www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Scholen en de Oostvaardersplassen

24 juli 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

jongen met verrekijker in OostvaardersplassenAl sinds het ontstaan van de Oostvaardersplassen krijgen we regelmatig vragen van kinderen om meer informatie over de Oostvaardersplassen. Vooral voor spreekbeurten op school is er veel vraag naar. Omdat ik het van belang vind dat de informatie zo actueel en helder mogelijk is, hebben wij nu eens een aantal goede bronnen op een rijtje gezet waar kinderen deze informatie kunnen halen. Vroeger werd alles nog afgedrukt en per post opgestuurd, tegenwoordig hebben kinderen al vroeg op de basisschool toegang tot internet.

De Nieuwe Wildernis
Zeker na het uitkomen van de film “De Nieuwe Wildernis” is de aandacht enorm toegenomen. Dit komt ook door het speciale educatieve pakket dat naar aanleiding van de film is gemaakt. Ook hierdoor kunnen kinderen ontzettend veel leuke en wetenswaardige informatie vinden op internet.

Excursies
Ondanks dat er veel informatie digitaal gaat tegenwoordig, blijft het van belang dat wij ook zoveel mogelijk gehoor geven aan de verzoeken die via scholen bij ons komen voor informatie en excursies. Daarom zijn er binnen de Oostvaardersplassen een aantal vrijwilligers actief die zowel excursies voor schoolklassen verzorgen, als eventueel gast lessen op (basis)scholen geven.

Universiteit
Behalve het lager onderwijs, ontvangen wij hier ook veel voortgezet onderwijs, tot universiteiten aan toe. Eerlijk gezegd vind ik dat zeer inspirerende  groepen. Kritisch, opmerkzaam, altijd open voor een goede discussie. Het is frappant dat er juist vanuit deze groepen vooral veel vragen zijn. Veelal komt aan het eind van de excursie dan een conclusie, en vaak sluit dat goed aan bij datgene wat zij hebben gehoord en gezien.

O ja, ik zou het bijna vergeten, maar ook voor de “oudere” kinderen onder ons, en wie is dat niet, is er op deze sites nog steeds veel interessante informatie te vinden. Ga dan even naar:

Met vriendelijke groet,
Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

 • Erica Hennekes
  26 juli 2014 om 13:22

  Beste Hans,
  Heb even gesnuffeld bij “meer info” en kwam daar het volgende tegen betr, Geweien van Edelherten. “Door data te verzamelen over de stangen krijgt SBB meer inzicht in de kwaliteit van de biotoop. Omvang en gewicht van het gewei en vooral de samenstelling van het bot (gewei is toch geen bot?) vertellen veel over de leefomstandigheden. Zo ziet een edelhert op leeftijd (gemiddeld 16 jaar) het gewei krimpen. De kiezen slijten. Ze kunnen daardoor minder mineraalrijk voedsel opnemen en die mineralen maken het gewei aan.”
  Jullie beweren dat de informatie actueel en helder is, is deze ook juist en volledig?
  Volgens monitoringsrapport 2012/13 pag 39.
  Vanaf 1999 nam het gemiddelde gewicht significant af van ca. 2400 gram naar ca. 1900 gr. in 2012. De hoge gewichten die in 1996 – 1997 voorkwamen tot wel 5 kg per stang, kwamen na 1998 niet meer voor. Het soortelijk gewicht van de complete stangen is eveneens significant afgenomen.
  Er worden jaarlijks lijvige, uitvoerige en kostbare rapporten opgesteld, waarvan de publicatie zo lang mogelijk wordt uitgesteld en die vervolgens snel in een lade terechtkomen en direct vergeten worden.
  Inzicht in de kwaliteit van de biotoop? Nou dat is wel duidelijk, herten zijn van nature browsers en leven niet alleen van gras, maar hebben ook takjes en knoppen van bomen en struiken = mineraalrijk voedsel nodig. Nu dit ieder jaar minder wordt, gaat de kwaliteit van de geweien achteruit, evenals de conditie van de rest van het beest. Het verhaal van het edelhert op leeftijd slaat nergens op. In de OVP halen de herten de maximale leeftijd niet, dat verklaart ook dat er geen stangen met hoge gewichten, zoals vroeger gevonden worden. De groep mannelijke dieren wordt kleiner en jonger. De verhouding man/vrouw ligt op 1/6. Dit komt omdat veel mannetjes, die aan de bronst hebben meegedaan, hier zoveel energie=vetvoorraad aan verbruiken, dat ze de hongerwinter niet overleven.
  Gr. Erica

  • Paul Simia
   28 juli 2014 om 08:05

   Beste Erica,

   Mooie opbouw van bronnen. Het is zonde dat er vervolgens in de tegenargumenten geen bronnen worden gebruikt. Dit doet jammerlijk af van je betoog: Het deel over de achteruitgang van de kwaliteit van geweien; Dat het verhaal van het edelhert op leeftijd nergens op slaat; Dat de verhouding m/v op 1/6 ligt; Dat deze verhouding slecht is. Door gebrek aan bronvermelding lijken het loze kreten die bedacht zijn, danwel aangedikt.
   Laat mij benadrukken dat ik vind dat er voor beide kanten van het OVP-verhaal wat te zeggen valt. Daarom hoop ik zowel meer onderbouwde argumenten voor als tegen te zien.

  • Erica Hennekes
   30 juli 2014 om 14:23

   Beste Paul,
   Heb je eroverheen gelezen? Ik had toch geschreven, dat ik deze kennis ontleend heb aan de jaarrapporten monitoring 2012/2013, van de site van de OVP. Even klikken op dossier OVP, vervolgens op feiten en cijfers.
   Veel leesplezier

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog