www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Winteropenstelling voor Kotterbos en Oostvaardersbos weer van kracht

5 januari 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Foto: Danny Laponder

Vanaf 5 januari tot en met begin mei zijn het Oostvaardersbos en het Kotterbos beperkt toegankelijk voor bezoekers. De voornaamste reden voor de tijdelijke afsluiting is het feit dat de dieren gedurende de winter, naast beschutting, ook behoefte hebben aan rust.

Als de winter inzet worden alle dieren in de natuur op de proef gesteld. Het voedselaanbod loopt geleidelijk terug naarmate het kouder wordt. De dieren passen hun gedrag aan en proberen zoveel mogelijk energie te sparen. Rust is hierbij van groot belang. Ook zullen ze hun in de zomer opgebouwde vetreserves moeten aanspreken om de winter goed door te komen. Door het verstoren van de dieren, waarbij zij de dekking moeten verlaten, wordt het welzijn van de dieren onnodig en negatief beïnvloedt.

Beheer en veiligheid
Het uitgangspunt bij het beheer van de grazers in de Oostvaardersplassen is het individuele welzijn van de dieren. Het vroeg reactief beheer is van kracht. Dat betekent dat dieren waarvan duidelijk is dat ze de winter niet zullen overleven, in een vroeg stadium door boswachters worden geschoten. Een internationale groep van deskundigen heeft Staatsbosbeheer hierover geadviseerd. Uit dit advies is een protocol voor vroeg reactief beheer voortgekomen. Doordat in deze periode veel dieren zich in de tijdelijke afgesloten bosgebieden ophouden, betekent dit dat hier een groot deel van het beheer afspeelt. Op deze manier kan een dier een zo natuurlijk en volwaardig mogelijk leven leiden, met de zekerheid, dat zodra het einde van het leven in zicht is, afschot zo snel mogelijk plaatsvindt. Meer over het beheer in de Oostvaardersplassen lees je in de onderstaande brochure.

https://issuu.com/oostvaardersplassen/docs/2017-flyer-winter-in-de-oostvaarder

 

Oostvaardersbos
Ook in het Oostvaardersbos vindt het vroeg reactief beheer plaats. Voor het Oostvaardersbos bij Almere betekent dit dat de bospaden tijdelijk worden afgesloten voor bezoekers. Voor fietsers gelden aangepaste openingstijden. Dit geldt met name voor het Jan van den Boschpad, Koopvaarderspad en de Hugo de Vriesweg. Gedurende de ochtend zullen ten behoeve van het beheer enkele delen van deze paden tijdelijk worden afgesloten. Zodra de controle van het bos rond het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is afgerond kunnen de fietsers en wandelaars weer gebruik maken van de verharde wegen. Ter plaatse wordt e.e.a. met  bebording extra aangegeven. Doordat er rust heerst, zullen de herten in het bos ook vanaf het fietspad beter zichtbaar zijn.

Het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders blijft gewoon bereikbaar vanuit de Oostvaardersbuurt en vanaf hier kan er na ca. 11.00 uur ook gewandeld worden naar de Jan van de Boschheuvel.
Gedurende de gehele winterperiode blijven het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, evenals de afrit vanaf de Buitenring en het fietspad vanuit het Kotterbos tijdens de openingstijden gewoon bereikbaar.

De Driehoek
Het gebied langs de spoorbaan aan de kant van Lelystad, is gedurende de winterperiode de gehele dag gesloten voor publiek. Ook hier geldt uiteraard dat het beheer zijn gang moet kunnen gaan en de veiligheid van de bezoeker en het welzijn van de dieren voorop staat.

Schollevaar toegankelijk
Om mensen eens een andere kant van de Oostvaardersplassen te laten zien, is de observatiehut ‘ De Schollevaar’ gedurende deze periode opengesteld. Normaal is deze hut niet vrij toegankelijk, maar nu wel. Mensen kunnen hier op eigen gelegenheid naartoe. Vanuit deze hut is er een fraai uitzicht over de aalscholverkolonie en het moeras van de Oostvaardersplassen.

Kotterbos
In deze periode is ook een deel van het doorgaande fietspad in het Kotterbos gesloten. Fietsers kunnen wel over de Kotterbosweg en de boulevard blijft toegankelijk. De boulevard loopt vanaf de Kotterbosweg richting de Kotterbult. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Oostvaardersplassen. Ook is de wandelroute het zandpad gedurende de winterperiode gewoon toegankelijk deze start op de buitenringplaats.

Oostvaardersveld
Het Oostvaardersveld is een fantastisch wandelgebied waar bezoekers een wandeling kunnen maken en de verschillende landschapstypen van het kerngebied van de Oostvaardersplassen zelf kunnen ervaren. Vanaf vorig jaar kun je hier ook edelherten tegenkomen. Ook organiseert Staatsbosbeheer vanuit het Buitencentrum wandelingen in het Oostvaardersveld. Ook in de winter is het vrij toegankelijk.

Winterwandelingen
Staatsbosbeheer organiseert in de weekenden regelmatig wandelingen in het niet opengestelde gebied. Deze wandelingen gaan door het Oostvaardersbos bij Almere en de Driehoek bij Lelystad. Je kunt je aanmelden via de website van Staatsbosbeheer.

Toezicht
Met aangepaste bebording wordt aangegeven waar de afsluiting precies van kracht is. De boswachters van Staatsbosbeheer zullen extra toezicht houden op de naleving van deze maatregelen.

Meldpunt
Staatsbosbeheer vindt het van groot belang dat het welzijn van de dieren gewaarborgd is. Daarom heeft Staatsbosbeheer een meldpunt waar mensen ook buiten kantoor uren meldingen kunnen doen van dieren waarbij directe hulp noodzakelijk is. Men kan dan bellen met: 0320-254585, optie 3.

Voor vragen kun je contact opnemen via e-mail: oostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

 • Trix Berger
  24 maart 2018 om 00:45

  Goh,dat jullie nog reclame maken dat lef moet je maar hebben,eigenlijk schaamteloos.

 • Janny
  25 februari 2018 om 04:07

  schrijf dit alleen aan die mensen die verantwoordelijk zijn voor dit dierenleed

  Als ik in bed lig ,gaan mijn gedachten naar de dieren in de Oostvaardersplassen
  Vooral als het koud is en als hét vriest.dan denk ik ,die mensen die daar verantwoordelijk voor zijn ,kunnen daar toch niet mee leven?
  Ik zou doodsbang zijn als ik zoiets op mijn geweten zou hebben.
  Je bent gewoon een dieren beul die dieren opsluit achter hekken en zorgt dat ze er niet uit kunnen om verder voedsel te zoeken.
  In Dierentuinen staan ook hekken maar daar krijgen ze eten.en in het wild zijn ze vrij en kunnen ze zelf eten zoeken. Moet je voorstellen dat je zelf dat paard of hert zou zijn. In en in triest.voor mij zijn de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn dierenbeulen die er lol in hebben als dieren mishandeld worden.(ondervoeding is ook mishandeling)
  Met het afschieten hebben ze ook al geen moeite ,nee want dan zeggen ze ,zo hoeven de dieren niet meer te lijden maar ze hebben van te voren al geleden.,dus ze moeten dubbel lijden.
  De dieren worden niet bijgevoerd en omdat ze daar broodmager van worden schieten jullie ze maar dood zo van “eigen schuld dikke bult,had je maar eten moeten vinden op die kale vlakten waar we julie hebben gedumpt.”
  Als hier in nederland iemand een paard heeft mishandeld staat de krant er vol mee en wordt die persoon gezocht want dat is misdadig maar jullie mishandelen dagelijks die dieren wat zijn jullie dan?.Ook komen er steeds meer dieren bij ,fijn voor jullie,( weer lekker afschieten. )

  Misschien is het een idee dat jullie zelf met je gezinnen gezellig op de Oostvaardersplassen gaan wonen.onder een paar takken of zo want beschutting is daar ook ver te zoeken.want als je denk dat je dat een ander aan kan doen((ook als is het een dier)dat moet je wel van steen zijn toch?wees een vent zou ik zeggen pak een tentje en probeer maar eens te overleven op een kale vlakte waar geen eten is .en moet sterven van honger en kou.

  .Hoe kan je als mens daar mee leven.met het gevoel dat je elke dag weet dat die beesten vergaan van de honger en kou en dan zelf dood-leuk je lekker volproppen met eten en ‘avonds in een lekker warm bed stappen.
  Hoe hard moet je dan zijn en dan wetende dat daar buiten dieren staat die geen kant uit kunnen om voedsel te zoeken en wetende dat ze ook daarna nog afgeschoten worden.terwijl jullie ze gevangen houden.,arme dieren
  Sorry als deze mail verkeerd overkomt
  Maar honderden mensen hebben hier ook verdriet van.
  .
  Gr
  Mevr.van gorsel

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog