www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nationale parken en Nationale Parkenbureau zetten vogeltrek in Nederland op de kaart

21 april 2022 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Het Nationale Parken Bureau, zes nationale parken langs de Nederlandse kusten en Waddenzee Werelderfgoed zetten de vogeltrek in de kijker met een prachtige trekvogelposter.

De poster vertelt het fascinerende verhaal van de jaarlijkse trek van tientallen miljoen vogels langs Nederland. Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken Oosterschelde, NLDelta, (i.o.), Nieuw Land, Duinen van Texel, Lauwersmeer en Schiermonnikoog en Werelderfgoed Waddenzee, iconen van de Nederlandse Deltanatuur waar heel veel van deze trekvogels te zien zijn.

Trekvogelposter

Met de trekvogelposter willen we bereiken dat het bijzondere verhaal van de vogeltrek en de rol die de Nederlandse nationale parken daarin spelen, bekender wordt bij de mensen. Want ‘bekend maakt bemind’. De poster is niet alleen mooi voor aan de muur, maar geeft ook een inkijkje in de internationale trekroutes aan de hand van elf iconische trekvogels die Nederland elk jaar bezoeken. Bezoekers kunnen de trekvogelposter vanaf vandaag gratis ophalen op diverse locaties in de nationale parken en bij de diverse gastheren. Er zijn 60.000 exemplaren gedrukt, Ook bij de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer (Buitencentrum in Lelystad en het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere) in de zes parken zijn deze posters te verkrijgen. Op de poster staat een QR code die doorlinkt naar de websites van de betrokken parken en Visit Wadden. Daarop zijn activiteiten te vinden rond trekvogels, waaronder ook een aantal wandelingen en excursies van Staatsbosbeheer.

De poster is het eerste product van de Werkgroep “Beleef de Trekvogels” van het Nationale Parkenbureau. Staatsbosbeheer zit ook in deze werkgroep. De komende maanden gaat de werkgroep uitzoeken of en hoe we de verhalen van een aantal gezenderde trekvogels aan een breed publiek kunnen vertellen.

Save the date: Wereldtrekvogeldag 14 mei

Wereld Trekvogeldag is een inspirerende en informatieve dag (zaterdag 14 mei) voor iedereen die geïnteresseerd is in vogels: van starter tot doorgewinterde vogelaar!

Aaldrik Pot heeft deze Lepelaar mooi weten vast te leggen.

Aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen is er bij het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders een bomvol programma: ecokarexcursies, fotosafari’s, vogelwandelingen, lezingen (oa Ruben Smit & Arjan Dwarshuis), verrekijkers & aanwezigheid CameraNu, workshop & demonstratie en een kinderplein met activiteiten.

Binnenkort meer via deze blog. Hou deze dus in de gaten!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog