagen en een gezond en gelukkig 2014.

  • R. van Bergen
   21 december 2013 om 14:20

   Tja andermaal de eigen hersen spinsels. Realiteit is dat de PvdD mensen vraagt, nogmaals een woord dat jij niet lijkt te kennen, vraagt om het wat minder aan te doen met vlees gezien de klimaat problemen. Dat Thieme zelf vegetariër is en dat aan mensen zou willen opdringen is nergens te vinden en dus ook niet te staven. En met het klimaat argument heeft een ieder die dat stelt gewoon heel erg gelijk. En verder stem ik ook eens met je overeen. Het maakt in deze niet uit welke geloofs of levens overtuiging iemand heeft, helaas praktiseer je dat in een ademtocht dan toch weer niet en blijkt het je wel wat uit te maken. En daar zit hem de kneep Leo. En voordat weer iemand van alles gaat bedenken hoe het wel zou “kunnen” zitten, zonder zich ook maar een beetje aan de feiten te houden. Ik ben praktiserend omnivoor zoals de meerderheid die de “plezier” jacht afwijzen en ik ben geen lid en geen stemmer op de PvdD. Maar zeker ook niet op partijen die uitermate gecharmeerd zijn van de “plezier “jacht.
   Roelf

  • leovanmalsen
   21 december 2013 om 20:43

   @R. van Bergen: Als vlees eten hand in hand in hand gaat met onze milieuproblemen, waarom zijn jullie dan zo tegen de jacht? Er wordt geen voedsel geproduceerd voor het wild dat wij schieten. De dieren die geschoten zijn produceren ook geen biogassen meer die eventueel weer belastend kunnen zijn voor de natuur.

   En waar heb ik in 1 ademtocht gepraktiseerd wat jij beweert? Ik zeg slechts dat als men gerespecteert wil worden in de eigen mening, je ook de mening van een ander moet respecteren.

   Maar goed, ik zei het al: Je gaat op geen enkel argument in en komt gewoon weer met wat anders. Zal nu niet anders zijn. Als je een beetje vent bent reageer je eerst op al mijn weerleggingen van jouw indoctrinaties.

 • K. de Groot
  21 december 2013 om 02:48

  Ik las vanmiddag een realistische uitspraak van een wetenschapper, ( DIERENVRIEND ) die de PvdD een wangedrocht noemt. Ik vermoed dat duizenden dierenvrienden het hier mee eens zijn.

 • R. van Bergen
  20 december 2013 om 22:08

  Je schijnt steeds weer te vergeten dat je te gast, te gast, bent op een site van iemand die nu juist totaal andere denkbeelden over ecosystemen heeft dan jij. Ik ben het met de eigenaar en jouw en mijn gastheer op dit blog helemaal eens. En wat denk jij nu dat je je gastheer kunt “opdragen” om zijn mond te houden? Je bent zoals ik jagers ken gewoon een onfatsoenlijke hufter. Als je je nu nog van normale fatsoenlijke beleefde termen zou bedien dan was je gedrag nog te tolereren, maar jij en je soortgenoten schijnen dat absoluut niet te kunnen, dwingen en opleggen zelfs aan mensen die je gastvrijheid bieden. Misselijke vent.

  Roelf.

  • leovanmalsen
   20 december 2013 om 22:30

   Ach, Roelf is op zijn lange tenen getrapt! Niet door mij, ik heb mij fatsoenlijk gedragen. Roelf daarentegen uitte zich in zijn posting van 19 december 2013 om 11:15 meteen aanvallend. En dat in strijd met het verzoek van de beheerder van dit blog, om toch vooral respectvol met elkaars mening om te gaan. Respectvol wil niet perse zeggen dat je het eens bent met elkaar.

   Ik heb vooral gezien dat je mijn argumenten negeert en dan gewoon weer met andere gedrochten aan komt zetten die ik dan eenvoudig weer kan weerleggen. Nu blijkt dat je geen weerwoord hebt tegen hetgeen ik inbreng ben je ineens toe aan beledigende woorden. Nou, ik kan je wel vertellen dat ik niet beledigd ben. Ik voel mij juist gesterkt doordat jij, als hobby ecoloog, mijn woorden niet kunt weerleggen….

   Het is tijd je weer terug te trekken op je bootje en bij je vijvertjes….

 • R. van Bergen
  20 december 2013 om 17:01

  Dit schreef Jaap Mulder voor 2 jaar en daar sluit ik me geheel bij aan. Het behoud van de hobby “plezier” jacht zonder enige kennis van wat de impact is dat drijft jagers zoals Van Malsen in dit soort discussies:

  ” april 2011 – 16:00 uur — Jagers en ‘onze’ OVP-vossen

  Op de site van Volgdevos.nl mengen zich nu wat vaker jagers in de discussies. Voor mij hoeft dat niet zo. Het valt altijd weer op hoe weinig kennis de meesten van hen bezitten over vossen, en meer in het algemeen over ecologie. De vos is één van de meest bestudeerde soorten in de wereld, we weten al verschrikkelijk veel over zijn leven, zijn rol in de natuur en het beheer van vossen. En toch hoor je altijd maar weer dezelfde, afgezaagde jagerswijsheden. Men leest blijkbaar bijna nooit iets anders dan de eigen bladen en de discussies op de eigen websites. Kennis uit onderzoek druppelt maar heel langzaam door, en dan nog vaak heel selectief, alleen dat wat in de kraam te pas komt.”

  Roelf

  • leovanmalsen
   20 december 2013 om 17:13

   Alweer een misbaksel van en reactie. Vossen horen erbij in de natuur en zijn eg nuttig. Het gaat om de te grote aantallen waar jagers zich zorgen over maken doordat de vos geen natuurlijke vijand heeft. Zo groeien dingen uit balans en dat is juist waar jagers in beeld komen om zo de balans te herstellen. Een en ander natuurlijk ter bescherming van een zo groot mogelijke biodiversiteit… En dan gaat het niet alleen om hazen maar bijvoorbeeld ook over weidevogels.

   Maar dan even over de zinsnede: ‘en meer in het algemeen over ecologie’ Wil je in een gebied dat veel te vol zit met grote grazers die niet kunnen migreren als ze honger hebben door te grote aantallen dieren/m2, en waar geen top predatoren leven, echt beweren dat daar sprake is van een gezond volledig en natuurlijk ecosysteem? Ga dan vooral door met reageren want je maakt jezelf alleen maar meer en meer ongeloofwaardig.

 • R. van Bergen
  19 december 2013 om 13:13

  “Dat amandement waarin jagers een wildbeheerplan moet maken.” Tja zelfs niet even kijken wat de werkelijke inhoud is, Gewoon vanuit je onderbuik je vooroordelen laten spreken, argumenten zijn er niet dus zwets je maar wat. Dit is de gecomprimeerde inhoudt van het voorstel en dat komt overeen met de door nagenoeg alle politiek partijen beweerde insteek voor de verkiezingen van vorig jaar, alleen de PvdD maakt er nu “serieus werk van :
  “In de nota van de Partij voor de Dieren staat het voorstel om het voor het plezier doden van wilde eend, haas, konijn, fazant en houtduif zo snel mogelijk te beëindigen door de vrije jacht op deze soorten te sluiten.”.

  “Tijdens de afgelopen landelijke verkiezingen bleek uit de Groene Kieswijzer dat naast de Partij voor de Dieren ook VVD, CDA, PvdA, SP, D66, GroenLinks en de ChristenUnie de plezierjacht afwijzen.”

  Wat die wildbeheersplannen betreft

  ( daar gaat het voorstel van de PvdD dus helemaal niet over, de PvdD gelooft zelfs absoluut niet aan de noodzakelijkheid van zulke plannen, de PvdD wil dat de plezier jacht wordt verboden) :

  “De laatste jaren blijkt bij herhaling dat meerdere WBE ’s sjoemelen met de aantallen te schieten reeën, reden voor de provincie Drenthe om de opgegeven aantallen maar een flink naar beneden te corrigeren, 1300 minder reeën af te schieten.

  Ja dat bevalt de heren WBE ’s niet.
  http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article10731993.ece/Weer-heibel-rond-Drentse-ree%C3%ABnjacht

  Roelf

  • leovanmalsen
   19 december 2013 om 17:43

   En nu sla je zelf de plank finaal mis. Ree is geen bejaagbare soort en is ook niet de soort waar het initiatief van PvdD over gaat. Geeft maar weer eens aan hoe zeer jullie het een met het andere vrwarren. Is ook niet eenvoudig hoor die FF-wet, vandaar dat jagers er ook een behoorlijke (beroeps)opleiding voor moeten volgen.

  • R. van Bergen
   19 december 2013 om 21:43

   “Tja zelfs niet even kijken wat de werkelijke inhoud is, Gewoon vanuit je onderbuik je vooroordelen laten spreken, argumenten zijn er niet dus zwets je maar wat.”

   En zo toon je dat ik weer helemaal gelijk heb met mijn nogmaals geciteerde inschatting.

   Roelf

  • leovanmalsen
   20 december 2013 om 09:23

   De enige die hier zwetst ben jezelf Roelf. Maar dat is ook jullie techniek, zoveel mogelijk rookgordijnen leggen zodat niemand meer ziet waar het werkelijk om gaat: Het dierenleed op de OVP! Daar zou jij als zogenaamd dierenvriend je tijd beter aan kunnen besteden ipv het verdedigen van dit grote dierenproevenlabaratorium….

  • leovanmalsen
   19 december 2013 om 12:30

   Dat amandement waarin jagers een wildbeheerplan moet maken. Dat doen ze dus altijd al. De PvdD laat hiermee alleen maar zien dat ze geen idee heeft hoe de praktijk werkt. Bovendien moet het weer veel extra geld kosten omdat er weer een leger ambtenaren moet komen om de beheerplannen te bekijken en goed te keuren. Want dat is wat ermee gaat gebeuren, veruit de meeste jagers hebben het wildbeheerplan namelijk perfect voor elkaar. Jagers hebben namelijk geen baat bij een leeggeschoten veld al beweert de PvdD van wel….

 • R. van Bergen
  19 december 2013 om 11:15

  Voor al die boven een grote mond hebbende jagers:

  http://www.natuurmonumenten.nl/thema/groot-wild-enqu-te?utm_source=Lijst407_action2___&utm_medium=e-mail&utm_campaign=20131216_uitslag.enquete.niet-leden_ID1281&utm_content=&utm_term=

  Hoewel men in de pers het heeft over een enquête onder leden, is deze enquête gehouden onder alle Nederlanders die wensten te reageren. Zeker onder jacht voorstanders is dat bekend gemaakt en heeft men gereageerd. Toch blijkt dat het overgrote deel van de reagerende bevolking jullie niet pruimt.

  • leovanmalsen
   19 december 2013 om 12:26

   Nee hoor, hieruit blijkt hoe jullie als beheerders de boel moeten verdraaien om het idee te geven dat je stelling klopt: Op internet staat de volgende rekensom.
   Er waren 40.000 stemmers die meededen aan de enquete waarvan 74,6% lid was van Natuurmonumenten dat zijn dus 29.840 leden.
   En aangezien Natuurmonumenten 735.000 leden heeft hebben dus 4,06% van de leden de enquete ingevuld en is dat voor NM al een redenen om het roer om te gooien omdat zogenaamd de meerderheid van de leden het zo willen?

   Daarnaast is de enquete gekaapt door de PvdD en Dierenbescherming die zich de ogen uit de kop moeten schamen met deze stap. Zij stemmen hiermee in met het massaal af laten sterven van dieren door de honger.

  • R. van Bergen
   19 december 2013 om 12:58

   Nee hoor, hieruit blijkt hoe jullie als beheerders ”

   Uh? Wat een gezwets. Ik ben gewoon een burger uit Friesland net als jij.
   Roelf

  • leovanmalsen
   19 december 2013 om 17:41

   Ja, die verwarring komt nog voort uit de tijd dat je Staatsbosbeheer achter je naam had staan…

  • Segher Marc
   16 januari 2014 om 08:04

   Wat ik uit de enquête leer is dat Natuurmonumenten de hoog opgeleiden heeft benaderd. Duidelijk de eigen leden. Het gaat hier grotendeels om een publiek dat het zich kan permitteren om regelmatig verplaatsingen te maken naar natuurgebieden en die natuurgebieden eigenlijk gebruikt voor eigen belang. Beeldjagers met dure apparatuur , vogelaars op zoek naar zeldzaamheden… Dikwijls gecombineerd met gezellige weekends onder soortgenoten om de stress weg te werken veroorzaakt door hun drukke bezigheden.
   Mijnheer Van Bergen dit elitaire en verwende kleine groepje ondervraagden
   vertegenwoordigd de bevolking van Nederland niet .

 • K. de Groot
  1 december 2013 om 12:22

  Marinus, op het blog van Leo van Malsen staat een bericht van de Stichting Welzijn Grote Grazers. Zij hebben 40.000 handtekeningen nodig, om het onderwerp OVP op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Als dierenvrienden hier allemaal een oproep voor doen, op Facebook, Twitter en websites dan moet dit haalbaar zijn. Woensdag wordt besloten in de bestuursvergadering van de Stichting of hier een petitie voor wordt opgezet, of dat het op een andere manier wordt gedaan.

  Eind van de week wordt op de website van de Stichting bekend gemaakt hoe ze te werk gaan.

 • K. de Groot
  27 november 2013 om 22:33

  Eigenlijk moet je medelijden hebben met de mensen die dit dierenleed goedpraten. Voor mij een teken dat ze nooit in de OVP komen en de verschrikkingen met eigen ogen zien. Zijn dit werkelijk dierenvrienden? ik denk het niet. Zelf je rond eten en lekker warm bij de kachel s’ winters en de dieren laten verrekken. Zonder voedsel en bescherming. Het zullen wel aanhangers zijn van het geweldige OERNATUUR gevoel, en hun grote voorbeeld Vera.
  Leo van Malsen, er gaat zeker verandering komen, ga zo door met jullie bijeenkomsten door het hele land, je zult de ogen openen van ontzettend veel mensen, die nu nog onwetend zijn. En de politiek zal op een moment niet meer kunnen volhouden waar ze nu voor staan. Maar vergeet één ding niet, het gaat SBB alleen maar om de miljoenen subsidies. zij voeren nog steeds het Rapport van 2009 uit, van de stichting de Ark ( laat de dieren maar aan hun lot over ) en niet van het ICMO2. Wat een baan, dat je je boterham verdient door onschuldige dieren te laten verhongeren en als ze al terminaal zijn een genadeschot te geven, want dan voeren ze toch het ICMO2 uit. Onbegrijpelijk dat deze ICMO2 commissie zich zo bij de neus laat nemen, volgens mij gaan ze nooit controleren en geloven SBB op hun blauwe ogen.
  Ik heb het artikel in de Stentor van maandag j.l. gelezen, over de bijeenkomst afgelopen zaterdag in Hasselt. Wat een geweldige journaliste. zo zijn er gelukkig meer.

  • Marinus
   1 december 2013 om 11:17

   En zo is het: Genieten van de “natuurlijke” natuur doe ik over de hele aardbol.
   Genieten van georganiseerd dierenleed vind ik pervers, daar krijg ik een slecht gevoel bij.
   Wederom smeek ik : “STOP HET DIERENLEED IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN” !!
   Voor degenen, die er geld mee verdienen, zelfs een hoby er van maken dit te verdedigen
   adviseer ik een andere tijdbesteding. b.v. meewerken aan een gefaseerde evacuatie, daarmee ook de ernstige toename van roofvogels stoppen en mogelijk bannen uit dit prachtige vogelgebied.
   Ik doe een oproep aan al mijn dierenvrienden deze of een ander diervriendelijke oplossing te ondersteunen. En laat ons allen trachten te voorkomen dat de situatie uitgebreid wordt naar de prachtige Veluwe.
   Ik sta open voor commentaren met de beperking dat deze geuit worden door weldenkende dierenvrienden en inhoudelijk de juiste intentie hebben.

  • Erica Hennekes
   15 januari 2014 om 23:20

   Ik snap ook niet dat er zo weinig naar de onderzoekrapporten gekeken worden. Er worden voor heel veel geld, allerlei zaken onderzocht, maar als je de commentaren leest van politiek en SBB (Breeveld), blijkt dat niemand hier kennis van wil nemen. Bijv. de opschepperij over de bijzondere vogelrijkdom ook op de site van Vogelbescherming Nederland versus de conclusie uit het SOVON rapport; De dichtheid van broedvogels is overeenkomstig met die in grootschalig agrarisch landschap in Zuidelijk Flevoland. Breeveld beweert: Vermagerde merries, hindes en koeien stoppen met ovuleren, Ruige vegetatie en bijbehorende vogelsoorten krijgen daardoor weer een kans. Het is een dynamisch proces. De natuur past zich aan het aantal dieren aan, en het aantal dieren aan de natuur. Bij SBB weten ze blijkbaar niet, dat paarden en koeien gedekt worden in de maanden april, mei en juni, wanneer de ergste honger weer over is. De aantallen geboortes nemen af doordat de meest vruchtbare dieren het eerst het loodje leggen. Voor wat betreft de ruige vegetatie. Wishful thinking!! Volgens SOVON rapport; De ganzen grazen de vegetaties, die toch al kort zijn, nog korter. Bovendien bedekken ze de grasmat met uitwerpselen. Beide factoren maken de open gebieden onaantrekkelijk als fourageergebied voor de grote grazers. Deze concentreren zich daardoor op plekken waar de ganzen niet komen en bespoedigen de omvorming van de laatste bosrestanten tot grasland, waardoor de invloed van de ganzen tweeledig is. Dus; natuurwaarde gaat verder naar de knoppen, vogeldoelstellingen worden bij lange na niet gehaald en grote grazers worden opgevolgd door kleine grazers, die in het voordeel zijn want ze hebben vleugels.

  • Segher Marc
   16 januari 2014 om 01:03

   Ik vraag mij af hoe men bij de grazers in de OVP inteelt voorkomt.
   De dieren kunnen er niet weg en er kunnen er ook geen bijkomen want het is een afgesloten gebied en de doelstelling is om er de natuur zijn gang te laten gaan.
   Ik vrees dat we op termijn de genen van de grazers in de OVP volledig zullen ontregelen .

 • Sylvia de L-J
  26 november 2013 om 20:26

  SBB, geweldig die award.
  Geniet er van. Het is immers een erkenning van jewelste. Gefeliciteerd.

  • leovanmalsen
   26 november 2013 om 20:36

   Een soort ijzeren kruis zeg maar….

  • Sylvia de L-J
   26 november 2013 om 23:33

   Gewoon lekker destructief blijven hr. L van Malsen
   De scherpe dampen welke daardoor door u achter gelaten worden , kunnen voor mens nog dier gezond zijn. Beterschap gewenst.

  • leovanmalsen
   26 november 2013 om 23:49

   Ik voel me prima, ben namelijk geen vegetarier.

  • R. van Bergen
   19 december 2013 om 21:47

   Wat een domme opmerking betreffende “geen vegetariër” Je reageert net zo dom als een zekere Dr. J.A. Stulp Bioloog te Sneek. Houd je bij de zaak, dat is voor een jager al moeilijk genoeg. Er zijn haast zeker meer omnivoore mensen tegen de jacht als mensen die geen vlees eten. Anders kwam die enquête van NM niet tot de gevonden wensen van de deelnemers.
   Roelf

  • leovanmalsen
   20 december 2013 om 09:27

   @ R. van Bergen: “Houd je bij de zaak, dat is voor een jager al moeilijk genoeg” De enige die zich hier bij de zaak zou moeten houden zijn mensen als jij die alleen maar rookgordijnen leggen zodat het niet over het dierenleed hoeft te gaan…

 • Via
  26 november 2013 om 20:11

  Proficiat met z’n allen voor deze award. Jullie hebben um dik en dik verdiend.

  • leovanmalsen
   26 november 2013 om 20:36

   Dik en dik…. Kun je van de dieren daar straks niet meer zeggen.

  • Erica Hennekes
   15 januari 2014 om 22:57

   Ja deze boswachters moeten nog echt aan het werk, met het afschieten en lijken slepen. Heel wat anders dan de relaxte job, die de collega’s in de rest van het land hebben. Rondrijden en mensen bekeuren met loslopende honden en zo. Vorig jaar een topjaar gehad, met 1485 afgeschoten dieren en maar liefst 474 natuurlijk gecrepeerd. Dat brengt een berg (kadaverberg) werk met zich mee. Petje af! Bravo.!!!

 • piet voorhaar
  26 november 2013 om 16:00

  Al deze mensen noemen zich dierenvrienden in het echte wildernis doet de leeuw dit werk aan gezien wij geen leeuwen en wolven hier hebben doet de boswachter het werk.

  • leovanmalsen
   26 november 2013 om 16:03

   Nu nog zien dat we hem zover gaan krijgen dat hij het, zoals in ICMO2 bepaald, ook op tijd gaat doe in plaats van veel te laat.

  • Sylvia de L-J
   26 november 2013 om 20:24

   En zo is het maar net. Alsof de boswachters dode dieren en verkommerende dieren zo’n prettig idee vinden. Dus niet. Doch wie weet komt de wolf vanzelf nog eens naar Flevoland. Of je daar dan blij mee moet zijn?

  • Sylvia de L-J
   26 november 2013 om 23:35

   Overigens was mijn antwoord van 20:24 uur bedoeld voor: piet voorhaar 16:00 uur

  • leovanmalsen
   26 november 2013 om 23:51

   Moet ie wel haast maken, anders komt ook de wolf nog om van de honger.

 • Dierenvriend
  26 november 2013 om 11:27

  Ik kan mij best voorstellen dat er een goede weg nodig is.
  Als je de komende winter weer veel hulpbehoevende en verhongerde dieren af schiet en tevens af moet voeren met tractor en kipper dan heb je wel een goede weg nodig.

  • leovanmalsen
   26 november 2013 om 11:43

   Zeker als je geen maatregelen wilt treffen waarmee je dat verhongeren en hulpbehoevendheid zou kunnen voorkomen!

 • leovanmalsen
  26 november 2013 om 11:16

  Het enige mooie van deze propagandafilm is dat straks de waarheid alleen maar beter aangetoond kan worden. Wat zullen al die kijkers zich bedonderd voelen!

  • Sylvia de L-J
   26 november 2013 om 20:20

   Hr. L van Malsen Als dat dan ook volgens uw redenatie, zou betekenen, dat dan eindelijk de ogen van vele politici open zouden gaan, dan is dat mooi meegenomen. Immers dan zou SBB eindelijk middels de politiek, financieel ondersteund , uit kunnen breiden, richting de Veluwe .Helemaal geweldig toch!

  • leovanmalsen
   26 november 2013 om 20:38

   Nee hoor, is slechts uitstel van executie. Ook dan zal er over een aantal jaren sprake zijn van overpopulatie. Beheer blijft noodzakelijk in een cultuurlandschap.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog