www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nieuw bos in het Hollandse Hout

7 maart 2017 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

De winter in het Hollandse Hout staat voor ons als beheerders in het teken van de aanplant van nieuw bos. Op een aantal percelen waar afgelopen jaren de oude en verzwakte populieren werden verwijderd zijn sinds de jaarwisseling volop jonge bomen geplant. Duidelijk zichtbaar vanaf de Torenvalkweg staan de ‘staken’ met een blauw label in de gefreesde grond.

Het betreft hier voornamelijk populieren van Belgische oorsprong, die als 2-jarig plantsoen al een lengte hebben van 4 meter. Daarmee hebben ze een voorsprong op de kruidlaag van brandnetel,  akkerdistel en kleefkruid, die in het voorjaar snel tot ontwikkeling komt en het minder hoge plantsoen soms knap lastig maakt.

Voor dit seizoen staat er ruim 50 hectare voor jonge aanplant op de nominatie. Naast populier, worden er vooral veel soorten aangeplant die een langere levenscyclus hebben zoals eik, beuk en kers. De es, die het traditioneel heel goed doet op de Flevolandse kleigrond heeft de laatste jaren zwaar te lijden onder een schimmelziekte Chalara fraxinea (Essentaksterfte). Een ziekte waaraan een groot deel van de essen uiteindelijk bezwijkt. Deze soort zal dan ook de komende jaren niet in het bosplantsoen worden opgenomen. De bomen worden nu meer dan voorheen in verschillende mengingen aangeplant, zodat er op termijn een gevarieerder en robuuster bos ontstaat.

Het weer zit op dit moment wel tegen, waardoor het planten wordt bemoeilijkt. Door de regenval van de afgelopen weken is het terrein slecht toegankelijk en moeten we soms wachten op drogere omstandigheden. Op dit moment is zo’n 5 ha ingeplant met in totaal 2000 bomen.

Op deze percelen zijn vooral populieren aangeplant met de prachtige namen als Koster, Albelo, Grimminge, Ellert en Muur. Soorten die zich in de jarenlange ervaring met de aanplant van populier in de Flevopolder hebben bewezen als snelle groeiers die het goed doen op deze rijke kleigrond.

Er is de komende weken nog veel werk te doen en kunnen we alleen maar hopen op mooi droog weer.

 

reageren

geef een reactie

  • Flora
    7 maart 2017 om 15:27

    Geweldig, hoop dat ze heel snel groeien zodat wij nog mee kunnen maken dat het een bos(je) wordt ヽ(ヅ)ノ Kunnen we weer genieten van onze fietsommetjes en mooie foto’s maken want zullen veel insecten op af komen.
    Veel succes met planten en hopen op droog weer dan hebben wij dat ook.
    Groet Flora

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog