www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Ringslangen in het Oostvaardersveld

13 oktober 2015 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Afgelopen weekend, 10 oktober 2015, heeft Landschapsbeheer Flevoland met haar vrijwilligers de broeihopen in het Oostvaardersveld omgezet. In dit blog vertel ik jullie graag meer over ringslangen, broeihopen en hun verdere leefomgeving.

De broeihoop
Een broeihoop is een hoop van gras en takken waar ringslangen hun eieren in leggen. Het woord zegt het eigenlijk al, door het broeiproces blijft het altijd warm in de bult waardoor dit ideaal is om de eieren in af te zetten. Uiteraard worden er wel eisen gesteld aan een broeihoop. De broeihoop moet vochtig zijn en de temperatuur moet tussen de 20 en 30 graden blijven. Tevens moet de hoop lekker los zijn zodat de ringslangvrouwtje er goed in kan kruipen.

Tijdsgebonden
In juni leggen de ringslangen hun eieren in de broeihoop. Rond eind september kruipen de laatste jonge ringslangen uit de broeihoop. Vanaf dat moment kunnen de eieren geteld worden. Ook is oktober een prima maand om de broeihoop te voorzien van nieuw materiaal. Op deze manier worden legsels en overwinterende dieren niet verstoord. Een broeihoop gaat 1 a 2 jaar mee.

ringslang
Ringslang

Ons gebied
In het Oostvaardersveld liggen vier broeihopen. Twee daarvan zijn afgelopen jaar gemaakt en de andere twee liggen al veel langer in het gebied. Deze twee hopen zijn afgelopen weekend omgezet door Landschapsbeheer Flevoland. Er is een recordaantal eieren geteld, wel 3963. Zoveel zijn er nog nooit eerder geteld. De eieren waren mooi verdeelt over beide hopen. In de ene hoop zaten er 2926 en de andere 1037. Andere jaren hebben ringslangen het ook wel eens bij een hoop gelaten. Nadat de eieren zijn geteld, is de hoop weer klaargemaakt voor volgend jaar en voorzien van nieuw gras en takken.

Biotoop
Vorig jaar is het Oostvaardersveld heringericht en is er veel water bijgekomen. Dit is tevens het biotoop van de ringslang. Ze eten voornamelijk amfibieën en vissen. In de waterrijke gebieden met een goede oever en onderwatervegetatie kun je ringslangen tegenkomen. De ringslang is niet giftig dus je hoeft er niet bang voor te zijn. Door de trillingen vluchten de ringslangen en kruipen ze over het land weg of zie je ze door het water zwemmen. Je kunt ze herkennen aan een mooie gele band die ze net achter hun kop hebben. Vooral in het voorjaar wanneer de eerste zonnestralen de vochtige bodem opwarmen, zie je ringslangen op deze plekken liggen om op te warmen. Kortom, kijk goed om je heen en wellicht kom je dit fascinerende dier een keer tegen tijdens een wandeling in het Oostvaardersveld!

Met vriendelijke groet,

Boswachter Bertwin Bergman

Bertwin Bergman, boswachter bij Staatsbosbeheer

reageren

geef een reactie

  • Pedro
    13 oktober 2015 om 16:59

    Heb ooit een zwarte (ring?)slang gezien. Bij de Lage Knarsluis. Spannend.

  • Sunbathing grass snakes traffic sign | Dear Kitty. Some blog
    13 oktober 2015 om 14:57

    […] Grass snakes in Oostvaardersveld nature reserve, also in Flevoland: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog