www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Vogelfestival in de Oostvaardersplassen

2 september 2016 Boswachter Bertwin Bergman in Oostvaardersplassen

Op 18 september 2016 is er in de Oostvaardersplassen bij Lelystad weer het Vogelfestival. Tijdens het natuurevenement biedt Staatsbosbeheer ruimte aan verschillende organisaties, bedrijven, natuurbeschermers en verenigingen. Staatsbosbeheer hoopt er met de tientallen stands en uiteenlopende activiteiten, een fantastische dag van te maken voor iedereen die van vogels, natuur en fotografie houdt of gewoon een gezellig en leerzaam dagje uit met het gezin wil beleven.

Niet alleen voor natuurliefhebbers

Ben je een echte natuurliefhebber of ben je af en toe in de natuur te vinden voor een wandeling, het maakt niks uit. De verschillende stands kunnen je meer vertellen over hun producten en ervaringen. Fotografeer je graag of zoek je een verrekijker, ben je geïnteresseerd in de natuur of wil je een kijkje nemen in de Oostvaardersplassen, dan is het vogelfestival echt iets voor jou. Bij de aanwezige horeca kun je genieten van een heerlijke lunch of gewoon een lekker kopje koffie.

Foto vogelfestival

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is in veel opzichten een bijzonder gebied. In heel Europa is er geen vergelijkbaar gebied te vinden. Als Natura2000-gebied behoort het tot de topnatuur in Europa. In het laagste deel van Zuidelijk Flevoland, de door mensen aangelegde polder in het IJsselmeer, schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en plassen. Tussen Lelystad en Almere strijken nu jaarlijks honderdduizenden vogels neer. Vaste bewoners en trekvogels die onderweg zijn op de belangrijke West-Europese vogeltrekroute. De film ‘De Nieuwe Wildernis’ is opgenomen in de Oostvaardersplassen. Met de ruim 750.000 bezoekers is deze film een groot succes.

Activiteiten

Er worden diverse presentaties en lezingen georganiseerd en er zijn verschillende (wandel)excursies in de Oostvaardersplassen. Ook zijn er marktkramen met de meest uiteenlopende producten voor het volop beleven van de natuur. Bekende kijker- en telescoopmerken presenteren zichzelf en er zijn uitgebreide mogelijkheden om advies te krijgen over allerhande optische apparatuur zoals verschillende camera`s, telescopen en verrekijkers om de natuur nog beter te kunnen beleven. Daarnaast kom je er alles te weten over een breed aanbod van natuurreizen en natuureducatie. Uiteraard is ook het buitencentrum geopend en kun je hier een kijkje komen nemen en meer te weten te komen over de Oostvaardersplassen.

Lokale verengingen als KNNV, Vogelwacht Flevoland en IVN leveren hun bijdrage aan deze dag en kunnen je van alles vertellen over de Flevolandse natuur.

Voor kinderen

Ook voor kinderen is er ook genoeg te beleven. Staatsbosbeheer vindt het erg belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Wanneer je creatief en handig bent kun je een vogelkastje timmeren of van verschillende stukken hout een uil timmeren, hoe stoer is dat! Of maak kennis met de voelboom en raad wat er zoal te vinden is in de natuur. En ben je al een echte kenner, beschrijf dan welke sporen de dieren hebben achtergelaten bij het sporenspel.

Aanvang en informatie

De entree is gratis! Het festival begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Honden zijn niet toegestaan.Voor informatie over het vogelfestival kijk op: www.staatsbosbeheer.nl/vogelfestivaloostvaardersplassen

Aanwezige organisaties

Technolyt, Meoptha, Swarovski, Vogelwacht Flevoland, CameraNU.nl, IVN Flevoland, Birding breaks, Waterschap Zuiderzeeland, KNNV Lelystad, De Nieuwe Wildernis, Sovon, Vogelbescherming, HSL (Horeca), Flevo houtdraaiers, natuur digitaal, Landschapsbeheer Flevoland, Natuurmagazine, Kosmos natuur, Flevolandschap, Inezia Tours, Lopen op lesbos, Stichting natuurondekkers, Laars & co, A Baur & co, De Tondel, Polderhoning, Roots.

reageren

geef een reactie

  • Yvonne Nederpel
    11 september 2017 om 13:35

    IVN Lelystad heeft zich nog niet formeel aangemeld voor het Vogelfestival. Telefonisch lukte het me niet. Daarom doe ik het maar op deze manier. We willen er graag een kraam hebben. Vriendelijke groet, Yvonne Nederpel, voorzitter IVN Lelystad

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog