www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Dode otter op Oostvaardersdijk

25 augustus 2015 Staatsbosbeheer in Oostvaardersplassen

dode otterAfgelopen week is er op de Oostvaardersdijk, ter hoogte van het Bovenwater bij Lelystad, een dode otter gevonden. Na een melding is mijn collega Bertwin, ben ik ter plekke gaan kijken en vond daar inderdaad een otter. Het is een vrijwel volwassen mannetje met een gewicht van ongeveer 10 kg. Het dier is in perfecte conditie, en vrijwel helemaal gaaf.

Otters in de Oostvaardersplassen
In het verleden zijn er al vaker meldingen geweest van otters in de Oostvaardersplassen. Op 18 januari 2013 zijn er zelfs camera opnamen gemaakt van een otter die gebruik maakte van een onderdoorgang onder de spoorbaan door. Daarnaast zijn er op verschillende plekken z.g “spraints” van otter gevonden. Dit zijn de uitwerpselen, en hierin kan DNA materiaal worden gevonden.

DNA
Doordat het DNA van de otters die in het verleden in Nederland zijn uitgezet bekend is, is het misschien mogelijk om na te gaan waar dit dier, of zijn ouders, vandaan komt. De dichtstbijzijnde populatie zit in de Weerrribben in Overijssel. Niet zo heel erg ver van de Oostvaardersplassen, en voor een otter via het water goed te bereiken. Doordat de Oostvaardersplassen een groot en rustig moeras gebied zijn, met er omheen veel diep en visrijk water, is het het perfecte gebied van waaruit de otter zich weer verder in Nederland kan verspreiden.

otterprentOpzetten
In oktober kijken we, in samenwerking met Alterra, of achterhaald kan worden waar dit dier vandaan komt. Otters kunnen al lang in een gebied aanwezig zijn, zonder dat zij opvallen. Daarna zullen we kijken of het mogelijk is om het dier op te laten zetten, waarna het uiteindelijk in het Buitencentrum naast de reeds aanwezige bever een plekje kan krijgen. Dat geeft iedereen de gelegenheid om ook dit fantastisch dier van dicht bij te bekijken.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

 • D.van Dierenvriend
  25 augustus 2015 om 22:10

  Kwam die toevallig niet uit het Natuurpark Lelystad waar wel meerdere Otters leven?
  Overigens een mooi park met goed verzorgde dieren en waar in de winter de dieren niet hoeven te sterven omdat ze anders omkomen van de honger.

 • N.Dijkshoorn
  25 augustus 2015 om 12:02

  Bijzonder spijtig dat deze otter het slachtoffer geworden is van het autoverkeer. Doodgereden op de Oostvaardersdijk ter hoogte van Het Bovenwater. Dus niet direct grenzend aan de Oostvaardersplassen.
  Het is bekend dat er een of meer otters rondzwerven door Flevoland. De Oostvaardersplassen mogen dan wel een rustig en groot moerasgebied zijn, maar andere natuurterreinen in Flevoland bieden waarschijnlijk een beter leefgebied voor de otter. Maar wel gevaarlijk….
  vr.gr.
  Nico

 • Otter arrives in Dutch nature reserve | Dear Kitty. Some blog
  25 augustus 2015 om 10:03

  […] Dead otter in Flevoland: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog