www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Wandelgebieden weer open

6 april 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Dit weekend zijn de gedeelten van de Oostvaardersplassen die eerder deze winter tijdelijk werden afgesloten, weer opengesteld. Vogelkijkhut De Zeearend en de wandelroutes in het Oostvaardersbos zijn weer toegankelijk. Er is nog een klein stukje dicht, omdat daar een buizerd broedt. Dit is met borden aangegeven.

De tijdelijke afsluiting was nodig om de dieren in de wintermaanden zoveel mogelijk beschutting en rust te gunnen (zie ook mijn bericht van 17 januari). Maar omdat ze zich nu vrijwel niet (meer) in deze delen van het gebied terugtrekken, kan het weer open.

Vandaag werd in de Oostvaardersplassen ook het eerste Heckrundkalf van dit jaar geboren. Collega Bertwin Bergman maakte deze foto.

kalf heckrund geboren

Groet,
Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

 • Barbera
  19 april 2014 om 18:53

  Het blijft niet goed dat deze site, frequent ” beheerd ” door een zekere Roelf en door hem zelf ook weer intensief ge-mis- bruikt wordt als therapie voor zijn vele afwijkingen, ook steeds weer door deze persoon wordt geterroriseerd. Hij houdt kennelijk van traditie en valt reeds enige jaren in herhaling; een eigenschap die bij dit soort personen wel past.
  Met herhaling neemt dit persoon de vrijheid om schrijvers met goedbedoeld en vaak zeer deskundig commentaar te schofferen en te beledigen.
  Het is nu ongeveer een jaar geleden dat menigeen (keurige deelnemers) adviseerden, hem van de site te weren. Echter, hij blijft aanwezig ! Onkruid is moeilijk te bestrijden, ongedierte is moeilijk uit te roeien.
  Uit naam van alle nette deelnemers vraag ik de site beheerder beleefd om hem te weren.
  Wellicht zijn er deelnemers die er anders over denken; laat deze het dan voor Roelf opnemen en hem steunen; hij zal het waarderen !
  Laat ons toch normaal met elkaar discussiëren en met elkaar op een nette wijze onze meningen delen.
  Voor alle deelnemers wens ik vruchtbare discussies.

  • R. van Bergen
   20 april 2014 om 14:42

   Wat ben ik hier. weer blij mee. Blijf zo doorgaan a.u.b. Ik ben dol op dit soort anti jacht reclame. Ik ga er van uit dat veel mensen zich zullen realiseren dat dit soort reacties komen van mensen die gewapend met een vuurwapen in de openbare ruimte mogen opereren.
   Roelf

 • Erica Hennekes
  14 april 2014 om 10:12

  Op dinsdag 15 april om 16.00 uur wordt er in de tweede kamer over de OVP gesproken. Als dan voor de OVP hetzelfde gezonde, fatsoenlijke beleid gaat gelden als voor het Oostvaardersveld, kan de omheining tussen beide gebieden weg en hoeft het gebied ’s winters niet meer op slot.

  • N.Dijkshoorn
   14 april 2014 om 15:58

   Goed nieuws dat de Tweede kamer op korte termijn weer over de Oostvaardersplassen gaat vergaderen.

   Hopelijk komt men tot een wijs besluit: sterk ingrijpen in het aantal grote grazers en vervolgens de populatie min of meer op dat lage aantal handhaven.
   Enkele jaren geleden heeft men al besloten, dat er eerder ingegrepen moet worden. Niet langer wachten met afschieten tot het betreffende dier bijna niet meer in de benen kan komen, maar “al” over gaan tot afschot op het moment dat duidelijk wordt, dat het dier de winter waarschijnlijk niet zal overleven.
   Deze aanpassing is al een forse verbetering gebleken, maar ook nu lopen ’s winters 3000 tot 4000 dieren weken- tot maandenlang honger te lijden. De voorstanders van dit huidige beleid beweren dat deze dieren niet lijden. Maar wanneer je zelfs in een winter als de afgelopen bijzonder zachte winter bijna 200 dieren moet afschieten, dan is duidelijk dat er nog steeds veel te veel dieren in het gebied lopen.
   Het aantal koeien, paarden en herten is de afgelopen twee jaar weliswaar afgenomen, maar waarschijnlijk is dat slechts tijdelijk.
   De sterke afname van het aantal dieren het afgelopen jaar is niet alleen het gevolg van het afschieten van veel hongerde dieren (ruim 1700 !!), maar ook doordat er het afgelopen jaar slechts enkele honderden veulens en kalveren zijn geboren.

   Openstelling van het Oostvaardersveld en De Hollandse hout is geen oplossing voor het dierenleed. Dit is in feite een vorm van bijvoedering en zal er toe leiden dat de populaties verder groeien.
   Er zal blijvend sprake zijn van zware overbegrazing van het gebied en van duizenden hongerende dieren.

   Door deze overbegrazing zijn de broedvogels in het droge deel van de Oostvaardersplassen sterk in aantal achteruitgegaan. Ditzelfde geldt voor het moerasgedeelte. De laatste jaren trekken steeds meer herten de rietlanden in, waardoor ook daar de broedresultaten van (zeldzame) moerasvogels achteruit zijn gegaan.
   Het kost steeds meer moeite om aan de instandhoudingsdoelen van dit Natura 2000 gebied te voldoen. En dit alles alleen maar, omdat de grote grazers, die aanvankelijk als “maaimachines” zijn ingezet, nu alles bepalend zijn voor het beleid.

   Wanneer de Tweede kamer kiest voor een sterke reductie van het aantal grote grazers dan zal er ’s winters meer lang gras staan en zullen de grote grazers aanzienlijk betere leefomstandigheden hebben. Daarnaast zullen de verruigde delen door de vele duizenden ganzen worden gemeden en zal de biodiversiteit weer toenemen.

   Wanneer de politici niet kiezen voor een reductie van het aantal dieren, dan zullen iedere winter hier weer duizenden dieren lopen te lijden en zal de discussie tussen voor- en tegenstanders blijven voort etteren. De Oostvaardersplassen blijven dan wel spraakmakend, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn…..

 • R. van Bergen
  10 april 2014 om 19:59

  Tja dieren vriend het komt jacht adepten niet uit dat is duidelijk. Dat doet me dus uitzonderlijk veel plezier.

 • Erica Hennekes
  8 april 2014 om 09:33

  Aantallen grazers zullen wel weer flink toenemen, na deze zachte winter en dito voorjaar. Wanneer er dan weer een normale tot strenge winter komt, kun je de taferelen van 2012/2013 weer verwachten.

  • R. van Bergen
   8 april 2014 om 13:42

   Dat denk ik ook. Het lijkt de Veluwe wel, alleen daar neemt verhoudingsgewijs het aantal nog veel meer toe en dus zal er wel weer veel gezeurd worden om vooral veel te kunnen “oogsten” ( alsof het boerenkool betreft) en natuurlijk zal ook het nodige valwild niet gevonden worden en daarnaast zullen er ook daar,zoals elk jaar, dieren gewoon sterven zonder dat de diervriendelijke jager ze heeft gevonden, laat staan, zoals in de OVP, er naar hebben gezocht. Die dieren zijn namelijk niet te vreten dus oninteressant. . de “plezier” jacht moet verboden worden , de “plezier” jacht heeft alleen negatieve effecten daar waar jagers ons proberen wijs te maken dat zij positieve effecten sorteren, de “plezier” jacht dereguleert jaar op jaar het ecosysteem. .

   Roelf

  • D.van Diernvriend
   8 april 2014 om 22:33

   Geweldig om te lezen dat de “mede beheerder” van dit blog ook weer uit de winterslaap ontwaakt is.

  • N.Dijkshoorn
   9 april 2014 om 21:16

   Beste Erica,
   De kans lijkt mij ook erg groot dat de aantallen grazers weer fors zullen toenemen.
   Is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal geboortes dit voorjaar.
   Vorig jaar is het aantal geboortes tot enkele honderden kalveren en veulens beperkt gebleven. Dit heeft sterk bijgedragen tot de daling van het aantal grote grazers het afgelopen jaar.
   Het geringe aantal geboortes was te wijten aan de winter van 2011/2012. De winter 2012/2013 was nog zwaarder voor de grote grazers. Denk maar eens aan de winterse maanden maart en april. Dus de conditie van de grote grazers was in het voorjaar van 2013 erg slecht. Volgens de theorieën van uitgestelde eisprong zou het aantal geboortes dit voorjaar dus nog lager moeten liggen.

   vr.gr.
   Nico

 • Kim
  7 april 2014 om 14:23

  Meneer Hans, ik heb er net gelopen met de hond, heerlijk dat het open is. Alleen weet u of bij het fietspad ( daar waar de hekken met wildroosters dicht waren) allebei de hekken een klaphek ernaast krijgen? Ik moest er aan dezelfde kant uit als waar ik erin kwam, want het andere hek heeft geen klaphekje ernaast…ik heb getracht mijn 45 kilo lichte rottweiler op te tillen om over te wildrooster te gaan,maar dat lukte me niet ??.

  • Boswachter Hans Breeveld
   8 april 2014 om 14:40

   Beste Kim,
   uit jouw vraag maak ik op dat het je niet bekend is dat het niet toegestaan is om met een hond het Oostvaardersbos, of het afgerasterde deel van het Kotterbos te betreden. Dit geldt ook voor de andere delen van het kerngebied van de Oostvaardersplassen. Let vooral op de bebording, hier staat dit duidelijk op aangegeven. Wij treden hier ook tegen op, omdat er zich regelmatig herten in deze delen van het gebied op houden. Honden, groot of klein betekenen nou eenmaal verstoring, iets wat niet gewenst is. Niet alleen voor de herten, maar ook voor de wandelaar, trimmer en vogelaar die graag zonder met een hond geconfronteerd te worden in het bos is, is deze regel ingesteld. Zo kunnen ook mensen die niet op honden gesteld zijn ongestoord wandelen. Dit betekent dus, dat er geen aparte hekken gaan komen die het voor honden bezitters mogelijk maken om met hun hond binnen te komen. Voor de hond zijn er ook binnen Almere nog verschillende andere gebieden waar zij al dan niet aan de lijn van harte welkom zijn.

   m.vr.gr.

   Hans Breeveld

   (boswachter)

  • Kim
   8 april 2014 om 18:45

   Beste Hand,
   Jeetje dat heb ik inderdaad niet gezien….en dus ook niet bewust genegeerd. De bordjes zien er hetzelfde uit al die er voorheen stonden en ik heb daar totaal niet naar gekeken. Ik denk dat ik dus ook niet de enige ga zijn hierin..misschien is het een idee om wat duidelijkere borden met “verboden voor honden” op te hangen?? De mijne loopt trouwens niet los en ik ben er ook van overtuigd dat geen hert, wandelaar of fietser last zal hebben van hem, maar goed dit terzijde. Ik ga juist altijd naar het Kotterbos omdat het daar niet zo druk is met honden en ik vond de nieuw aangelegde stukken juist zo heel leuk..ook om (voor de hond) goed bij het water te komen. Want dat lukt aan de Lage Vaart maar slecht met al die gladde stenen (hint hint 😉 ), En dan is het misschien handig om het klaphekje aan de “Almere” kant te verwijderen omdat je daar juist goed door kan met de hond…(ik snap dat het ook handig is voor fietsers, maar bij het andere hek zit niet zo’n klaphek dus moeten ze daar alsnog over het wildrooster….
   Ik zal er niet meer heen gaan met de hond en netjes in het bos ernaast blijven.
   Gr Kim

 • R. van Bergen
  7 april 2014 om 13:55

  Feliciteer de moeder van mij. 🙂

  Roelf

 • Ian Velthuis
  6 april 2014 om 22:30

  Jammer, jammer. Ik had nog zo gehoopt deze week naar de schollevaar te kunnen.

  Wel heel erg prettig dat de openstelling en sluiting zo duidelijk op dit blog is aangegeven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog