www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Tienduizenden goudplevieren (en een verkeerd vinkje)

7 februari 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

goudplevierDe afgelopen tijd zijn ze er weer: tienduizenden goudplevieren, die in de Oostvaardersplassen komen om te overwinteren. Zij profiteren hier van een rijke dis van insecten, (gras)zaden en rust. Over het algemeen zie je ze niet makkelijk. Zo lang ze op de grond zitten, zijn ze onopvallend, en bijna niet waar te nemen. Het echte spektakel zie je pas als zij als grote groep op de wieken gaan. Duizenden en duizenden vogels die dan opeens in het zonlicht schitteren. Af en toe een draai, en weg zijn ze. Een nieuwe draai en het zilver schittert in de lucht. Af en toe een roofvogel erboven, die de groep in beweging zet.

Behalve goudplevieren zie je ook grotere of kleinere groepen met kieviten, die met de goudplevieren meevliegen. Dat, afgewisseld met grote groepen spreeuwen, wolken brandganzen en nog veel meer vogels die hier overwinteren, laten zien dat de Oostvaardersplassen een écht Wetland zijn met internationale betekenis. Voor de liefhebber, hierbij een link waar nog veel meer wetenswaardigheden van de goudplevier te vinden zijn. Bekijk hier de laatste waarnemingen van de goudplevier op vogelbescherming.nl.

Groeten
Hans Breeveld

NB: Onder elk blogbericht is ruimte voor reacties en het stellen van vragen. Laatste tijd zie ik onder verschillende berichten vaak gelijktijdig dezelfde reacties of vragen terugkomen. Om dubbel werk te voorkomen, kun je nu alleen onder het laatst verschenen blog reageren. Maar door een vakje teveel aan te vinken, was het gisteravond opeens helemaal niet meer mogelijk om te reageren. Dat is nu weer op gelost.

reageren

geef een reactie

 • Erica Hennekes
  20 februari 2014 om 16:02

  Bericht hoort waarschijnlijk thuis in de categorie “De raaf broed weer in de OVP” De foto van een visarend, die ook niet in de OVP genomen is en de opnames in de film van het ijsvogeltje, die in de Lepelaarsplassen zijn gemaakt. Maar misschien zijn er wel foto’s van de tienduizenden goudplevieren.

  • R. van Bergen
   22 februari 2014 om 20:10

   Je bedoelt: Mijn gastheer liegt?

 • Vos
  20 februari 2014 om 13:04

  huh,tienduizenden goudplevieren, die in de Oostvaardersplassen komen om te overwinteren ?
  Heb ze wel waar genomen omgeving Nobel horst maar nog niet één in de Oostvaarder plassen wel de kieviet.

 • Henk Dorgelo
  8 februari 2014 om 16:09

  He,he….eindelijk eens wat andere berichten dan uit de veredelde wildboerderij…..

 • Segher marc
  8 februari 2014 om 07:57

  Is mijn informatie correct dat het helemaal niet goed gaat met de soort goudplevier?
  Indien dit zo is dan zouden de OVP eigenlijk een laatste strohalm zijn waaraan ze zich vastklampen.

  • Boswachter Hans Breeveld
   8 februari 2014 om 13:38

   Beste Segher marc,
   Ik denk dat als je puur naar de aantallen van de goudplevier kijkt, dat de soort niet op uitsterven staat. Wel is het een bedreigde soort. Hij wordt niet voor niets aangemerkt als en z.g “Rode lijst” soort. Tevens is het een soort die onder Natura 2000 valt. Je kunt dus niet zeggen, dat er niets aan de hand is. Het feit dat zij in de Oostvaardersplassen met 10 duizenden tegelijk aanwezig zijn wijst op 2 dingen. In de eerste plaats dat op Europese schaal de voor dergelijke vogels, dus ook kieviten en andere steltlopers, zo belangrijke wetlands onder druk staan. Dat betekent een extra betekenis voor wetlands zoals de Oostvaardersplassen. Ook laat het zien, dat dergelijk landschappen van groot belang zijn, simpelweg omdat zij overal zijn verdwenen. Je kunt ook stellen, dat de rijkdom in de Oostvaardersplassen wordt veroorzaakt door de armoede in de omgeving.

   Hans Breeveld

 • Rikken
  8 februari 2014 om 01:28

  Hans,
  dank voor je uitgebreide reactie op mijn vragen in het vorige blog.
  Groeten J. Rikken

 • N.Dijkshoorn
  7 februari 2014 om 22:05

  Beste Hans,
  Dat is dan weer het voordeel van de grote openheid met tegen het moeras de slikkerge velden en ondiepe plassen.

  Af en toe lees ik in reacties dat het in het buitenkaadse deel erg modderig zou zijn. Dat zal plaatselijk zeker het geval zijn, maar ik heb de indruk dat de bodem op de drogere delen – op de momenten dat het niet regent- best meevalt Stevig, maar het gras is wel erg kort.

  vr.gr.
  Nico

  • Boswachter Hans Breeveld
   7 februari 2014 om 23:58

   Hallo Nico,
   het klopt dat er modderige delen zijn, natuurlijk kenmerkend voor een wetland. Met name de watertuin en EZ 20 / 21 ( voor de niet bekenden, dit zijn kavelnummers van kavels welke vlak tegen het moeras aan liggen) zijn na de regen van dit moment behoorlijk modderig. Daarnaast zijn de overige delen goed stevig en droog.

   Hans Breeveld

 • stiefbeen
  7 februari 2014 om 18:05

  geweldig om ze in zulke aantallen te zien.

 • R. van Bergen
  7 februari 2014 om 16:35

  Dat is dus weer genieten Hans.

  Roelf

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog