www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Voor het eerst drie jonge zeearenden

25 mei 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Jonge zeearenden, 23 mei 2014Dit jaar zijn er in de Oostvaardersplassen maar liefst drie jonge zeearenden uit het ei gekropen. Het is voor het eerst sinds het broeden van de zeearenden in 2006 dat er drie jongen zijn, het kwam wel eerder voor dat er twee waren. De zeearenden broeden hier inmiddels al voor het negende jaar met succes op rij.  In 2008 en 2011 waren er twee jongen in het nest, de andere jaren één jong. En nu dus voor het eerst drie.

Moeras
Op vrijdagmorgen 23 mei zijn de jonge zeearenden geringd. We  moesten weer een zware tocht door het moeras maken om bij het nest te komen. Vervolgens klom een van de collega’s in de boom en werden de jongen naar beneden gehaald. In het nest werd restafval van de aangevoerde prooien gevonden.

Gegevens
Er zitten twee vrouwtjes en één mannetje in het nest. Het grootste jong, een vrouwtje, weegt maar liefst 4,4 kilo. Het andere vrouwtje weegt 4,2 kilo en het mannetje 3,8 kg. Het is gebruikelijk dat mannetjes kleiner zijn dan vrouwtjes. De vogels zijn in uitstekende gezondheid. De jongen werden gewogen, gemeten en geringd en daarna weer zo snel mogelijk weer teruggezet in het nest. Ze zijn van een goed herkenbare kleurring voorzien. De vogels zijn geringd om meer informatie te krijgen over verspreiding, vestiging en leeftijd.

Broedlocaties
Sinds 2006 broedt de zeearend weer in Nederland, na een afwezigheid van eeuwen. Inmiddels zijn er vier broedplekken: naast de Oostvaardersplassen broeden er zeearenden in het Lauwersmeer, de Biesbosch en het Roggebotzand. Dit jaar werd er niet gebroed in het Lauwersmeer en in het Roggebotzand werd het broeden afgebroken.

Brongebied
De Oostvaardersplassen is een belangrijk brongebied voor vogels. Dat wil zeggen dat de eerste broedgevallen in de Oostvaardersplassen waren en vanuit daar verder zijn uitgevlogen en gaan broeden over het hele land. Dat geldt o.a. voor de grote zilverreiger, baardmannetje, bruine kiekendief en de zeearend.

reageren

geef een reactie

 • Nardus Kütterink
  27 mei 2014 om 06:49

  Hallo Thill,

  Stuur hem weer even door.

  Nardus

  Verzonden van mijn ASUS Pad

 • R. van Bergen
  26 mei 2014 om 14:09

  Prachtig.
  Roelf

 • Annamaartje
  26 mei 2014 om 11:29

  Geweldig!!

 • Peter Gooris
  26 mei 2014 om 08:00

  Echt heel geweldig zeearenden in Nederland!

 • Bé Wolters
  25 mei 2014 om 21:46

  Dat is geweldig nieuws! Ik heb onlangs twee zeearenden zien vliegen in de OVP.

 • Peter en Tiny Kluft
  25 mei 2014 om 20:47

  Wat een super goed bericht

 • stiefbeen
  25 mei 2014 om 19:43

  Dit is toch wel heel mooi ,het gebied word toch steeds mooier.

 • Sylvia de L-J
  25 mei 2014 om 18:52

  WOUWWWWWWWWWWWWWWW HELEMAAL GEWELDIG !!!
  Van HARTE PROFICIAT voor het hele Zeearendengezin en kwens alle “Kids’ vooral een hele goede gezonde toekomst.

  SBB dit is weer helemaal TOP.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog