www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Tunnel en pad observatiehut ‘de Schollevaar’ opgeknapt

8 december 2016 Boswachter Bertwin Bergman in Oostvaardersplassen

Afgelopen weken zijn we druk geweest met het opknappen van de tunnel richting de observatiehut ‘de Schollevaar’. De tunnel is nodig om ongezien en onopgemerkt bij de vogelkijkhut te komen. De schollevaar ligt aan de rand van de aalscholverkolonie en vanuit deze hut heb je prachtig uitzicht op allerlei watervogels en dus ook de nesten van de aalscholvers. De hut is alleen in de winter toegankelijk, wanneer de Driehoek wordt opengesteld voor de grote grazers en wordt afgesloten voor publiek. Verder zijn er in de rest van het jaar veel excursies naar deze observatiehut.

De tunnel is ca. 40 meter lang en is overdekt zodat je er ongezien de hut kunt betreden. Dit is om verstoring van allerlei watervogels te voorkomen. Ook willen we natuurlijk de aalscholvers volledige rust geven tijdens de broedperiode. De tunnel is gemaakt van hout uit Flevoland. In het Kuinderbos in de Noordoostpolder is larikshout verzaagd tot planken en balken. Met dit hout heeft een aannemer een prachtig resultaat neergezet.

Niet alleen de tunnel is opgeknapt maar ook het pad er naar toe. De laatste jaren werd het pad bij nattigheid wel erg drassig en was er haast niet meer met droge voeten heen te komen. Daar is nu verandering in gebracht. Met zand uit het Hollandse Hout is het pad opgeknapt. Met de aanleg van de slenk in het Hollandse Hout komt er ook zand vrij. Op deze manier wordt het zand dus ook gebruik voor het opknappen van recreatieve voorzieningen. Ik zou zeggen: dit is een mooi voorbeeld van een win-win situatie. Ik ben als boswachter trots dat op deze manier verschillende projecten met elkaar kunnen combineren, de diversiteit in het Hollandse Hout te vergroot en we er recreatieve voorzieningen mee op kunnen knappen. Met deze Flevolandse producten is weer een mooi project afgerond.

Voor meer informatie over de Oostvaardersplassen en toegankelijkheid kijk op: www.staatsbosbeheer.nl/Oostvaardersplassen

Met vriendelijke groet,

Boswachter Bertwin Bergman

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog