www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Kotterbos en wandelgebied “de Driehoek” weer open voor publiek

24 april 2017 Boswachter Bertwin Bergman in Oostvaardersplassen

Vanaf vandaag zijn het Kotterbos bij Almere en het wandelgebied ‘de Driehoek’ weer open voor publiek.
De gebieden waren afgelopen winter vanaf half januari tijdelijk afgesloten voor recreanten en opengesteld voor de grote grazers. De grote grazers konden hier in de winter hun rust vinden, zonder dat ze daarbij verstoord werden. Omdat de temperaturen stijgen en de grasgroei langzaam op gang komt, trekken de dieren langzaam deze gebieden uit richting de grazige vlaktes.

Vet
Rust is in deze gebieden erg belangrijk. Omdat de dieren in het voorjaar en de zomer vetreserves opbouwen moeten ze hier spaarzaam mee omgaan. In de omliggende bosgebieden zoeken dieren daarom in de wintermaanden beschutting en rust.
Nu de temperaturen omhoog gaan en de grasgroei weer langzaam op gang komt trekken de dieren de omliggende bosgebieden weer uit en zijn ze veelal te vinden op de grazige vlaktes.

Voorjaar
Van sommige mensen kregen we de vraag waarom de wandelgebieden niet eerder open gingen. Vaak was de reactie “het voorjaar is toch al begonnen?” Zo werkt het in de natuur niet. Voor mensen voelen de eerste zonnestralen als voorjaar. Maar de natuur komt dan pas langzaam op gang. Dit heeft tijd nodig. Dieren moeten zich aanpassen en kunnen langzaam weer gaan eten van de eerste verse grassprieten. Daarom geven we de natuur de tijd en wachten we tot we zeker weten dat de dieren deze rust niet meer nodig hebben.

Afgelopen winter
Afgelopen jaar duurde de winter langer en daardoor waren de gebieden langer gesloten. Omdat de natuur nu aangeeft dat de rustgebieden niet meer nodig zijn stellen we deze weer open. Wel vragen we mensen om op de paden te blijven. Er zijn nog wel dieren aanwezig en we willen absoluut niet dat er onnodige verstoring optreed. Mensen die buiten wegen en paden komen kunnen daarvoor een boete krijgen.

Een deel van het Oostvaardersbos blijft tot nader bericht nog even afgesloten. Dit is het deel tussen de Hugo de Vriesweg en Oostvaardersdijk. We kijken als boswachters goed naar de dieren die hier nog aanwezig zijn en wanneer ze het gebied hebben verlaten. Dat is hier nog even niet het geval, vandaar deze keuze.

Met vriendelijke groet,

Boswachter Bertwin Bergman

reageren

geef een reactie

 • Hans Stukart
  23 mei 2017 om 16:51

  Het is toch wel wat lastig te snappen hoor. Als er ijs ligt staat heel Almere e/o op de gladde ijzers op de oostvaartdersplassen (want dat is zo gezellig), allerlei tourtochten/excursies met landrovers en aanhangers worden georganiseerd, de NS rijdt met z’n treinen dwars door het gebied, bewapende boswachters/jagers schieten honderden dieren af trekkers en ander groot materieel rijden continu af en aan….. Maar als een gewone wandelaar met z’n verrekijker of camera het Kotterbos in wil om domweg van de natuur te genieten dan zou dat ineens de natuur verstoren? Het klinkt mij niet helemaal als zuivere koffie, eerlijk gezegd … Maar mogelijk gaat U het wat concreter uitleggen?

 • Edwin Rood
  11 mei 2017 om 13:11

  Ik stond vanmorgen 11 mei ook voor een gesloten poort. Ik begrijp niet zo goed waarom er dure fiets/loop bruggen worden aangelegd over de Hoge/ Buiten Ring om het Oostvaardersgebied te ontsluiten en vervolgens de aantrekkelijkste gebieden gewoon een maand of vijf gesloten worden.
  Kunnen de beesten geen rust vinden in de overige -tig hectare Oostvaardersplassen of zitten de wolven dan achter ze aan? Het is nu 11 mei, het voorjaar is praktisch voorbij en dit gebied is nog steeds dicht?
  Verder lijkt het omheinde gedeelte van het Kotterbos ook steeds minder op een bos. Het wordt kaler en kaler. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het vele wild, wat hier verblijft in de winter en voor jaar. Dit bos was, lijkt mij, bedoeld voor menselijke recreatie. Nu is het de helft van het jaar gesloten en is het nauwelijks een bos meer te noemen.
  Willen we nu wel of niet mensen naar de Oostvaardersplassen lokken of wordt het gebied wat voor menselijke recreatie gebruikt kan worden, steeds kleiner en onaantrekkelijker?
  Nog zoiets, de berg grond tussen het Jan van den Boschpad, het spoor en de Buitenring. Maandenlang hebben traktoren dagelijks van vroeg tot laat door het niet-omheinde gedeelte van het Kotterbos gereden om daar aarde te storten. Hoezo rust? Gaat deze berg aarde iets worden? Zo ja, dan zou het fijn zijn daar op een bord iets van te vermelden. Zoals u begrijpt, ben ik niet zo tevreden over het beheer van dit gedeelte van de Oostvaardersplassen. Vriendelijke groet.

 • Helen
  10 mei 2017 om 22:14

  Ik wacht met spanning af; heb al een paar keer met de fiets voor de poort gestaan. Nu deze blog gevonden dus blijf ik op de hoogte over de openstelling. Bedankt voor de uitleg.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog