www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Bronst edelherten voorbij

29 oktober 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Het is weer achter de rug, de bronst. Het was een mooie, heftige maar wel relatief korte bronst voor de Oostvaardersplassen. De edelherten hebben nu de tijd om zich weer op krachten te brengen voor de komende winterperiode. Ook onder de paarden keert de rust weer terug. Zij waren veelal aan de westzijde te vinden, terwijl de laatste paar dagen ook de delen vlakbij de observatiehut De Zeearend favoriet waren.

Zilverreigers
De gebiedsdelen met het inmiddels afgestorven jacobskruiskruid zijn de afgelopen tijd gemeden door de dieren. Daardoor is hier een aanzienlijke ruigte ontstaan. Daar profiteren verschillende diersoorten van. Zo lopen hier nu veel vossen rond en zien we regelmatig een groep van meer dan 20 grote zilverreigers. Zij doen zich tegoed aan de muizen die hier in grote getallen aanwezig zijn. In het voorjaar en zomer foerageren hier vele kiekendieven. Nu het gewas weer wat langer is geworden, hebben de dieren hier weer een voorraad “op stam” die op natuurlijke wijze is ontstaan en die in de komende winter vast goed van pas komt.

Zittend hert en vliegende grote zilverreigers in de Oostvaardersplassen
Zittend hert en vliegende grote zilverreigers

Vele wintergasten
Met het voortschrijden van de tijd richting de winter komen ook weer de duizenden goudplevieren, de tienduizenden brandganzen en enorme hoeveelheden wintertalingen en slobeenden het gebied in. Een beeld dat illustreert waarom de Oostvaardersplassen zo uniek is.

Winter
Nu de werkzaamheden rond het Kotterbos zijn afgelopen en het Oostvaardersveld ook vrijwel klaar is, richten wij ons op de winter. Ook deze winter staat het belang van de dieren weer voorop, en zullen wij “de vinger” goed aan de pols houden. Onze (dagelijkse) rondes worden weer geïntensiveerd en de excursies zijn ten einde. Voor de bezoeker die iets wil melden over de dieren is nog steeds het meldpunt bereikbaar onder nummer: 0320-254585, optie 3.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog