www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Eerste konikveulen van het jaar geboren

12 februari 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Vandaag zag boswachter Bertwin het eerste konikveulen. Hij kon het jonge dier in het vroege voorjaarszonnetje gelijk op de foto zetten. De merrie en het veulen zien er goed uit: de merrie is alert en zorgzaam, ze houdt het veulen goed in de gaten. Vorig jaar werd het eerste veulen medio maart geboren, en in 2012 al op 20 januari. Het is voor ons boswachters altijd weer mooi om jong leven te zien, als onderdeel van de grote kringloop van het leven.

Hans Breeveld

eerste konikveulen van 2014
eerste konikveulen van 2014
reageren

geef een reactie

 • R. van Bergen
  26 februari 2014 om 09:56

  Beste Hendrik raad terug afzender, probeer zelf eens na te denken, Wellicht eens gedegen biologie gaan studeren? Natuurlijk ben jij geïndoctrineerd door de jagerssprookjes die al eeuwen lang onze natuur beheersen. Eindelijk wordt het in de wetenschap ook duidelijk dat van die zogenaamde waarheden in haast alle gevallen niets klopt, nee zelfs niet onderhevig is aan enige logica. Dus Hendrik wie is er nu geïndoctrineerd? Wie logica ontkent houdt alleen vooroordelen en vooringenomenheid over. Ik weet het het zal jou niet aanzetten tot eens werkelijk gaan nadenken. Maar het is voor jou en je vriendjes heel goed om te weten dat er mensen zijn die zich niet schielijk stil houden, zoals velen , nadat ze de agressieve oprispingen van jagers en hun vriendjes hebben gelezen.

  Roelf

  • Hendrik
   26 februari 2014 om 14:45

   Beste Roelf,
   Jouw antwoord heeft een hoog “wat je zegt ben je zelf- gehalte” En die leeftijd hebben jij en ik al lang achter ons gelaten.
   Ik lees in jouw stukjes weinig mededogen met dieren maar een des te grotere haat tegen mensen die anders denken dan jij. Stel dat jij een paard of hert bent in die paradijselijke OVP, zou jij dan die lange lijdensweg willen gaan en uiteindelijk na een uiterst pijnlijke en slopende winter willen verrekken zonder dat iemand zich dat aantrekt? Als dieren konden kiezen, weet ik wel wat ze kozen.

  • R. van Bergen
   27 februari 2014 om 14:36

   Nee Hendrik ik zou , zo suggereert Erica, doodgeschoten willen worden door een huurmoordenaar, waarschijnlijk ook nog lid van de KNJV. Nou Hendrik ik vind dat zieke denkbeelden en als mensen die een geladen geweer in het buitengebied mogen dragen dit uitkramen dan vrees ik voor de veiligheid van veel burgers.

   Roelf

  • R. van Bergen
   27 februari 2014 om 15:12

   Hendrik bij dit soort redenaties ook die van Erica Hennekes in het blog over de beschermende Harem, Zie ik jullie nog met de aanbeveling komen aan de KNJV om diensten aan te bieden aan de UNHCR. Mensen genoeg die je uit hun lijden kunt verlossen. Ziek, anders is het op dit soort ideeën komen niet te omschrijven. Ik krijg daarbij een beangstigend deja vu.

   Roelf

  • Bep
   27 februari 2014 om 16:52

   Hoi Hendrik,
   Ben het volkomen met je eens,het leed wat op de OVP zorgvuldig verborgen wordt gehouden,is een grof schandaal,de natuur zijn werk laten gaan…….achter hekkens en op zo’n klein stuk grond,waar alles,maar dan ook echt alles dood is,geen bomen,struiken of wat dan ook om enigszins bescherming te kunnen bieden aan kou,regen,storm en niet te vergeten straks de brandende zon!!!!!
   Een grof schandaal wat op geen enkele manier getuigd van liefde voor de natuur en de dieren,een grote miskleun,dit hele project van de OVP.
   De foto’s van vreselijk lijdende dieren zijn mij meerdere keren onder ogen gekomen………geen woorden voor,als de dieren inderdaad zelf zouden mogen kiezen…….
   Weken,zo niet maanden duurt dit stervensproces en dit noemt SBB de Natuur zijn gang laten gaan,werkelijk geen enkel respect voor het welzijn van een dier!!!!

  • ANITA
   27 februari 2014 om 20:33

   INDERDAAD HENDRIK HEEFT GROOT GELIJK , EEN ENORM SCHANDAAL DIERENMISHANDELING !!!!!!

 • Voorjaar in Oostvaardersplassen - Bit Magazine
  14 februari 2014 om 09:19

  […] Klik hier voor de foto van boswachter Bergman. […]

 • Manon
  13 februari 2014 om 22:10

  Van zulke berichten wordt ik blij!

 • Erica Hennekes
  13 februari 2014 om 13:12

  Toch wonderlijk dat de merrie medio maart 2013 tijdens de verschrikkelijke hongerwinter nog drachtig is geworden.

  • R. van Bergen
   16 februari 2014 om 13:52

   Waarom is dit wonderlijk Erica? Dit is toch een teken dat de merrie helemaal niet zo heeft geleden als anderen ons hier willen doen geloven? Als we die mensen mogen geloven dan waren er nooit weer veulens en kalveren enz. geboren in de OVP na zo’n winter. Dat is dus niet het geval . De Merrie en er volgen gegarandeerd nog meer geboortes, laten zien dat in de OVP, ook in voor Nederland, “extreme” winters de populatie heel goed in staat is om te overleven en zich voort te planten zonder bijvoeren ( in dat geval zou de OVP nu haast zeker overstroomd gaan worden door veel jongs die uiteindelijk de draagkracht verre zouden overstijgen).

   Roelf

  • hendrik
   24 februari 2014 om 21:17

   Beste Roelf,
   Jij bent goed geindoctrineerd door de z.g. Faunabescherming, zeg. Kennelijk is hun verhaal jouw evangelie. Probeer zelf eens na te denken en realiseer je dat 80% van de broedvogels verdwenen is uit de OVP evenals de reeën. Een tweede generatie bomen zal niet meer opgroeien, want elk kiemplantje wordt direct opgegeten door de dieren. Het is een troosteloze vlakte waar het natuurlijk evenwicht compleet zoek is. Hoe kun je met droge ogen beweren dat dit de ultieme natuur is! Puur natuur vindt je nergens meer in Nederland, maar de OVP spant de kroon v.w.b. de dwaasheid . De hele groene wereld in Europa schudt zijn hoofd over wat hier gebeurt. Merk je niet dat je gewoon voor het lapje gehouden wordt door deze z.g. “Faunabeschermingsecologen”?
   In een beheerd gebied zoals de Veluwe is een evenwicht tussen het aantal dieren en het voedsel dat beschikbaar is. Dat evenwicht ontstaat niet vanzelf, dat wordt door jagers veroorzaakt die heel gericht dieren afschieten. Daar aan vooraf gaat een heel proces van keuzes maken welk dier wel en welk dier niet afgeschoten kan worden. Één schot is meestal voldoende, het dier lijdt niet en heeft er zelfs vaak geen weet van. Dat is heel wat diervriendelijker dan het vreselijke doodhongeren in de OVP, dat enkele maanden duurt. Je mag blij zijn als hert dat je op de Veluwe leeft, je hebt een prachtig leven en je einde is meestal snel en pijnloos.

  • corry
   28 februari 2014 om 20:00

   @Erika, dat is nu de echte natuur………..proberen voort te planten om het nageslacht te waarborgen. Bloemen gaan ook uitbundig bloeien als ze op sterven na dood zijn.

 • ANITA
  12 februari 2014 om 22:37

  Hoop dat ze voer krijgen of moet dat veulen en de moeder OOK sterven van de honger , gelijk de vele andere dieren daar ?

  • corry
   28 februari 2014 om 19:57

   @Anita, ben het helemaal met je eens. Wandel veel in de “natuur” en heb nog nooit zoveel kadavers gezien als in de OVP http://static.dyp.im/5TO73IYwjb/735ed9025ab1ff5d8b2747277f56a350.png . Hoop dat de kudde idd goed op het veulen past en dat het zal overleven. Dat is dan niet te danken aan het beleid van SBB en de OVP goeroe Frans Wilders.

  • corry
   28 februari 2014 om 20:02

   Sorry……………….moet natuurlijk Frans Vera zijn!!!

  • ANITA
   1 maart 2014 om 00:06

   EN WIJ MAAR ETEN EN SPULLEN INZAMELEN VOOR ROEMENIE !!!! EN IN NEDERLAND SCHAAM JULLIE !!! JULLIE ZIJN DIERENMISHANDELAARS EN HOOP DAT IEMAND DAT EINDELIJK INZIET EN GAAT HELPEN . STERVEN VAN DE HONGER !!! VERSCHRIKKELIJK !!! IK DENK ALLEEN AAN DIE ARME DIEREN EN DAAR DRAAIT HET TOCH OM ç HOOP IK ) BEN ER ZIEK VAN !!!

 • Gaby
  12 februari 2014 om 21:23

  Miracle of life – never ending. Life is hope!

 • stiefbeen
  12 februari 2014 om 18:38

  geweldig wat is dit toch mooi.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog