www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Zeearend geringd in de Oostvaardersplassen

30 mei 2016 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen
zeearendjong

Vrijdagmorgen is de jonge zeearend in de Oostvaardersplassen geringd. Met de ladder op onze schouder en tot de knieën in het water en modder, begonnen wij met een aantal collega`s aan deze zware tocht door het moeras. In het moeras heeft de zeearend namelijk zijn nest gebouwd.

In 2006 is het hier allemaal begonnen met het eerste geregistreerde broedgeval sinds de middeleeuwen. Het is dus het 11e jaar dat hier in de Oostvaardersplassen een zeearend uit het ei is gekropen. Meestal kruipen er een of twee jongen uit het ei. In 2014 waren het er zelfs drie, dit komt zelden voor. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat de Oostvaardersplassen de kraamkamer is voor alle broedende zeearenden in Nederland. Inmiddels broeden er al meerdere paren verspreid over heel ons land.

Afgelopen juli is het nest van vorig jaar omgewaaid en dus moest het zeearendpaar uit de Oostvaardersplassen een nieuw nest bouwen. Voor ons als boswachters is dit altijd weer spannend. Maar gelukkig hield collega Leo Smits het paar nauwlettend in de gaten en zag al gauw dat er druk gebouwd werd aan een nieuw nest. Vervolgens wordt er dan ook goed gekeken wanneer de zeearend begint met broeden en ook wanneer het jong uit het ei kruipt. Dat kunnen we zien doordat de vogels prooien naar het nest brengen: hét teken dat er jongen zijn. Door het constant blijven monitoren en kijken naar het nest kun je op een gegeven moment goed zien dat het jong groot genoeg is om te ringen. Vrijdagmorgen vroeg was het zover.

Het jong van 2016 was al ruim 4 kilo zwaar en is daarmee waarschijnlijk een vrouwtje. Het jong was in goede conditie en er lagen ook verschillende prooiresten op het nest. In ieder geval twee meerkoeten, al waren nu alleen de poten nog over, visgraten en ganzenpullen. We zeggen wel eens dat de zeearend een vliegend buffet heeft in de Oostvaardersplassen. Ook het nest zag er degelijk uit. Een kunstig bouwwerk waarvan je bijna kunt zeggen dat vogels bouwkundige ingenieurs zijn.

zeearend-jong-ovp-1

Het ringen gebeurt niet zomaar. Om onderzoek te doen naar zeearenden in Nederland is het essentieel om te ringen. Tijdens het ringen worden namelijk gegevens verzameld. De vogel wordt gewogen en gemeten. De jonge vogel kreeg ook vandaag om iedere poot een ring. Een ring die aangeeft dat de vogel in Nederland uit het ei is gekropen en een kleurring met unieke code die men vanuit de lucht of enige afstand kan aflezen. Uiteraard wel met een goede telescoop! Op deze manier kan je ook de verspreiding van de vogels volgen. Het eerste jaar zal de jonge zeearend nog veel in de Oostvaarderplassen verblijven. Uiteindelijk zal de vogel een eigen plek vinden en komt wellicht een partner tegen waar dit jong vervolgens zelf op termijn weer jongen meer krijgt. Maar eerst genieten wij van dit bijzondere vogelgeluk.

zeearend-jong-ovp-3

Het NOS Jeugdjournaal ging mee tijdens het ringen en maakte hier een verslag over. Je kunt het item terugkijken via de website jeugdjournaal.nl

Met vriendelijke groet,

Boswachters Leo Smits en Bertwin Bergman

reageren

geef een reactie

  • Ingrid (Dutch Eagle Fan)
    30 mei 2016 om 18:40

    Wat zou het toch geweldig zijn als er weer een mogelijkheid voor een webcam kwam. Ik begrijp dat dat op deze locatie waarschijnlijk onmogelijk is. Ik vergeet nooit meer het plezier dat we beleefden in 2007 met de beelden van dat nest. Helaas is het daar bij gebleven door (al) de verhuizingen van het paar. (Mag ik aannemen dat het ouderpaar nog hetzelfde is als toen of is dit een nieuw/ander paar?)

  • Young sea eagle ringed in Dutch national park | Dear Kitty. Some blog
    30 mei 2016 om 10:41

    […] warden Hans Breeveld in Oostvaardersplassen national park in the Netherlands reports that on 27 May 2016 the eaglet on the local sea eagle nest has been […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog