www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Expositie ‘Wildernis, Flevoland vanaf de ijstijd tot nu’ geopend

27 mei 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

wildernisexpositieIn het erfgoedcentrum Nieuw Land in Lelystad is een fraaie expositie gemaakt over de wildernis zoals deze in het verleden in Europa moet zijn geweest. Mammoeten, hyena’s, holenleeuwen, wilde paarden, wolven, edelherten, oerossen, wilde zwijnen… het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele dieren die hier, in de regio van hedendaags Flevoland, hebben geleefd. In de tentoonstelling ‘Wildernis’ kan de bezoeker de dieren uit de ‘Oude Wildernis’ van heel dichtbij bekijken. Naast een aantal opgezette dieren zijn er ook veel indrukwekkende prehistorische fossielen. Zo zijn er diverse -enorme- schedels, bijvoorbeeld dat van een (baby)mammoet. Ook zijn er slagtanden, dijbenen, kaken en geweien.Uniek is het levensechte model van een sabeltandtijger.

Er is ook aandacht voor de hedendaagse wildernis. Dit onderdeel is tot stand gekomen in samenwerking met de makers van de succesvolle film ‘De Nieuwe Wildernis’. Nieuw Land toont foto’s die genomen zijn tijdens de opnames van de film en schilderijen geïnspireerd op de filmbeelden. Maar ook alle filmprijzen zijn te bewonderen, en op het voorplein van Nieuw Land staat het originele filmhutje van waaruit de bekende jacht van de vos is gefilmd. Verder laat Wildernis de nachtdieren fladderen in ‘Wilde Nachten’ en ideeën over de toekomst krijgen een plek in de ‘Toekomstige Wildernis’.

Kortom, een expositie die meer dan de moeite waard is, en waar aan wij van Staatsbosbeheer graag aan hebben meegewerkt.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

  • stiefbeen
    27 mei 2014 om 17:22

    dat is weer een hele mooie maar grote klus om zo iets samen te stellen,maar dat zal best heel mooi geworden zijn.

  • Nanno
    27 mei 2014 om 14:34

    Is er ook ruimte voor jager verzamelaars of is het perspectief eenzijdig; de mens kijkt naar de natuur maar maakt er geen deel van uit?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog