www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Onderzoek doodgereden otters

15 januari 2016 Staatsbosbeheer in Oostvaardersplassen

Op 21 augustus en 27 november 2015 zijn er aan de Oostvaardersdijk in Lelystad en A6 bij Emmeloord otters dood gereden. De otters zijn door Staatsbosbeheer opgehaald en tijdelijk ingevroren, met als doel deze dieren te onderzoeken.

otter

Gewogen en gemeten
Gistermorgen was het zover. Ik ben samen met collega Leo Smits naar Alterra in Wageningen geweest. Hugh Jansman en Dennis Lammertsma zijn werkzaam bij Alterra en hebben samen de door ons meegebrachte otters onderzocht. Er wordt gewogen en gemeten om gegevens te verzamelen over deze dieren. Tevens wordt gekeken naar leeftijd, geslacht, voorplantingsstatus, maaginhoud, doodsoorzaak en conditie. Ook wordt er DNA afgenomen om te kunnen achterhalen waar de dieren vandaan komen. Dit is voor wetenschappelijk onderzoek erg belangrijk. Voor meer informatie kijk op: https://www.wageningenur.nl/nl/product/Secties-op-wilde-fauna.htm

Resultaten opgehaalde otters
De otter die was aangereden op de Oostvaardersdijk was een mannetje van ongeveer 8 maanden oud. Het dier woog ruim 8 kilo. Waarschijnlijk is het na de aanrijding door inwendige bloeding doodgegaan. Verder had het dier geen botbreuken of andere beschadigingen. Doodgereden otter (1) (2)

De doodgereden otter die we op 27 november van de A6 bij Emmeloord hebben gehaald was een vrouwtje. Deze is waarschijnlijk hard geraakt en overreden door auto`s. De otter was totaal verbrijzeld. Vrouwtjes zijn erg interessant om te onderzoeken. Als ze namelijk jongen hebben gehad is dit goed te zien in de baarmoeder. Hier worden dan littekens achtergelaten. Omdat de otter volledig was overreden en van de organen dermate beschadigd waren, was het onderzoeken niet gemakkelijk. Maar gelukkig vonden ze een stukje baarmoeder en wel met littekens. Hier kunnen vervolgens ook gegevens uitgehaald worden over de mogelijke vader van de jongen.

Erg boeiend om als boswachters een te kijken hoe dit onderzoek verloopt en wat er onderzocht moet worden.

Otter in Nederland
In 2002 is de otter geherintroduceerd in Nederland. We hebben in Nederland hard gewerkt om de leefomstandigheden voor otters beter te maken. Zo is het water veel schoner dan in het verleden. Het aantal otters neemt daardoor toe. Maar minder snel dan we zouden willen, want helaas worden er in Nederland nog erg veel otters doodgereden.

Boswachter Bertwin Bergman

 

reageren

geef een reactie

  • Otters in Dutch nature reserve, video | Dear Kitty. Some blog
    15 januari 2016 om 19:10

    […] Dutch roadkill otters research: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog