www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Het dak gaat er af!

20 februari 2018 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Deze week begint de sloop van het beheergebouw aan de Kitsweg om later dit jaar plaats te maken voor een mooi nieuw gebouw.

Portable cabines
Sinds enkele maanden werkt het beheerteam van de Oostvaardersplassen vanuit een tweetal grote portable cabins en zijn in deze weken de voorbereidingen getroffen om het oude gebouw aan de Kitsweg 1 te slopen. Het oude beheergebouw doet al dienst als kantoor- en werkuimte sinds de jaren tachtig en is aan vervanging toe. De ruimtes voldeden niet meer aan de huidige eisen en tijdelijke oplossingen om meer ruimte te creëren waren niet meer toereikend.

.   

Oude beheergebouw
Het gebouw aan de Kitsweg, met het markante puntdak, is door de Rijksdienst van de IJsselmeerpolders in de begin jaren 80 neergezet en in 1996 overgedragen aan Staatsbosbeheer. Voordat er sprake was van een bezoekerscentrum was het beheergebouw het startpunt van excursies door het natuurgebied. Met het huisnummer 1 is het tegelijkertijd het enige gebouw (samen met het Buiten Centrum) aan de Kitsweg. Deze weg zou destijds de doorgaande weg worden tussen Lelystad en Almere, maar is nu de beheerweg door de Oostvaardersplassen.

Sloop
Op 21 februari wordt er een start gemaakt met het verwijderen van het asbesthoudende dak. In de daarop volgende weken zal het gebouw verder worden gesloopt.

Nieuwbouw
Na de sloop ontstaat er ruimte voor nieuwbouw. Van Veen Architecten uit Rotterdam heeft het een prachtig ontwerp gemaakt voor het nieuwe beheergebouw. Ook in dit gebouw wordt kantoorruimte met schuurruimte wordt gecombineerd en is er in het gebouw ruim plaats voor een veldstation waar (wetenschappelijk) onderzoek kan plaatsvinden.

 • Edwin Longmountain
  29 juni 2018 om 12:44

  Een veldstation waar (wetenschappelijk) onderzoek kan plaatsvinden?
  Onderzoek op reeds doodgeschoten grote grazers zeker. Wat is dat voor iets engs?

 • Natascha
  18 maart 2018 om 10:13

  Natuur noem je dit? Dit is geen natuur, er staan hekken omheen, waardoor de dieren niet op zoek kunnen naar voedsel in andere gebieden. Zum kotzen wat hier gebeurd! Ik walg van de mensheid die dit op zijn geweten heeft!

 • Wilma
  4 maart 2018 om 19:07

  In plaats van nieuwbouw kun je het geld beter uitgeven voor ruwvoer voor het vee in de winter
  En de populatie netjes beheren

 • Oskamp
  26 februari 2018 om 10:30

  Geen woorden voor wat er in de OVP gebeurd. Als jullie hard voor natuur en dieren hebt heb dan ook het lef goed voor je dieren in GEVANGENSCHAP te zorgen, zoals in de wet is vastgelegd. En als je bang bent voor overbevolking zijn er vele mogelijkheden een paar voorbeelden: op transport naar vrije gebieden maar denk eens aan afschot en dan niet van die stumpers maar beheer. Kunnen jullie geld generen voor voer en vele mensen blij maken met een stukje vlees, toegegeven je hebt er lef voor nodig! Anti conceptie enz. Doe je huiswerk en stop met deze sadistische vertoning

 • F.
  25 februari 2018 om 09:36

  De Oostvaardersplassen, de hel op aarde, die wordt goedgepraat onder het mom van natuurlijke processen, maar waar niets natuurlijks aan is.

  Dit beheer wordt ondersteund door de Dierenbescherming, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Houd hier rekening mee als je wilt doneren en gaat kiezen. Geloof je het niet? Waar zijn de berichten op social media dat Partij voor de Dieren protesteert tegen dit dierenleed, waar zijn kritische kamervragen tegen het huidige beheer en waarom wel met een crowdfunding voor koe Hermien organiseren, 50.000,00 ophalen en de runderen in de OVP laten creperen? Ze willen alleen het gebied uitbreiden, maar het huidige beheer handhaven. Een kind begrijpt dan dat het probleem niet wordt opgelost maar vergroot.

  De dieren in de Oostvaardersplassen kunnen niet stemmen, jij wel!

 • Deed
  21 februari 2018 om 20:21

  Ja natuurlijk wel geld uitgeven aan gebouwen maar de dieren verhongeren “ecologisch verantwoord”

 • Beatrix
  20 februari 2018 om 14:54

  Vraag: er wordt in het Hollandse Hout vreselijk veel gekapt. Worden er ook nieuwe bomen geplant of blijven we zitten met hele kale stukken? Zo is het toch geen bos meer? Dat zou jammer zijn!

  • T.Baars
   30 juni 2018 om 11:57

   Kale stukken?? 😂
   Het is één grote, kale vlakte…..op het onkruid na…..werkelijk àlles gaat daar dood!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog