www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen 50 jaar

23 mei 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen

Op 28 mei is het precies 50 jaar geleden dat Zuidelijk Flevoland droogviel. Echter niet helemaal. In een lager gelegen gebied langs de Oostvaardersdijk bleef water staan en zo begon de ‘geboorte’ van de Oostvaardersplassen zoals we die nu kennen. Dit jaar dus een bijzondere mijlpaal waar we graag bij stilstaan.

Op 28 mei is het precies 50 jaar geleden dat Zuidelijk Flevoland droogviel. Echter niet helemaal. In een lager gelegen gebied langs de Oostvaardersdijk bleef water staan en zo begon de ‘geboorte’ van de Oostvaardersplassen zoals we die nu kennen. Dit jaar dus een bijzondere mijlpaal waar we graag bij stilstaan. In de afgelopen 50 jaar heeft de natuur zich stormachtig ontwikkeld. Dynamische natuur die van groot belang is voor broed- en trekvogels en nog steeds in trek bij nieuwe soorten die worden waargenomen. Andere vertrekken juist weer, al is dat soms tijdelijk. Bekende hoogtepunten waren in 2006 het eerste broedgeval van de zeearend in Nederland en in 2013 de natuurfilm De Nieuwe Wildernis. De afgelopen decennia ontwikkelden zich ook maatschappelijke discussies rond het gebied, zoals over het beheer met grote grazers, die ook in de afgelopen maanden volop in de media waren.

Jubileummagazine
Een 50-jarig jubileum is een moment waar we graag aandacht aan besteden. Niet alleen via dit blog maar ook via een speciaal, eenmalig magazine over de Oostvaardersplassen. Hierin vertellen verschillende auteurs uitgebreid over de natuur en de belevingsmogelijkheden van het natuurgebied. Er komt een verscheidenheid aan blikken van buiten aan de orde en we staan natuurlijk ook stil bij de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het gebied. Een verhaal over heden en verleden is natuurlijk niet compleet met een blik op de toekomst. De verantwoordelijkheden rond het gebied zijn namelijk veranderd en er staan tal van veranderingen voor de deur. Ook dat komt in het magazine aan de orde.

Hoe kom je aan een magazine?
Deelnemers aan excursies in de Oostvaardersplassen krijgen het magazine gratis aangeboden. Het magazine wordt verkocht voor € 5,95 in het Buitencentrum Oostvaardersplassen, Buitencentrum Almeerderhout. Wie in de winkel van deze bezoekerscentra meer dan € 20,- besteedt, krijgt het magazine gratis aangeboden. Abonnees van het blad Roots krijgen het magazine met de komende uitgave van Roots meegezonden. Kopers van een los nummer van Roots krijgen een bon voor een gratis magazine, af te halen in het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Daarnaast kun je het magazine hier online doorbladeren. Meer informatie over de Oostvaardersplassen is beschikbaar in ons dossier.

reageren

geef een reactie

 • Janine
  26 juli 2018 om 00:16

  Ik lees hier zoveel reacties van boswachters door helemaal niet kloppen.
  Ik vraag mij af ,hebben hun thuis paarden? Ik denk het niet .
  Wat een cul verhaal ,dat de grazers liever in de open vlakte staan ,in die stekende zon ,etende van giftige rot planten die slecht voor hun zijn ..

  Staan jullie zelf daar ook liever

  Nou ,onze paarden kunnen ,kiezen of in de open wei ,of de wei ernaast met veel hoge bomen .
  Ik kan jullie vertellen dat ze de hele dag lekker onder de bomen staan ,bij een pak hooi en een gigantische grote bak vers water.
  Wat een leven hebben. Die dieren bij Julie .maar ja ,wat kan jullie dat schelen ,als ze bezwijken ,hebben jullie weer lekker wat te doen .
  En wat een NEP filmpje.zelf daum getypt?

  • Boswachter Mikal
   26 juli 2018 om 09:32

   Ik kan hier een heleboel van zeggen, maar je hebt je mening al in beton gegoten merk ik aan je bericht. Je zou zelf eens een kijkje kunnen nemen… Filmpje is 24 juli 2018 door mij gemaakt tegenover het buitencentrum De Oostvaarders bij Almere. Omroep Flevoland en een journaliste van NBC-news zijn op diezelfde dag op dezelfde plek geweest en kunnen het bevestigen. En alle mensen die op het moment dat wij daar waren in het bezoekerscentrum waren ook, want we stonden vol in het zicht.

 • Niek L
  5 juni 2018 om 21:01

  OMG what a drama queens heerlijk, meer meer MEEEEEEER

 • Tea
  4 juni 2018 om 19:10

  Sylv,

  Ik had al een vermoeden dat ook jij er schoon genoeg van hebt.
  Ik zag je al niet meer op het nieuwe blog.
  Het is van een ‘wild geraas’ dat ik op dit blog tegen kom, …waar ik echt het nut niet meer van inzie.

  Op dat nieuwe blog heb ik nog 1 keer op gereageerd om SBB een hart onder de riem te steken…
  Ze werden weer vals beschuldigd van iets….heet dat tegenwoordig niet met een mooie Hollandse term: ‘Fake News’?? 🙂 🙂
  Nou, de reacties die daar op kwamen waren weer zó voorspelbaar.

  Vwb. die actievoerders…..inderdaad, je kunt ze niet allemaal over één kam scheren maar ik weet wel dat er onder ‘activisten’ soms enorme griezelige agressievelingen zitten die nergens voor terugdeinzen
  Ach, we hebben toch al een hele geschiedenis van activisme achter de rug:
  RaRa en soortgelijke ‘vriendjes’. Er is toch zelfs een politieke partij met activistische achtergrond.
  Zelfs Greenpeace begin ik ook al aardig irritant te vinden.

  En ja, die organisaties krijgen natuurlijk geld van hun leden, sponsors en misschien zelfs wel subsidie ???…..Ergens komt zeker geld en hulp vandaan……
  Weet nog van de kraakacties … Hoorde van sommigen dat die krakers
  ‘principieel!!!! werkeloos’ waren….PRINCIPIEEL !!!…hoe durf je het te verzinnen!?
  Van wie zijn centen ??? vroeg ik toen….Nou Sylv, je kunt vast zelf wel het antwoord verzinnen: van jou en mijn centen.!!
  Tja, principieel werkeloos …..maar ja, dan heb je ook alle tijd om dat soort ongein uit te halen….. Een normaal mens moet WERKEN !! voor zijn centen.

  Die griezels blazen gewoon je auto, je bedrijf of je huis op ….als het moet met kat en al (Aad Kosto).
  En wat te denken van dat ‘lieverdje’ die vond dat Pim Fortuyn maar uit de weg geruimd moest worden.

  Nee dat van Ernst wist ik nog niet…..maar, hé gek toch, het verbaast me al niet meer.
  Wist wel van die 87-jarige dame in de OVP .. Die mocht niet doorlopen want ze moest en zou het verhaal van 2 activisten aanhoren…… Het mens heeft doodsangst uitgestaan…..die komt daar voor de rust en wordt dan lastiggevallen door een paar betweters die jou en mij gaan opdringen wat we moeten denken en zeggen…..
  Nou, mooi niet….mij niet.

  De mensen zijn echt gek geworden en de politiek treedt niet op….en laat het allemaal gebeuren.

  Vwb. de PvdD, daar heb ik een heel eigen mening over, maar dat ga ik hier niet zeggen….KAN NIET!!!!….dat zegt al genoeg.

  Daarom: ik moet niets van dit soort instanties en activisten hebben…..
  Het zijn engerds!

  Heb wel vanuit een andere hoek minder negatieve geluiden over de toekomst van de OVP gehoord…..waaruit ik begrijp dat ik het zelf eigenlijk TE negatief inzie en dus mogelijk ongelijk heb met mijn ‘sombere’ visie.

  Nou, ik hoop van ganser harte dat dat zo is!!!!….
  Een mens heeft niet graag ongelijk …..maar in dit geval zal ik juichen als blijkt dat ik helemaal fout zit….:-) 🙂

  Ik ben trouwens zelf ook nog steeds aan het ‘actievoeren’ 🙂 :-)….Maar dan heel vreedzaam!!! En alles voor de CORRIDOR !!!

  Wederom jammer dat ik je er niet bij betrekken kan.

  Ik zal maar zeggen: ‘See you later’….. Somehow !!??

  Hartelijke groetjes Sylv. 🙂

  Tea

  PS. Ben bang dat ook dit weer een lang relaas is geworden…..tot ergernis van….. :-)….. Sorry!

  • Sylv
   5 juni 2018 om 00:35

   Tea,

   Ja veeeeeeeeeeeeeel te lang relaas. 🙂 🙂 🙂
   (aub geen sorry)
   Doch THX

   See you !!!

   GRt

   See you

 • Sylv
  4 juni 2018 om 16:46

  Tea,

  Politici….allemaal hetzelfde coachingslevel…zo voorspelbaar…Eigenlijk weet je het van meet af aan…. Doch niet alleen op politiek nivo …overal waar …… rondloopt zie je hetzelfde gebeuren ……Ja soms durf je iets hier niet meer te noteren….over democratie gesproken….
  Maar nogmaals: waar is de PVDD in deze ???? Nog steeds geen antwoord…. !!!

  Wat ik daarnaast ook heeeeel ernstig vindt, dat is dat actievoerders steeds forser menen in te moeten grijpen op hun’ manier.
  Nu wil ik zeker niet alle actievoerders over 1 kam scheren, doch Nederland krijgt in deze situatie toch wel een heel scheef beeld bij datgene wat reeel is.
  Idem steeds op dit blog te zien

  Je denkt: we begrijpen elkaar bijna en opeens Knal/doing/boems daar gaan we weer onderuit….

  Mogelijk heb je het al gehoord / gelezen …. het bericht dat er in Ernst actievoerders, festivalmedewerkers hebben bedreigd omdat men daar de film van de Nieuwe Wildernis wilde tonen………

  ZO BIZAR…..dat heeft niets meer met echte dierenliefhebbers’ te maken.

  ‘k Kan me niet voorstellen dat echte dierenvrienden dit doen….

  Waar zit daar dan de motivatie ? Waar zit daar dan de organiserende kracht? Waar zit ook daar het geld, want dat wordt ‘ergens” aangevoerd…..

  Eerlijk gezegd had ik om meerdere redenen….o.a. ook het voorkomen van….ook al het plan opgevat om in ieder geval op dit blog nog zeeeeer summier nog te reageren…als ik al reageer.
  Er zijn ook andere wegen…..en Tea….’k Herken je vast en zeker…. als het zo ver’ is …… 😉

  Erg jammer dat vele groeperingen welke dezelfde flora- en faunabelangen menen te dienen, elkaar niet op een serieuzere , elkaar meer respecterende manier ‘willen” bejegenen….

  Want wie wil er nu geen CORRIDOR voor de grote grazers….. ???

  Hartelijke CorridorFANgroet
  Sylv.

 • Tea
  4 juni 2018 om 03:36

  Sylv,

  Je uitspraak over :…’ de burger staat met zijn mond vol tanden’….
  Ik kan je uit ervaring vertellen: DAT is politiek.

  Ik heb het aan den lijve ondervonden …over een andere kwestie dan wel.
  Ze hebben een idee, ze hebben de ‘macht’, ze hebben het geld , ze doen zogenaamd aan democratie want ze geven de burger de mogelijkheid tot inspraak …en vervolgens!!!???….je wordt minzaam glimlachend aangehoord en verder gaan ze gewoon over tot de orde van de dag en doen gewoon waar zij zin in hebben!!!!

  Met wélke dichtgetimmerde en steekhoudende argumenten je ook komt…het maakt ze geen snars uit…..de politiek heeft een idee en de politiek doet wat ZIJ wil en helemaal niet wat JIJ wilt.

  Ik ben nog wel steeds bezig om in ieder geval IETS te doen voor de corridor.
  Maar ja, nogmaals…ik kan het je zo niet ‘vertellen”…… Want ik zie al die buien al hangen.

  Verder denk ik dat ik aan het blog niet meer (uitgebreid) meedoe.
  Als ik nu weer die reacties van Corinne lees en de anderen …..
  Het is om te huilen hoe die ons alweer de maat meent te moeten nemen….en denkt ons te moeten vertellen hoeveel ‘ woorden’ wij eigenlijk zouden moeten/mogen gebruiken op dit blog om ons standpunt aan te geven of te verdedigen…..de brutaliteit en arrogantie ten top.
  Ik heb echt nog nooit zoiets absurds meegemaakt….alsof zij de dienst uitmaakt op dit blog….ik vraag me echt af of……… Laat ik maar niet zeggen wat ik denk.

  Ik heb daar geen woorden voor, bovendien is het ook niet de moeite waard om daar nog verder woorden aan vuil te maken…..
  EN….ik vind het alleen maar steeds meer een opgeklopte bende worden…..
  Ze gaan hun gang maar……
  Laten ze maar gezellig een potje gaan kwartetten op dit blog.

  Ik zal het nog wel bekijken en alleen nog op jouw input reageren (mogelijk ook nog Corina).
  De rest vind ik niet meer de moeite waard.

  Hoop jou nog wel te ‘spreken’ 🙂 🙂

  Groet
  Tea

  • Niek L
   4 juni 2018 om 09:28

   Wat gij niet wilt dat u geschied, doet dat ook de ander niet.
   Je neemt niet alleen de ander de maat, je bent vaak erg onvriendelijk en niet respectvol….dan kun je wat terug verwachten.
   Maar jou kennende, zal het allemaal wel loslopen, je kunt het niet laten te reageren 🙂

 • Tea
  3 juni 2018 om 15:19

  Sylv,

  Onderstaand bericht van 15.18 uur is aan jou gericht.

  Groet
  Tea

 • Tea
  3 juni 2018 om 15:18

  De pagina’s 42 en 43 maar inderdaad ook 54 – 58 zijn interessant.

  Het is heel duidelijk EN logisch dat de Marker Wadden en de OVP een soort van ‘natuur-lijke samenwerking’ zullen gaan vormen.
  Dat kán gewoon niet anders met natuurgebieden die zó dicht bij elkaar liggen.

  Ik ben en blijf wél nog wel bezorgd over de grote aandacht die recreatie en toerisme krijgt…. gezien de uitspraak dat er met horeca overlegd wordt.

  Wat ik ook een beetje vreemd vind is dat er gesproken wordt over de miljoenen euro’s die dat alles zal gaan kosten. waar ik op zich niets op tegen heb.
  Beter dan je ontwikkelingsgeld uit te geven aan malafide ‘regeringen’ in zgn. ontwikkelingslanden….die daarmee 30 miljoen spenderen aan voetbalsponsoring!
  Daar zouden we in Flevoland al een end mee komen!!
  Laten we aan die landen vragen of zij ons willen sponsoren….omdat dat zo hard nodig is.

  Er lijkt overal geld voor te zijn behalve voor de Oostvaarderswold!!

  En het trieste is: het is de politiek die desastreuze prioriteiten stelt….nou, dan weet je het wel: EcoNOMIE boven EcoLOGIE !!

  Groet

  • Sylv
   4 juni 2018 om 02:06

   Idd Tea

   Geheel met je eens…..

   Tsja menig voorbereidend werk is dus al gedaan door alle ‘medewerkende’ ?partijen. Geen wonder dat de comm. van Geel dus dat advies gegeven heeft zoals het gegeven is. Als burger sta je hier heel doodordinair met je mond vol tanden en ……blah blah blah….. 6 juni , de inspraakavond is dus eigenlijk ook niet meer van belang….. Voor de Provincie zijn de grote grazers dus toch het grootste probleem geweest blijkbaar… Wat je zoal voor de toerist uit de kast haalt…. want blijkbaar is dat de belangrijkste motivatie ..althans …En ik zal niet zeggen dat het niet mooi wordt, want dat wordt het gegarandeerd, doch ten koste van ?

   Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die CORRIDOR ‘ niet” op de wensenlijst van menig burger mag/kan blijven staan !!!
   Dus ook voor DE toerist …. !!!! Die wil vast ook wel van die prachtige natuurlijke corridors komen genieten in de Flevopolder….en gelijk heeft ie. 🙂

   Kunnen we niet de 1ste Toer-de-CORRIDOR-toeristenpartij oprichten ?

   Immers ergens moet daar toch mss ‘met’ ‘de” toerist ook een schatkist vol geld voor te vinden zijn….

   YES de Corridorschat ‘ moet gevonden worden…. !!!
   Mss wel in 1 van die oude bewaarde ooit gestrande schepen die nu nog onder de bosbodem en elders bewaard worden …
   Daar was toch ook al geen geld voor om ze te restaureren….dus stel dat de Corridorschat in 1 van die vergane schepen ligt…. Uhhhh mss wel bij-onder-tussen de te vormen Marker-wadden….

   De allerbeste Corridorgroet

   Ik weet het
   We laten ons door Aiport Lelystad sponseren….en de Provincie natuurlijk enne….

 • Niek L
  3 juni 2018 om 08:20

  Niet ten koste van de grote grazers.
  Dat gaat niet opnieuw gebeuren.

  • Sylv
   3 juni 2018 om 13:35

   Niek L

   Lees het artikel : Een Nederlands wetland in ontwikkeling pag 54 > 58

   Jouw vogelwens !!!

   Het Oostvaarderswold wordt nergens genoemd….. daar is duidelijk geen geld voor…laat staan een planning

   grt

  • Niek L
   3 juni 2018 om 21:09

   Zucht Sylv, ik ga niet weer aannames weerleggen.
   Je weet wat ik er van denk en ik ga mijn energie er niet aan verspillen je verdraaiingen te weerleggen.

  • Sylv
   4 juni 2018 om 00:34

   Niek L

   Verdraaiingen? Aanname’s??

   Je wilde toch de Grote grazers bij de OVP weg hebben?
   Nou dan houdt je vogels of natuur (zoals je wilt ) over.

   Simpel as that !

   grt

  • Niek L
   4 juni 2018 om 18:48

   Als het een vogelparadijs wordt, heb ik er niks op tegen.
   Als het een floraparadijs wordt, vind ik dat prima.
   Als het in mensenogen geen paradijs wordt, ook goed.
   Een vossenkolonie, een mussenkolonie, een wespenkolonie of een bijenparadijs het maakt me allemaal niet uit.

   Als de dieren die er komen daar maar uit vrije wil in en uit kunnen.
   Als de natuur zich maar weer kan herstellen.

   Als bovenal, het enorme dierenleed wat er plaatsvind maar stopt.

  • Niek L
   4 juni 2018 om 18:51

   Als de GG die daar letterlijk staan te verrotten maar weggehaald worden!
   En de hekken mogen ze bij Joke Bijl, Silvodepilvo, Han Olff en Frans Vera om hun huis neerzetten met een dik slot erop.

 • Sylv
  3 juni 2018 om 00:51

  Pagina 42 jubileummagazine

  De OVP heeft sinds 1999 een Europees diploma voor natuurbeheer van de Raad van Europa.

  Eckhart Kuijken, Vlaamse bioloog, hoogleraar, natuuractivist, emeritushoogleraar , was een sleutelfiguur in de periodieke expertises die de OVP het Europees Diploma opleverden.
  Tegelijkertijd vliegveld Lelystad en de OVP ontwikkelen ,was zijns inziens : not done.

  Bij de diplomaverlenging in 2005 werd de natuurcorridor Oostvaarderswold in de aanbevelingen opgenomen…..Enz

  Kuiken vindt dat de Nederlandse overheid de eerder gestelde voorwaarden niet zomaar mag negeren.
  Ecologische verbindingen blijven belangrijk.
  De OVP is een uniek innovatief concept van grote wetenschappelijke en sociale betekenis.

  Het blijft de komende 50 jaar een schoolvoorbeeld voor Europa.
  Maar dan moet niet elk jaar de beheeropties totaal worden gewijzigd.

  Oude natuur met alle daaraan verbonden waarden vergt een ontwikkeling van minstens 2 eeuwen!

  Het is een kwestie van volhouden “

  • Niek L
   3 juni 2018 om 08:19

   Niet ten koste van de grote grazers.

 • Tea
  2 juni 2018 om 01:52

  Sylv,

  Ik heb een aantal jaren dagelijks dwars door het Naardermeer gereisd met de trein….en inderdaad, altijd weer MOEST ik kijken. Het is een heel mooi natuurgebied En ik moet sowieso altijd kijken als ik in de trein of bus zit.
  Ben ooit eens met de bus naar Rusland naar St. Petersburg geweest. Ik was de enige in die bus die onderweg alles gezien heeft….de rest sliep…ook overdag!!!
  Dat kán ik niet eens.
  Maar daarom was ik dan ook de enige die een eland had gezien…..tot grote afgunst van de andere mensen 🙂 🙂
  Maar ja, moet je je ogen maar open houden , zei ik dan 🙂

  Zelf kom ik uit een heide en bosgebied……en in de winter gingen we dan schaatsen op een heidevennetje ( alhoewel ik desondanks nooit een goed schaatser ben geworden 🙂 ). Maar nu mag je er niet meer komen ( er staat een vrijwel onzichtbaar hek omheen) omdat het een beschermd natuurgebied is geworden.
  En dat is ook prima.

  Ik ben het met je eens dat vooral wij in Nederland de natuur heel erg ontgroeid zijn. En ik heb het al vaker gezegd,…. ik wijt dat toch aan ons verleden:
  de strijd met, voor, tegen en in het water.
  Dat hebben we eeuwenlang ‘ONDER CONTROLE’ moeten houden en moeten dat nog steeds doen, anders verzuipen we gewoon…..zo simpel is het.
  Dat is zo in ons DNA gegroeid.
  En daarom projecteren we datzelfde gedrag ook op de landelijke natuur: controle hebben en controle houden.

  Maar in het geval van de OVP ben ik toch van mening dat deze onmacht en onvermogen van de mensen om de natuur ‘ onder controle te houden’ zich nu echt negatief gefocust heeft op de OVP…..omdat die zo zichtbaar zijn.
  Met mogelijk desastreuze gevolgen voor de OVP.

  Ik zou het dan ook een vreselijke ontwikkeling vinden als de OVP degradeert tot een ‘park’ alleen maar door en vanwege de intimiderende en negatieve commotie van de laatste maanden.

  Vwb. Jane Goodall…… Ze zal ongetwijfeld bijgedragen hebben aan wetenschappelijke onderzoeken etc. ….waardoor we ook veel te weten gekomen zijn over de apen. Maar dat wil niet zeggen dat ze verstand heeft van de OVP.

  Vwb. De toekomst van de OVP:
  1e. We zullen nog even af moeten wachten maar als er meer bekend wordt over de OVP dan ben ik wel benieuwd of Vera nog wat gaat doen…. En WAT hij dan nog gaat doen.?
  2e. Hopelijk gaan die natuur organisaties zich nóg duidelijker laten horen.
  En slaan ze écht met de vuist op tafel. ( heb wel geïnformeerd, maar ga het hier niet delen zoals je weet).
  2e. In hoeverre zullen de Natura2000 doelstellingen toch doorslaggevend zijn?
  3e. Als je het Van Geel rapport leest dan komen er behoorlijke hoge financiële kosten op de provincie af om aan die Natura2000 doelstellingen te kunnen voldoen. Ik ben benieuwd of ze dáár heel erg blij mee zijn……
  En zal dat ook een factor zijn die de politiek zal doen aarzelen!?

  Groeten en sweet dreams. 🙂

 • Sylv
  2 juni 2018 om 00:10

  Idd Tea,
  Het begrip : Niet ingrijpen’ wordt meestal te letterlijk opgevat.

  Doch gek is dat niet natuurlijk : Kijk maar eens bijv. bij Natuurmonumenten waar dat begrip nog dagelijks en public wordt gehanteerd .
  Terwijl daar ook vakmatige ingrepen elke dag noodzakelijk zijn , wil je een gebied willen kunnen onderhouden en behouden
  Zonder in te grijpen al gaat het maar om een te vervangen hekje kan in Nederland geen open natuurgebied blijven bestaan.
  Dan groeit idd zo’n gebied knotsdicht..

  Vele Nederlanders hechten veel aan bescherming van de natuur, doch dán vnl als de aaibaarheidsfactor’ daar enigszins recht toe doet.
  Immers is een beheersvisie andersoortig ,zoals bij de OVP, of breder gericht, dan is het maatschappelijke draagvlak voor die natuur opeens ver weg.
  Immers die mens wil alles onder controle hebben en met de gr gr-sterfte van de afgelopen periode is die bijna dwangmatige zorg-controle niet meer voor de natuur, doch volledig tegennatuurlijk. Immers die mens wil ”nu” meteen zonder meer een positief ”resultaat zien en kan er niet tegen als dat helaas negatief eindigt Gehaaid als het item het plantje ‘ Zilverschoon’ was geweest, dan was al die commotie er niet geweest en hadden velen hun rug omgedraait en schouderophalend verder gegaan met datgene waar men mee bezig was. Helaas nu ging het over grote zichtbare bijna aaibare wezens. .

  Een Jane Goodall, ongeacht haar goede bedoelingen , kan daarom ook niet oordelen over de OVP. Sowieso zal ze ook niet juist ingelicht zijn en zeker als je bij Umberto aan tafel komt te zitten waar het woord verbindingszone ”s een onbekend begrip is .

  Vele Nederlanders weten ook echt niet wat de EHS voorstelt..

  Daar waar DE Nederlandse dierenliefhebber de gigantische Bleker-MILJOENENBLUNDER ‘ gewoon aan zich voorbij liet gaan, want immers het ging maar om natuur, lopen we nu al jaaaaaaren qua natuurontwikkeling achterop ….

  Of het spelletje al gespeeld IS?
  Kben bang van wel, doch of er nog iets aan te doen valt ???
  Een dierenbescherming, in combi met Cv, Df, F4L, IVN, StNl en Zgdvereniging , willen toch allemaal de verbindingsvisie bewerkstelligen…

  Toch gek dat deze groeperingen dat NU pas naar buiten brengen , nu er meer druk op de ketel staat dan ooit…..

  En nog gekker…AL die Flevolanders, waarom gedragen zich zo gelaten als het om hun eigen specifieke leefomgeving gaat….Als je in de trein zit dan is die natuur buiten eigenlijk, ja eigenlijk zo gewoon… Als de trein door het Naardermeer gaat dan willen mensen nog wel eens naar al die ”natuur” kijken….
  Ach het is nog niet zo lang geleden dat er op Amsterdam Centraal duivenvangkooien op de toko’s stonden….over natuur gesproken,,,brrrr…

  Ja die Nederlandse mens zonder Al die vele corridor’s door geheel Nederland is een ‘maffe soort. 😉

  grt

 • Tea
  1 juni 2018 om 15:19

  Corina,

  Over jouw input van 11.29 uur: Menselijk Ingrijpen.

  Ja, ik ben het met je eens dat menselijk ingrijpen de natuur negatief kunnen beïnvloeden. Daarvoor staat Blekertje bij mij bovenaan de lijst…..
  Namelijk, door zijn ingrijpen kon er niet ingegrepen worden.!!!

  Maar de basic gedachtenkronkel van mensen is dat men denkt:
  Natuur, Natuurgebied ….dus niet ingrijpen. En dáár ligt de grote verwarring.
  Natuur, Natuurgebied betekent niet: nooit ingrijpen….
  Het betekent: laat natuur zoveel mogelijk vrij maar stuur bij waar nodig.
  En dat moment !! van ingrijpen en hoe dan in te grijpen vormt heel duidelijk de tegenstrijdigheid in visies en opinies zoals we die horen en lezen….

  De OVP zijn sowieso al ontstaan door menselijke ‘ingrijpen’, namelijk ‘drooglegging’. Het was helemaal de bedoeling niet om daar een natuurgebied van te maken….maar toen creëerde de OVP zich zelf. Want dan blijkt daar spontaan een ‘vruchtbaar’ vogel(broed)gebied te ontstaan. En dat wilden wij koesteren.

  Maar daarvoor moest, moet inderdaad wel ‘bijgestuurd’ worden (en zal moeten) anders zou het gebied helemaal dichtgroeien.
  Daar kwamen toen inderdaad ‘menselijke handen’ aan te pas door te besluiten het gebied te laten begrazen om het (deels) open te houden.

  Ik denk dat mensen de ‘basic’ vergissing maken door te denken:
  natuurgebied…. dus afblijven.
  Ja, daar kun je voor kiezen maar dan heb je straks een nieuw en ondoordringbaar bosgebied gecreëerd. Dan waren er zeker veel vogels verdwenen uit de OVP.
  Maar als het gebied een bepaald karakter gaat vertonen zoals de OVP spontaan deed met de vogels, ….en je wilt dat behouden, dan ontkom je er niet aan om bij te sturen.

  Als de corridor er zou komen dan zal de situatie mogelijk veranderen…als de Marker Wadden er zijn dan zal ook dat de situatie veranderen voor de OVP….
  …maar dit alles is nog in ontwikkeling en waar gaat het heen?
  Maar dat is precies waar het om gaat….kijk waar het heen gaat, hoe ontwikkelt het zich…wie weet zwemmen er wel edelherten over naar de Marker Wadden….wie zal/kan het zeggen? Wie weet ‘zwemmen’ er vogels over vanuit de OVP naar de Marker Wadden….maar wie weet gebeurt dat ook omgekeerd.

  Iemand had het over Jane Goodall…. Die heeft zware kritiek op de OVP….
  Dat moge zo zijn, maar Jane Goodall heeft zich letterlijk als MENS aan de dieren opgedrongen….Zij ging zo ongeveer dagelijks koffiedrinken met de apen…..
  Dus over natuurlijk en ingrijpen gesproken.!!

  Als ik her en der echter de reacties zo aanhoor en lees dan krijg ik de indruk dat er mensen zijn die ervoor kiezen om van dit natuurgebied liever een industrieterrein te maken.
  De gedachte dat de OVP en haar dieren straks slechts gaan dienen ter menselijk vermaak en zijn recreatiedrift, is voor mij als een boze droom en getuigt van een wanstaltige menselijke ‘creatie’ van lelijkheid en triestheid.

  Een ontwikkeling waar de mens/de politiek inderdaad gaat ingrijpen, de OVP degradeert tot een ‘Ponypark Slagharen’ en een zoveelste !! gelegenheid voor menselijk vermaak …..daarbij van harte gesteund door de commotie en acties van de laatste maanden.

  Hoera, hoera., hoera????….. eindelijk De OVP ten grave gedragen.

  Over menselijk ingrijpen gesproken.

  Groeten

  • Niek L
   1 juni 2018 om 16:02

   Nou deden de regenwouden het het allerbeste toen de mensen er gewoon nog leefden.
   En de uitgestrekte wouden van Canada doen het ook prima, met mensen die er wat jagen en er verder gewoon leven en rekening houden met de natuur en de dieren die er leven.

   Ik zie het probleem niet om een uniek natuurgebied zichzelf te laten ontwikkelen, de OVP deden het prima, totdat de mens zich ermee bemoeide en vond dat het anders moest.

   Maar dat ondoorzichtige de dieren mogen kreperen en dat is natuur.
   Er is wel menselijk ingrijpen, dat is geoorloofd, maar als het opeens gaat om de GG mag dat opeens niet meer.

   Ik vind het een totaal onlogisch samenraapsel van misbruik maken van dieren, die er om te beginnen al niet thuishoren.
   Je sluit ze op….want dat is zo mooi….
   Ter vermaak van de mens, die kan genieten van natuur en kreperende dieren….

   Slechte versie van Slagharen…..

   Ik kan er allemaal geen chocolade van maken.

   Overigens, ik weet even niet wie het vaststelde dat ik tegen de Oostvaardersplassen ben.

   Ik ben niet tegen de Oostvaardersplassen, ik ben ertegen hoe het jaren lang is beheerd en wat er aan volksverlakkerij aan te pas is gekomen.
   Niet van het begin af aan, in het begin was ik ook VOOR, tot ik zag hoe er met dieren om werd gesprongen.

   Ik vind dat alle grote grazers daar weg moeten, hekken weg en zien wat de natuur er mee doet.
   Laat het natuurlijke evenwicht zich daar maar weer herstellen en laten we zien wat er na deze gebieds-crash nog van over is.

   Dat zou ik nou een heel interessant experiment vinden, laten we gewoon 50 jaar NIKS doen.

  • Sylv
   2 juni 2018 om 00:30

   Niek L

   ’n paar bedenkingen/vraagjes

   *Je ziet niet het probleem als een uniek natuurgebied zichzelf ontwikkelt…..

   In élke ontwikkeling heb je ups en downs….idem bij de OVP.

   *Waarom’ zouden de gr gr daar niet thuishoren?

   Stel dat ze er middels corridor’s zelf’ gekomen waren…zou jij ze terug sturen omdat ze er van origine niet thuis horen ?
   De Turkse tortel, de fazant, de patrijs enz ook allemaal maar terugsturen naar waar ze van origine vandaan komen?

   *Natuurlijk evenwicht ?

   Over welk natuurlijk evenwicht heb je het ?

   Immers daar is vanwege de leeftijd van het gebied (de polder) nog nooit een natuurlijk evenwicht geweest.

   gdag

  • Niek L
   2 juni 2018 om 07:24

   Nee, Sylv,
   Ik zie het niet als probleem als OVP zichzelf als natuur ontwikkeld, helemaal zelf.
   Gewoon mensen die er met hun vingers vanaf blijven.

   Overigens wel de grote grazers eerst weghalen daar.

   Mochten ze er later zelf heengaan (en weer weg kunnen) doen ze dat omdat de omstandigheden gunstig voor hen zijn.

   Maar zonder hek hebben ze de vrijheid om weer te gaan.

   Tja en dat een gebied zijn ups en downs heeft, lijkt me logisch.
   Maar dan kunnen de dieren in ieder geval in vrijheid komen en gaan.

   En ik denk dat het heel wat diervriendelijker is de populatie op peil te houden dmv verkoop, jacht en geboortebeperking.
   En zonodig bijvoeren in de winter, wat ook op andere natuurgebieden gebeurd.
   Dieze aatste alinea atuurlijk niet als we de natuur, de natuur laten.

 • Niek L
  1 juni 2018 om 09:56

  Jane Goodall, er zwerft een brief rond maar het lukt niet om die te plaatsen, waarin ze haar afschuw uitspreekt over de Oostvaardersplassen en het wanbeheer en de gruwelijke manier waarop er met dieren om wordt gegaan.

  Hier een fragment
  http://www.rtllatenight.nl/item/6463/jane_goodall_we_vernietigen_de_enige_pl

  En kijk, we zijn het er allemaal over eens dat we dood gaan, eens.
  En dat de grote grazers, eens doodgaan enz.
  En een strenge winter of de afgelopen winter heeft ook veel mensen het leven gekost. In 1 maand tijd, ben ik meer mensen kwijtgeraakt aan de griep dan in 25 jaar werken in de zorgsector.

  Er blijft alleen 1 belangrijk punt:
  De dieren zitten opgesloten, krijgen maanden veel te weinig voedsel, terwijl het gras er letterlijk aan de andere kant stond.

  En ik weet het, in het wild sterven ook hele kuddes uit, in de winter.

  Maar hier hebben we zorgplicht omdat we er een hek om hebben gezet, waardoor het een veredelde dierentuin is geworden.

  Er zijn geen natuurlijke vijanden.
  En dat is wat er bedoeld wordt met balans houden, grofweg zo de kuddes uitdunnen, als hun natuurlijke vijanden dat zouden doen.
  En als wij nog deel uit maakten van de natuur, zouden we de grootste en sappigste exemplaren eruit pikken.

  Dus, zorgen dat er overblijft wat een mooie stabiele kudde is.
  Wat minder jong spul- grote middengroep-minder oudere dieren

  Ruimte overhouden waardoor er een hengsten/stierengroep/groepen is.

  Door beheer, kun je een idealere situatie handhaven.

  • Corina
   1 juni 2018 om 11:29

   Niek,

   Ben het wat betreft balans ook met jou eens, en ja corridors en grote gebieden geeft de dieren meer ruimte.
   Kan ook niet begrijpen dat mensen dieren
   UITZETTEN in een beperkt gebied zonder natuurlijke vijanden en bij verhongering roepen het is de natuur.
   Is eenzijdig menselijk ingrijpen zonder de gevolgen te overzien .
   Maar ja dat kunnen we blijven roepen, en ook dat dit gaat gebeuren bij corridors.
   En wie zei nou uiteindelijk met corridors kunnen de dieren weer een ,,poos ,, vooruit.
   Ja ws todat hun ,, natuurlijke vijand ,, de mens in dit geval er inderdaad achter komt het loopt weer uit de hand.
   Net als bij de wilde zwijnen en nu ook al de bevers.
   Grote gebieden inderdaad prima, met zoals jij schrijft de dieren die er zichzelf vestigen, en dat heeft inderdaad tijd nodig.
   Kijk naar de wolf die komt vanzelf, en ook vele vogelsoorten, gaan mensen ook niet eerst vangen om ze uit te ztten
   Is bij gr.gr wel gebeurt.

  • Corina
   1 juni 2018 om 12:53

   DNog even ter verduidlijking
   De uitspraak was niet een poos, maar zijn ze langere tijd geholpen.
   En met balans bedoel ik een bepaald evenwicht, wat ontstaat, en natuurlijk in beweging is.
   Dit is door het uitzetten van gr.gr. zonder vijanden behalve de mens, geen natuurlijke beweging maar eenzijdig ingrijpen.

  • Sylv
   1 juni 2018 om 14:50

   Een corridor -Zorgplicht!

 • Niek L
  1 juni 2018 om 09:11

  Ik zou zelf niet zover willen gaan om een hortensia met een kudde dieren te vergelijken 🙂

  Alleen is de disbalans hier de oorzaak van wanbeleid.
  De kuddes kunnen zich niet opsplitsen, met dat gegeven zal rekening gehouden moeten worden.
  In de NATUUR zouden ze niet zo dicht op elkaar leven, de hengstenkudde kan niet meer op afstand leven, waardoor er enorme gevechten uitbreken.

  Het punt is, de OVP is geen gunstige natuurlijke situatie en de dieren zouden daaruit weggaan.

  De corridor zou voor dit probleem een oplossing zijn maar die is er niet en er zijn andere punten waar de corridor geen oplossing voor bied, overbegrazing van Nederland ( en Europa )
  Want wij mensen willen geen geboortebeperking, jacht, we willen alleen maar dat de boel weer gillend uit de hand loopt…..en dan roept over 10 jaar de ene helft: is natuur….nee dat is het niet, want dan zijn wij gewoon weer jagers en verzamelaars van voedsel.
  En de andere helft roept: Ja maar we hadden besproken dat dit niet meer mag ( maar de halfhartige regels maken dat het probleem weer komt )

  • Sylv
   1 juni 2018 om 11:13

   Niek L
   Nou draaf je door.
   Heb je al wel eens gezien dat er meerdere kudde”s rondlopen?
   Splitsen zoals je dat noemt. Zeker bij de edelherten. Heel normaal!
   En enorme” gevechten bij de hengsten?
   Laat je gehengst aan even nakijken.
   Ja wat gestommel. . Normaal gedrag.
   Grt

  • Niek L
   1 juni 2018 om 12:47

   Sylv, van de edelherten heb ik het nog niet vernomen dat er veel disbalans is.

   Maar eigenlijk zegt iedereen, inclusief Staatsbosbeheer, dat er veel te veel hengsten zijn.

   Dus nu kun je wel van alles erbij slepen.
   Maar situatie blijft wel zoals beschreven.

   En reken maar dat als Staatsbosbeheer dat toegeeft, loopt het extreem uit de hand.

  • Sylv
   1 juni 2018 om 14:36

   Enorme gevechten????

   Tsja, het is maar hoe je het beschrijft of ervaart, doch ik vindt het ENORM overdreven van datgene wat ik zelf heb waargenomen.!!!

   Grt

  • Niek L
   1 juni 2018 om 14:41

   Ja, ik weet dat jij dat vind.
   Maar het is geen natuurlijke situatie zo, veel veulens in de verdrukking, de merries in de verdrukking en de hengsten hebben elkaar behoorlijk verwond.

   Waardoor?
   Omdat een stel mensen besluit dat het best wel kan zo.
   Niet een situatie waar de merries en veulens en de leidende hengst voor kiest, als ze de ruimte daarvoor hadden.

   Dus niks NATUUR, gewoon wanbeleid van mensen.

  • Sylv
   1 juni 2018 om 15:05

   Niek L
   De veulens staan in de verdrukking.? Die worden met geen haar aangeraakt door de volwassen dieren. De merries weten in het voorjaar ook van wanten als ze niet beslagen willen worden. Ze staan niet in een stal!!!!

   Dat de sociale ordeherstelling na zo’n winter wat sporen laat
   Ja!

   Doch er lopen altijd wel hengsten rond waarvan beschadigingen aan de vacht te zien zijn. Dat IS natuur.

   Er lopen paarden met de meeste maffe modellen manen, gewoon omdat dat nu1maal bij wilde paarden zo gebeurd
   Niets ernstigs!

   Olifantenmuggen””” blijkbaar bestaan ze.
   Grt

  • Niek L
   1 juni 2018 om 16:10

   Sylv, ik vraag me zo nu en dan wel af op welke planeet jij leeft.
   Misschien is nu de paartijd weer voorbij, maar er zijn veel veulens en merries in de verdrukking gekomen.
   Dit doordat de hengstenkuddes te dicht op de merriekudde zat en er bloederige gevechten waren. De veulens en de merries kwamen in de verdrukking.

   Ook staatsbosbeheer heeft aangegeven aan Astrid dat de situatie niet wenselijk was en dat ze met het weghalen van de 120(?) konikspaarden ze daar rekening mee zouden houden.

   Maar nee, Sylv, weet het beter….

  • Sylv
   1 juni 2018 om 22:25

   Niek L
   Zoals eerder gebeurde ….soms gebruiken we woorden welke bij ons elks blijkbaar een andere uitleg behoeven….

   Nergens heb ik 1 veulen ergens in de verdrukking waargenomen.

   Weet je waar er de veulens wel’ erg veel risico liepen ????

   Nou enig idee ???

   Ja , precies daar’
   waar de actievoerders de hooibalen over de beheining deponeerde
   en waar menig paard leerde schooieren .
   Ja DAAR !!!!

   Daar kwamen de veulens bijna in de verdrukking , omdat de dierenliefhebbende actievoerders zo veel beter wisten…… zogenaamd !

   SBB had vooraf gewaarschuwd voor gevechten tussen de sterkste dieren ….als er bijgevoerd zou worden…!!!!

   Dus idd het was heel gevaarlijk bij die omheiningen waar actievoerders hooi deponeerden voor zowel hengst, merrie en veulen.
   Hengsten die het 1ste wilden eten of het hoogst in rang waren…..en weinig ontziend op zulke momenten….
   Daar waren idd ook merries die hun mannetje stonden als hun veulen wat nietsvermoedend meeliep bijna omver werd geworpen door die mannen. !
   Even een mep met hun achterbenen en hoppa…..dan is er weinig verschil tussen man en of vrouw….

   Dat vechtgedrag van toen had niets te maken met paargedrag , doch domweg dom mensen gedrag.
   Het moment dat het groener werd zag je dat gedrag ook niet meer.

   Er zijn in de loop van het jaar altijd wel eens een paar hengstenfeestjes ahw….., ja en daar beschadigen de dieren elkaar wel eens…waardoor de rangen wederom herkenbaar zijn nadien, voor elk paard van de kudde…

   Dus vermoedelijk heb je het daar over en Astrid ook.

   grt

  • Niek L
   3 juni 2018 om 21:22

   Sylv, de hengstenfeestjes zijn er door de disbalans en de veel te beperkte ruimte.
   Of het zo feestelijk is, hangt af van je perceptie, vanuit de merries en veulens bekeken, is het natuurlijker als er rust in de tent is.
   En vanuit de hengsten bekeken, die doen dat normaliter ook niet op deze wijze.

   Ik weet niet waar je je wijsheid vandaan hebt…maar ik heb er geen hoge pet van op…net zulke kletskoek als de vrije partnerkeuze van Olff en Vera….

 • Tea
  1 juni 2018 om 09:11

  Sylv,

  Over jouw uitspraak:
  ” Bleker gelooft niet in de maakbaarheid van de natuur.!!”

  Wat hij kennelijk nooit heeft willen begrijpen is dat juist de OVP een gebied is waar we er in ieder geval naar streven om een zo min mogelijk maakbare natuur te creëren.
  Juist omdát we in de OVP ‘de dingen’ zo min mogelijk willen aanpakken en dus juist niet totaal naar ONZE wens willen maken en naar ONZE hand willen zetten.

  Hij zit krokodillentranen te huilen bij Pauw, waar overduidelijk bleek dat zijn visie op en kennis van natuur niet verder komt dan de hekken rondom zijn eigen paardjes.
  Dan begaat hij ook nog de stommiteit om als argument aan te voeren ” dat de dieren er niet weg kunnen”…..
  Dat hij daar van harte aan bijgedragen heeft was hem even ontgaan!

  Hij begrijpt gewoon niet dat wat de grote grazers in de OVP nodig hebben is: MIGRATIE.

  WAT is daar maakbaar aan ???
  Dat is een natuurlijke behoefte van deze dieren.

  Triest dat juist dat soort mensen beslissen over zaken waar ze geen verstand van hebben.
  En wat zijn wérkelijke beweegreden was heeft hij nooit hardop willen zeggen:
  dat waren namelijk de boeren en het overstijgende belang om stemmen te trekken….het CDA stond er namelijk niet zo goed voor….veel boeren haakten af.
  Dus wie was hier nou bezig met ‘maakbaarheid’?

  Maar ja…. We kunnen nog meer gaan ‘genieten’ van dergelijke fatale onkunde in de politiek….want de Provincie Flevoland zal het niet veel beter doen, ben ik bang!

  Groeten

  • Sylv
   2 juni 2018 om 00:39

   Tea,
   100den keren vraag ik me af, WAAR zijn die plannenmakers van de EHS allemaal gebleven??
   Dus…………… omdat door Bleker het grote EHS-geld uit de bocht gevlogen is,
   dan is de EHS eigenlijk geen goed plan meer????

   Ik bedoel we leven nog geen 10 jaar verder….
   Dus ze kunnen nog niet allemaal in de 180-pluszorg zitten …toch?

   Een GROTE CORRIDORGROET 🙂

 • Tea
  1 juni 2018 om 08:58

  Over balans gesproken….
  Mijn hortensia’s waren altijd zó prachtig…..in mijn tuintje.

  Maar ziedaar, 2 weken stevige vorst en er zijn er een paar dood en degene die nog leven komen maar moeizaam op gang.
  En ik ben niet de enige die dit fenomeen dit jaar ervaart met hun hortensia’s/planten….
  Ik hoor vele mensen met hetzelfde verhaal.

  Ik wil maar zeggen: hoe vergankelijk is ‘balans’ !!??
  In hoeverre is zelfs mijn kleine tuintje echt maakbaar ?

  Niet dus want:
  Maakbaarheid en balans duren tot het eerstvolgende natuurverschijnsel…die bepaald namelijk de ‘maakbaarheid’ en de balans in haar eigen natuur.

 • Niek L
  1 juni 2018 om 07:59

  Ik dank Bleeker op mijn blote knieën dat hij toen het plan heeft stopgezet.
  Ook al had hij heel andere redenen dan ik er voor heb.

  Maar anders waren nog meer gebieden nu naar zijn grootje.

  Kijken naar wat er mis is gegaan, moet er voor we gebieden gaan verbinden kijken wat wenselijk is.
  Maar ook kijken welke dieren horen bij bepaalde gebieden, van nature.
  Welke basis zorg is er nodig als je ze ergens neerzet en strookt dat met onze ideeën.
  Niet dieren ergens neerzetten voor onze natte dromen maar omdat ze er thuishoren.

  Dus we zullen exoten eruit moeten halen, door vervoer of dmv sterilisatie.
  Back to basic.

  • Sylv
   1 juni 2018 om 10:40

   Niek L
   Dank op je blote knietjes?
   Het gevolg is de OVP van heden ten dage.
   M.i. was/ben je daar geen voorstander van toch?

   Bleker heeft nooit begrepen wat echte natuur betekent.
   Idem beheersbare gebieden, daar had hij nog nooit over nagedacht blijkbaar. Jij wel

  • Niek L
   1 juni 2018 om 13:00

   Was het maar zo zwart-wit…..

   Maar ik heb paar blogs terug niet voor niets een toekomst visie neergeschreven.

   Maar domweg alles opengooien dat is volgens mij een gigantisch probleem creëeren.

   Exoten eruit.
   Ruimte voor natuurlijke vijanden ( nou ben ik verrast dat de wolf Remy nog geen grote weerstand heeft opgeroepen….. maar goed, als er straks een roedel zit….)

   En een beheersplan.

   En een omslag in denken van bevolking, dus mensen moeten bereid zijn hun vee zodanig te houden dat het geen snackbar voor wolven en lynxen wordt.

   En de mensheid moet weer ruimte maken voor de natuur.

   Dus ik ben zeker niet tegen.
   Maar wel in de huidige vorm en met de kennis van wat er op de OVP is misgelopen.

  • Niek L
   1 juni 2018 om 14:18

   En er zal op de een of andere manier beheerd moeten worden, met verkoop, met jacht, met anticonceptie, het kan me niet schelen hoe. ( mijn voorkeur is 1 verkoop, 2 anticonceptie, 3 jacht of 1/2 tegelijkertijd )
   Maar er moet een manier of meerdere manieren worden toegepast

   Maar er moet een lange termijn gedachte zijn waarop de populatie binnen de perken gehouden worden.

   Ik heb ook een berekening gamaakt maar om alles door wolven te laten beheren, zorgt voor een heel ander probleem erbij, nl een bevolking die daar niet op is “ingericht”, die gaat in opstand komen!

 • Sylv
  1 juni 2018 om 00:38

  Ja…mensen ‘ zijn een rare soort.

  In de tijd van Den Uyl was het al bekend dat het leefpatroon van de westerse mens, moest veranderen.
  Na de 2de wereldoorlog was er de wederopbouw geweest waardoor de verstedelijking logischerwijs een grote vlucht nam.

  Dat vooral Nederland in landschappelijk opzicht middels o.a. die verstedelijking en ruilverkavelingen indringend veranderde, had alles te maken met economische ontwikkelingen.

  Doordat er vanaf de jaren 70 steeds meer natuurbeschermende organisaties opbloeiden ontstond er een nieuwe natuurvisie. Een natuurvisie zonder een centrale rol van de mens. De EHS werd geintroduceerd waardoor de natuur ruimtelijk gezien een volwaardige plek kreeg.. De natuur zou zoals de overheid zelf besloot, middels robuuste zone’s met elkaar verbonden worden . D.w.z. net zo goed parken, bossen, natuurgebieden zoals OVP , dus een heeeeeeel divers net van zeer verschillende gebieden enz….. Een vos zou van Zeeland naar Friesland moeten kunnen huppelen :). Zelfs grensoverschrijdend….Immers Europees beleid werd in deze ingepast met betrekking tot de regelgeving van Natura 2000

  Februari 2011Hr. Bleker maakte plotsklaps een einde aan de verdere realisering van de EHS, zogenaamd vanwege bezuinigingen, doch inhoudelijk liet hr Bleker tijdens een interview weten dat hij het nu 1maal niet eens was met het overdreven geloof in de maakbaarheid van natuur.

  Niet de natuur stond/staat nog voorop , doch de funktionele ruimtelijke indeling .
  Airport Lelystad is daar duidelijk een gevolg van.

  Hr. Bleker heeft middels zijn kortzichtige politieke spelletje , ondersteund door menig politiek vriendje, een enorme bres geslagen ten ongunste van de gehele Nederlandse natuur.

  Hr. Bleker tekende een volledig verkeerd beeld van juist die enorm belangrijke natuur met al die corridors ….alsof natuur opeens een soort van lugubere alternatieve geneeswijze was of i.d.

  Nederland is nog steeds niet helemaal wakker geworden na die schampere Blekersdroom

  Dus wat is dus nog natuur en mag nog natuur heten of zijn?
  Onze consumptiemaatschappij wil eigenlijk : Alles’ hebben !!!
  Natuur, Milieu, Cultuur enz.

  De Nederlandse veel luxe gewende mens, die zich laat onderwerpen aan/door zijn natuurwensen?

  Natuur betaald zich heeeeel erg duur!!!!

 • Astrid Damstra
  31 mei 2018 om 23:29

  Corina, Sylv,

  Balans zou je kunnen zien als een tijdelijk tot stilstand gekomen veranderingsproces.
  Want veranderingen blijven er, niets is constant. Met of zonder menselijk handelen.
  Wat voor de ene individu, groep, biotoop of noem maar op een ideale situatie is, kan op hetzelfde moment een drama zijn voor iets of iemand anders.
  Het lijkt me dat er als voorwaarde voor verandering, kansen moeten zijn voor die verandering, om zo tot vernieuwing te komen. Hoeven we het nog geen verbetering te vinden.
  Kijken we op de ovp, is er ook constant verandering geweest, waarbij de kansen voor merendeel flora en fauna er niet zijn/waren.
  En wanneer je bedenkt dat wij als mensen het vermogen hebben tot anticiperen op wat de langere termijn zou kunnen gebeuren en wij ons bewust zijn van het gegeven dat van paren baren komt, lijkt het me een logische redenatie om kansen te creëren.
  En als blijkt dat het creëren van die kansen (nog) niet haalbaar zijn, we ons denkend vermogen aanspreken en ingrijpen.
  Niet omdat we ‘boven’ de natuur staan, maar omdat we onderdeel ervan zijn en die mogelijkheid hebben.
  Mensen zijn zowel verwoestend, maar zeker ook wellevend en zoals Corina en Niek bijvoorbeeld sterk beschrijven. Ingrijpen in de natuur die onvoldoende kans krijgt natuurlijk z’n gang te gaan zou je dan toch kunnen bezien als een helpende hand? In plaats van een overheersende hand? ( Overheersend zoals Sylv het lijkt te ervaren.)
  Mensen (ik voorop, rijd dagelijks in een auto, ben niet eens fulltime vegetariër) verkloten veel, zijn hardleers.
  Maar nu de noodzaak tot ingrijpen op aarde overduidelijk is geworden, om nog een tijdje onderdeel van de wereld te zijn als mensheid, zie je die helpende en sturende handen toch steeds meer tevoorschijn komen.
  We zien zonnepanelen of roetfilters toch ook niet als misplaatst ingrijpen in de natuur?
  Waarom zouden we niet kunnen sturen in een gecreëerde natuur, zoals de ovp is geworden na het spontane aanvangsproces?
  Zoals er, een voorbeeldje, gelukkig ook steeds meer protest en tegengeluid klinkt bij bijvoorbeeld gecreëerde hondenrassen, die vaak al gehandicapt geboren worden.
  Moeten we dan allemaal een wolf in huis? Nee, ook hier zoeken we een balans (met als altijd veel hobbels en bobbels) die in onze maatschappij past.

  Fijne avond verder!

  • Sylv
   1 juni 2018 om 01:48

   Astrid,
   Je gedachtengang kan ik geheel volgen, toch een paar puntjes.

   1. Helpende en sturende handen in principe niets op tegen,
   doch bij de OVP is dat van een heel andere orde dan bij een bosgebied waar bijv een knuppelpad aangelegd moet worden.
   Bij de OVP juist vanwege de leeftijd van het gebied, de grondsoort en de oorspronkelijke visie waarbij de behorende corridors.
   2. Balans in de natuur is altijd maar heel superkort qua tijdsfase. M.i. heeft dat ook zeer zeker niet altijd met een stilstaande fase van een veranderingsproces te maken. Natuurlijk is er wel een tijdsfase waarbij je langer als mens van natuur kunt genieten doch dat is alsnog (sorry), nog geen balans 😉
   Het begrip balans of evenwicht is te lange tijd als modewoord gebruikt om nog de juiste natuurbetekenis daar aan te geven.
   3. De OVP zijn niet ”’alleen maar onnatuurlijk gecreeerd ‘, De OVP heeft zich in wezen zelf gecreeerd. Dat de ontwikkeling van het gebied geheel anders is verlopen vanwege kortzichtige politieke beslissingen, en er nu ‘gestuurd ‘bitterhard die corridors nodig zijn, dat is idd ”helpen” middels verkregen inzicht.
   4 Overheersen over de natuur is juist datgene waartoe de mens geneigd is. als zijn/haar controlefunktie niet bevestigd wordt.
   Idem ‘ helpen’ wordt al snel ‘overheersen’ en dat is nooit gezond voor geen enkel organisme….. Als de gr gr extra corridors krijgen dan zijn ze daar het beste een langere periode mee ‘geholpen ‘

   grt

 • Niek L
  31 mei 2018 om 21:02

  De natuur is er voor de mens/ de natuur is er niet voor de mens.

  Ik vind beiden te extreem….
  De natuur is er voor de mens, dat is het egocentrische wat de boventoon bij mensen speelt. Waar de mens, totaal niet gehindert door kennis, de natuur naar zijn hand wil zetten.
  Klimatologische veranderingen, dieren die gefokt worden tot disneyimitaties, mensen nemen dieren maar hebben totaal geen benul wat ze in huis halen ( of mee op straat nemen ) Tandenknarsend dom….
  Tot een natuur die zich aan moet passen en dan heb je de koeienknuffelaars die de runderen op natuurgebieden totaal verknallen, tot levensgevaarlijke bedelende kolossen….
  En alles wat er tussen zit.
  Maar in mijn optiek hoort daar het totale laten verkommeren wat er nu gebeurd, ter meerder glorie van wat ecologen ook daarbij, de dieren zijn daar voor een bedacht concept.

  Maar wij zijn ook natuur en we gaan gewoon dood als er straks geen bijen meer zijn.
  Het beste voorbeeld vind ik wel hoe goed clienten reageren op dieren.
  Hoe goed jongeren reageren op survival, ook de jongeren die daartoe gedwongen werden.
  Mensen met een burnout die in daarvoor opgezette wandelclubs zitten etc.

  Lees eens reacties van mensen op die vraag op social media:
  Hoe zou je het vinden om ergens op een eenzame plek te zitten, gedurende een maand, met alleen voedsel en drinken en verder geen pc,telefoon of iets dergelijks.. Bijna unaniem, zien mensen dat wel zitten.
  ( Ik vraag me af hoeveel het gaan volhouden maar dat mensen er zo massal open voor staan )

  Maar goed: wij ZIJN natuur !!!!
  We ZIJN ergens een onderdeel van de circle of life !!!
  We staan nergens boven of onder!!!!

  • Niek L
   31 mei 2018 om 21:06

   En doordat we dat vergeten zijn, dat we natuur zijn, dat we een schakel in de hele voedselketen zijn.
   Dat is de oorzaak van het probleem, denk ik.

  • Corina
   31 mei 2018 om 22:50

   Niek,
   We zijn onderdeel van de natuur en zouden nergens boven of onder moeten staan.
   Echter de praktijk is anders, de manier waarop vele zonder enig gevoel van empathie dieren zien als gebruiksvoorwerp en ze als zodanig misbruiken enkel omdat het kan, geeft aan dat zij zich ver er boven verheven voelen.

  • Niek L
   31 mei 2018 om 23:06

   Je hebt gelijk Corina
   Tenminste de mens denkt dat ze boven de natuur verheven zijn.
   Maar in de praktijk, klimatologische veranderingen gaan gewoon door, als we ons gedrag niet veranderen.
   Wij gaan dood als we de bijen hun werk niet laten doen.
   Het noodweer van de afgelopen weken laat zich niet stoppen.
   Aaedbevingen, vulkaanuitbarstingen etcetc….we zijn gewoon maar speldeknopjes.
   (Godzijdank)

 • Tea
  31 mei 2018 om 19:15

  Corina,

  Een reactie op jouw input van 11.00 uur

  1e. Je noemt de bio industrie….. Ik ben van mening dat als iets niet moet zoals het gaat dan is het de bio-industrie.
  Ik blijf het toch met jou oneens om de bio-industrie te vergelijken met de OVP.
  Ik ga hier niet weer alle voors en tegens noteren maar HET belangrijkste verschil tussen deze twee is zéker de VRIJHEID!!! van leven…ondanks de harde natuur en werkelijkheid die dieren daarin tegenkomen.
  Maar die vrijheid daar hebben juist die corridors ook alles mee te maken.

  En ja, naar mijn mening, is de natuur mooi maar ook hard….en bepaalt zelf wanneer er teveel of te weinig dieren zijn…..afhankelijk van diverse factoren.
  Maar deze dieren worden gék als je ze opsluit…of ophokt , zoals ook een van de statenleden mij voorstelde!

  2e. Je hebt het over de onmogelijkheid van natuurverbindingen.
  Ik heb daar eigenlijk een dubbel antwoord op:
  A. De reden dat het onmogelijk zou zijn is geld en land.!….er is geen politieke bereidheid om daar geld aan uit te geven en land beschikbaar te stellen…..
  Maar wil wél geld verdienen.
  Als Bleker de geldkraan niet had dichtgedraaid hadden we al een corridor gehad.
  Inmiddels wordt het land dat voor de corridor beschikbaar was ‘verpatst’ voor andere doeleinden….. De boeren zullen hier ook garen bij spinnen.

  B. De reden waarom het wél mogelijk zou zijn is wederom: geld en land …..en de bereidheid om ons als mensen een beetje ( letterlijk) afstandelijker op te stellen en niet alles in de natuur voor onszelf op te eisen.
  En dat moet gewoon kunnen: POLITIEK, geef dat geld dat jullie in 2010 hebben afgenomen en geef de grond die voor de Oostvaarderswold bestemd was terug aan de dieren!
  En ga de mens niet nóg meer de ruimte geven voor recreatie!!!!…in de OVP!!!!,
  ZO simpel is het eigenlijk…..prioriteiten stellen.

  3e. Je hebt het over het vernietigen van de habitats van dieren….door de expansiedrift van de mens.
  Daarin heb je helemaal gelijk….. Dat vind ik ook een zorgelijke ontwikkeling.
  En daar verdenk ik dus ( wederom) de provincie en dus de politiek nu van….hierbij geholpen door het rapport van Van Geel….. En de commotie van de laatste maanden die hen daarbij in de kaart speelt.
  ‘We’ gaan er een mooi park van maken….. Leuk voor de mensen…… ‘Want de natuur is er voor de mens’.
  Tja daar valt nog wel wat te ‘emanciperen’.

  4e. En in vervolg op punt 3 kom ik dan op je punt van geboortebeperking bij de mens. Ook daar ben ik het met je eens….. Daar mag ook wel eens paal en perk aan worden gesteld,
  Ik ben bang dat ik hier weer tegen sommige schenen aan zal schoppen, maar ik ben van mening dat als er érgens aan geboortebeperking gedaan moet worden, dan is het bij de mens!!!
  Daarnaast vind ik dat er sowieso sommige mensen zijn die het niet waard zijn om kinderen te hebben.
  Ik lees op het blog dat ‘de mensheid’ aan het afnemen is.
  Dat vind ik eigenlijk een beetje vreemd want ik hoor ook dat met name in Afrika deze eeuw een explosie van menselijke bevolkings toename wordt verwacht.
  In Afrika helpen we ook aanstaande moeders en zieke kinderen….op zich noodzakelijk en natuurlijk heel nobel, maar ga ook eens beginnen met de mensen voor te lichten over hun toekomst….die met steeds meer en nog meer kinderen er echt niet rooskleuriger door wordt.

  5e. Jouw visie die er naar mijn gevoel op neerkomt dat: WIJ nemen de ruimte in van de dieren….mee eens.
  WIJ zijn de obstakels voor de dieren……mee eens.
  Daarom vind ik dat wij mensen ons JUIST ‘ terug moeten trekken’ ( waarbij o.a. de menselijke geboortebeperking ook van toepassing is) om meer ruimte te creëren voor de dieren.
  Onze stellingen staan hier echter toch lijnrecht tegenover elkaar.
  Jij zegt: Wij mensen trekken ons tóch niet terug en breiden ons maar uit, en dus hebben die corridors ook geen zin.
  En ik zeg: Maak juist wél die corridors, zodat de mens ‘gedwongen’ wordt om plaats te moeten maken voor de dieren.

  Tja , het is maar hoe je het bekijkt 🙂 🙂

  Maar dáár ligt volgens mij het grote verschil in denken van jou en mij.

  Groeten

  • Corina
   31 mei 2018 om 22:41

   Tea,
   Over die explosieve bevolkings toename, heb ik ook gehoord.
   En ben het met jou eens dat daar ook maar eens paal en perk aan gesteld moet worden.
   Dat de mens ruimte gaat maken en zich terug trekt ten gunste van de natuur en de dieren die daar leven, hoop het dan met jou maar heb er een hard hoofd in.
   Over het algemeen heeft men zijn luxe welvarende leventje veel te lief.
   Iedereen wil wel van de natuur genieten, maar weinige willen er iets voor inleveren, laat staan er moe van worden
   We zullen zien.
   Gr. Corrie

 • Corina
  31 mei 2018 om 11:00

  Tea en Sylv,

  Natuur in al zijn facetten is prachtig, inderdaad zoals Astrid schreef dat kunnen ook een paar bloempjes in de berm zijn als je het maar wil zien.
  En ja de mens denk dat alles maakbaar is komt steeds verder van de natuur te staan gebruikt dieren zonder enig respect als productie machines, en malen er niet om al er daarbij duizenden onnodig sterven ( bio industrie.)
  Maar datzelfde gebeurd, door de jacht, en in de OVP door verhongering.
  En al heb ook ik de wens ( droom) van grote natuurgebieden, waar de natuur zijn gang kan gaan zonder bijsturen van de mens i.v.m het welzijn van de dieren is dit mijn inziens onmogelijk.
  Dit doordat diezelfde mens, overal op de wereld waar grote natuurgebieden zijn ze aan het vernietigen of hekken aan het plaatsen zijn om de dieren uit hun leefomgeving te houden, zn. worden ze gedood, want de mens moet kost wat kost leven, en heeft allerlei middelen en materialen ontwikkeld om dit waar te kunnen maken, ten koste van die dieren.
  Dat dieren in de natuur bij migreren ook obstakels tegen komen zoals rivieren, bergen natuurlijke vijanden is een gegeven, maar de snelheid waarmee wij mensen hun leefomgeving inpikken en obstakels neerzetten is iets waar ze geen antwoord op hebben, ook nooit zullen vinden want dan word wel weer iets anders verzonnen om ze tegen te houden.
  De mens blijft zich maar voort planten en de dieren zullen steeds minder plaats hebben waar ze kunnen overleven.
  Het is dan ook in mijn ogen onrealistisch te denken dat de populatie zich wel aan zal passen aan de leefruimte die ze krijgen, ook niet met corridors helaas.
  Zal dit ooit een keer gebeuren dan niet zonder onnodig veel lijden ziekte, honger enz., dat heeft niks met de natuur te maken maar alles met ons mens, die ze steeds weer allerlei obstakels in de weg zal leggen.
  Om dan de dieren niet te helpen maar gewoon te laten verhongeren in een situatie die wij voor ze gecreëerd hebben vind ik net zo onacceptabel als de bio industrie, het maar nestjes krijgen van jonge kittens, een veulentje fokken omdat het zo leuk is en dieren in gebieden uitzetten omdat dat natuur is al deze dieren zijn overgeleverd aan de grillen van de mens
  Wij zijn dan in mijn ogen ook verantwoordelijk voor hun welzijn.

  • Sylv
   1 juni 2018 om 01:52

   Corina
   Dank voor je uiteenzetting, welke op zich logisch klinkt,
   Het zou allemaal simpeler kunnen zijn met die mensen en de natuur en de OVP
   Kzal je ‘zowel die van Tea als mij ‘ onze beide stokpaardjes onthouden 🙂

   grt

 • Sylv
  31 mei 2018 om 02:41

  Tea,

  Idd die goede beheerjagers lusten heus dat stuk roodwild wel , doch weten verdraaid goed hoe de verhoudingen in hun jachtgebied liggen.
  Tsja dan zou je nog wat van die verhoudingen kunnen vinden, doch dat is weer een geheel andere discussie, maar ook mijn waardering in deze gaat naar dat soort van jagers en niet de trofeejagers……

  Ja de damherten ook zo’n mooi verhaal….
  De aangepaste tuincentraflora… 🙂

  Zo ver als ik weet zijn/waren daar ook de te schieten beoogde aantallen lang niet gehaald….

  Die modernere corridors………..met aangepast beheer……ZO ontzettend noodzakelijk voor de OVPgr gr. !!!!
  Wat zou Flevoland daar toch veeeeeeel mooier van worden, (goed voor de toerist ) en ut allerbelangrijkste, wat zouden de grote grazers een prachtige ontwikkeling door kunnen maken om de mens te bewijzen dat ze ‘ons” helemaal niet nodig hebben.

  Truste
  Een vooral ‘stevige :)’ corridorgroet 🙂
  Sylv

  Tsja, hoe snel stel je je politieke partijkleur weer bij als er poep aan de knikker is….;)

 • Sylv
  31 mei 2018 om 02:20

  Astrid,
  Kbegrijp je zorg, doch op de Veluwe heb je natuurlijk niet alleen met de edelherten te maken , doch ook met de wildezwijnen-problematiek.

  En ook niet te vergeten daar lopen ook nog wat prachtige moeflons rond….en…..ook nog wat mensen die het gebied elk moment in en uit kunnen….

  Juist die laatste maken het de jagers heel moeilijk omdat jagers niet op elk gewenst moment ‘mogen” schieten.

  grt

  • Niek L
   31 mei 2018 om 09:20

   Maar ik neem aan dat er bv tegen de avondschemering wel stukken zijn waar de dieren komen.
   Bij ons waren er jagers die op klaarlichte dag de zieke konijnen kwamen schieten….misschien dat dat minder gevaarlijk is omdat die zo klein zijn en dicht bij de grond geschoten kunnen worden.

   Maar zo tegen de avond, zullen er toch veel minder mensen in het bos zijn en er zouden boas kunnen rondlopen.

   Maar misschien is het mogelijk om op wat plekken beetje bij te voeren en dan wat verdovingsspul erdoor te doen.

   Of toch maar weer de geboortebeperking.

   Ik las trouwens dat de enorme geboortedaling in Nederland nu al is ingezet, nog maar 1,6 bevallingen ( o help, zal toch niet per inwoner zijn… )
   Maar in ieder geval is daardoor het sterfgetal hoger dan het geboortegetal.
   En begint het aantal inwoners te zakken.
   Dat lijkt me prima voor Nederland, want net als de GG groeien we inmiddels wel uit ons jasje.

  • jan
   31 mei 2018 om 15:03

   Ja Niek,

   Gelukkig zakt die ongebreidelde aanwas van onze soort. Zelfs in meeste gebieden buiten de westerse wereld zakt het aantal kinderen fors. Dus dat is voor de natuur een sprankje goed nieuws. Wel stijgt in Nederland door immigratie het aantal inwoners nog steeds. Ook zijn de bevolkingsdichtheden bij ons maar ook op veel andere plaatsen behoorlijk hoog (denk aan Java, India, China, Japan onder andere).

  • Niek L
   31 mei 2018 om 15:53

   Dat is goed nieuws dat het aantal mensen overal daalt!
   Vroeger dan ik had verwacht.

   Ja, die mensen moeten ergens heen.
   Ik hoop dat er ook een plekje voor mij is, als er hier oorlog komt.

 • Sylv
  31 mei 2018 om 02:11

  Niek L

  Balans in de natuur bestaat niet .
  Balans/evenwicht in de natuur is een loze kreet, welke als mode-item ooit gebruikt werd, zodat menig antwoord wat men als organisatie schuldig bleef middels onkennis , op deze wijze toch interessant leek.

  Bij de OVp zijn een aantal vakmensen welke de kudde’s heél goed kennen.

  Als het gaat om het te veel aan OVP-hengsten op dit moment’…als die er al zouden zijn…. dan ziet men vaak de ‘zogenaamde te vele ‘hengsten in het Oostvaardersveld, Niet bij de openvlaktekudde.
  Door SBB is vanaf het begin van de bijvoermomenten gewaarschuwd voor de sterkere hormonale invloed vanwege het tijdstip van bijvoeren.
  Dat zie je bij het Oostvaardersveld enigszins terug doch m.i. echt niet opvallend adnormaal.
  Merries bijten overigens ook echt wel terug als ze er niet van gediend zijn,
  Dat kan wat onrust ‘lijken….. , doch dat wordt door andere dominantere hengsten van de kudde;s vanzelf weer bijgeregeld. Mooi om te zien.
  Bij de openvlakte-kudde zie je dat überhaupt amper terug vanwege het feit dat ze zich daar op dit moment amper vertonen….

  In de natuur behoeven ongelijke verhoudingen van hengsten en merries, ook helemaal geen probleem te zijn vanwege de zichzelf vormende vrijgezellen-kudde’s (bachelors). Die kudde;s zie je ook bij de OVP . Tsja dan willen ze elkaar nog wel eens intimideren, doch dat is niets nieuws. 😉

  In de manege/staldierenwereld is dat een totaal ander verhaal, Daar is de sociale rangorde, zoals ‘wel’ bij de OVP-paarden , echt niet vanzelfsprekend. Dus gedragen de paarden zich ook anders in die zin.

  grt

  • Niek L
   31 mei 2018 om 07:52

   Als je gaat beheren is het wel slim om rekening te houden met een optimaal mogelijke balans.

   Ieder systeem heeft verhoudingen waarmee het beter werkt.
   Nu met veel teveel hengsten werkt niet op kleine vlakte bv als de Oostvaardersplassen.

  • Sylv
   31 mei 2018 om 08:06

   Niek L

   Enkel omdat er geen corridor’s zijn/waren voor andere uitwijkmogelijkheden , ontwikkelen er zich onverwachtse problemen welke de afgelopen winter duidelijk waren middels de zwakkere aantallen.
   De OVP als gebied is jarenlang groot genoeg gebleken voor 1000den dieren

  • Niek L
   31 mei 2018 om 09:30

   Dat is, denk ik, maar een deel van het probleem.
   Als de corridor alleen het probleem op zou lossen heb je gelijk ( ik heb het niet over manege/stal dieren )

   Maar een corridor alleen gaat het probleem niet oplossen, het gaat er voor zorgen dat het probleem groter wordt. En dat meer natuurgebieden totaal naar zijn grootje gaan.

   Kennelijk lost de jacht het probleem niet op, zulke grote getalen die er dan zijn, zul je ook met verkoop niet veel beginnen.
   Verder uitbreiden naar Europa, dat vergroot het probleem ook alleen maar.

   We zullen ervoor moeten zorgen dat de boel niet totaal kaalgevreten wordt.

   Verkoop en jacht is dus niet voldoende.

   Zal er echt aan geboortebeperking gedaan moeten worden.

   ( Of wel halen alle intensieve veeteelt weg, maken er natuur van en gaan de enorme overschotten wild eten )

  • Sylv
   1 juni 2018 om 01:55

   Niek L
   De laatst optie van jouw bericht van 9:30 uur is zo gek nog niet, doch Nederland is daar nog lang niet aan toe.
   grt

 • Tea
  31 mei 2018 om 01:53

  Sylv,

  Reactie op jouw input van 01.02 uur.

  Ik refereer nog even aan mijn eerdere ‘verhaal’ over de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (=AWD)……
  Waarin ik vertelde dat de dieren daar op schoolpleinen lopen etc.

  Dat is echter niet het enige: de dieren lopen ook in de tuinen van de mensen en eten daar ook alles op wat ze lekker vinden….dus daar gaat je tuintje dan.

  Waar ik een beetje om moest grinniken was toen ik hoorde dat de tuincentra in die omstreken veel planten verkopen die de damherten nou niet zo lekker vinden en die dus met rust laten,…. De flora wordt dus aangepast.

  Het liet mij duidelijk zien dat je niet meteen de dieren hoeft aan te pakken, maar dat je als mens een soort van ‘compromis’ bedenken kan , zodat de dieren op die manier toch kunnen rondtrekken ipv. ze tussen hekken te stoppen! 🙂 🙂

  Moet gezegd dat de partij voor de dieren er voor zorgde dat er wél hekken om de AWD. geplaatst werden.
  Dus wat wil deze partij nou precies ????
  AWD: géén beheer maar wél hekken!!!!
  OVP: Géén beheer danwel vroeg-reactief beheer, maar geen hekken..

  Trouwens: het statement op hun website dateert van ná het uitkomen van het ICMO2 advies van 2010.
  Hun standpunt was coor 2010: Géén beheer!!!!
  Dat heeft hun toen véél leden gekost.
  Het ICMO2 advies kwam precies uit in de toenmalige verkieizingstiid.
  Dus leden verliezen juist in die tijd was natuurlijk dramatisch.

  Wat waren ze toen blij met ICMO2 …… Ze wisten niet hoe gauw ze het vroeg-reactief beheer van ICMO2 moesten overnemen….. Om zo weer leden te winnen danwel terug te krijgen.

  Groeten
  Tea

 • Tea
  31 mei 2018 om 01:25

  Wie het woord ook uitgevonden moge hebben, het woord plezierjacht zegt mij precies wat het is: jagen om er plezier aan te beleven.

  Die mensen zijn er namelijk. Tellen veel geld neer om met een hele ploeg mensen een olifant oid. neer te schieten …. Lekker dapper…. Leuk voor het plaatje en de kop als trofee boven de haard.
  Deze mensen schijnen daar erg veel lol of wel plezier aan te beleven.

  Zo zijn er ook mensen die voor hun plezier gaan vissen: pleziervisserij dus .
  Of georganiseerde vossenjacht in Engeland….. Wat, dacht ik, wel afgeschaft is, maar ik weet niet of iedereen dat ook ‘van harte’ naleeft.

  Het woord plezierjacht is naar mijn mening een héél toepasselijk woord dat mij precies zegt wat het inhoudt:
  plezier aan het doden van dieren en dus een hele valse hobby.

  DE vereiste voor een goede beheerjager is dan ook: empathie voor de dieren !!

  Dat is een jager die er geen genoegen in schept om te jagen , die niet jaagt om er lol aan te beleven, maar jaagt omdat het soms gewoon noodzakelijk kan zijn.

 • Astrid Damstra
  31 mei 2018 om 01:14

  Sylv,

  Ben zo bang voor “Veluwse toestanden”

  “EXPERIMENT Vijftien jaar geleden begon op de Veluwe een experiment om in sommige gebieden niet meer te jagen. Tegelijkertijd werden hekken weggehaald en ecoducten aangelegd. De bedoeling was om grote dieren meer zichtbaar te maken voor het publiek en ze te laten trekken. De populatie herten is sinds het experiment startte zichtbaar toegenomen en lijkt nu problematisch te worden. ”

  Na 15 jaar het beheer losgelaten te hebben ontstaan er problemen daar.
  Het is geprobeerd, het is niet gelukt en nu moet er weer puin worden geruimd.
  Denk zeker dat mensen wat moeite kunnen doen om ‘in te schikken’ bij de natuur en de ruimte die de natuur vraagt.
  Maar hoever kan en moet je gaan?

  Citaat uit:

  http://veluweland.nl/lokaal/jagers-op-veluwe-weigeren-jacht-op-edelherten-236043

  • Niek L
   31 mei 2018 om 07:57

   Dit niet beheren, of bv de mens uit de keten halen, geeft dit soort problemen.

  • jan
   31 mei 2018 om 16:05

   Ik snap je zorgen, maar is het verminderen van al die barrieres en hekwerken op de Veluwe niet goed voor de natuur?

   Misschien heb je gelijk en wordt hekwerk op veel plaatsen aan de buitenranden van de Veluwe wel noodzakelijk. Dit soort problematiek speelt in veel landen waar wild moet zien samen te leven met omliggend landbouwgebied, dorpen en steden. Maar in het wild weg dieren gaan schieten, lijkt mij niet wenselijk, aan de andere kant zijn wel oplossingen nodig bij dreigend gevaar voor mensen of grote schade aan landbouwgewassen of tuinen.

   In Brasov in Roemenie proberen bruine beren soms in de buitenwijken van de stad eten te vinden. In India hoorde ik van de kok van mijn hotel dat een tijger uit Ranthambore National Park op de openbare weg een door haar gedode koe lag op te vreten. In India zijn er ook regelmatig incidenten met luipaarden die honden aanvallen of toch bewoond gebied, zoals in Mumbai ingaan. In India speelt op sommige plaatsen ook dat wilde olifanten door dorpen trekken of akkers ingaan en flink wat gewas opeten. Met olifanten speelt daarbij ook nog dat ze zo sterk zijn dat ze zelfs heel sterk hekwerk nog plat weten te walsen.

   Vanuit natuurbeschermings oogpunt is het natuurlijk niet gewenst om soorten die bedreigd zijn te gaan afschieten. Bij relatief beperkte aantallen is het een optie om het dier te verdoven en elders in geschikt gebied uit te zetten. Hekwerk aan sommige kanten van nationaal Parken en reservaten kan helaas ook noodzakelijk zijn om dit soort situaties te voorkomen. Zolang de natuurgebieden dan aan andere kanten maar verbonden zijn met andere natuurgebieden kan ik mij voorstellen dat de situatie werkbaar blijft, zeker als het ecosysteem redelijk compleet is. Ik zie grootschalige jacht in ieder geval niet als oplossing.

   Wat die jagers betreft, deze opstelling valt mij mee van ze. Al heb ik in het algemeen niet veel vertrouwen in jagers. Kijk maar eens op sites waar hunting trips in Rusland, Noord-Amerika of Afrika worden aangeboden. Ik blijf er ook absoluut van overtuigd dat jagen dieren schuw maakt en hun gedrag verstoord. Bovendien; hoe ga je lokale bevolking uitleggen dat ze niet mogen stropen en jagen terwijl buitenlandse jagers die er grof voor betalen, dat wel mogen?

   Wat de Veluwe betreft; het zou mooi zijn als daar op niet al te lange termijn een wolvenpopulatie ontstaat. In theorie zou dat het hele ecosysteem veel meer in balans moeten brengen. Uitwisseling met andere gebieden, ook vanwege genetische diversiteit en om het mogelijk te maken dat populaties zich herstellen na bijvoorbeeld een epidemie is uiteraard ook belangrijk.

 • Niek L
  31 mei 2018 om 01:13

  Balans en de mensheid.
  Ik denk dat door iemand die de kuddes kent, aangegeven kan worden, welke oude dieren, welke jonge dieren, uit de kuddes gehaald kunnen worden.
  Om kuddes evenwichtig te houden.

  Ook wat een optimale kuddegrote is.

  Ook bv de grote van gebied bepaald hoeveel mannelijke dieren een goede verhouding zijn.

  Dat zal allemaal niet op de centimeter komen maar wel op de meters.

  Zoals er nu veel te veel hengsten zijn overgebleven. Dit is niet gewenst voor de hengsten en voor de merries.
  Dit kun je voor zijn.

 • Sylv
  31 mei 2018 om 01:02

  De dierenbescherming
  heeft idd vanaf het begin hun standpunt al zodanig bepaald, waar ik mezelf ook aardig in kan vinden.
  Is het niet links om dan is het rechtsom, doch overal waar grote grazers in de regio in natuurgebieden leven daar zijn wel conflicten…. Natuurlijk ook waar kleinere dieren leven zoals konijnen en of ganzen..ook daar zijn wel conflicten…..en wie moeten//willen dat steeds oplossen? Jawel die mens !!!

  Het gekke is ” iedereen ziet (wilde) natuur weer anders en de natuur trekt zich er eigenlijk vaak helemaal niets van aan.
  Daar waar bij de Koniks van de OVP, gezien de aantallen, bijna van een natuurlijke geboortebeperking kon worden gesproken , lieten we dit voorjaar niet de natuur haar gang gaan doch we gingen als mensensoort de gr gr bijvoeren . Met als resultaat…. straks nog meer aantallen welke ….’opgeruimd’ zullen moeten worden volgens de commissie van Geel.

  Vreemde gang van zaken…..

  Als die corridors (heeelemaal niet duur gezien de investeringen in Airport Lelystad) er zouden zijn, dan is het natuurlijk heel logisch dat ook de grote grazers vele kilometers meer naar andere gebieden zouden sjouwen en uitwisseling
  mogelijk zelfs sterkere’ soorten zou opleveren,
  waarbij uitbreiding van de aantallen mogelijk
  wel helemaal niet meer zo in het geding is.

  Sterkere soorten zo stel ik me voor komen dan vaak in minder grote kudde’s voor en moeten net zo hard de struggle for life aan kunnen als ook de OVP gr gr.

  Aan de kust van Canada schijnt op een eiland een paardenpopulatie te zijn van een paar bij mensen ontsnapte dieren. Juist die dieren hebben geleerd voor zichzelf te zorgen . Zodanig dat hun lichaam zich aan paste aan de omstandigheden: Ze kregen dikkere pootbeenderen en plattere hoeven om door de modder te lopen. Idem langere staarten en manen….
  Niets op tegen toch?
  Alhoewel de mens daar andere zuiverdere wensen bij heeft….

  De natuur is nu 1maal niet altijd dat mooie schilderij waar alles lieflijk is afgebeeld….

  Dus als dieren niet meer aangestuurd door mensen in Nederland via vele corridors ‘hun’ leven zouden kunnen leiden, ondanks al die 1000den menselijke tegenstrijdige interpretaties , dan zouden ze zelf kunnen bewijzen hoe wij mensen zelf de bron zijn van vele misverstanden rond het begrip “Natuur.

  Nu zijn vele dieren afhankelijk van de grillen van ons mensen.
  Of daar de eeuwigheidswaarde mee wordt gediend? ……………….

  grt

 • Astrid Damstra
  31 mei 2018 om 00:33

  Niek,

  Mooi geschreven om 21.41 uur van je vind ik.
  Door compromissen de mensheid weer dichterbij met onderdeel van de natuur.

  Denk dat wij als deelnemers aan dit blog allemaal (voor -en tegenstanders van de ovp, -rotbegrip trouwens) bovengemiddeld interesse hebben in wel en wee van die natuur. Natuur in brede zin.

  Las tijdje geleden een onderzoek dat ging over natuurbeleving.
  Bleek dat 80% van de ondervraagden bij zicht op grazende schapen in de wei het gevoel van natuurbeleving optimaal ervoeren.
  Om maar aan te geven dat toegankelijkheid tot dat gevoel en die ervaring voor een grote groep goed haalbaar is.
  En ook nodig is.
  Daarom denk ik vaak dat een stuk van Nederland ook zo ‘groen voor beginners’ moet blijven.
  Bedoel niet dat alles ‘verparkt’ moet worden, maar dat er bij het vergroenen zeker rekening met de meerderheid van inwoners van ons volle land gehouden wordt.
  We zijn 1 met de natuur, we hebben er alleen allemaal een ander beeld bij. En niet altijd bewust van.

  Iets wat me bij is gebleven; werkte een aantal jaren geleden met aantal dames die uit de prostitutie kwamen of er nog in werkten. Een weinig groene omgeving zeg maar. Kreeg ik op een gegeven moment van een van de meiden zomaar een klein bosje madeliefjes.
  Ze was naar het bos gegaan en had in het gras die bloemetjes voor mij geplukt vertelde ze, omdat ik zo van de natuur hield.
  Haar bos was het stukje groen waar de bomen op 2 handen te tellen zijn.
  Tram gaat erlangs, auto’s overal, scooters. Maar wel háár bos. Was zo blij met haar bosje bloemen.

  • Niek L
   31 mei 2018 om 08:02

   Wat mooi, ik snap dat je er blij mee was.
   Trouwens een erg bijzondere doelgroep om mee te werken.
   In Utrecht is in de jaren 80 door vrouwen een netwerk voor ze opgezet.

 • Sylv
  31 mei 2018 om 00:26

  Astrid,
  plezierjacht, ondanks regulatie bestaat idd nog steeds in Nederland/

  Het gros van de jagers benoemt altijd het herstellen van het evenwicht in een gebied om hun jacht’ te legitimeren/

  Doch wie bepaalt waar en wanneer het (natuur)-evenwicht juist is ?

  In geen enkel gebied bestaat ‘het’ evenwicht .
  Het is altijd een tijdelijke’ situatie welke mogelijk door mensen/een organisatie gewenst is .

  Waarom denk je dat vele jagers naar het buitenland gaan om weer eens wat te kunnen gaan schieten ?
  Echt niet om daar een gebied in evenwicht te herstellen.

  Een werkelijk goed jager heeft dat overigens niet nodig, die kent zijn gebied en ”wéét” hoe het er met de populatie’s voor staat.

  grt

 • Astrid Damstra
  30 mei 2018 om 22:36

  Ook ik heb best wat wensen, al ben ik meer dan tevreden met het leven.
  Dat de corridor 1.5 miljard kost is nou niet helemaal een detail in de afweging schat ik?
  Dat ecoducten als keerzijde hebben dat de edelherten elders zich explosief hebben uitgebreid zou misschien ook mee kunnen spelen?

  • jan
   31 mei 2018 om 16:07

   Kosten Oostvaarderswold werden begroot op 400 miljoen. Is ook grotendeels slechts de kosten van opkoop boerenland.

 • Tea
  30 mei 2018 om 22:17

  Corina,

  Met jouw derde zin ( over de corridor)ben ik het helemaal eens ( maar dat weet je)…en daarom blijf ik op die corridor hameren…..
  De dieren kunnen dan weg, komen terug of komen niet terug, maar dan komen er misschien weer andere dieren voor in de plaats.

  Dat zou naar mijn idee het ‘plaatje’ moeten zijn……dat zou ook echt mijn grote wens zijn…. En óók die van SBB/ OVP.
  En het zou ook geheel volgens de EHS doelstellingen zo moeten zijn.

  Ik vind het daarom zo gek dat de politiek en ook de Commissie Van Geel weer, hier ZO klakkeloos aan voorbijgaan…!!!!….en deze doelstellingen zó makkelijk links laten liggen.

  Overigens zullen ook de Marker Wadden van invloed zijn op de OVP.
  Vogels zullen daar ook komen en gaan.

  Overigens zag ik een foto van een ander natuurgebied in Nederland (is me even ontgaan waar……in de uiterwaarden misschien?)
  Ook daar stonden de paarden tot de buik in het water.

  Groeten
  Tea

 • Corina
  30 mei 2018 om 21:56

  Astrid,

  Als ik mocht wensen hoe het zou gaan.

  Mooie grote aaneengesloten gebieden.
  Geen dieren uitzetten maar kijken welke zich vestigen.
  Dus ja als er al corridors zouden komen de gr. grazers er toch uit of hooguit een soort bv de Heckrunderen, met een duidelijk beheersplan
  Paarden horen er absoluut niet thuis.
  En dan maar kijken wie er zich nog wil vestigen en hoe het zich ontwikkeld.
  Kan dat ik het me te simpel voorstel, kan ook niet alle aspecten overzien.
  Weet alleen dat het niet wenselijk is zoveel dieren min of meer moetwillig te laten verhongeren, voordat ze een genade schot krijgen.

  • Niek L
   30 mei 2018 om 22:11

   Precies dit!
   Ik denk dat dat natuur is….

   wel denk ik dat daarvoor alles wat er nu is weg moet uit de OVP en de hekken wegmogen en we het teruggeven….I count in!

 • Astrid Damstra
  30 mei 2018 om 20:52

  Niek, die ‘plezierjacht’, bestaat dat eigenlijk wel in de praktijk?
  Jacht is toch gereguleerd in Nederland?
  Dacht (maar schiet me er niet om neer wanneer ik me vergis) dat het begrip plezierjacht een kreet was die bedacht is door de PvdD?

  Tea, Corina,
  Denken jullie niet dat het lijstje van de Dierenbescherming onderaan de streep betekent dat er enorme populaties ontstaan die voor kaalslag zorgen?
  Lijkt me nogal een ‘dream on’ visie.

  Nog een artikel over de tijdgeest in samenhang met de natuur, met ups en downs, differentiatie als het om visie gaat en dit dan overgoten met een sausje van ego’s.

  https://www.trouw.nl/groen/met-dieren-had-victor-westhoff-niets-zijn-erfenis-weerklinkt-in-de-oostvaardersplassen-~a191612d/

  • Niek L
   30 mei 2018 om 21:02

   Ik dacht dat dus eigenlijk ook Astrid, tot me opeens dit onder ogen kwam.
   Maar, je hebt gelijk, het kan heel goed dat ik nu in de mediaval ben getrapt 🙂

  • Niek L
   30 mei 2018 om 21:05

   Schiet me er niet om neer, heerlijk wat een beeldspraak en zo toepasselijk 🙂
   Nee, hoogstens als pleziertje, nu hahaha

  • Niek L
   30 mei 2018 om 21:41

   Wat een goed artikel van de Trouw, het geeft ook wel mooi weer, hoe ik persoonlijk steeds de focus weer op een ander stukje heb.
   Maar uiteindelijk moeten alle stukjes de balans brengen.

   Ik denk echt dat we de mens als actief deelnemer aan de natuur moeten gaan toevoegen, Als jager, als voedselverzamelaar, als voedsel.
   Door de circle of life weer rond te maken, kan intensieve veeindustrie teruggedrongen worden, kan intensieve tuinderij teruggedrongen worden, dwingt de mens zich weer te gaan verspreiden.

   Maar ook de mens wil weer beschermen wat kostbaar is, ik was bij vrienden met kippen, er was een vos die in de buurt huishield, de boeren haalden hun kippen snachts weer naar een binnenhok.

   Het maakt dat de vos de snackbar weer over gaat slaan en zelf voor zijn voedsel zorgt. Want dat is het natuurlijk ook, met al die dieren die we hebben, hoeven dieren/vossen.

   Ik heb een rescue dog, die alles begraaft.
   Ik moet echt soms mijn mensengedachten uitzetten en hem gewoon zijn gang laten gaan, hoe onlogisch het soms ook voor mij is…..bovendien, het kan geen kwaad…..
   Als het wel kwaad kan ( bv voor de katten van de buren ) zal ik hem sociaal gewenst gedrag aanleren.
   En zo is hij gecastreerd en zo wordt hij in huizen gehaald.

   Ik denk dat de kwaliteit van zijn leven beter is, als ik zie hoe blij hij is.
   Maar ook dat ik hem in sommige dingen echt tegemoet kan komen.

   Dus ik denk: op dit moment in Nederland, om al die wezens samen te laten gaan, is er een combinatie van natuur en wenselijkheid nodig.
   Tot we allemaal weer deel van de natuur zijn.

  • jan
   31 mei 2018 om 16:09

   Beste Astrid,

   Waarom jagen jagers?

 • Niek L
  30 mei 2018 om 19:58

  Ja, is Jan
  Slaat op post hieronder

 • Niek L
  30 mei 2018 om 19:57

  Ja,
  Ik dacht eigenlijk dat het met plezierjacht allemaal wel los zou lopen.
  Tot ik de idiote krantekop “liever door door een rijke kogel dan….”de rest ben ik even kwijt….maar het ging over de Oostvaardersplassen.
  Tja, ze zullen toch niet “safari”jachten gaan bedenken…..nou is het niet zo zogenaamd heroisch als een leeuw maar misschien een “goed begin”voor rijkeliskinderen?

  Ik hoop maar dat dit een hersenspinsel van mij is…..

 • Tea
  30 mei 2018 om 17:19

  Corina,

  Dát begreep ik al wel van je. 🙂
  ……en ook je goed recht.

  Ben zelf erg benieuwd naar de eerstvolgende vergadering van de Provinciale Staten.
  Want daar zullen de dames en heren politici toch ‘met de billetjes bloot’ moeten komen.

  Sorry voor deze ietwat ‘frivlole’ uitdrukking …… Weet ook niet of ik dat nou per se een mooi schouwspel zou vinden 🙂 🙂

  Groeten
  Tea

 • Tea
  30 mei 2018 om 16:55

  Corina,

  Dat deed je ook … 🙂 🙂

  Dank je wel.

  Maar ik begrijp uit je laatste opmerking dat je het niet ‘ hélemáál niet’ met ze eens bent.
  🙂

  Ik hoop echt dat ze veel werk gaan maken van de uitbreiding van de OVP ipv. verkleining zoals Van Geel het voorstelt.

  Groeten
  Tea

  • Corina
   30 mei 2018 om 17:06

   Hoi Tea ,
   Niet mee eens betreffende niet bij voeren onder extreme omstandigheden
   Gr. Corina

 • Niek L
  30 mei 2018 om 14:13

  Oef, dat had ik niet verwacht maar dan ben ik het dus redelijk fundamenteel niet met de dierenbescherming eens.
  Omdat dit dus inhoud dat mocht er ook geen geboortebeperking komen, dit dus over een x aantal jaar weer gillend uit de hand loopt en dan ook nog eens op grotere schaal.

  Dat dat voorkomen mag worden!

  • Corina
   30 mei 2018 om 15:50

   Niek,
   Ik ben het er ook niet helemaal mee eens, ze zijn ook tegen geboorte beperking en bijvoeren.
   Maar de argumenten vind ik niet steekhoudend.
   Tja ik geef alleen de feiten weer hoe hun er over denken, en dacht ik maak Tea eens blij. ??

  • Niek L
   30 mei 2018 om 18:53

   Nou, ik schrok vooral van de opsomming.
   Ik had van de dierenbescherming verwacht dat ze dit debacle zouden willen voorkomen.
   Ook om te voorkomen dat andere natuurgebieden straks totaal kaalgevreten worden.

   We zijn er inmiddels achter dat overbegrazing niet goed is….ik moet er niet aan denken dat prachtige natuur gebieden compleet weggevreten worden.

   Naast de daaruit vloeiende dramatische gevolgen voor de dieren.

 • Tea
  30 mei 2018 om 13:25

  Corina,

  Dank voor je bericht.
  Ik heb dat magazine nog niet ingekeken, maar ik heb wel een soort statement op hun website gelezen….. En ik moet zeggen,dat komt eigenlijk wel geheel overeen met mijn standpunt.

  Ik wist dat de Dierenbescherming ook zéker niet voor
  1. pro actief afschot was….en ook zéker niet voor afschot van gezonde dieren.
  2. Wél voor een strikte handhaving van het ‘vroeg-reactief’ beheer.
  3. En zéker wél voor ontsluiting van de OVP.
  4. Ook vóór toegang tot de buitengebieden van de OVP.
  5. Ook tégen het reguleren van aantallen.
  6. Ook tégen transport.

  Dus ja, in bijna alle punten verschillen zij zeker van mening met de commissie Van Geel, behalve punt 6.
  En ik ook.

  Ik lees in dat statement niet over bijvoeren en geboortebeperking…… Waar zoals je weet ik op tegen ben….en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de Dierenbescherming daar vóór is.

  Ik hoop dan ook dat zij als groot en toch invloedrijk natuurinstituut hun standpunt ‘luid en duidelijk’ zal over brengen naar de politiek en dit ook zal BLIJVEN herhalen.
  En dat andere instanties daar bij aansluiten.

  Het heeft zéker mijn aandacht.

  Groeten

 • Tea
  30 mei 2018 om 00:01

  Slip of the pen in bericht aan Jan.

  Correctie:
  ‘Hei elders zoeken’ ….moet natuurlijk zijn: ‘heiL elders zoeken’.

 • Tea
  29 mei 2018 om 23:57

  Jan

  1e. Jacht.

  – Plezierjacht is volkomen ongewenst en zou al helemáál niet in verband gebracht moeten worden met de OVP.

  – Afschot om de aantallen te reguleren, daar plaats ik grote vraagtekens bij.

  – Het ICMO2 advies om vroeg-reactief beheer toe te passen was een heel acceptabel advies…..naar mijn mening.

  – Als besloten zou worden om dit misschien strikter toe te passen zou ik ook dáár mee kunnen leven ….. .
  MITS …….toegepast door deskundigen en beheersjagers……
  En dan zeker door beheerjagers met empathie voor dieren!!!

  2e. De Reeën.

  Uw opmerking over de reeën in de OVP viel mij op ……omdat de reeën in de Amsterdamse Waterleidingduinen juist verdwenen zijn met de komst van de ( ook véle ) damherten.

  Terwijl de reeën de oorspronkelijke ‘bevolking’ waren van de AWD werden ze door de damherten uit hun eigen habitat verdreven.
  Omdat de damherten een soort van ‘alles eters’ zijn….maar de reeën toch kieskeuriger zijn…..en de damherten dus het voedsel van de reeën opaten, gingen de reeën hun hei elders zoeken.

  De wegen van de natuur blijken toch ondoorgrondelijk te zijn 🙂

  • Corina
   30 mei 2018 om 09:18

   Tea,
   Lees net in het magazine .
   van de dierenbescherming dat die pleiten voor gebiedsuitbreiding, goed uitgevoerd reactief beheer en herbeplanting van het gebied.
   Zijn dus niet voor het advies van comm. V. Geel

 • jan
  29 mei 2018 om 22:54

  Mocht om de een of andere reden tot actieve aantalsregulatie worden besloten, en zoals bekend ben ik daar geen groot voorstander van, dan is het wel van belang dat plezierjagers geen enkele rol spelen in die aantalsregulatie. Plezierjacht is geen doel op zich en zou dat ook nooit mogen zijn. In het verleden is plezierjacht zeer schadelijk geweest voor veel soorten. Dus dit betekent dat slechts beroepsmatige beheerders bij eventuele aantalsregulatie betrokken zouden moeten zijn. Die zullen trouwens niet voor de lol gaan lopen schieten, zoals de meeste jagers.

  • Niek L
   29 mei 2018 om 23:17

   Ik mag hopen dat gekeken wordt naar kuddesamenstelling.
   Eerst kijken of er verkoop mogelijk is.
   En dan pas geschoten of geslacht.

 • Jos
  29 mei 2018 om 22:35

  Tea,

  Ju-bi-le-um.
  Volgens Van Dale……….. Feest ter herinnering aan het feit dat iets een rond aantal jaren geleden gebeurd is.

  Feest.
  Volgens Van Dale……. 1 (plechtige )viering van een belangrijke gebeurtenis of gedenkdag.
  2 vrolijke bijeenkomst ter viering van een heuglijk feit.

  Tja, Tea een echt goede lezer……..

  Toch een heel fijne avond gewenst en een vriendelijke groet, Jos.

  • Niek L
   29 mei 2018 om 23:18

   Ahhh mooi man, je hebt het opgezocht.
   Dit was idd mijn idee ook.

 • Tea
  29 mei 2018 om 22:31

  Sylv,

  Zoals eerder gezegd: Marianne Thieme is druk bezig met luchtverontreinigen…..
  moet overal heen VLIEGEN om wereldwijd spreekbeurten te houden.

  Heeft zeker ook nog nooit gehoord van ‘ conference calls’ etc.

  Ik heb vorig jaar ook de dierenpartij in de provincie benaderd….
  Resultaat: geen enkele reactie !!!
  Terwijl mijn overtuiging, in deze kwestie althans, in grote lijnen toch overeenkomt met die van hun.

  Ik heb echter al langer het gevoel dat de dieren NIET bovenaan hun lijstje staan….ondanks de naam van deze partij.

  Zij openbaren zich steeds meer als een milieupartij…..
  De dieren pakken ze er zo nu en dan even bij…. In verkiezings-en campagne tijden bijvoorbeeld.
  Dan doet hun beroep op de aaibaarheidsfactor van dieren weer veel mensen smelten en stemmen dan weer op deze partij.

  Maar ook GroenLinks en de PvdA hoor ik niet….toch óók tegen de nieuwe plannen.

  Misschien wachten die partijen de vergadering van begin juni af om te kijken hoe zij zich moeten weren tegen de komende plannen.
  En dus zullen wij dat ook af moeten wachten.

  Ik denk dat Den Haag óók heel blij is dat dit balletje nu bij de Provincie ligt en stiekem denkt:
  ‘ jullie wilden zo graag de verantwoordelijkheid…..lossen jullie het nou maar lekker zelf op.’……

  Nou ja….oplossen !!!.????.

  Groeten

  • Niek L
   29 mei 2018 om 23:12

   Ja, hier verbaas ik me ook over.
   Heb ook al deze partijen meermaals aangeschreven.
   Alleen Lilian Marijnissen vond op gemeenteraad verkiezingen dag dat er snel iets aan het drama moest gebeuren.
   En daar is het sindsdien bij gebleven.

   PvdD heeft wel een statement op hun partijprogramma staan.

   Verder blijft het stil.

 • Sylv
  29 mei 2018 om 21:14

  Tea,

  Klinkt bepaald niet optimistisch.

  Balen zeg….!

  Welke hoek moet er gezocht worden.?

  Tot nog toe krijg ik alleen maar hele algemene antwoorden.

  WAAR blijft de PvdD????

  Sylv

  • Niek L
   30 mei 2018 om 06:29

   Partij voor de dieren, volgens hun statement, zouden ze al niet gekozen hebben voor dieren in gevangenschap.
   Maar zo ja, moeten ze volgens hen zo gehouden worden.

   Vlak voor van Geel met zijn rapport kwam, lieten ze zich horen, dat hij partijdig was.

   Vlak er na, hadden ze kritiek op plan, er moest wat gebeuren.

   Daarna stil, onbegrijpelijk.

 • Tea
  29 mei 2018 om 16:17

  VIEREN !

  Het valt mij op dat diverse mensen denken dat er iets te vieren valt.

  Ik dacht ook al…., waar komt dat idee toch vandaan??? …heb ik iets gemist???

  En blijkbaar mis ik het nog steeds….want ik ben wéér eens goed gaan lezen en kan nergens maar dan ook nérgens het woord ‘VIEREN” tegenkomen in dit laatste blog onderwerp.

  Er wordt stilgestaan bij het feit dat 50 jaar geleden de Flevopolder droogviel en wat er vanaf die tijd is gebeurd met het nieuwe land en de natuur.
  EN daar heeft SBB een speciaal magazine aan besteed.

  Wat is daar precies mis mee???…vraag ik me af.

  Maar van ‘VIEREN’ heb ik niets gelezen.

  In tegendeel zou ik bijna zeggen….want zoals het er nu naar uit ziet en als de politiek haar zin krijgt , liggen straks ook de Oostvaardersplassen droog!

  Dán valt er echt niets meer te ‘vieren’.

 • Laurens
  29 mei 2018 om 13:14

  In 50 jaar van ecologisch wonder vol zeldzame dieren, naar een kaalgevreten ecologisch rampgebied vol kadavers. Gefeliciteerd hoor

  • jan
   29 mei 2018 om 22:46

   De eerste 30 a 40 jaar wel heel spectaculaire ontwikkeling van de natuur hoor, bagatelliseer dat aub niet. Er zijn maar heel weinig gebieden in Noord-West Europa waar meerdere grotere vogelsoorten zich vestigden na decennia tot zelfs eeuwen van afwezigheid. Dat geldt in de OVP voor maar liefst 4 grote soorten vogels. Ook voor veel al eerder in Nederland voorkomende andere water- en moerasvogels zijn vaak de populaties na het ontstaan van de OVP geexplodeerd.

   Ook zoogdiersoorten als ree, haas, vos, recent waarschijnlijk otter hebben zich spontaan weten te vestigen.

   Die overbegrazing van het droge deel doet dit soort aspecten al snel vergeten, terwijl er wel degelijk heel interessante ontwikkelingen van de natuur zijn geweest in en om dit gebied. Vergeet ook niet dat de OVP nu veel geisoleerder liggen dan in de beginjaren, toen er nog heel veel niet in cultuur gebracht gebied omheen lag.

   Zoals heel vaak eerder geopperd denk ik dat we verder moeten op de weg van zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, dat betekent verbinding, mogelijkheid van trek en spontaan vertrek of spontane vestiging van soorten. Mogelijk zelfs van introductie van ontbrekende soorten in het ecosysteem, als het niet anders kan. Weg van door mensen bedachte aantallen, veronderstelde natuurlijke situaties en constant te houden situaties. Natuur ontwikkelt zich, fluctueert en blijft per definitie niet continu in dezelfde staat.

   Het idee dat jacht, aantalsregulatie, bijvoederen en dergelijke de situatie beter zou maken vind ik gevaarlijk. Jacht heeft door de eeuwen heen geleid tot het decimeren en uitsterven van allerlei soorten. Het maakt dieren schuw. Het verstoort hun natuurlijke gedrag. De selectie door jagers van te schieten dieren is heel anders dan door roofdieren. Een jager wil een zo imposant mogelijk dier schieten. Dat is de mooiste trofee. Veel roofdieren gaan voor de makkelijkst te vangen prooi, dat zijn meestal erg jonge, zieke, oude of onvoorzichtige dieren. Dat heeft dus een heel andere invloed op de samenstelling van populaties van plantenetende dieren.

   Wat die kadavers betreft; het ziet er misschien voor sommigen akelig uit maar er leven ook veel diersoorten van kadavers.

   Wie denkt dat plezierjacht een goed idee is, raad ik de film ‘Safari’ van Ulrich Seidl aan.

 • Niek L
  29 mei 2018 om 07:08

  Sylv,
  Ik ga niet meer mee met jullie, ook al ben ik het op lange termijn met jullie eens.
  Het gebrek aan visie op wat er op de korte en middellange termijn moet gebeuren om dierenleed te voorkomen.
  En door respectloos gedrag naar mensen met andere ideeën.
  Zal ik die route niet meer nemen.

  Maar het belangrijkste:
  Ik ben van mening dat de bedenkers en uitvoerders van dit onzalige concept ontslagen mogen worden.
  En een periode niet meer in zo’n functie mogen werken.

  • Aad
   29 mei 2018 om 07:39

   Beste Niek L, hopelijk houdt SBB de eer aan zich zelf en stapt op als beheerder. Het vertrouwen is compleet weg en m.i. niet meer te herstellen. Op naar een nieuw beheer, waar in ieder geval het dierenwelzijn centraal staat.

  • Niek L
   29 mei 2018 om 08:33

   Ja Aad, dat hoop ik ook.
   En er is bekend dat het in nog 2 gebieden er zo aan toe gaat.
   In Amerongen en bij het Veerse Gat, ook daar moet dus kennelijk het een en ander gebeuren maar kennelijk is het nog niet genoeg verspreid dat mensen daarvoor wat gaan doen.

  • Sylv
   29 mei 2018 om 14:18

   Beste Niek L

   Dank voor je bericht.
   Belangrijk is idd dat je je eigen route’ volgt in deze.

   Jammer is dat je o.a. vanwege respectloos gedrag van Tea en mij, waar ik het niet mee eens ben en Tea gegarandeerd ook niet, op deze manier een veld’ verlaat, waar ook door jou goede momenten zijn neergezet.

   Wss zul je elders ook tegenstand tegen komen, doch mogelijk sneller de juiste connecties vinden.

   Succes
   Grt
   Sylv

  • Tea
   29 mei 2018 om 18:53

   Sylv,

   Zie mijn reactie op jouw laatste bericht ONDER jouw laatste bericht van .29 mei 14.40 uur.

  • Niek L
   29 mei 2018 om 19:13

   Het gaat niet om tegenstand of andere ideeën.
   Maar de manier waarop en waarvan ik zeg, samenwerking is onmogelijk.

   Dat jij/jullie het daar niet mee eens zijn, mbt de wijze waarop, bewijst dat het beter is om andere routes te bewandelen.

   Energie stoppen in waarvan jij en waar ik van vind dat het belangrijk is er energie in te stoppen.

 • Tea
  29 mei 2018 om 00:50

  Sylv,

  ‘Actie’ mijnerzijds!

  Ik ‘ben bezig’ zal ik maar zeggen….:-) 🙂

  En als je geïnteresseerd bent wil ik je wel op de hoogte houden…..maar dat ga ik uiteraard niet via dit blog doen…..dát begrijp je hopelijk wel.

  Ik weet dat je druk bent en momenteel niet veel tijd over hebt om ‘andere dingen te doen’.
  Ik zit beter in mijn vrije tijd, dus ik kan wel eea. oppakken

  Mijn vraag aan jou is:
  Wil je ondanks je drukke leventje toch wel eea. aan informatie ontvangen?….zodat je op de hoogte bent….en mogelijk ook input kan geven!?

  Maar goed…als je wel geínteresseerd bent…….hoe doen we dat dan?
  Hoe bereik ik jou??
  Via SBB lijkt mij een idee……alhoewel we hen zo min mogelijk moeten lastig vallen.
  Maar misschien is dat te proberen.

  Zet in hemelsnaam niet je gegevens op dit blog.!!!!

  Laat svp. even weten wat je wilt.

  Ik hoor het wel van je.

  Groeten
  Tea

  • Sylv
   29 mei 2018 om 14:41

   Ja Tea,
   Ja en ja, doch idd zonder Sbb lastig te vallen.
   Ondertussen al van alles bedacht tot en met ‘ hoeveel Tea’ s
   e.a.
   zouden zich ook melden
   als we een moment bij de Ovp zouden afspreken… :), dus dat gaan we ook niet doen….
   Moeilijk hoor, zeker nu die nieuwe privacywetgeving overal zich toont.

   Tkan even duren, doch het moet mogelijk worden….zijn…..Kzal nog eens bij de meer onderlegde ‘ict-vriendjes verder proberen………

   Grt
   Sylv

  • Tea
   29 mei 2018 om 14:55

   Sylv,

   Ben het helemaal met je eens dat we SBB niet lastig zouden moeten vallen….al zou het ook maar éénmalig hoeven te zijn.
   Zij zijn echter geen ‘boodschappenjongetjes/meisjes’ van de bloggers…..en hebben ook wel wat anders aan hun hoofd.
   Om die reden noemde ik deze mogelijkheid dan ook zeker wel met een ‘bezwaard hart’ …..

   Maar ik ben niet zó ‘digitaal onderlegd’ dat ik gewoon geen andere mogelijkheid weet te verzinnen.

   Hopelijk weet jij nog wél andere digitale ‘wegen’ te bewandelen, ……dat hoor ik dan wel en graag.

   Ik vind het jammer dat ik je niet kan informeren over datgene wat ik doe, heb gedaan en nog ga doen…… Maar ik ga inmiddels door.

   Hopelijk lukt het een keer.

   Groeten
   Tea

 • Sylv
  28 mei 2018 om 09:22

  Corina
  Dank voor je reactie
  Fijne dag
  Grt 🙂

 • Aad
  28 mei 2018 om 08:29

  Een vraag voor Staatsbosbeheer.

  Op twitter zag ik dit verslag van de heer Jaap Slurink met foto’s van 20 mei.

  Kunt u mij aangeven wat de grote grazers momenteel eten en met name de runderen en als de situatie inderdaad is zoals de heer Slurink schetst op welke wijze moeten de grote grazers na maanden van ontbering in hun dagelijkse voedselbehoefte voorzien en hun vetreserves opbouwen?

  https://www.facebook.com/jaap.slurink/posts/1635579073178189

 • Corina
  28 mei 2018 om 07:52

  Sylv Tea.

  Sylv, dan heb ik het dat ws verkeerd gelezen of geïnterpreteerd.
  Wat betreft een grote vuist maken i.p.v. verschillende actie groepen hebben jullie wel 1 punt.
  Maar dat is inderdaad niet zo eenvoedig.

  Fijne dag Corina

 • Tea
  28 mei 2018 om 01:24

  Corina,

  Even over de ‘corridor’ actie.
  Ikzelf ben andere wegen ‘op het spoor’ om het maar even zo te zeggen….en zal daar de komende tijd wat meer duidelijkheid over krijgen.

  Ik ben dan ook nu even niet van plan om zelf een ‘actieplan’ op te zetten NAAST nog eventuele andere plannen…… Eerst even kijken wat andere initiatieven te bieden hebben.
  Zo’n versnippering in acties heeft naar mijn mening niet zoveel nut als de mogelijkheid bestaat om SAMEN 1grote vuist te maken!

  Dus daar richt ik me voorlopig even op.

  Maar gezien de ervaringen zal ik dat verder niet op dit blog delen….zoals je wel begrijpen zult.

  Verder over die 60.000 die gehoord worden…..dat is niet zó opmerkelijk, Corina.
  Er lopen in Nederland genoeg mensen, zelfs ‘eenlingen’ rond die iets negatiefs roepen over wat dan ook ….. En gehoord worden!
  Iemand die bijv, wil gaan staan schreeuwen op de Dam bij de Dodenherdenking…… Of extreem links die debatten van het FVD wil saboteren…… Deze mensen krijgen via de media altijd een platform en worden dus óók gehoord …..( al gaat het maar om de sensatie en de lees/kijkcijfers).
  Terwijl daarnaast vélen het niet met deze mensen eens zijn maar zich stil houden.

  Je ziet het ook op dit blog….er zijn meerdere mensen geweest die het voor de OVP opnamen.. Maar die werden onmiddellijk zo agressief aangesproken dat men afhaakt en geen zin heeft in een discussie waar persoonlijke beledigingen niet geschuwd worden.
  Dan houdt men zich maar wijselijk stil ….

  En ja, die hoor je dus niet meer, maar ze zijn er wél.
  Wat dat betreft zou je Sylv en mijzelf nog wel als ‘die-hards’ kunnen betitelen. 🙂 🙂
  We geven niet op!…..we gaan door….. We gaan voor de corridor.
  Hoe dan ook …. en in welke vorm dan ook.

  Groeten

  • Niek L
   28 mei 2018 om 14:45

   Is het werkelijk negatief om te zeggen dat je niet wilt dat de dieren nog langer lijden?

   Dat vind ik dus bizar.

   Overigens, de grootste groep is ruim 67.500.
   Er zijn nog 2 andere grote groepen.
   Een deel daarvan zit in meerdere groepen, dus lastig aan te geven hoeveel exact.

   Maar hoe zit het met de beweging van jullie?

  • Sylv
   28 mei 2018 om 15:09

   Soms Niek L
   Is het handig als je de al gegeven info
   nog eens goed leest, dan heb je meteen je antwoord

   Ik begrijp je eerste vraag niet.
   Niemand, wil dat de dieren onnodig lijden.

  • Niek L
   28 mei 2018 om 19:02

   Dan snap ik niet het probleem met de actiegroepen door jou en tea

  • Sylv
   28 mei 2018 om 20:35

   Tsja Niek L.

   Sowieso streven we eigenlijk’ allemaal hetzelfde na, (om de voedselproblematiek van de Gr Gr beter te beheren ) doch qua oplossingen vonden/vinden we elkaar deels’ en niet.

   Daarnaast is het uiteindelijk o.i. een politiek spel, immers de ‘beheerder’ provincie Flevoland ,geeft niet thuis” behalve middels de commissie van Geeladviezen.

   Het gros van de actievoerders heeft niets in de gaten hoe dat ”politieke spel gespeeld wordt middels O.A. de energie van de actievoerders zelf.’

   Voor de politiek gelden meer de handelsbelangen, zoals een Airport Lelystad en de aan te leggen Markerwaddenpark.
   (Dat laatste wel een verlengstuk voor de OVp dan vnl voor de vogels)

   Het grote grazersprobleem valt naast de handelsbelangen ,voor de dames en heren politici dan in het niet en ze gebruiken heel slim , zoals dat wordt vernoemt, ‘de maatschappelijk onrust’ veroorzaakt door de actievoerders als argument om het advies van de comm. van Geel te laten dalen…..

   Dus idem zoals het afvoeren van een aantal grote grazers nu opeens wel’ elders zou mogen gaan gebeuren
   omdat er ondersteuning vanuit de actievoerende groepen is.
   Vreemd natuurlijk !!!Immers ” waarom is DAT dan niet eerder gebeurt?

   Stichting Ark kan dan toch ook gewoon ingezet worden?

   De actievoerende groepen komen als geroepen om het gr gr -probleem voor de politiek op te lossen. That’s It

   HET fantastisch voorhene corridorplan was pasklaar en de vraag behalve de financien , waarom ‘wordt dat niet met aangepast beheer, want dat kan”
   waarom wordt dat plan niet moderner opnieuw ingezet, ten behoeve van vele soorten fauna en flora.

   Het enige antwoord is : POLITIEKe handelsbelangen.

   Sorry, Niek L. dat politici grote grazers niet op hun juiste bizondere waarde waarderen.

  • Niek L
   28 mei 2018 om 21:50

   En hoe noemen jullie zelf je laatdunkende uitlatingen tegen andersdenkenden?
   De hatelijke opmerkingen tegen mensen….niet één keer maar keer op keer.
   Echt, jullie zijn zelf geen haar beter dan degene die jullie bekritiseren.
   Sterker nog, tea en sylv spannen de kroon van rotopmerkingen.
   Wat jij niet wil dat jou geschied……

  • Sylv
   28 mei 2018 om 22:52

   Niek L.
   Wij zijn ook geen haar beter, dan degenen die hier op dit blog een andere mening hebben.
   ,We hebben ook nooit beweerd dat we beter zijn…..

   Tea ,bewaakt in deze graag de fatsoensnormen van de discussie op zich.
   Wat is daar op tegen?
   Tea geeft ondertussen ook heel veel reele informatie.
   Wat is daar op tegen ?

   Zelf ga ik graag voor de feiten en of duidelijk gemotiveerde wensen/overdenkingen .
   Wat is daar op tegen?
   Tea en ondergetekende zijn menig raakvlak tegen gekomen, wat zeer inspirerend werkt.
   Wat is daar op tegen?

   Ieder en dat geldt voor iedereen van dit blog, heeft, zijn/haar kwaliteiten.

   Wat is je probleem Niek L, , als mensen in deze grote grazersdiscussie wel eens wat oververhit raken en iets heftiger reageren . Dat kan bij discussie’s altijd gebeuren.
   Dat wil niet zeggen men elkaar dan op eens op nivo 19 : Ik haat ‘ moet gaan zitten.

   Zelf haat’ ik niemand persoonlijk…..geen idee hoe dat is.

   Dus waar ik mogelijk een hatelijke opmerking gemaakt zal hebben, dan is dat zeker te weten een ‘antwoord op’ andermans suggestieve bloggedrag geweest .

   Dat wat jij als haatdragend ziet is mogelijk wel veel minder negatief bedoeld dan je nu steeds de afgelopen dagen denkt te kunnen concluderen en uit te dragen.
   Jouw gevoeligheid in deze kan ik niet inschatten. Sorry

   Helaas Niek L, meer kan ik er op dit moment niet van maken.

   grt

 • Sylv
  28 mei 2018 om 00:24

  Correctie voor mijn laatste reactie naar Corina

  Het woord verpesten’ heb ik ‘niet’ gebruikt in relatie tot…..

 • Sylv
  28 mei 2018 om 00:20

  Hallo Corina.

  Nu vergis je je echt Corina
  Wat ‘wil’ je eigenlijk lezen?

  Ik schreef niet specifiek alleen over de actiegroepen.

  Ik heb een onderscheid gemaakt, doch daar heb je wss over heen gelezen…. want …ook ik roep wel eens ah of oh !

  nogmaals :
  ALS
  Al…die keihard ah en oh roepende mensen…
  Van welke er werkelijk’
  EEN AANTAL
  geen poot verzetten
  om te helpen
  of mee te denken
  behalve dan alleen
  hun ‘like’ te noteren….
  Als
  AL die ‘like”toetsende mensen
  SAMEN met de actiegroepen….
  enz enz…..

  nergens heb ik het woord ‘verpesten ” gebruikt, laat staan in relatie tot jullie groep.

  Verder heb ik helaas….. niet dezelfde tijd en mogelijkheden om een soortgelijke actie tegen of voor of wie of wat of met of achter of na of op of voor een corridor op te zetten anders had ik dat met Tea al lang gedaan.

  Goede nacht verder

 • Tea
  27 mei 2018 om 23:44

  Corina,

  Een reactie op jouw input van .23.22 uur.

  Ik las op de site van die 2 dames de volgende uitspraak:
  ” IEDEREEN !!!! is tegen het beleid van de OVP “.

  Dat is wel een beetje makkelijk scoren, vind ik.

  En het klopt ook niet:
  om te beginnen hoor IK al niet bij die ‘iedereen’ …… Sylv ook niet en anderen óók niet.
  En zo zijn er nog velen die het hier niet mee eens zijn maar zich niet openlijk laten horen.

  Nogmaals: op 17.000.000 mensen is zelfs 60.000 nog niet veel.
  Nog 16.940.000 te gaan.

  Ziet er zo dan toch een beetje anders uit. 🙂

  Groet
  En prettige avond verder.

  • Corina
   27 mei 2018 om 23:48

   Klopt wel Thea maar die 60.000 worden wel gehoord goed of niet.

   En ik vraag me oprecht af hoe jullie strijd voor de corridors loopt

  • Niek L
   28 mei 2018 om 08:49

   Overigens zijn het er ruim 67.500.

   En het is de grootste groep van 3 grote groepen.

   Als je ziet hoe moeilijk het is om meer mensen te krijgen om samen te werken voor het corridor idee van Sylv.
   En deze bij elkaar te houden.

   Is het een presentatie op zich de groepen bij elkaar te houden en ook nog eens werkbaar.

   In die groep is ook IEDEREEN tegen de Oostvaardersplassen. Degene die het er niet mee eens zijn stappen er uit.
   Misschien zitten er 1000 stillen tussen zitten.

  • Sylv
   28 mei 2018 om 15:13

   Uh stillen?
   Wat moet ik me daar bij voor stellen Niek L?

 • Sylv
  27 mei 2018 om 23:14

  Ja Tea,

  Dank voor je reactie
  Idd met zo’n lap tekst lijkt’ het een waarheidsgetrouw onderzoek en menig een gaat dit nu als bewijslast gebruiken, doch echt corridorgericht de dieren helpen ?
  In ieder geval is dat vegetatieonderzoek sowieso een deelonderzoek , dus in kompleet .
  Die vlakte is idd nog niet goed genoeg begroeid, dat is daar elke zomer zo.

  Ja ben het met je eens dat deze vorm van reflecteren/beantwoorden niet handig is, dus ik doe het ook maar weer op de ouderwetse’ 😉 manier .

  Wat zou het toch simpel zijn ,
  als menig grotegrazerliefhebber
  ”echt” voor de dieren iets zou betekenen ,
  dmv een gezamenlijke politiekgerichte corridoractie .

  Een toffe corridorgroet 😉

 • Sylv
  27 mei 2018 om 23:02

  Fijn Niek L
  dat jouw paarden het goed hebben.

  • Niek L
   27 mei 2018 om 23:17

   Niet alleen MIJN paarden Sylv….
   In heel Europa knalt het gras uit de grond, behalve op de Oostvaardersplassen.
   Alleen dat geeft al aan dat er iets grondig mis is.

   Het is dus niet zo dat alleen bij mijn paarden gras staat, overal staat gras en groeit de vegetatie welig…..behalve op de Oostvaardersplassen.

 • Sylv
  27 mei 2018 om 22:52

  Hallo Corina,

  Geen enkel dier wens ik een slecht leven, doch graag kijk ik in deze vooral :
  ‘ vooruit ………om de meest dichtbije oplossing te creeeren : Een corridor

  Ja ,ik blijf continue de corridor(s) benadrukken , mét aangepast beleid, als mogelijkheid voor…. ALLE !!!!…..dieren ,
  Dat blijf ik doen zodat zo veel mogelijk mensen onderhand eens gaan begrijpen dat die corridor(s) juist ZO belangrijk is voor welke migratiestroom dan ook.
  Dat kan elk kind vanaf 5 jaar ook bedenken….. Zo kun je zo veel problemen ”voor zijn, welke je nu steeds weer tegen zult komen , te beginnen straks met het afschot van 100den edelherten. Dat laatste vindt jij normaal?

  Op dit moment blijven mensen hangen op het hongerbeeld’ van de dieren !
  Dan is het het gemakkelijkste om alleen dáár voor te gaan , om je zelf als burger daar voor in te spannen….

  Dat houdt dan wel in dat je het bestaande systeem in stand houdt. Door vnl bij te voeren + te protesteren wordt je als actiegroep ook bepaald niet altijd voor vol’ aangezien, in de maatschappelijke visie. Dus als je steeds het zelfde frustrerende gedrag vertoont is het ook jullie als ook jullie verantwoording dat er niets ten gunste verandert van de gr gr.!!
  Immers ’toch” wil je (jullie) iets veranderen (tgv de gr gr ) …..en eigenlijk onder protest toch maar braaf zitten te wachten tot er weer iets ten nadele van de gr gr wordt beslist….?
  Want dat gaat gebeuren zolang als de focus op de hongerellende van de gr gr blijft gericht.

  Ondertussen ’tikt” de tijd……

  Als………….

  AL ………..die keihard ah en oh roepende mensen……., van welke er werkelijk een aantal geen poot verzetten om te helpen of mee te denken behalve dan alleen maar hun ‘like” te noteren… Als AL die ‘like’toetsende mensen, samen met de actiegroepen …………. nu eens ‘samen’ naar de beheerder : Provincie Flevoland stappen, en zeggen: Wij willen dat er corridors komen, (met aangepast beheer, ) ……….

  Dan luistert die Provincie onderhand mss eindelijk eens en maken zij van hun voorhene foute beslissing een gigantisch mooi project om te herstellen wat er toen fout is gegaan nl die corridor naar dat prachtige Wolderwijd.

  Alleen als 1 klein groepje lukt dat niet en er zijn in Flevoland nog zo ontzettend veel prachtige mogelijkheden daarvoor, zelfs zeer interessant voor het toerisme…..bij diverse dierenparken voorzichtige voorbeelden te over…het is nu of …..?

  En dan kan de OVP toch de OVP blijven

  En 1 corridor voor mij ? Ha ha ha, daar pas ik niet in . (Sorry flauw grapje )

  • Corina
   27 mei 2018 om 23:22

   Syl,
   Nu vind ik dat je toch wel heel erg oordeeld.
   Al die mensen die maar blijven roepen en geen pood verzetten.
   Zij doen juist zeer veel voor datgene waar zij voor staan.
   Ook al is dat in jou ogen geen goed doel maar moeten ze voor corridors gaan.
   Als dat zo jou streven is ( niks op tegen hoor ) wat let je om ook te proberen 70.000 medestanders te krijgen net als de groep van Chyntia en Anemieke of wordt lid en probeer ze te motiveren om ook voor corridors te gaan.
   Want ws. wordt hun roepen meer gehoort dan dat van jou
   En je berijkt er dan ws meer mee dan hier te roepen dat ze het zo verpesten voor de OVP

 • Tea
  27 mei 2018 om 22:51

  Sylv,

  Ik vind de indeling van het nieuwe blog toch iets lastiger te ‘handelen’.
  Dus ik zet mijn reacties maar gewoon boven aan en refereer desnoods naar andere input door naar datum en tijd te verwijzen.

  Maar deze reactie is gericht op wat jij zei over de foto’s en filmpjes etc.
  En over je reactie naar Corina over de lichamelijke toestand van de dieren.

  1e. Deskundigen maken óók geen gebruik van dat soort film-fotomateriaal, omdat het heel suggestief kan zijn….gemanipuleerd kan zijn .
  Het geeft het totaalbeeld niet weer.
  Het is derhalve niet per sé (ofwel vaak niet) waarheidsgetrouw.
  En wordt dus niet als bruikbaar ‘bewijsmateriaal’ gehanteerd.

  2e. Het is inderdaad de vraag wat de lichamelijke conditie is van AL die andere
  dieren in AL die andere natuurgebieden.!!!
  Daar zullen de dieren dezelfde en/of weer andere problemen tegenkomen…..afhankelijk van hun leefomgeving.
  Bovendien worden daar véél gezonde dieren afgeschoten.

  Maar we hebben het al vaker gezegd ….. Dáár blijft de publieke opinie echter heel rustig over omdat men dat niet kan ZIEN !!!
  En dat is het grote verschil met de OVP….. Door de ligging is alles heel zichtbaar……
  En valt dus ten prooi aan visies die vergelijkingen maken met gedomesticeerde dieren.

  Als er in het gebied langs de spoorlijn misschien een bomenrij en/of bossage had gestaan …en de dieren dus niet zichtbaar zouden zijn …..dan zouden we naar mijn mening nu niet geconfronteerd zijn met die ondoordachte en onrustveroorzakende bijvoeracties, die meer kwaad dan goed doen.

  Maar goed….. Afwachten wat de provincie nu besluit….. Als het bij STRIKTER beheer blijft, dan kan ik me daar wel in vinden, maar ja, we hebben het hier over de politiek.

  Groet.

 • Sylv
  27 mei 2018 om 22:10

  Iets te kort door de bocht, ook al lijkt dit een zeer uitgebreid onderzoek

  Lijkt mij belangrijk dat hr Slurink zijn onderzoek over het- GEHELE –
  OVP-gebied voltooid. !!!

  Immers juist nu’ zijn de grote grazers in die randgebieden !!!
  Dat vermeldt hr Slurink er niet bij.

  Iedereen weet dat de ‘grote vlakte’ op dit moment vanwege de hoge begrazingsdruk erg kaal is.
  Dat is niet nieuw dat is elk jaar wel een paar weken zo.

  De 3Hoek daar was afgelopen winter 1 van de rustgebieden, dus logisch dat daar veel vertrapt is en een dichtgeslagen bodem .

  En hr. Slurink de enige vegetatiekenner die daar onderzoek heeft gedaan in AL die jaren ?
  Hr. Slurink moet gewoon even contact zoeken met SBB en dan weet hij snel genoeg of hij de enige is/was (niet dus) en kan hij de uitkomst van ‘zijn” onderzoek vergelijken.

 • Tea
  27 mei 2018 om 22:04

  Sylv,

  Je hebt helemaal gelijk….het is is ook geen kwestie van niet kúnnen, maar gewoon niet meer wíllen.

  Het is totaal nutteloos…. Dus dan houdt het op.

  Maar het leert me wel weer iets over ‘de mens’,…… 🙂 :-).

  Er zijn ook mensen die meer van dieren houden dan van mensen……
  Ik begin me daar zo onderhand wel iets bij voor te stellen 🙂 :-).

  Groeten

 • Corina
  27 mei 2018 om 21:55

  Syl,
  Natuurlijk weet ik dat het geen staldieren zijn waarbij hoefverzorging plaats vind.
  Ik wil er mee aangeven dat de bodem niet geschikt is voor paarden.
  Die hebben ook harde en stenige ondergrond nodig om hun hoeven af te slijten.
  Ze staan nu zelfs veel in het water om riet te eten terwijl het van oorsprong steppe paardjes zijn.
  En het feit is er gewoon dat de Heckrunderen schrikbarend mager zijn zels de jonge dieren.
  Ben nu regelmatig op verschillende plaatsen op de OVP geweest hele groepen heckrunderen gezien maar geen gras.
  En ja dat vind ik zorgelijk die dieren eten normaal lang gras als hoofdvoedsel.
  Jij wilt toch ok corridors zodat ze verder kunnen trekken op zoek naar voedsel.
  Nou die corridors zijn er niet vind je dat dan jammer voor de dieren of alleen voor jou wens van aaneengesloten gebieden.
  Dat idee krijg ik namelijk wel.

  • Astrid Damstra
   27 mei 2018 om 22:07

   O, Corine, bewonder je energie met deze temperatuur!
   Blijf met je hopen dat bij de mensen waar je dit aan schrijft het idee van oorzaak en gevolg beetje wil landen.
   Ook bij iemand als Jan, die zo van het vogelen houdt. En de vogelstand zo achteruit heeft zien gaan.

   Groetjes, As.

 • Aad
  27 mei 2018 om 21:37

  Op twitter zag ik dit verslag van de heer Jaap Slurink met foto’s van 20 mei.

  Nu heb ik mijn bril niet ik op, maar ik mis toch echt de groene grazige weides, waar de grote grazers kunnen bijkomen van de ontberingen van de afgelopen maanden en hun vetreserves kunnen opbouwen.

  https://www.facebook.com/jaap.slurink/posts/1635579073178189

  • Niek L
   27 mei 2018 om 22:35

   Parels voor de zwijnen……
   Het enige wat Jut en Jul hier van kunnen brouwen is wat heel voorspelbaar gewauwel.
   Ik denk dat het een zegen is voor de aarde als ze als 2mansfractie, alleen nog maar van dieren houden.
   Ze kunnen niks meer nog verder verpesten, waardoor mens en dier er geen hinder van heeft.

   Wel zal ik de absoluut hilarische kletskoek en zure opmerkingen missen….maar misschien gaan ze zelf nog een blog starten ter vermaak van de mensheid starten.

 • J L
  27 mei 2018 om 15:46

  50 jaar

  Er speelt bij mij een couplet van een liedje:

  ” Niks meer te vieren. Niks meer te vieren
  Er is echt niks waarmee je mij nog kunt versieren

  De koek is op, er liggen kruimels op de plank
  We zwijgen allebei verslagen op de bank
  Ik weet niet hoe ik jou nog moet versieren
  Er is niks, nee er is echt niks meer te vieren ”

  Ik snap niet dat het bestaan van de OVP nog gevierd zou kunnen worden.

  De dieren zouden zich zomers tonnetje rond eten. Loop door het gebied, kijk ook op de grote vlakte , en zie dat er echt nog nauwelijks gras staat.
  De runderen lopen doelloos rond, ze hebben honger, ze willen gras.
  Zo simpel, zo gerechtvaardigd, maar ze krijgen het niet.

  Waarom nu een beleid van ‘niet voeren, niet schieten, laten uithongeren dat is het plan’. Wie krijgt het bedacht, en waarvoor ?

  Toch duizend maal liever dan de Veluwe, ja jacht is niet leuk, en een rot moment, dat zie ik ook. Maar door het beheer hebben ze het tenminste goed. Ze hebben te eten op de Veluwe, en dat is wel een eerste levensbehoefte.

  Het allerliefste zie ik een beheer met anticonceptie, zodat er ook niet of weinig gejaagd hoeft te worden. Maar toch alles liever dan dit: een jaar lang hongeren, tot de dood volgt.
  Levenskwaliteit is ook belangrijk ! Misschien wel het belangrijkste.

  • Sylv
   27 mei 2018 om 17:24

   JL

   40 jaar
   Was hij/ ze toen al met je klaar?

   Geen wonder als je niet wilt investeren
   Altijd hetzelfde liedje bij sommige dames en heren.

   De grote grazers investeren gelukkig op “hun” manier wel.
   En zitten weer prima om hun voorjaars el.

   Lekker loom zijn met het goede weer
   En die 800 kilo een andere keer

   Groet grote grazers ML

  • Corina
   27 mei 2018 om 17:25

   Inderdaad JL er valt op het moment weinig te vieren , zeker de Heckrunderen zijn erg mager en er is geen lang gras te vinden.
   De paarden zien er redelijk uit maar die eten ook elk boven komend sprietje af.
   Op het moment ziet het er voor de gr.gr. nog steeds in en in triest uit.
   Om nog maar te zwijgen van de slechte toestand van de hoeven bij vele paarden, slijten veel te weinig af op die klei bodem.
   Geen ha lente gevoel met volop gras daar.
   ??

  • Aad
   27 mei 2018 om 18:23

   Schaamte, diepe schaamte. Hier valt niets te vieren als behalve de dieren worden gecastreerd, verplaatst en het huidige beheer op de schop gaat.

   26 mei 2018. Overal in Nederland knalt het gras de grond uit behalve in het crepeerpark de Oostvaardersplassen. Hoe de dieren voor de winter hun vetreserves moeten opbouwen is mij een raadsel.

   https://www.facebook.com/ActieVoergroepOVP/posts/435002030294733

  • Niek L
   27 mei 2018 om 18:41

   Helaas….geen dierenwalhalla, zelfs nu niet….
   Ik ben toch wel verbijsterd dat de mensen die er heen gaan en foto’s maken dan wat de rest van Nederland wil zien.

   Zoals altijd in deze kwestie, wil ik me nog steeds graag vergissen!

  • Sylv
   27 mei 2018 om 20:38

   Corina,
   Al is je zorg nog steeds heeeeel goed bedoeld ……….hier lopen ‘wilde dieren’ en geen gedomesticeerde dieren.
   Ik begrijp je zorg vanwege de hoeven , doch deze dieren lossen hun eigen problematieken op .
   Mocht dat niet lukken dan is er een ‘helaas.’…..

   Er lopen 1000den reeen in de bossen/natuurgebieden, joost mag weten wat ze allemaal wel of niet mankeren….maar ‘helaas’ je kunt ze niet allemaal helpen en ook voor hen geldt : als ze het niet redden….’helaas’..!

   Er lopen miljoenen:
   vossen, wilde zwijnen, konijnen, hazen. marterachtigen, muizen, egels, eekhoorns, ratten, wezels, hermelijnen, bunzings, moeflons, damherten, dassen, woelmuizen, mollen enz. ……………..
   in ‘alle’ Nederlandse bos/en of natuurgebieden welke mogelijk ook nog niet te vet zijn, dus erg mager…
   WIl je die ook allemaal helpen? Uiteindelijk : CONTROLEREN ???

   Want dat is wat je wilt en dat kan onmooglijk !!!!

   Bij de open OVP kun je zien dat de grote grazers de ‘open vlakte’ amper opzoeken.
   Vooral de edelherten zijn daar aanwezig en een paar runderen.
   De Koniks (zien er goed uit ) zitten vaak met een kleine kudde aan de oostzijde , de rest aan de hogere westzijde van het gebied.

   De Koniks en de Heckrunderen zoeken vooral de hogere delen op, waar voor hen datgene te halen is wat voor hen van belang is !
   De edelherten eten niet hetzelfde , dus kunnen gemakkelijker in het lagere gedeelte verblijven . .. no problem.

   Deze dieren ‘kennen’ het gebied en maken de kilometer’s niet om ons mensen te plezieren, doch ‘weten” waar , het voor hen goed genoeg is.

   Ze leven echt niet van de lucht !!1

   Waarom is er zo weinig vertrouwen in de dieren zelf Corina bij jou ???

  • Sylv
   27 mei 2018 om 20:49

   Aad,
   Vooral doorgaan met dit soort van walgelijk misleidende acties.

   De volgende x is het wel zo eerlijk ook foto’s te tonen , waar te zien is dat het bijgevoerde hooi , amper of niet gegeten wordt, dan behalve door 1 vaste kudde .
   De rest van het bijgevoerde ‘beetje’ hooi blijft LIGGEN !!!!

   Toon je de volgende x dan ook meteen de foto’s van de kudde’s van de exemplaren welke er wel’ goed uitzien?

   Mss tijd om zelf eens een x te gaan kijken en niet klakkeloos ”anderen” in hun eenzijdige info te volgen.
   BAH !
   Het gros van dit soort foto’s is doodeenvoudig niets anders dan… gezocht !!!!

   Zo kan iedere leek dit soort van foto’s maken en tot mogelijk nieuws, dit ziet er elk voorjaar een paar weken zo’ uit.

  • Niek L
   27 mei 2018 om 21:40

   Sylv, in deze tijd van het jaar knalt het gras de grond uit.
   Mijn paarden staan al sinds 21 maart in de wei, zelfs ruim een week vroeger dan normaal omdat het gras harder groeide, meestal is plm 1 april de normale datum.

   Dit is echt niet normaal maar wel wat te verwachten was op zo’n kaalgevreten en kapotgelopen grond.

   Nou ja, je ziet het overal dat alles welig tiert, dit is NIET normaal voor eind mei.

 • Tea
  27 mei 2018 om 15:16

  Corina

  En Sylv,

  Ik wil het gewoon beschaafd houden, maar deze 2 heren gaan mij echt te ver….
  (overigens zijn er nog een paar op dit blog waar ik bepaald geen warme gevoelens voor koester ,maar laat ik die óók maar even ‘negeren’:-) ).

  Ik wil graag een discussie aangaan, maar als men dan niet anders kan opbrengen dan andermans input met kwalificaties als ‘gez..k’ en ‘gel..ter’ af te serveren, dan houdt daar voor mij de discussie op….
  En dat duurt nou al zo’n hele lange tijd.
  Het is nu mooi geweest.

  Als ik jou of Sylv aanspreek hoeven zij toch niet te reageren???…..ik heb hén toch niet aangesproken??.

  Op zich is een reactie ook niet erg, daarvoor nemen we deel aan dit blog…… maar deze mensen kunnen kennelijk de behoefte niet weerstaan om dan met hele vervelende reacties te komen, ….. terwijl ik ze niet aangesproken heb!!!!…

  En ja, als men dan onfatsoenlijke opmerkingen lanceert, dan kun je reactie verwachten….. Wie kaatst….etc.
  Ik hoef me uiteindelijk óók niet álles te laten zeggen.

  Dus Corina…. Jij hebt het al een paar keer gezegd ( ikzelf óók trouwens, hééél lang geleden….. echter zonder resultaat ) om beschaafd te discussiëren…..
  Ik ben het geheel met je eens……Maar met deze mensen is mijn geduld helemaal op…..daar valt voor mij écht niet mee te discussiëren……

  Jij kan dat wel, maar voor mij dit is een manier van ‘debatvoeren’ die volkomen ‘dood slaat’ en alleen maar afleidt van het echte onderwerp…..
  En het echte onderwerp is juist wél de bedoeling van dit blog: de OVP.

  Ik hoop dat deze heren het inderdaad op kunnen brengen om mijn input maar gewoon te negeren…

  Dat is het enige wat ik van ze vraag en véél rustiger voor iedereen.

  Dus als ze in het vervolg wél reageren dan heb IK in ieder geval bij deze laten weten dat ik van hun input met persoonlijke aantijgingen en flauwe dooddoeners niet gediend ben, …..
  Maar als zij er voor kiezen om er gewoon mee door te gaan dan is dat MIJ niet aan te rekenen.!!!

  Ik heb bij deze geprobeerd een eind te maken aan storende input die niets bijdraagt aan de toekomst voor de OVP en de grote grazers.

  Hopelijk kunnen de heren opbrengen wat ik van ze heb gevraagd.

  En wie weet wordt het misschien dan ook nog eens écht ‘gezellig’ op dit blog 🙂

  Groet aan jou en Sylv.

  • Niek L
   27 mei 2018 om 17:58

   Lieve schat, tot dusver heb je vooral olie op vuur gegooid en vervolgens ben je slachtoffer en dramaqueen gaan spelen.
   Schei toch uit met je kletskoek.

  • Sylv
   27 mei 2018 om 20:54

   Tea,

   Laat die heren maar…..
   Het kost jou ontzettend veel energie elke x weer…
   En zo lang als zij inhoudelijk niet anders reageren dan nu , waarom zou jij dan zo veel tijd aan hen spenderen?

   Pas goed op je zelf .

   Groetjes

 • Te
  27 mei 2018 om 12:44

  Meneer Aad,

  Zie mijn reactie aan u onder uw laatste reactie.

  Het zal u ongetwijfeld interesseren.

 • Sylv
  27 mei 2018 om 11:23

  Prima Niek L

  Als wij dan die grijsgedraaide plaat zijn, hoef jij je verder ook niets van ons aan te trekken, laat staan op ons te reageren.
  Tot jottum

  Goede dag verder

 • Sylv
  27 mei 2018 om 11:21

  Prima Niek L

  Als wij dan die grijsgedraaide plaat zijn, hoef jij je verder ook niets van ons aan te trekken, laat staan op ons te reageren.
  Tot jodium.

  Goede dag verder

  • Aad
   27 mei 2018 om 11:30

   Beste Tea, ook ik ben van mening dat uw reacties vaak geleuter bevatten en zeker van weinig respect getuigen richting andersdenkenden en ik vind het opmerkelijk dat u hierover nog geen reprimande over heeft gehad, maar misschien knijpt SBB voor de (schaarse) idolate fans wel een oogje dicht.

   Uw reacties zijn vaak bijzonder amusant en voorspelbaar, maar of deze reacties het niveau van dit blog ten goede komen vraag ik mij eerlijk gezegd wel af.

  • Tea
   27 mei 2018 om 12:41

   Meneer Aad,

   Ik heb u al lang lang geleden in het laatje ‘Onzin’ gestopt
   Uw laatste reactie laat alweer zien dat ook u slechts fatsoenlijk kunt reageren tegen diegenen die van dezelfde mening zijn als uzelf.

   Uw input bestaat slechts uit lijsten met zgn. ‘Interessante’ vragen, waar u zelf duidelijk ook geen antwoord op heeft.
   Dat moet een ander voor u beantwoorden.

   En verder bestaat uw input uit een hoog gehalte jij-bakkerij….

   Krijg vaak het gevoel dat het zowel bij u als bij die andere meneer gewoon de onmacht is die u tot zwakke omdermaatse uitspraken ‘dwingt’ ….. en daarbij een onbedwingbare behoefte schijnt te hebben dan op een onbehoorlijke manier heel erg persoonlijk te worden.

   Ergo: ook van uw input worden wij met z’ n allen geen spat wijzer.

   Dus hetzelfde geldt voor u.: negeer mij svp. . of anders, behandel mij met respect.

   Ik doe dat met alle liefde omgekeerd ook….. !!!!

   Wij zullen elkaar dan hier niet meer spreken.

   Zou dat ook voor u op te brengen zijn, denkt u???

   Bij voorbaat hartelijke dank voor uw medewerking.

  • Niek L
   27 mei 2018 om 16:49

   Nou Aad, Jut en Jul in de overdrive 🙂
   Veel kritiek op anderen maar zelf kunnen ze niks hebben.

   Ik weet niet hoe het met jou is, maar inmiddels ben ik helemaal klaar met deze dames, als ik toe ben om voor corridors te gaan, ga ik met een grote boog om hen mee….ik denk trouwens dat het toch wel een eenzaam eiland zal zijn waar ze op bivakkeren.

 • Tea
  27 mei 2018 om 10:57

  Oké, meneer Niek.

  Even een reactie op uw input van 27 mei 09.20 uur

  Afgezien van het feit dat ik u niet ken heeft uw input op dit blog mij bepaald geen positieve indruk over u gegeven…..en kom ik tot de conclusie dat ik u óók een hele nare, zure en onaardige meneer vindt, die alléén maar tegen Sylv en mijzelf aantrapt, ….. En slechts om reden omdat wij het niet eens zijn, de acties sterk afkeuren en de OVP en SBB niet laten beledigen ….. En zeker niet door mensen die op afstand denken te kunnen bepalen wat wél of niet goed is.

  U blijkt echter onplezierige emoties over te houden aan hetgeen ikzelf ( en Sylv) op dit blog plaatsen en u heeft daar kennelijk hinder en last van.

  Dat vind ik zeer spijtig voor u en derhalve lijkt het mij zinvoller om u verder te negeren.

  Dat is voor uzelf ook veel rustiger,…..dan hoeft u zich ook niet aangevallen te voelen…… door die 2 dames.

  MAAR: zou u dan zo vriendelijk willen zijn om mij dan svp. óók gewoon met rust te laten ???…..en vooral: mij mijn eigen mening laten uitspreken en die niet meteen als waardeloos te typeren omdat ik die mening ‘herhaal’!!??? ( wat u volgens mij ook precies hetzelfde doet).

  Ik kan me nog herinneren dat mij (onterecht uiteraard) verweten werd dat ik mijn mening niet ventileerde op dit blog….. En nu doe ik het dus blijkbaar teveel……en is het alleen maar gez..k volgens u.
  Maar dit even terzijde.

  Maar mocht u onverhoopt , ondanks uw diepe weerzin tegen mij, een enorme behoefte voelen om toch te reageren, zou u dat dan ook met een beetje respect naar mij willen/kunnen doen?????
  Zou dat mogelijk zijn???

  Mocht u echter toch niet in staat zijn om geen respect te tonen ….dan raad ik u aan: zeg dan helemaal niets en laat mij dan gewoon verder met rust svp!!

  Geen bericht is goed bericht zal ik dan maar denken.

 • Tea
  27 mei 2018 om 01:21

  Oké Corina,….. 🙂

  Ja, dat gaat soms ‘fout’ met geschreven teksten.
  Maar ben het met eens….dollen moet kunnen.
  Ik zet er dan meestal maar een smiley achter in de hoop dat men begrijpt dat het ‘lollig’ bedoeld is…. 🙂

  Vwb. dat artikel…. Ja, de media kan overdrijven, maar spreekt natuurlijk ook weer niet altijd onwaarheden.

  Voor nu in ieder geval de groetjes.
  Tea

 • Corina
  26 mei 2018 om 23:18

  Tea,
  Het was niet aan jou persoonlijk gericht,
  en beetje dollen moet kunnen.
  Alleen dat heen en weer katten is zo zinloos.
  Wat betreft die oude dame, zou niet netjes zijn, maar om eerlijk te zijn mijn ervaring is dat de media nogal eens de waarheid verdraait en graag de sensatie zoekt.
  Vraag me dus af hoe geloofwaardig dit is.

 • Tea
  26 mei 2018 om 22:31

  Ja, Corina,

  Dat komt ervan als je iets serieus wilt meedelen ( of men het er nu mee eens is of niet) en mensen reageren dan met antwoorden als: ‘Waar woon jij dan’…of ‘potten en ketels’ etc.

  Maar op het krantenartikeltje bijvoorbeeld, waarin gemeld wordt dat een dame van 84 wordt belaagd door actievoerders….dáár hoor je dan weer helemaal niets op.

  Blijkbaar niet belangrijk !?…… Of WILLEN sommigen dit gewoon niet weten?

  Het zijn van die losse flodders vooral op input van Sylv en mijzelf.
  En de reden is mij wel duidelijk.

  Want met de input van mensen die het met de tegenstanders eens zijn wordt serieuzer omgesprongen.

  We hebben niets aan dergelijke afleidende flauwekul.

  Maar ja, probeer het ze maar aan het verstand te brengen.

  Sorry Corina…..maar ik kan deze mensen ook eigenlijk helemaal niet meer serieus nemen…… En dat is toch echt aan hun eigen gedrag te wijten.

  En ga mij nu svp. niet zeggen dat we ons in een slachtofferrol verschuilen, want die heb ik ook al zo vaak gehoord.

  Het is gewoon héél simpel: Sylv en ik ( en sommige anderen) zijn een andere mening toegedaan…en blijven daarbij…..
  En dat moet vooral worden afgestraft…..door met onzin-antwoorden te reageren.

  Maar ja….. Zucht, zucht….. Ik kan de antwoorden en reacties hierop alweer voorspellen.

  Groeten Corina

 • Corina
  26 mei 2018 om 21:55

  Nou de dieren in de OVP krijgen vast hun maag vol van zoveel geouwehoer.

 • Sylv
  26 mei 2018 om 19:59

  Tea,
  ‘k Zal Niek L m’n schoenmaten 😉 wel doorgeven, dan informeert ie wss niet ook nog eens naar mijn oorkleppen 😉

  Wat dacht je Niek L van maatje 142 voor voor?
  En maatje 188 voor achter ?

  Die tussenmaatjes waren wat onhandig…

  • Tea
   26 mei 2018 om 20:43

   Sylv,

   Wist niet dat je op ZO’N grote voet leefde. Ha, ha…..

   Vwb. de PvdD :
   Marianne Thieme schijnt recordhouder te zijn: zij is de politica die het meeste kilometers aflegt …… PER VLIEGTUIG !!!!!

   Want ze is ZO populair dat ze overal in de wereld gevraagd wordt om te spreken.
   Tja, een mooi excuus om dan maar per vliegtuig te gaan.

   Dat zegt allemaal wel genoeg lijkt me.

   Heiliger dan de paus als het om milieu gaat, maar zelf luchtverontreiniging aan haar laars lappen als het haar uitkomt.
   …. En triest genoeg…. Zij is de enige niet.

   Vandaar ook mijn eerdere reactie op al die milieudoelstellingen die we zo nodig moeten halen …… En waarbij Nederland weer het beste jongetje van de klas wil zijn.

   Het is om te huilen.

   Maar wij blijven gaan voor de corridor (s)….voor de grote grazers.

   Groeten
   Tea

 • Tea
  26 mei 2018 om 19:29

  Even een aardige reactie op onderstaande kritiek op Sylv,…
  …” of ze ooit wel in de OVP zou zijn geweest ……En dat dingen die zijn beweert dan ook vaak niet kloppen”.

  Zegt iemand die op 5 á 6 uur rijden van de OVP woont.
  Nee, zo iemand kan precies weten hoe het reilt en zeilt in de OVP!!!

  Zo iemand weet op zo’ n afstand kennelijk écht betrouwbare informatie te krijgen en door te geven.

  Het is net die mevrouw die blijkbaar vanuit een rijdende trein op afstand kon zien dat de dieren slechte gebitten hebben.???

  Sommige mensen zijn net tovenaars.

  La-me-nie-lache……..

  • Niek L
   26 mei 2018 om 21:04

   Goh, waar woon je zelf eigenlijk?

 • Tea
  26 mei 2018 om 17:48

  Zomaar een berichtje in de krant:

  ……..” Bezoekers van de OVP zijn lastiggevallen….met als dieptepunt het bedreigen van een dame van 87 jaar door 2 vrouwelijke actievoerders. Deze oude dame mocht het terrein niet af zonder het verhaal van de actievoerders aangehoord te hebben.
  Mensen die de petitie ‘Behoud de Oostvaardersplassen in zijn huidige vorm’ steunen, krijgen rouwkaarten in de bus.
  En vanuit de politiek blijft het héél erg stil”…….

  Het is meer dan schandalig dat mensen zó opdringerig worden lastiggevallen …en dan óók nog oudere mensen aanpakken.

  En ja….. De politiek blijft stil…… Waarom verbaast mij dat nou weer niet!?

  Ach ja, we wisten het eigenlijk al: Van doortastend optreden kun je de politiek nu eenmaal niet betichten.

  Wat een zooi !!

  • Niek L
   26 mei 2018 om 18:02

   Ik ben je reacties op mensen met een andere mening eens gaan lezen….
   Maar er is iets met potten en ketels….

  • Sylv
   26 mei 2018 om 20:15

   Tsja ,
   Ook dat is de droevige realiteit

   Ja het is super-verdrietig dat de politiek hier voor de zoveelste x achteraan holt.

   Wel prachtig verzorgde verslagen achteraf !!!!! doch zoals je benoemd Tea : doortastend optreden ???

   En wie moeten het weer oplossen ???

   WAAR is de PvdD bijvoorbeeld?
   Ook zij geven niet thuis………

   .Eerlijk gezegd zou ik zelf ook geen goed politicus zijn denk ik.
   Immers je krijgt natuurlijk van zo veel meerdere zijde’s informatie, zie daar de juiste manier van handelen maar in te vinden….

  • Niek L
   26 mei 2018 om 21:06

   Maar de politiek, wat je er verder ook van vind, praat niet zo naar en akelig tegen mensen met een andere mening, als De Jut en Jul van Staatsbosbeheer.

  • Tea
   26 mei 2018 om 21:11

   Waar ik woon gaat jou helemaal niets aan.

  • Niek L
   26 mei 2018 om 22:21

   Dus zoals 99,99999% van de mensen gewoon veel te ver weg ompersoonlijk vinger aan de pols te houden.
   Behalve wat dom gewauwel, zit je alleen maar op een oud stokpaardje, wat je nu voor de OVP van stal hebt gehaald. Zeiken om het zeiken.

  • Sylv
   27 mei 2018 om 01:16

   Niek L

   Wat is er met je aan de hand?
   Spijkers op’ laag water zoeken is erg nat.

  • Niek L
   27 mei 2018 om 09:20

   Ik vraag me vooral af wat er met jou en tea aan de hand is.
   Waren het maar spijkers op laag water die jullie zoeken, jullie zijn zo extreem onvriendelijk.
   Als ik staatsbosbeheer was, zou ik eens achter mijn oren krabben en me afvragen of zo een achterban me wel dient.

   En laten we wel wezen, naast wat basis kennis, wauwelen jullie maar wat.
   Zijn een grijsgedraaide plaat als het over inhoud gaat.

   En de Jut en Jul dialogen die jullie samen voeren…..je wilt samenwerking, nou jullie gedrag voedt slechts de 2 kampen.

 • Niek L
  26 mei 2018 om 16:38

  Met het oude land was helemaal niets mis, het was een vogelparadijs en een uniek natuurgebied.

  Maar die baby is al met het waswater weggegooid.
  En vele duizenden levens van grote grazers erbij.

  Dat was nog eens oernatuur!
  Jammer dat we een stelletje ecologen er met hun vingers aan hebben laten komen.

  • Maria
   26 mei 2018 om 17:34

   Ja en dat hadden ze zo moeten laten,,,,want was een prachtig natuurlijk vogelgebied

  • Sylv
   27 mei 2018 om 01:12

   Tea,
   Blijkbaar is de mens een soort die heel inventief is doch wel steeds…… middels nieuwe generatie;s voor een deel het wiel’ weer uit moeten vinden.. dat wel weer met andere nieuwe inzichten……..

   Je ziet het op zoveel andere werkterreinen ook.
   Punt is natuurlijk dat Flevoland een hele jonge polder is.
   Vaak denk ik dat dat qua kennisuitwisseling toch onderschat wordt.
   Immers daar waar toendertijd Blekerpony’men’ meende te weten waar hij het over had , kwam hij zelf nog maar uit een amper uit de klei getrokken provincie . Idd wel een geheel ander soort klei doch toch betekent dat , dat dan hele andere natuurwaarden inhoudt.

   Het gros van de tegenstanders , welke echt niet allemaal uit de Fl-polder komen, begrijpen ook nog steeds niet dat de bodem van de OVP een hele rijke voedselbodem betreft .

   Vreemd dat juist de politiek dat niet aanpakt als item om de OVP te behouden en uit te breiden met die zo nodige corridors…..

   Ja, ben zeker geinteresseerd in collectief , doch ’tijd ‘ is voor mij een grote hobbel…. durf op dit moment niets toe te zeggen totdat…… kBen o.a. net bezig met een wisseling van baan enz Anderzijds zijn er mogelijk ook andere kanalen waar we bij aan kunnen sluiten denk ik dan, want het wiel opnieuw uitvinden….. Ben al wel op zoek in eigen gelederen…..doch je weet hoe zoiets gaat , juist dat soort van mensen zijn al op zoveel terreinen actief…. Helaas..Mocht jij andere mogelijkheden zien, dan verneem ik die graag als dat lukt.

   Slaap lekker beste blogvriendin 🙂

 • Tea
  26 mei 2018 om 14:43

  Sylv,

  Nou ja, je weet het…ik ben het gewoon met je eens vwb. de OVP…..maar je vraagt je af: moet de OVP dan óók dat traject van ‘het oude land’ ondergaan??…… Eerst natuur vernietigen om dan járen later tot de ontdekking te komen dat we ‘het kind met het badwater hebben weggegooid’ …..en dan weer uit alle macht proberen die oude natuur weer te herstellen.? …..dat is op zich mooi, dat we toch ook weer tot inzicht komen maar:
  Ik bedoel: léren wij mensen het dan nooit om te léren van oude en vroegere ervaringen??
  Moeten we steeds diezelfde fouten herhalen, terwijl we uit zoveel ervaring van voorbije jaren kunnen leren.?

  In Flevoland is nog veel groen….. Maar als ik zie hoe Almere steeds dichter bij Amsterdam komt….. Dat verschil is bijna dagelijks te zien,
  Dus hóelang blijft het nog zo groen.???
  Wat je ook zei over ‘ dicht bij de natuur willen wonden’…… Het valt me ook zo op dat men zó graag een huis met een tuin wil!!!…en wat doet dan de meerderheid met die tuin?… Die wordt betegeld !!! met misschien nog hier en daar een plantenbak….
  En ja hoor, het probleem dient zich al aan: wateroverlast.!!!!

  Ik heb het niet helemaal goed gehoord, maar ik begreep dat men zelfs in de bossen windmolens wil plaatsen????
  Als dat zo is…… Wat zijn dat voor mensen om dit al te bedenken!??
  Ben je lekker aan het wandelen , loop je ineens tegen zo’n betonnen kolos aan.
  Is dat wat we willen….ik dacht het toch niet.

  Maar ja, dat zijn de dames en heren politici die denken er verstand van te hebben en die ook zonder enige schroom het unieke karakter van de OVP zullen aantasten,als dat moet.
  En oh boy….. Wat zijn ze dáárbij geholpen door de actievoerders en de commotie van de laatste tijd.

  Dat we allemaal moeten wonen, ja…..maar we weten ook dat de politiek (daar is-ie weer!) maatregelen neemt die de woningmarkt frustreren en blokkeren: de ouderen bijv. zolang mogelijk thuis laten wonen omdat zorg anders te duur wordt…..maar deze mensen houden, zonder dat ze dat zelf ook willen, wél een woning in beslag waar bijvoorbeeld een jong gezin met kinderen etc. zou kunnen wonen.

  En wat is dan de oplossing van de politiek: maar wéér 75000 woningen erbij.
  Ipv. te kijken hoe de woningmarkt beter verdeeld kan worden gaat men voor de makkelijkste oplossing: natuur slopen en huizen bij bouwen.!!!!
  En hup…..daar gaat weer een stuk natuur.

  En inderdaad, groen en duurzaamheid zijn de toverwoorden die de lading van deze natuurvernietiging dekken……. Een visie waarvan het nut nog maar bewezen moet worden….. Want zolang het niet wereldwijd wordt doorgevoerd hebben veel zgn. Groene plannen geen enkel nut.
  Nederland wil schone lucht…… Denkt men nou echt dat de vervuilde lucht om ons heen stopt bij onze grenzen…..???? Omdat wij Nederlanders aan ‘groen doen’???
  Het is water naar de zee dragen…. Wij betalen ons straks scheel aan allerlei duurzame belastingen en de vuile lucht blijft gewoon vanuit België, Duitsland etc. binnenstromen.
  Het is echt absurd…

  Ik vind óók dat we goed moeten nadenken over het ‘gebruik’ van de aarde …..maar de huidige oplossingen zijn voor mij geenszins zaligmakend….totaal niet.
  Het is rompslomp, horizonvervuilend, natuurvernietigend , niet efficiënt , niet effectief en vooral ook heel erg duur……
  Er moet nog veel meer onderzoek/uitvindingen gedaan worden ….en er moeten nog ECHTE adequate en effectieve oplossingen gevonden worden voordat we daar een heel land of de wereld mee kunnen ‘bedienen’.
  Ik ga niet zeggen wat mijn voorkeur is want dan krijg ik al die bloggers over me heen :-)….dat zie ik al helemaal voor me.

  Maar goed Sylv, wij moeten het maar gewoon voor de OVP blijven opnemen en zeker de corridor(s) blijven aankaarten!!!

  Na het weekend ga ik verder met het collectief….
  Ben je nog geïnteresseerd daarin???

  Groeten 🙂

  Tea

 • Sylv
  26 mei 2018 om 13:35

  Tea,

  Sorry, ik begrijp je geheel en ’t was ook niet de bedoeling jou verdrietig te maken , doch het gaat wel om de realiteit, welke geaccepteerd wordt door miljoenen mensen.
  Mensen willen wel zo dicht mogelijk bij de natuur wonen/leven, doch vooral met alle luxe gemakken bij de hand . Kijk hoe Lelystad en Almere zijn opgebouwd de afgelopen jaren. Gelukkig in verhouding veel groen en wel in belang van de woon/werkbestemming Maar kijk hoe de belangen van Airpoirt Lelystad zich stiekem als vanzelfsprekend’ uitbreiden.
  We leven nu 1maal in een klein landje en iedereen wil graag komfortabel leven/wonen.

  Dat we met onze luxe wensen met ons allen de Natuur geen goed doen dat mag duidelijk zijn, ook al probeert men tegenwoordig steeds vaker duurzaam te bouwen…. Het gaat immers om de gebruikte ruimte.

  Vooral op het oude land zie je dat er de laatste jaren ZO ontzettend veel natuurontwikkelingsprojecten zijn geweest om de natuurwaarden van weleer te herstellen…met nadruk : van weleer…!

  Onze kudde landschapsarchitecten (niet kleinerend bedoeld ) worden uiteindelijk toch weer ingehaald door ‘groene’ huizenbouw- en industriearchitecten welke met grootse reclame’s , mensen verleiden om toch weer iets nieuws nog’ groener dan groen zeer duurzaams te bouwen……

  100000 mensen zijn lid van een natuur- wandel- of anderzijds natuurgebonden vereniging . Buitensport-verenigingen scoren zijdelings ook hun buiten’natuur’gevoel , wat prima is.

  Al die mensen houden ‘zo’ van DE natuur en zijn vaak per definitie grote dierenliefhebbers.

  Doch als het gaat om een
  GIGANTISCH BROK NATUUR ‘WILDE OVP-NATUUR ‘………..
  Dan ‘moet’ het voor vele natuurliefhebbers ….
  ‘EIGENLIJK……. wel altijd mooi weer zijn…
  De grote grazers moeten ‘eigenlijk’ ….altijd jongen hebben……..,
  De herten moeten eigenlijk….. altijd burlen…….,
  De vogels moeten eigenlijk…… wel altijd ook jonkies hebben………..,
  De ganzen moeten eigenlijk…… altijd pullen hebben…………,
  De paarden hun manen moeten eigenlijk…..wel gekapt zijn elke maand………,
  De edelherten moeten eigenlijk …wel langs elke omheining lopen om zich goed te kunnen laten fotograferen….
  De ijsvogel moet ook eigenlijk…..elk half uur even langskomen….
  De Zeearend moet zich eigenlijk….. elke 2 uur even tonen aan het publiek…..
  De Kiekendieven moeten zich eigenlijk….ook wat vaker dichterbij het BC vertonen……….

  En eigenlijk….’moet’ er nog veeeeeel meer, maar…..
  wij mensen zijn ZO verwend.
  Groot gebracht met prachtige natuurdocu’s zomaar in de huiskamer te aanschouwen….

  Dat bij het houden van DE natuur” leven zowel als dood’ behoort, dat kan eigenlijk niet bij onze verwende soort
  Die dood is eng ,in dit geval 1000den grote grazers in de afgelopen winterperiode, daar sluiten we ons het liefste van af en niet geheel onterecht.

  Doch dat leven en dood nu 1maal bij de evolutie van het leven/natuur behoort dat mag m.i. wel eens vaker benadrukt worden.

  Onze vervreemding van de natuur splitst immers hele bevolkingsgroepen uiteen.
  Onze ‘wilde natuur-ambivalentie’ toont zich daardoor ook juist middels dit blog.

  Zonder de OOSTVAARDERSPLASSEN is m.i. Flevoland geen Flevoland meer.
  Juist de uniciteit van dit gebied is een historisch gegeven wat niet verloren mag gaan , al was het maar door de verkregen inzichten.

  Dat landschapspark in combi met de Markerwadden komt toch wel.

  Hopelijk dat de massa politici eindelijk eens gaat inzien en werkelijk leren kijken ‘hoe’ groot die OVP-waarde is!!!
  Juist ook middels een ‘gigantische ‘ CORRIDOR’ richting de Veluwe……………….!
  Immers de vastelanders,
  mogen ook wel eens extra beindrukt worden juist door de kennis van de unieke Flevolandse Natuurzaken .

  Mijn overtuiging:
  De Grote Grazers en veeeeele andere dier- plantensoorten/organismen zullen middels die grote corridor(s) beter floreren , wat willen we nog meer?

  grt
  Sylv 🙂

  • marij
   26 mei 2018 om 14:38

   Je kunt een verhaal typen van hier naar Tokyo, maar dit is GEEN natuur. En die corridor naar de Veluwe is een farce. Want zolang het beleid niet veranderd wordt, wordt het probleem alleen maar vergroot. En denk je dat die grazers ooit terugkeren naar de Doodsvaardersplassen? Hell no. Dus binnen no time is de Veluwe ook helemaal verneukt, door het te grote aantal grazers, en zullen ook daar weer honderden tot duizenden dieren onnodig moet lijden en sterven door de `verlossende` kogel van de boswachter.

 • marij
  26 mei 2018 om 10:08

  Ik vraag me af wat hier te vieren valt. Behalve dat het al die jaren gedoogd is, om dieren te gebruiken in dit openlucht laboratorium. Het is maar waar je trots op kunt zijn, als je in deze provincie woont. Ik schaam mij als Nederlander, dat er anno 2018 nog steeds duizenden dieren hier in de Oostvaardersplassen mogen creperen, en dat er mensen zijn die dit normaal vinden. Ik mag toch hopen dat er hier snel een einde aan komt, en dat deze `viering` de laatste viering voor dit gebied/deze hel voor dieren is.

  • Sylv
   26 mei 2018 om 12:21

   marij,
   Ik, schaam me, voor Nederlanders zoals jij
   die ‘menen’ te weten waar ze over praten ,
   doch nog nooit’
   dat openlucht laboratorium hebben bezocht.
   Laat staan er over kunnen oordelen.
   Vooral in 2018 niet.

  • Niek L
   26 mei 2018 om 12:29

   Sylv, nou ben ik toch ook benieuwd of jij er ooit bent geweest.
   Want je loopt wel een hoop te roepen maar het blijkt vaak niet te kloppen.

  • Sylv
   26 mei 2018 om 13:40

   Niek L

   Bij voorkeur laat ik je maar zo wijs.

   Goede’ dag verder gewenst.

  • Niek L
   26 mei 2018 om 14:17

   Duidelijk, je bent er gewoon nooit geweest.

  • marij
   26 mei 2018 om 14:34

   Nou Sylv.
   Ik help je uit je droom, want jij weet helemaal niks van mij. Ik ben daar meerdere keren geweest, in dat desolate kadavergebied. Er is niks maar dan ook niks om trots op te zijn. Het enige mooie is, dat het een prachtig vogelgebied kan zijn, maar dan ook alleen maar voor vogels. Die kunnen nog vluchten uit deze teringzooi dat jullie `natuur` noemen.
   Dus waar jij je om mag gaan schamen is, dat dit anno 2018 nog getolereerd wordt in een modern beschaafd land als Nederland, de schandvlek van de wereld. Kijk maar hoe `goed` wij het doen op de wereldranglijst van dierenleed, en de Oostvaardersplassen is er een onderdeel van. http://isis-veganisme.nl/nieuws.php?subaction=showfull&id=1303228385&archive=&start_from=&ucat=1 Dit is GEEN natuur, maar een zwaar verwaarloosde dierentuin. Schouderklopje voor jezelf, dat je dit laboratorium steunt tot in den treure.

  • Sylv
   27 mei 2018 om 00:14

   marij,
   waarom zou de corridor naar de Veluwe een farce zijn middels aangepast beheer ?

   Sowieso zou jij dat als voordeel kunnen zien ivm inteeltproblematiek, doch blijkbaar interesseert je die modus niet. Jammer

 • Olga ras
  26 mei 2018 om 09:39

  Als 50 jaar sterven er dieren daar en dat gaan julie nog vieren ook
  Wat triest ?

  • Sylv
   26 mei 2018 om 13:46

   Olga,
   De 100000 dieren welke er geboren en geleefd hebben en nog tot nu toe tel je voor de aardigheid natuurlijk niet mee.

 • Tea
  26 mei 2018 om 03:07

  Sylv,

  Je schrijft hier weer een prachtig stukje proza :-)…..
  ….over de GROENZONE.

  Maar ik word er toch ook wel een ietsiepietsie ongelukkig van.
  Het lijkt erop dat ons een toekomst wacht waar slechts ruimte is voor ‘plastic’ natuur ofwel ‘kunst’ natuur !!!

  Het is ZOOOOOOOOOO typisch Nederlands, maar ook zo typisch zielig en bekrompen Nederlands…….
  Dat kleine beetje grond waar nog sprake is van natuur in welke vorm dan ook, moet alwéér wijken voor economische belangen ….

  En om de goegemeente dan toch nog enigszins tegemoet te komen ‘creëren’ we nog een paar kinderboerderijtjes en/ of hertenkampen met leuke horeca mogelijkheden.
  Dan stappen we op onze E-Bikes ( want zelf trappen doen we straks natuurlijk ook niet meer) om leuk de hertjes te gaan voeren…..en misschien ook de eendjes nog!!?…..of sommige vogeltjes….óók heel leuk.
  Bij het terreinwinkeltje kun je daarvoor zelfs afgemeten zakjes broodkruimels kopen.

  Vervolgens kunnen we na dat ontspannen tochtje op onze E-Bikes heerlijk met z’n allen op de horeca terrasjes ploffen om ‘bij te komen’ van alle indrukken die we die middag in de natuur hebben opgedaan ….en dat alles onder het genot van een lekker stukje eco-vlees.

  En dan komen we ’s avonds thuis….ploffen we weer in onze luie stoel of op de bank, benen languit …. en zuchten geheel voldaan en verzadigd:

  ” ZOOOO heerlijk van de natuur genoten” !!!!!!!

  Maar ook ZOOOOOO typisch Nederlands.

  Wat fijn dat we straks in Nederland slechts nog maar over ‘plastic’ natuur beschikken…..wordt niet vuil, heeft geen onderhoud nodig , je kan het zo weer vervangen……
  Geweldige toekomstvisie.

  Maar Sylv, WAAROM word ik daar dan toch een ietsiepietsie verdrietig van ????

  Gute Nacht Freundin 🙂 🙂 ….Es is Zeit für mich zu gehen.

 • Astrid Damstra
  26 mei 2018 om 01:52

  Jos! Die ouwe mopperende Arthur woont hier al jaren in de boekenkast!

  “Het ergste moet nog komen ” Ook een typische Arthur toch? Dat wachten we dan maar even af.

  De Wil die zich toont in de natuur.
  Het is m vergeven dat hij van poedels hield…?

  Zonnig weekend voor iedereen.

 • Aly
  26 mei 2018 om 01:42

  Bijzonder hoe jullie zo’n poel van verderf durven te vieren. Hebben jullie dan helemaal geen geweten? Jullie hebben toch hoop ik ook gezien wat hier allemaal gebeurd is de laatste maanden? Jullie zijn daar toch ieder dag? Jullie zien toch hoe het gebied eruit ziet? Mijn vriendin reisde van de week met de trein door de OVP. Ze zag een lege kale vlakte met veel dieren en schrok daar vreselijk van. Dieren lijden daar. Slechte vacht, slechte gebitten, kadavers in het water en daardoor slecht drinkwater voor de dieren, mager en ze moeten de volgende winter weer in. Weer creperen en pas afgeschoten worden als je niet meer kunt lopen. Hoe kun je dit nou gaan vieren? Dan moet je toch een vreselijk bord voor je kop hebben?

  • Sylv
   26 mei 2018 om 01:58

   Uh Aly
   Je herhaalt je zelf Aly.
   Vanavond de verkeerde afslag genomen Aly?

   Een goede nachtrust gewenst

  • Tea
   26 mei 2018 om 02:20

   Aly,

   Met alle respect:
   Kon uw vriendin vanuit de trein zien dat de dieren slechte gebitten hadden???

   Dan moet zij OF héle goeie ogen hebben met telelenzen oid …. Of de dieren hebben met open bekken voor de voorbijrijdende treinramen gestaan! ….???

   HOE heeft ze dát voor elkaar gekregen????….daar ben ik wel benieuwd naar.

  • Sylv
   27 mei 2018 om 00:18

   Tea,
   ze waren ”eigenlijk” net hun tanden aan het flossen..

 • Jos
  26 mei 2018 om 00:41

  ”Het is moeilijk om je stil te houden als je niets te doen hebt ”.

  Arthur Schopenhauer, Duits filosoof.

  En een fijne nacht voor een ieder dit leest, Jos.

  • Niek L
   26 mei 2018 om 07:16

   Haha Jos, dat je Schopenhauer er bijhaalt springen we straks allemaal voor de trein ?

 • Sylv
  26 mei 2018 om 00:24

  Hallo Tea

  Zoals Heraclitus (die naam echt niet verzonnen)
  lang geleden benoemde :

  Men kan niet 2maal in dezelfde rivier stappen, want steeds zal er ander water stromen.

  Grt
  Sylv

 • jan
  25 mei 2018 om 23:36

  Beste Corina,

  Grote sterftepercentages komen ook onder niet geintroduceerde soorten met enige regelmaat voor. Soms door besmettelijke ziektes zoals bij konijnen, de laatste tijd bij amfibien en jaren geleden ook bijvoorbeeld bij zeehonden in de waddenzee.

  De vraag wat daaraan natuurlijk is en wat onnatuurlijke invloed van buiten is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Bij de zeehondensterfte dacht ik mij te herinneren dat vervuiling hun afweersysteem had verzwakt waardoor de sterfte veel massaler was dan normaal. Bij de amfibiensterfte speelt een soort schimmel een rol die hier oorspronkelijk niet voorkwam. Ook flinke sterftepercentages als gevolg van strenge, late of erg natte winters en langdurige droogte komen bij allerlei soorten voor. Zie bijvoorbeeld de grote terugvallen van muizen en ijsvogels afgelopen winter.

  De vraag is onder welke omstandigheden in te grijpen. De meeste ecologen en natuurbeschermers zijn geneigd in te grijpen als het voortbestaan van een soort in gevaar komt. Zie bijvoorbeeld de hardnekkige pogingen om het korhoen voor Nederland als soort te behouden, de herintroductie van otters in Nederland of het verzamelen en in gevangenschap kweken van de prachtige vuursalamander om deze voor uitsterven door de dodelijke schimmel, te beschermen.

  Toen het erg slecht ging met zeehonden in de Waddenzee ontstonden ook meerdere opvangcentra om de soort voor Nederland en de waddenzee te helpen behouden. Nu is dat eigenlijk met een populatie van vele duizenden zeehonden op de Nederlandse wadden weer overbodig.

  Wat de GG in de OVP betreft; afgelopen winter is de sterfte veel forser geweest dan in voorgaande jaren. Hoewel er al jaren enorme kuddes zijn van vooral paarden en edelherten. Waarom juist nu een hele grote sterfte optrad is volgens mij voor de meeste ecologen ook nog niet duidelijk. Ook in afgelopen jaren was er aanzienlijke sterfte maar meestal niet meer dan zo’n 15 tot 25 % van de dieren. En dat is minder of gelijk aan de natuurlijke aanwas door geboortes. Zodoende steeg het aantal edelherten nog steeds.

  Het ligt voor de hand dat de aantallen nu weer gaan stijgen, gebeurd dat niet dan is er mogelijk iets bijzonders aan de hand. Overigens zullen we het niet zien, want de provincie gaat de aantallen edelherten en paarden nog een stuk verder verminderen.

  • Corina
   25 mei 2018 om 23:59

   Dank voor de uitleg

 • Tea
  25 mei 2018 om 23:28

  Corina,

  Dank voor je reactie…. Ik denk echter dat een reactie van mijn kant daar weer op niet veel méér bij zal dragen aan enige verduidelijking.

  Je weet wat ik bedoel….. Je bent het er eigenlijk deels mee eens, maar er blijft altijd dat ene woordje: MAAR….. En daar blijf je in ‘hangen’.
  En ik denk dat dat voor jou zo zal blijven en dat verdere reacties van mijn kant daar geen enkele veranderingen in zullen brengen.

  Een volgende reactie van mijn kant zal slechts een herhaling van zetten zijn…..en zal ik me inderdaad blijven herhalen.

  De dieren in de grote natuurgebieden staan óók ‘in dienst van’ de natuur en de biodiversiteit. Dat is OVERAL zo….. En die dieren lijden óók!
  Maar ook hier vind ik de benaming ‘ staan in dienst van’ niet zo treffend ….. Ik zie het als: ‘zijnde onderdeel van de natuur’ …..waar we het de hele tijd al over hebben.

  Maar goed, jij hebt jouw mening en dat is uiteraard je goed recht.
  Maar ik denk wel dat de/onze discussie dan hier wel ophoudt, want ergens ‘glibberen’ we steeds langs elkaar heen.

  Wat ik bij al deze reacties wel heel opvallend vind is dit:
  ondanks dat een aantal respondenten toch best wel vóór de ecologische verbinding zijn, geeft men dat idee zo makkelijk op….’omdat de politiek dat zo besloten heeft’.
  En daar legt men zich dan maar bij neer.

  Velen van de respondenten zijn zó blij met de acties van de afgelopen maanden……

  Maar ik zou blij geweest zijn als die actievoerders bij het provinciehuis waren gaan staan om de Oostvaarderswold op te eisen ipv. onrust te veroorzaken waar de dieren niet mee gediend zijn.

  Het rare is: sommigen op dit blog willen wél dat de verbinding er komt, maar men doet er verder geen moeite voor……men legt het hoofd op het blok en laat het willoos afhakken door de politiek…..want de politiek heeft het nou eenmaal zo besloten.

  Terwijl het ondertussen op dit blog ‘stormt’ van negativiteit….en daarmee het hele natuurgebied een slecht imago geeft.
  Dat is naar mijn mening het enige resultaat van al die acties.

  ‘We’ , dwz. een deel van de Nederlanders , heeft slechts bijgedragen aan het opdringen van een negatief imago van de OVP….. dat geheel onterecht is.
  Op dit blog en alle vorige viert negativisme over de OVP hoogtij.

  Ipv. Positief gezamenlijk te zoeken naar adequate en duurzame oplossingen zoals de verbindingen, is dit blog voor het grootste deel een verzameling van negatieve input geworden.

  Dat vind ik jammer…. En het leidt tot niets, ben ik bang.

  Ja, de OVP zal degraderen van een uniek stukje natuurgebied naar een ‘park’.
  Dat zal het resultaat zijn van politici die geen enkel verstand hebben van natuur die dit gebied willen veranderen en die daarbij ( onverwachts? en toevallig?) gretig gebruik kunnen maken van alle negatieve commotie omtrent de OVP.

  En daar krijg IK nou weer de rillingen van.

  Ik hoop met Sylv en Jan ( en nog enkele anderen) dat er ergens grenzen te trekken zijn om het volledig neerhalen en vernietigen van een uniek stukje natuur dat OVP heet, te kunnen voorkomen.

  Groeten

  • Corina
   25 mei 2018 om 23:58

   Tea,
   Dat denk ik ook, jij ook bedankt voor je reacties.
   En hoewel we het op bepaalde punten oneens zijn.
   Ook ik hoop dat de politiek inziet dat grote aaneengesloten natuur gebieden voor Ned. prioriteit moeten krijgen.
   Groet en veel sterkte met jou strijt voor de corridors.
   Corina

  • Corina
   26 mei 2018 om 00:00

   En sorry voor de schrijffouen … moe

 • Jos
  25 mei 2018 om 23:05

  Biolo Tik!!

  Het lijkt hier wel Loenatik.

 • Sylv
  25 mei 2018 om 22:18

  Corina, Niek L, Astrid

  Wat ik zo gek vindt…..we leven in een volledig gekadastreerd land en we weten eigenlijk niet eens wat ‘oer”natuur is. Althans wat het in moet houden….
  Het platteland schijnt ongerepte natuur te zijn, doch een braakliggend terrein is zooi.’
  ALS….. van dat braakliggende terrein een ‘GROENZONE’ wordt gemaakt met gecultiveerde planten…….heeeh………. dan hebben we daar opeens : Natuur !

  Een kinderboerderij er nog bij met wat diertjes en een speeltuin erbij en dan is het uh goed. De naam van de GROENZONE wordt aangeduid als Bionaturalisio’

  Knap heh ? Wij als mensen hebben DE ‘natuur ‘ Bionaturalisio, onder controle !
  Wederom een stukje restyling’, want wij als mens zijn daar zoooo goed in.

  Oh…..
  eigenlijk was er nog meer ruimte te gebruiken van die GROENZONE dan aanvankelijk ingeschat.
  Want nu blijkt …….óók kunnen er nog meer bedrijven gebouwd worden op het voorhene braakliggende terrein , niet te vergeten ………nog een moderne manege, een biologische kippenboer, een kruidentuin, een vegetarisch restaurant, een kruidentuin, een Ekoplaza . De hoefsmid verwacht ook nog een nieuw bedrijfje daar te starten…doch heeft het liever aan de noordkant en die is eigenlijk al bezet.

  Overigens het abbattoir ‘BioloTik” iets verderop heeft eigenlijk te weinig werkruimte had om aan alle moderne eisen te voldoen, dus zoekt ook nog een milieuvriendelijke locatie en heeft ook haar oog op die prachtige natuurgroenzone laten vallen….

  Met enige tegenwerking van de buurtwerkgroep wordt alsnog dit groenzone- natuurgebied ontlast van menig inwoner, zoals spinnen, mieren, 1000poten, motten, ratten, ganzen, muizen, roeken, kraaien, kauwtjes en wat al niet meer. Gelukkig allemaal middels milieuvriendelijke natuurmethode’s ..

  Het gekke is de kinderen van de dierenboerderij leren nooit ‘Lieveheersbeestjes kennen,. Kikkers horen ze nooit kwaken, Vleermuizen…huh? Wat zijn dat? Rupsen? Nooit van gehoord. Zwaluwen welke hun nestjes bij al die gebouwen zouden kunnen bouwen , hebben de kinderen nog nooit gezien…..

  Menig kind van de kinderboerderij bouwt ondertussen een fobie op voor alles wat vliegt, springt, hipt of kruipt…….

  En toch de kinderboerderijkinderen weten gelukkig wel hoe ‘alle’ dieren van de kinderboerderij heten:
  dat ene edelhert heet: Nico nl.
  En dat Konikpaard heet: Fransje !
  En die Heck-koe heet :Daniella.

  Ja bij die NATUURGROENZONE kan pas echt geleefd worden
  Er is echt goed gekeken ‘hoe” dat groene landschapspark ingeplant moest worden met de juist verantwoorde plantensoorten

  Nee DE natuur is bij dat voorhene braakliggende terrein niet afgebroken.

  Alleen het is net zoals bij het bakken van eieren, je kunt geen spiegelei bakken zonder de eieren te breken en toch…..doen mensen dat al eeeeeuwen.

  DE OVPgrote grazers zouden m.i. echt zelf niet kiezen voor een weldoorvoed leven op zo’n kinderboerderij .
  Hun autonome leven zou volledig verwoest worden….
  doch
  er zijn mensen……én mensen….die dat anders bedenken

  De Gr Gr willen een gigantische corridor…dat weet k zeker!

  • Corina
   25 mei 2018 om 22:59

   Tea,
   Dat wat je nu allemaal schrijft herken ik volledig, dus daar zijn we het wel eens hoor
   Zie hier ook prachtige gebieden opgeoffert worden aan grote betonnen distributie centra voor onze materialistische wegwerp maatschappij

  • Corina
   25 mei 2018 om 23:17

   Sorry bedoel Syl.

  • Sylv
   26 mei 2018 om 00:38

   Ja Corina,
   De haast waar dat mee gebeurt, daar hebben mensen amper zicht op . Veel mensen ervaren dat ook niet als iets waar je toch wel je vraagtekens bij kunt zetten.

   Gelukkig is er in ons kleine landje toch nog wel het een en ander aan natuurgebieden waar wel aan mooie natuur te genieten valt.

   Goede nacht
   Sylv

 • Corina
  25 mei 2018 om 22:01

  Tea,
  wat jij op mijn reactie schrijft dat was voor mij al wel duidelijk.
  Maar daar gaat het juist om, om de vogels ten dienste te zijn omdat dit past in de toemalige visie worden er grazers in het gebied gezet.
  De bedoeling was ook dat ze konden gaan migreren door aanleggen van corridors.
  Super denk ik.
  Maar dan komen er geen corridors en het voedselaanbod is ook onvoldoende voor de grazers waardoor er jaarlijks duizende van honger om komen, inteeld en ziektes zijn ook aan de orde.
  Geen natuurlijke vijanden geen corridors, geen voedsel
  Maar ja ze zijn er nodig in dienst van de vogels zo als je zelf aan geeft.
  Anders zouden deze niet meer terug komen naar de OVP , maar dat is dan toch ook de natuur ze kiezen toch zelf.
  Begrijp echt wel de doelstelling achter de grote grazers, wat ik niet begrijp is dat ze in dienst van de vogels moeten lijden en verhongeren ieder jaar weer.
  Zolang mensen ze met een bepaald doel daar hebben neergezet zijn ze ook verantwoordelijk voor hun welzijn.
  En daar gaat het mij om, ook ik vind grote natuurgebieden met corridors prachtig, maar dit kan nog zo het doel zijn als je hier niet aan kunt voldoen mogen de dieren die je er neerzet niet de dupe worden. Ja dieren gaan dood in de natuur maar niet in zo, n korte tijd in zo, n klein gebied zulke aantallen dan is er iets mis.
  En om in jou verhaal te blijven als mijn tuin verwilderd is en ik zet een paar geitjes in om te snoeien zal ik als het nodige snoeiwerk erop zit ze er weer uit moeten halen of te eten geven.

  Astrid en Niek, dank je,
  Ben op mijn manier erg begaan met dieren mileu en natuur.

 • GJ
  25 mei 2018 om 21:31

  Leuk dat magazine. Ik hoop nog vele jaren van de Oostvaardersplassen te kunnen genieten. Het is fijn om zo’n natuurgebied als achtertuin te hebben.

  ’s Avonds te kunnen hardlopen en dat je dan een vos op je pad treft. Of dat je een Krakeend hoort. Je ziet soms zelfs een schildpad in het zonnetje zitten.

  De herten, runderen en paarden geven het gebied een extra dimensie. Ze horen er nu eenmaal bij. En gelukkig sterven er jaarlijks een groot aantal. Want zoals ik jaren geleden tijdens mijn biologielessen geleerd heb, zijn deze dode beesten een bron van nieuw leven voor planten en dieren.

  Ik hoop dat de rust en ruimte die het gebied uitstraalt nog lang mag blijven bestaan en dat zo’n mooi gebied niet verpest gaat worden doordat mensen zichzelf meer vinden en ook zo handelen, dan de professional die zich dagelijks in het veld bevindt.

  • Corina
   25 mei 2018 om 22:07

   Gj,
   Kun jij me dan uitleggen hoe die vele gestorven dieren een bron van nieuw leven kunnen zijn opgeschept met een grijper en afgevoerd in de kadaverwagens
   van Rendac

  • Aad
   25 mei 2018 om 22:13

   “en gelukkig sterven er jaarlijks een groot aantal”. Vreemde opmerking.
   Inderdaad maken kadavers in de echte natuur onderdeel uit van de voedselketen echter in het kadaverpark genaamd de OVP gaan de kadavers van de paarden, runderen en het merendeel van de edelherten naar de verbrandingsoven. Het is maar wat je natuurlijk noemt

  • Sylv
   25 mei 2018 om 22:31

   GJ
   Idd helaas doch waar , de kadavers van menig diersoort, en dan hebben we het niet alleen over de gr gr< (edelhert) worden opgesoupeerd, door vele andere dieren. Van vos tot vogels tot kevers en noem maar op. Een gedekte tafel voor menig plantensoort.
   Nee amper een mens wordt in eerste instantie blij van een dood dier , doch dit proces is absoluut een natuurlijk proces , waar in Nederland menige vogelsoort weer zijn bestaan aan te danken heeft. Dat wordt veelal vergeten .

   Veel plezier gegund

 • Astrid Damstra
  25 mei 2018 om 19:15

  Hoi Corina, wat kan jij mooi en met liefde voor de natuur schrijven. Thanks!

  • Niek L
   25 mei 2018 om 19:49

   Ja dat vind ik ook!
   En ze verwoord wat ik zou willen zeggen maar niet onder woorden krijg.

 • Corina
  25 mei 2018 om 18:20

  Tea ,
  Wil nog even reageren op jou opmerking betreffende we hebben geen geduld meer met de natuur wiilen het allemaal naar onze hand zetten.
  Dat is toch precies wat er is gebeurd toen de grazers in het gebied zijn gezet.
  De mens had een visie vond dat het gebied meer open moest worden en zette er grote grazers weg.
  Geen geduld om te wachten hoe het zich zelf zou ontwikkelen
  Dat zal wel weer kort door de bocht zijn van mij , maar wil alleen tegenstrijdig heden zichtbaar maken van wel menselijk ingrijpen wanneer het past in een visie

  • Tea
   25 mei 2018 om 19:42

   Corina,

   Dat er indertijd werd ‘ingegrepen’ had te maken met de toen toekomstige ‘functie en visie ‘ voor de OVP en de Natura2000 doelstelling om het gebied ten dienste te stellen van de vogels.

   Als er geen begrazing zou plaatsvinden zou de flora zodanig uitbundig kunnen groeien dat sommige vogelsoorten niet kunnen nestelen, broeden foerageren etc.
   En dus niet meer terugkomen in de OVP.

   Kijk maar eens naar je eigen tuin als je er niets aan doet…… Dat groeit vanzelf wel vol.
   Maar als jij zegt: ik wil geen ‘wildernis’ in mijn tuin maar er een mooie Japanse tuin van maken dan zul je daar wél wat voor moeten doen.

   Daarom zal nu ook het waterpeil en het moerasgebied in de OVP moeten worden geregeld omdat de watervogels anders ‘in de verdrukking’ zouden kunnen komen.

   Ik ben ook van mening dat ‘naar onze hand zetten’ van de OVP niet de correcte benaming is, maar dat we hier beter kunnen spreken van ‘bijsturen’….. Om o.a. te kunnen voldoen aan de Natura2000 doelstellingen.

   En nu dat het doel is zullen we geduld moeten opbrengen….. Sommige vogelsoorten verdwijnen …..andere komen weer terug….. En ik ben ervan overtuigd dat de Marker Wadden straks zeker óók invloed zullen hebben op de situatie in de OVP……
   Ook dan zal weer bekeken moeten worden OF er bijgestuurd moet worden en zo ja, HOE .?

   Gaandeweg de ontwikkelingen van en in de OVP zal toch weer bekeken moeten worden OF er bijgestuurd moet worden en zo ja, WAT moet er dan gebeuren.
   Oók over 100 jaar bij wijze van spreken.

   Hetzelfde gebeurt ook echt in al die grote natuurgebieden in de wereld die we wél geweldig vinden….
   Maar hoelang bestaan die al niet?….. En reken maar dat daar toezicht en controle plaatsvindt…Óók daar moet men bijsturen!!!

   Maar ook daar gaan dieren dood van de honger , ziekte of droogte, verwondingen etc.

   Dus ja: van oernatuur is geen sprake, maar laat het zoveel mogelijk!! zijn gang gaan en stuur bij waar en wanneer dat nodig is…..en geef het ook de tijd.

   Als men zou zeggen: hier is sprake van oernatuur dús we doen er niets aan…..dan heb je straks gewoon een Oostvaarders Bos!
   Maar dat was niet de bedoeling…..er werd hier een uniek stukje natuur ‘geschapen’ ….. Dat wilden we aan de vogels geven…..en dus moet je wel wát doen om de vogels ten dienste te zijn……maar laat het verder wel zoveel mogelijk!!! aan de natuur over.

   En dáár hebben we dus geduld voor nodig……
   Jouw Japanse tuintje is ook niet in 1 zomer klaar !…..

   Ik hoop dat ik een beetje duidelijk was…..

   Groet

 • Tea
  25 mei 2018 om 15:58

  Jan,

  Ik heb het al vaker gezegd…ik ben het helemaal met u eens.
  Maar de ervaring van de laatste maanden op dit blog heeft mij geleerd dat velen met heel andere ogen kijken dan U , Sylv en ikzelf bijv.

  En met welke argumenten ‘wij’ ook komen, het hek blijft dicht’ bij deze mensen…..om maar in die sfeer te blijven.
  Men heeft geen ruimte voor argumenten die ervoor pleiten om zoveel mogelijk van dit gebied af te blijven…..omdat men zich blind blijft staren op de vergelijking met gedomesticeerde dieren.

  Ik heb ook al diverse keren de Veluwe genoemd ….er worden daar jaarlijks 70 tot 90% van de gezonde!! dieren afgeschoten……na te zijn bijgevoerd…… Maar dat is alleszins acceptabel voor deze respondenten.
  Want dat lijkt men dan weer géén probleem te vinden ….terwijl aan de andere kant
  ‘de Nederlanders’ tégen de jacht zijn…. Zo tegenstrijdig.

  Hoe is die tegenstrijdigheid in denken te verklaren ?????
  Ik zelf denk tóch dat dat komt omdat de OVP letterlijk heel erg zichtbaar is.

  En waar komt die constante ‘wrijving’ vandaan als het om ‘wilde, oernatuur’ gaat en het wél of niet ingrijpen van/door de mens.?

  Dáár zit óók zo’ n knelpunt in denken…..Omdat we zeggen dat we natuur ( zoveel mogelijk) zijn gang moeten laten gaan, ‘mogen’ we van deze mensen dan ook helemaal niets meer doen/in….terwijl we dan wel weer in moeten grijpen bij de grote grazers.
  Maar als we dat dan doen vanwege de publieke commotie , dan zegt men weer, het zijn het geen wilde dieren meer want ze komen naar je toe als je ze voert ( ja logisch….) …en kunnen we weer niet meer van ‘wilde/oernatuur’ spreken.
  ….en is het volgens hen weer géén reden om van de natuur af te blijven.

  Daar zit naar mijn idee een soort van tegenstrijdige gedachtekronkel in.

  Uiteraard kunnen we niet meer van oernatuur spreken, maar zoals ik al eerder zei: dit natuurgebied is een cadeautje van de Zuiderzee….. Laten we het koesteren ipv. er een ‘park’ van te maken.

 • Tea
  25 mei 2018 om 15:29

  Boswachter,

  Ik bedoelde uiteraard “HuisHOUDElijke “…aard
  De rest van de ‘huiselijke’ omstandigheden gaat mij helemaal niets aan 🙂

  Maar bijv. de reactie van Kaaijk heb ik dus niet gelezen…omdat ik die gewoon niet gezien heb.
  Nou schijn ik daar niet veel aan gemist te hebben, dus prima zo.

  Maar ik noem het maar even als voorbeeld….dat er reacties zijn die mij blijkbaar ontgaan…. maar nogmaals, het is niet erg.

  Groeten
  Tea

 • Sylv
  25 mei 2018 om 15:22

  margaret kaaijk

  Over schamen gesproken……
  Je reactie was behoorlijk beledigend en dan staat het hier nog zwak uitgedrukt.

  Goede dag verder

 • Tea
  25 mei 2018 om 15:08

  Boswachter.

  Even een kwestie van ‘huiselijke aard’….. de aangepaste reacties op dit blog.
  U refereert daar aan bij mij, waarvoor dank.

  Ik weet (nog) niet of ik het echt overzichtelijker vind, maar misschien moet ik zelf de logica erin nog even ontdekken 🙂 ….dat zou heel goed kunnen.

  Het verbaasde mij dat er ineens weer méér reacties op het blog staan die ik in eerste instantie niet had kunnen ontdekken, maar die er dan wél blijken te zijn.

  Maar misschien ligt dat aan mij…..Dus ga het niet voor mij veranderen als de anderen er geen moeite mee hebben.

  Ik weet nu dat ik het blog telkens als ik het open, even moet nalopen welke andere reacties er nog bijgekomen zijn.

  Is het zo dat als ik wil reageren op ‘Jan, Piet of Klaas’ ik dan dát specifieke item moet aanklikken?? ipv. de algemene reactie die bovenaan staat?

  Hartelijke Groeten
  Tea

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   25 mei 2018 om 16:03

   Of er meer reacties zijn bijgekomen door de aanpassingen, durven we niet te zeggen. Je hebt nu in ieder geval de keuze om op het blogbericht zelf te reageren (knop Reageren bovenaan), óf op een reactie van iemand anders (inderdaad de knop Reageren op specifieke reactie/item). Indien het tweede geval, dan spring de tekst een stukje in. Ook zijn er tijdstippen toegevoegd aan de reacties. Het achterliggende idee is dat we zo sneller zien of iemand vragen/opmerkingen heeft aan/naar ons, of juist naar andere deelnemers van het blog. Hopelijk wordt het daarmee overzichtelijker voor iedereen.

  • Tea
   25 mei 2018 om 17:57

   Oké Boswachter.

   Ik zal het goed ‘bestuderen’ en mijn digitale ‘kennis’ bijschaven. 🙂

   Bedankt en hartelijke groet.
   Tea

 • margaret kaaijk
  25 mei 2018 om 13:58

  Beste Margaret,

  We hebben je reactie onder het blog verwijderd. Kritische vragen en kritische opinies zijn uiteraard welkom, maar ongepaste vergelijkingen als deze verwijderen we.

  hier wordt dus duidelijk censuur toegepast. ga jullie schamen

 • Han
  25 mei 2018 om 13:21

  50 jaar geleden ontstond er spontaan een soort van natuur op dit drooggelegde stuk. Dat stuk natuur ontwikkelde zich mooi!
  Toen wilde de mens het weer nog beter weten en zette er de grote grazers in. Het werd ineens een andere natuur.
  Alle grazers eruit en laat het over aan de eerdere natuur, voor de vogels en enkele reeen, vossen etc.
  Veel beter voor iedereen!

  • jan
   26 mei 2018 om 00:04

   Zolang er maar verbinding is, is dit niet eens een probleem, soorten zullen zich spontaan vestigen. Is die corridor er niet, dan krijgen we geen vestigen van grotere planteneters en lopen we het risico dat het inderdaad vrij snel dichtgroeit en bos wordt. Ik geef terecht toe dat velen bos erg prettig zullen vinden om te wandelen en te recreeeren maar de grote natuurwaarde zit juist in de grote soortenrijkdom in het moeras. Daarom is de OVP een Ramsar-site en een Natura-2000 gebied en internationaal vermaard natuurgebied, zo vermaard dat de heer O’Hanlo van de Darwinserie er graag komt en niet het waarschijnlijk in veler ogen mooiere bosgebied Horsterwold.

 • Laurens
  25 mei 2018 om 11:27

  50 jaar oostvaardersplassen, tijd om de stekker er uit te trekken. tijd voor een ander beleid. tijd om het terug te geven aan de vogels. tijd voor een andere beheerder.!!!!!!

  • Sylv
   25 mei 2018 om 11:44

   Zoals je weet Laurens komt er een aangepast beleid.
   Blijkbaar maakt het jou niet uit dat daar nog een paar honderd edelherten voor afgeschoten worden. Vreemd als je het zo te zien allemaal beter weet.

 • jan
  25 mei 2018 om 11:17

  Tot zeker na 2000 was er ook helemaal geen overgrazingsprobleem. De zogenaamde draagkracht van het gebied is zeer fors; 1100 grazers is waarschijnlijk aanzienlijk lager dan de gemiddelde ‘draagkracht’. Misschien te verdedigen vanuit het idee dat de vegetatie in het drogere graslanddeel diverser moet worden, maar daarom nog niet een soort van wetenschappelijk vastgestelde evenwichtsstand.

  Hoe natuurlijk is het eigenlijk om zoals op de Hoge Veluwe dieren bij te gaan voeren op lokplaatsen en dan in het najaar een exact vantevoren berekend percentage van de dieren, volledig willekeurig, af te schieten? Want dat is het gesuggereerde alternatief.

 • jan
  25 mei 2018 om 11:02

  Lieve mede-discussianten,

  Met alle respect, ik heb het gevoel dat velen van jullie basale, misschien niet altijd plezierige realiteiten van de natuur niet begrijpen. Vrij levende (wilde) dieren zijn geen huisdieren die verzorgd moeten worden tegen elke prijs. Hoewel ik heel goed begrijp hoe triest het is om dieren te zien sterven, opgegeten te worden enzovoorts.

  Advies aan velen van jullie; maak een een rondje Oostvaardersplassen, rijd over de Knardijk, Oostvaardersdijk en bezoek het gebied rond het Jan van der Boschpad, loop naar de vogelkijkhutten en ervaar de enorme rietvelden, enorme plassen, de grote groepen vogels, de enorme aalscholverkolonie van 2000 paar die nu broeden, de prachtige grote zilverreigers, de vossen die je met wat geluk overdag van dichtbij ziet, de prachtige grote libellen die in flinke aantallen aanwezig zijn en vraag jezelf af; zijn wij niet heel bevoorrecht dat we zo’n gebied in Nederland hebben?

  Nogmaals, blader aub door de foto’s, lees de verhalen over soorten als grote zilverreiger, grauwe gans, roerdomp, aalscholver, baardmannetje, bruine kiekendief, zee-arend en raaf. Neem aub de moeite in plaats van alleen maar te concentreren op de kort-grasvlakte langs het spoor.

  • Sylv
   25 mei 2018 om 11:45

   Jan
   Hartelijk dank
   Grt

 • Monique
  25 mei 2018 om 10:40

  Niet echt iets om te vieren lijkt mij dan heb je toch wel een enorme plaat voor je kop, laten het er alsjeblieft geen 51 worden.

 • Lucienne Dral
  25 mei 2018 om 10:02

  Hoe is het mogelijk dat SBB nog steeds die positieve berichtjes plaatst….onvoorstelbaar als je weet wat er allemaal speelt. En direct dan, voor veel geld, Nieuwe Wereld, Nieuwe Ellende?

 • Niek L
  25 mei 2018 om 09:49

  Staatsbosbeheer, waar ik nou zo enorm benieuwd naar ben:
  Wat gaan jullie doen aan de vertrouwensbreuk met de bevolking?

  Het blijkt dat de ingeslagen weg er alleen maar voor zorgt dat de kloof breder wordt.
  Wat gaan jullie doen?

 • Corina
  25 mei 2018 om 09:41

  Jan , zoals je schrijft als de corridors er geweest waren liepen er nu ws wildzwijnen en edelherten rond.
  Maar de corridors zijn er helaas niet en de grazers die er wel lopen hebben er niet voor gekozen en kunnen ook niet weg.
  Daarbij inderdaad een massa ganzen die dit gebied wel zelf gekozen hebben het gras weg eten en volop mest achter laten.
  Grazers kiezen er van naturen nooit voor op een stuk grasland te grazen vol ganzen stront, is tegen hun natuurlijke gedrag.
  En zijn er nu verantwoordelijk voor dat ze alle eetbare vegetatie weggegeten hebben.
  Zelf bomen
  Maar ha daar is de natuur, die zorgt zelf weer voor nieuwe boomjes zelfs gaas komt er spontaan tot ontwikkeling.

  Sylv,
  Inderdaad veel sterfte onder vogels en insecten.
  En laat men dat zijn
  Nee wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak en waar mogelijk maatregelen genomen.
  Men vraagt het publiek meer insect en vogelvriendelijke tuinen aan te leggen.
  Kreet help vogels de winter door, geef egels beschutte plaatsen enz.
  En ja de mens probeert helaas veel naar zijn hand te zetten en maakt veel kapot, waar de natuur en de dieren die er leven de dupe van worden.
  En zoals je zegt ook de mens is onderdeel van die natuur, maar die blijven zich ook maar voortplanten, moeten we als er ergens weer hongersnood is dan ook zeggen, er is daar te weinig voedsel aanbod dus de polulatie reset zich vanzelf.
  Natuur moet zich kunnen ontwikkelen en daar moet je als mens niet ingrijpen .
  Nou dan lagen er nu op die 56 km. meer dan 3000 kadavers te rotte, benieuw hoe de natuur hier mee was omgegaan.
  En toch wordt steeds gezegt ja maar in bepaalde gevalllen is het noodzakelijk.
  En wie bepaald dat
  Dan vind ik , en een heleboel met mij het bij deze noodzakelijk in te grijpen als je ziet dat vele dieren die niet weg kunnen, lijden door ziekte, inteeld, en honger.
  Ook al zeg men ja maar met corridors, DIE ZIJN ER ECHTER NU NIET, dus daar hebben de dieren niks aan.

 • Niek L
  25 mei 2018 om 07:10

  Sylv, je blijft wel proberen hè?
  Nee, ik ben niet vergeten dat in de natuur ook wel eens dieren massaal overlijden,vzelfs dieren uitsterven.

  Maar dan is de rede niet, dat er een hek staat en aan de andere kant is er wel voedsel.

  • Sylv
   25 mei 2018 om 12:17

   Niek L
   Om het gros van natuurgebieden staan begrenzingen. Is het niet middels hekken, dan wel middels gaas en wat al meer

   Jij kiest voor verkeers-onveiligheid van mens en dier blijkbaar.

   Betaal je dan ook alle rekeningen?

 • Klasens
  25 mei 2018 om 06:39

  50 jaar! Met belastinggeld dierenleed bekostigd. Een mislukt project, waar de burger het fijne niet van mag weten. Paniekvoetbal nu door om zich heen te schoppen en dieren af te schieten om gelijk te krijgen. 50 jaar! Laat het geen 51 jaar worden en nog duizenden malen dierenleed en ego strelerij

  • Sylv
   25 mei 2018 om 12:23

   Mag het publiek het fijne niet van weten?

   Elke x je piratenbril op als je het gebied bezoekt Klasens?

 • Anoniem
  25 mei 2018 om 06:10

  Een mooi stuk natuur?
  Alles is dood daar, kapot, overal liggen dode dieren, paarden runderen totaal uitgemergeld van de honger, herten die over de hekken springen op zoek naar voedsel, de dood hangt daar, vreselijk, ik ben daar als Nederlander niet trots op.

  • Sylv
   25 mei 2018 om 15:28

   Anoniem

   Jij durft Anoniem !
   Ga eens zelf kijken wat er van waar is.
   Ook anoniem ben je daar welkom, doch wel met je ogen open.

   Goede dag verder

 • Tea
  25 mei 2018 om 02:25

  Je laatste zin van je laatste bericht was een mooie dagsluiting Sylv,

  Daar laat ik het ook bij….het is al laat !

  Morgen weer verder.

  🙂 🙂

 • jan
  25 mei 2018 om 02:21

  Ik zou de mede-discussie-deelnemers willen vragen eens door de brochure te lopen en de tijd te nemen voor de ontwikkeling van de OVP en de omliggende gebieden in de laatste 50 jaar. Lopend door het magazine komen zoveel dingen voorbij waarvan iedere recht-geaarde natuurliefhebber toch vooral zou moeten watertanden. Lees maar eens de pagina’s en foto’s over de in de OVP voortkomende planten- en bloemsoorten, of die over de 200 paar grote zilverreigers die er broeden, of de aalscholverkolonie van nog altijd ongeveer 200 paar, of de spontane vestiging van de grauwe gans die er inmiddels met duizenden voorkomen. Je ziet hier dat natuur niet alleen dat kleine zeldzame vogeltje of plantje is, maar ook dat natuur en massaliteit bij elkaar horen.

  Wie denkt dat het gebied mislukt zou zijn, snapt niet dat de natuur nog steeds in ontwikkeling is en dat er bij lange na nog geen sprake is van een ‘eindresultaat’.

  Wie beweert dat er geen voldoende leefgebied voor de paar grotere soorten die er inderdaad door de mens (in kleine aantallen) zijn geintroduceerd, is in de OVP, moet maar eens goed naar de aantalsontwikkeling na introductie kijken. Ik durf de stelling blind aan dat mits geschikte corridors aanwezig zouden zijn soorten als edelhert en wild zwijn zich hier spontaan hadden gevestigd. Datzelfde verwacht ik ook wat betreft wolf en otter.

  De OVP liggen nu veel geisoleerder dan in de beginjaren van snelle natuurontwikkeling. Toen was het omliggende gebied nog geen intensief gebruikt landbouwgrond maar riet en muizenrijke velden. In die tijd hebben allerlei vogelsoorten, maar ook het ree en de vos zich spontaan gevestigd in het gebied.

  Aan al mijn mede-Nederlanders; laat onze kleingeestige mentaliteit alstublieft niet het einde worden van een voor ons land en West-Europa uniek gebied! Creeer alstublieft alsnog de corridor, houdt het vliegveld Lelystad klein, houd georganiseerde jacht en structureel bijvoederen van wild buiten de deur en kijk met verwondering hoe de natuur zich verder ontwikkelt.

  • Anoniem
   25 mei 2018 om 06:22

   Jij snapt er echt niks van, zeker medewerker van SBB
   Oostvaardersplassen is totaal mislukt en dit dan nog goed durven te praten?
   Ik ben onlangs gaan kijken daar nou ik ben me kapot geschrokken, alles is kapot daar, lijkt wel een maanlandschap,al die dode dieren die ik daar zag, uitgemergeld van de honger, en dat noemen jullie wilde natuur?
   Ik als Nederlander schaam me voor de Oostvaardersplassen , mij zul je er geen positief woord over horen zeggen, schande voor Nederland ,
   Zorg eerst maar eens dat de dieren die daar rondlopen goed gevoed worden en beschutting tegen het weer krijgen, en doe wat aan geboortebeperking, en zorg dat de grond beter word onderhouden anders zul je mij daar nooit meer zien.
   Schaam jullie…

  • Niek L
   25 mei 2018 om 07:04

   Jan er zijn veel naslagwerken waar ik van watertanden.
   Maar nu zal ik uit principe het niet aanschaffen, ik hoop dat ze met een mooie stapel 50 jaar blijven zitten.

   Zodat ze snappen dat het een kadaverend succes is.

  • wira
   25 mei 2018 om 22:22

   Ik verbaas me dat iemand verrukt over (vrije) vogels en plantjes kan zijn als dat ten koste gaat van zoveel dierenleed.Die flora en fauna was al fantastisch zonder grote grazers en seizoensbegrazing,persoonlijk vond ik het toen een stuk mooier.
   Zo jammer dat die karkassen en lijkenlucht zo afleiden tijdens het vogelen.

 • Sylv
  25 mei 2018 om 00:16

  Niek L en Corina

  Jullie vergeten steeds dat in andere natuurgebieden ook vele 1000den dieren in winterse periode’s dood gaan.
  Waar, welke andere invloeden daar in meespeelden , dat is vaak achteraf pas te bepalen…..

  Op dit moment sterven er enorm veel koolmezenjongen….
  Komt dat door het klimaat wat aan het veranderen is
  Is het de schuld van de buxusbestrijding?
  Vorig jaar was er een ziekte onder de merels waardoor vele merels het loodje legden.
  De mussen hebben in Nederland al bijna op uitsterven gestaan.
  De sperwers doen het nog steeds niet hiep hiep hoera…
  DE insecten hebben het op dit moment gigantisch moeilijk…
  En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

  Er is als het om doodsoorzaken gaat op dit moment in de natuur meer aan de hand dan we altijd op voorhand kunnen beoordelen
  Dat kan idem gelden voor de Ovp-gr gr.

  Ook Natuur is geen kant – en -klaar product.
  Ongeacht begrenzingen of dat nu door mensenhand of de natuur zelf is.

  Van jullie krijg ik nu de indruk dat jullie wel willen accepteren dat er vnl ‘mooie ‘
  ‘ natuur is , bijv. die ene fantastische bloem met die prachtige kleuren,.
  Doch omdat ie niet op de juiste verhouding klei/zandbodem staat , is de bloem niet perfect genoeg volgens jullie maatstaven , dus geen natuur.

  Zelfs al bewandel je de wetenschappelijke weg wat de definitie van natuur betreft, zelfs dan is er geen unieke definitie van NATUUR te geven.

  Nogmaals ‘natuur’ kun je niet afdwingen naar je eigen maatstaven.
  Zelfs die maffe mens is natuur, ”hoe of je het wendt of keert’

  En geen mens weet overal de exacte antwoorden op of kan overal oplossingen voor bedenken.

  ajuus truus.
  (truste)

 • Corina
  25 mei 2018 om 00:13

  Tea en Sylv,
  Dat die reacties op verschillende plaatsen staan komt omdat je nu ook een reactie onder de persoon zelf kan geven.
  Heb ik ook al eerder bij jou gedaan Tea.
  En ik ben echt niet zo zwart wit hoor, snap ook veel van jullie argumente.
  Maar ook jullie zijn heel vasthoudend aan je argumente.
  Niks mis mee een mens moet ergens voor kunnen staan.
  Het enige wat mij zeer stoort is dat er steeds geroepen word we willen overal geschoffelde parkjes van maken, kunnen de natuur niet zijn gang laten gaan enz.
  Terwijl aan de andere kant het goed gepraat word dat word ingegrepen omdat ,, men ,, dat om een of andere rede nodig vind.
  Dus wie bepaald dan wanneer wel en wanneer niet.
  Mogen wel boompjes geplant worden met gaas om ze te beschermen tegen de hongerige gr. gr. maar die zelfde hongerige dieren mogen niet gevoerd worden
  En zo kan ik nog meer tegenstrijdigheden benoemen.
  Dat is wat mij stoort aan hele gebeuren.
  Wil het best van jullie kant ook bekijken , maar er zij vele nuances tussen ongerepte natuur en een geschoffelt parkje.
  En ingrijpen is ingrijpen, het als het uitkomt goed praten en wanneer het niet in het straatje past zo afkraken is voor mij hypocriet.

  • Sylv
   25 mei 2018 om 00:20

   Corina,
   Ingrijpen?
   Vergeet vooral niet dat je onderscheid moet maken tussen de beheerder de Provincie Flevoland en velerlei commissies die al vele jaren ondertussen mede geadviseerd hebben .

   Niet ingrijpen is niet zo simpel als het lijkt . Sorry, dit is geen grap.

   grt

 • Sylv
  24 mei 2018 om 23:46

  Tea
  Bij mij ging ook al een reactie de mist in…
  Mogelijk oernatuurlijke weers-invloeden.. 😉

 • Tea
  24 mei 2018 om 23:32

  Corina,

  Sorry, ik weet niet hoe dit kan maar mijn reactie van 23.28 uur slaat op jouw input van 22.32 uur.

  Maar mijn reactie staat ONDER die van jou……

  Een beetje verwarrend allemaal.

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   25 mei 2018 om 13:28

   @Tea: Dat is vreemd! We hebben afgelopen week een aanpassing aan het blog laten doen, om zo de grote hoeveelheid reacties overzichtelijker te maken voor iedereen die bijdraagt aan het blog. Dit moet natuurlijk geen averechts effect hebben… We houden zelf ook in de gaten of dit goed gaat, maar laat het ons ook vooral weten als er vaker van dit soort foutjes in zitten.

 • Niek L
  24 mei 2018 om 23:02

  En dat is het wonderlijke, wel WILDE natuur willen maar het niet zijn gang willen laten gaan.
  Alleen de GG die er al niet vanzelf zijn gekomen en ook niet van nature daar voorkomen, die moeten koste wat kost zichzelf bedruipen.

  Dat ze van ellende alle bomen weggevreten hebben en de jonge aanplant ( jonge aanplant in de oernatuur???? ) staat gaas omheen zodat de hongerige dieren het niet, heel natuurlijk, op kunnen eten.

  Nee, ik ben het helemaal met je eens Corina, als we NATUUR willen, zal de mens er met zijn vingers vanaf moeten blijven en zich ondergeschikt moeten maken aan de natuur.
  Weer onderdeel ervan moeten worden.

 • Corina
  24 mei 2018 om 22:32

  Als de natuur het beter weet dan wij, dan had men van de OVP af moeten blijven toen de natuur het in zijn bezit nam.
  Maar nee een mn. met een visie wist precies hoe het er door menselijk ingrijpen uit moest gaan zien.
  Hij zou de oernatuur wel even namaken.
  Voegde wat ingrediënten waardoor het plaatje compleet moest worden zoals in zijn visie droom.
  Helaas natuur laat zich niet na maken , zeker niet als je een aantal belangrijke ingrediente vergeet toe te voegen.
  En kijk daar het resultaat, een kaal gevrete OVP, smerig water, zieke en verhongerde dieren en een sterk achteruit gaande vogelpopulatie.
  Dit treed in niet gemaakte natuur ook op vaak hoort men dan er heeft een ramp plaats gevonden.

  • Tea
   24 mei 2018 om 23:28

   Tja, Corina…..

   Ik weet niet hoe ik het je nog duidelijker moet maken.
   Dat gaat denk ik niet lukken, omdat je zó’n bepaald idee hebt over dit gebied dat er denk ik weinig ruimte is voor andere visies.
   Dit bedoel ik niet vervelend noch persoonlijk….., maar het is wel een ‘blokkade’ waar Sylv en ik tegenaan lopen…..Er lijkt gewoon niet veel ruimte te zijn voor andere standpunten….we gaan rechtdoor, en we kijken niet links of rechts of daar nog iets te vinden is.
   Men luistert misschien wel, maar men eindigt altijd weer het antwoord :
   ‘Ja Maar’……

   Men blijft zich ook maar blindstaren op het begrip: Oernatuur.
   En dan zegt men eigenlijk: oernatuur bestaat niet dus ook de OVP heeft daarom geen recht van bestaan.

   Natuurlijk kunnen we niet meer spreken van oernatuur…..maar dat is al eeuwenlang niet meer aan de orde….en is ook nérgens meer aan de orde….door al het menselijk ingrijpen en de mens die overal bezit wenst te nemen van de natuur…..de natuur moest wijken voor de mens…. En moet nog steeds wijken voor de mens…..de VVD bijvoorbeeld is er tuk op (sorry, maar die man is voor mij echt het voorbeeld van: hoe kunnen we geld en vooral véél geld verdienen en hoe plempen we Nederland zo snel mogelijk vol met auto’s en woningen).
   En dus hebben wij de oernatuur uitgeroeid.

   En datzelfde lijkt nu hier met de OVP ook te gaan gebeuren…..

   En dat is nu precies wat Vera probeert te verhinderen.: laten we nu eindelijk eens een keer dit stukje natuur zoveel mogelijk met rust laten…. En het NIET in beslag nemen en haar NIET onze aanwezigheid opdringen.
   Laten we dit stuk natuur een kans geven….. En ja, daar zullen we als mens dan soms bij moeten helpen, maar: Geef het de kans !!!!!

   Hoe wonderlijk: hier hebben we te maken met een stukje natuur dat niet bestond, maar spontaan is ontstaan juist wél door menselijk ingrijpen van de mens.

   Bedenk dat eens even: normaliter verdwijnt de natuur door menselijk ingrijpen….hier ontstond juist spontaan een stukje natuur door menselijk ingrijpen…..wie kon dat bedenken????
   Dat was een klein wondertje…..en laten we dat een kans geven en laten we daar nu eens zoveel mogelijk van af blijven.

   Dát is de visie van Vera…..

   Maar ga in hemelsnaam dit stukje natuur niet veranderen in een ‘park’……dat woord alleen al geeft mij de rillingen.
   Daar hebben we de eerste degradatie al: van natuurgebied naar ‘park’.

   Waar moet dat heen.????

 • Tea
  24 mei 2018 om 21:50

  Precies in de roos Sylv….. De natuur weet het beter dan wij…….

  Maar dat is voor velen in Nederland onaanvaardbaar.

  En desondanks willen wij de natuur altijd maar weer naar ons hand zetten….dat is, nogmaals, de bekrompen arrogantie van het menselijke idee dat wij BOVEN de natuur staan ( ipv. dat wij een onderdeel zijn van…. )en dus denken het RECHT hebben om er mee te doen wat ONS goeddunkt.
  Nogmaals: de VVD politicus in Flevoland is daar met zijn uitspraak ZOOOOO het voorbeeld van.

  …..omdat de mens het maar niet kan accepteren dat de natuur zijn eigen krachten heeft …….en dat is velen van ons een doorn in het oog.

  En of Vera nou wel of niet zijn tijd vooruit is…. Dat vind ik persoonlijk niet zo belangrijk ( Niek blijkbaar wel ) ….wat voor mij belangrijk is , is dat Vera een visie heeft die niet iedereen begrijpen kan en omdat men het niet begrijpen kan worden Vera en zijn visie en zijn ‘aanhangers’ ‘afgeserveerd’.
  Wat belangrijk is is dat wij NU de OVP hebben, spontaan ontstaan uit het water en opgespoten land……en laten we er voor waken dat dat niet heel zoetjesaan de nek om wordt gedraaid.

  Wat die Niek nu eigenlijk wil ben ik nog steeds niet achter…..eerst vóór de corridor…dan weer niet….dan weer wél…..dan is het weer verouderd ….dan moeten we korte termijn oplossingen zoeken, dan moeten we weer een toekomstvisie hebben voor over 50 á 100 jaar….dan weer heel interessant de toekomstige techniek erbij halen ,enz. enz. enz.
  Hij heeft felle kritiek op SBB, wordt door SBB uitgenodigd….wil dan weer geen 5 á 6 uur rijden…maar weet wel op die afstand in te schatten hoe de OVP er bij ligt……. Ik begrijp helemaal niet meer wat zijn standpunt is….. Weet hij dat zelf wel???
  Maar goed…..dat is zijn pakkie-an.

  Het is wat jij zegt: de natuur kent vele kanten en regelt dat zelf als het de kans krijgt…..
  Het kan mooi en ‘lieflijk ‘ zijn, maar het kan ook lelijk en hard zijn……
  maar dat laatste dáár willen velen in Nederland niet aan.

  Het moet netjes geharkt, bloemen mooi in een perkje … op kleur uiteraard en de hertjes in een keurig gemaaid hertenkamp….want dáár ligt toch echt wel de grens voor een acceptabele vorm van natuur voor vele Nederlanders….daar mogen we zeker niet overheen, wat hen betreft.

  En ja, dat is bepaald niet het plaatje dat Vera voor ogen heeft als het om natuur en de OVP gaat…….dat staat lijnrecht tegenover elkaar.!!!
  Maar heeft hij daarom ongelijk ??? !!!!!

  • Joke Wams-Vallenburg
   24 mei 2018 om 22:45

   Natuur is in ieder geval niet : dieren binnen hekken plaatsen , die daar uit zichzelf nooit naar toe gemigreerd zouden zijn.

  • wira
   24 mei 2018 om 23:30

   Volgens mij spreek jij jezelf tegen. Je begint met de natuur weet het beter dan wij en eindigt of Vera dan ongelijk heeft.Vera wil helemaal niet dat de natuur het beter weet,anders was het wel een wilgenbos geworden.Er is niks oer aan de OVP,alles is geharkt en gezaaid,de nieuwe aanplant achter gaas,het ingezaaide jacobskruiskruid,de kunstmatige vossenholen,de ingevoerde grote grazers.
   En ja de natuur is hard,maar dat hoeft niet harder en medogenlozer gemaakt te worden door een klein groepje mensen met een idee.Een idee waarvan ik in ieder geval nog steeds niet de meerwaarde van zie.

  • Sylv
   25 mei 2018 om 01:32

   Gek is dat eigenlijk Tea,
   ZOoooooo ontzettend veel mensen roepen van : WE houden zo van de natuur! Doch als die natuur betekent van je fiets af een endje lopen , of de auto uit en een frisse neus halen , dan is die natuur wel ‘ver’ weg….

   grts

   Joke,
   *Jij bent leuk…zonder de OVPhekken……ALLE grote grazers de A6 op !
   De laatste berichtgeving over de 3 gedode edelherten niet bijgehouden?

   *Wie bewijst dat die dieren zonder de mens nooit ooit naar de OVP zouden zijn gemigreerd , ‘als” ze de kans zouden hebben gehad?

   Wira,
   Het wilgenbos is al bijna voorbij….is al bijna geweest…., was er vanzelf gekomen….is altijd maar tijdelijk….

   Kunstmatige vossenholen? Ja ja de boswachters hadden pijltjes richting de holen gezet en daar kwamen ze 1 voor 1 voor 1 voor 1 ….

   Een klein groepje mensen met een idee?
   Informeer je vooral over de denkwijze van Frans vera, dan begrijp je mogelijk wat er achter die denkwijze zat/zit/ Succes

  • wira
   25 mei 2018 om 22:32

   Oh maar ik heb me ingelezen Over F.Vera en consorten,alleen deel ik zijn visie niet.
   Ergens zegt hij duidelijk dat het geen wilgenbos mocht worden want dan hadden zijn bedachte eiken geen kans,dus hup grazers.

 • Sylv
  24 mei 2018 om 20:35

  Corona en Niek L

  ALS………. de uitbreiding ri. de Veluwe was doorgegaan, dan had iedereen nu geheel anders gepiept.
  Dan hadden jullie heel anders over Vera geoordeeld.

  Vera is duidelijk zijn tijd vooruit, doch onze Nederlandse maatschappij nog niet.

  Zoals Tea al schreef: wij Nederlanders willen zo veel mogelijk de natuur opgeruimd en netjes kunnen beleven.

  Dat die Natuur zelf niet altijd netjes in elkaar zit, dat is vaak een ver-van-mijn-bed-show..

  Menig Nederlander maakt wel verre reizen om de Natuur elders te bewonderen. Dat ook daar leven en dood vlak naast elkaar bestaan dat wordt vaak niet gezien/ervaren.

  Natuur is groots op zich doch heeft vele onverwachtse facetten welke wij mensen zoals bij de ovp niet vanzelfsprekend kunnen regelen.
  Grt

  • Niek L
   24 mei 2018 om 20:50

   Dat is nog maar de vraag of we dan anders hadden gepiept het lijkt erop dat in het toenmalige plan we ook een kaalgevreten Veluwe hadden gehad.
   Met een totaal niet te overziene problematiek op de rest van de dieren.

   Dus ik denk dat het goed is dat dat plan toen niet door is gegaan.

   Maar dat het hele corridoridee met de wetenschap van nu en vooruitziend naar de technologie er een veel beter plan kan komen.
   Dus in mijn optiek, godzijdank dat het maar op 1 plaats zo gierend uit de hand is gelopen.

  • Niek L
   24 mei 2018 om 20:54

   En Vera was helemaal zijn tijd niet ver vooruit, ze hebben met zijn allen geprobeerd iets na te doen wat er in Engeland al gebeurde.
   En het leek een goed plan maar het pakte anders uit.

 • Tea
  24 mei 2018 om 18:45

  Corina,

  Natuur is géén zwart-wit verhaal!

  Natuurlijk houdt Vera zo lang mogelijk vast aan zijn/de originele plannen met en voor de OVP….het is zogezegd ‘zijn kindje’…..hij heeft hier een bepaald doel mee voor ogen.

  De biodiversiteit verandert sowieso altijd en waar dan ook……ALS het tenminste de kans krijgt.
  Nederland zag er eeuwen geleden ook anders uit dan nu…bestond eerst uit ongeveer alleen de Betuwe…. er was meer water, de Noordzee kwam tot ongeveer Amersfoort oid…..we hadden de ijstijden…… er waren meer bossen etc…
  …..daar komen dieren, die leven er , die eten ervan en dat verandert de hele biodiversiteit….. De bossen worden misschien kaalgevreten en dan worden het heidevelden en daar laten we dan weer schapen grazen…..of grasland en daar lieten we weer ander vee op grazen.
  Dan komen de mensen…..nou dan hoef ik verder niets te zeggen…..die weet zéker wel raad met het ‘plunderen’ van de natuur.
  Maar de mens groef ook het veen af en nu hebben we de Loosdrechtse Plassen etc.
  Zo verandert alles en ook de biodiversiteit.
  Ik bedoel dit maar als ‘voorbeeld’ om te zeggen dat Natuur geen zwart-wit verhaal is.

  Maar de ongeduldige mens van nu met alle snelle hulpmiddelen van nu denkt dat biodiversiteit zich in een paar jaar ontwikkelt….. Maar zo werkt dat niet…..dat is nu juist iets wat de natuur zelf bepaalt ALS men de natuur zijn gang laat gaan.
  Maar dáár hebben we in deze tijd het geduld niet meer voor….. Het moet, zeker in Nederland, allemaal keurig en netjes zijn, goed te overzien en vooral goed georganiseerd zijn.

  Wij staan in Nederland héél erg ver af van de natuur….. Véél meer dan de meeste andere landen.

  En dat is precies het streven van Vera…..dat we een stukje uniek natuur hebben en dat ook kunnen behouden, met alle ontwikkelingen die dit gebied nog zal kunnen ondergaan.
  Daarmee wil ik niet zeggen dat hij in alles gelijk zou hebben, maar daarvoor zijn de onafhankelijke!!! evaluaties zoals van’t ICMO ent ICMO 2 ook heel belangrijk.

  Er is ondertussen ook ingegrepen vwb. de grote grazers: bijv. Het vroeg-reactief beheer. Daar zou inderdaad misschien wat strenger mee omgegaan kunnen worden….daar zouden NU beslissingen over genomen kunnen worden.
  Dat moeten we nog afwachten….maar ik ben er niet zeker van dat het ten goede van de OVP zal zijn….wél, ben ik bang, dat het ten goede zal zijn van iedereen die hier een einde aan wil maken… En ik verdenk óók de politiek daar van.

  Jij zult het misschien helemaal niet met mij en Sylv eens zijn, en dat is je goed recht natuurlijk, maar ik ben en blijf erg argwanend als de politiek zich met de natuur gaat bemoeien.
  Van Geel is uiteindelijk ook een politicus….. En dan nog wel één van een partij die het vooral voor de boeren opneemt. Dat mág uiteraard, maar in hoeverre is zo iemand ‘onpartijdig’?
  Zijn totale gebrek aan belangstelling voor de Oostvaarderswold , het mogelijk op slot doen van de randgebieden zoals het Hollandse Hout , en juist het verkleinen van het graasgebied , zegt mij al genoeg.

  Ik krijg steeds meer een beetje rare smaak in de mond als het over de ‘combinatie’ natuur en politiek gaat.
  Want natuur en politiek zijn over het algemeen géén goede vrienden.

  Zoals de VVD politicus het zo duidelijk verwoordde: ‘ De natuur is er voor de mens’.!!!
  Ook die uitspraak toont de arrogantie van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten.
  En dat is precies het tegenovergestelde van de plannen van Vera voor de OVP.

  En ja, ook om die reden denk ik dat veel provinciale politici zich stilletjes verkneuteren…..omdat alle commotie van de laatste tijden hen gewoon recht in de kaart speelt.

  • Niek L
   24 mei 2018 om 19:22

   Alleen zo jammer dat deze natuur er voor meneer Vera was.
   Die zich ook nog eens geen moer aantrok van het welzijn van de fauna of flora.

   De effecten van dit drama hebben we de afgelopen maanden mee mogen maken.

   En hoewel ik het met je eens ben dat het arrogant is, is helaas de arrogantie van meneer Vera en Olff ook legendarisch.
   Gewoon 2 uiteinden van dezelfde stok.

  • Corina
   24 mei 2018 om 20:36

   Tea,
   Op een aantal punten ben ik het zeker met je eens, en ben me ook bewust dat natuur niet zwart wit is.
   Maar de natuur zelf had bezit genomen van de OVP en toen vond de mens dat hij moest ingrijpen omdat het gebied anders dicht zou groeien.
   Jij hebt in een eerdere reactie zelf aangegeven dat dan niemand er iets aan zou hebben.
   Maar het was wel hoe de natuur het regelde.
   Toen was er al geen geduld om af te wachten hoe het zich zou ontwikkelen.
   Mensen hadden een bepaalde voorstelling hoe het moest worden en zijn gaan ingrijpen.
   Ik ben ook voor corridors grote aaneengesloten natuur gebieden enz. maar aan de andere kant moet je in een volgebouwd land als Ned. wel realistisch blijven.
   Het hoeven zeker geen nette parkjes te worden maar het kunnen ook geen parken worden als bv. in Canada.
   Ned. is wat dat betreft zelf maar een postzegel op de landkaart.
   De OVP was vast een mooi project maar wel wat eenzijdig 3 soorten grote grazers maar geen natuurlijke vijanden.
   Ik vind het zelfs wreed te denken dat de populatie zich wel in toom zal houden wetende dat er te weinig voedsel is en ze dan wel zullen verhongeren.
   Dat is namelijk steeds wat je tussen de regels doorleest.
   En dan de antwoorden aan Astrid door die ecoloog, ik denkt daarbij zelfs aan moedwillig laten lijden van de gr. gr. omdat onderzoek naar ziekte, inteeld, hongerdood voor hun geen prioriteit heeft en te veel kost, anders is dat voor de vogels.
   Hoe bedoel je de mens bepaald niet, achter de schermen wordt alles door de mens bepaald of bioloog of politiek, en de dieren zijn hoe dan ook de dupe.
   De verschillende actie groepen komen op tegen het onnodig lijden van de gr.gr.
   En ja misschien hadden ze zich ook meer hard kunnen maken voor corridors met bv. een goed beheersplan dan hadden wel de mensen die daar echt voor willen gaan net als jij en Syl lid moeten worden van de groep.
   Had je ze daarvoor ook kunnen motiveren dit in hun strijd mee te nemen.
   Voor dat ze de eerste keer in gesprek gingen met de provincie kon ieder zijn ideen inbrengen, mbt. het beleid in de OVP.
   De St. van Cyntia en Annemieke heeft ongeveer 70.000 leden dus dan had je een groter gehoor dan op dit blog.

 • Corina
  24 mei 2018 om 16:46

  Sylv en Tea,
  Als dat zo is dat het de politiek allemaal zo goed uitkomt dan vraag ik me af waarom mensen als Vera zolang aan het concept hebben vasrgehouden.
  Er is al eerder gewaarschuwd dat de biodiversiteit en een deel van de vogels verdwenen in de OVP.
  Zoals ik eerder schreef dan had men wat eerder bij kunnen sturen i.p.v. zo halstarig vast te houden aan het is de natuur wat betreft de gr. gr. dan.
  Want op andere vlakken werd wel ingegrepen.
  Als het gebied dan wat meer in balans en minder kaalgevreten was had men nu toch niks te klagen en konden we zeggen kijk wat een mooi gebied.
  Dit vraagt om uitbreiding.
  Dus wie is dan uiteindelijk verantwoordelijk, in mijn ogen Vera en zijn starre concept.
  Misschien dat hij er wat van leert.
  Maar ws zie ik het weer te simpel.
  Resultaat van zijn concept is een iedergeval te bewonderen in de OVP de vraag is alleen of hij dit voor ogen had.

  • Niek L
   24 mei 2018 om 18:41

   Hier kan ik me goed in vinden, dank je wel Corina.

 • Tea
  24 mei 2018 om 16:06

  Sylv,

  1e…..Heb ik iets gemist???….. Gaan we iets vieren???
  Dat is me dan ontgaan!… 🙂

  2e. Ik blijf me toch echt afvragen welke rol Blekertje TOEN AL , in 2010, precies heeft gespeeld…..
  De hele houding van zowel de toenmalige Haagse politiek en de lokale en provinciale politiek in Flevoland van de laatste jaren is mij te ’toevallig’.
  Daar is al een heel traject in werking gesteld…… Want, het vliegveld Lelystad is natuurlijk niet iets van ‘gisteren’…..

  Nee, hier spelen andere belangen een grote zoniet de grootste rol.

  Tja…. We zullen zien.

 • Sylv
  24 mei 2018 om 15:29

  Marcel en Petra

  Ga werkelijk eens kijken zo dat je weet waar je over oordeelt.
  Jullie napraterij is stuitend ‘ te noemen.

 • Petra
  24 mei 2018 om 15:17

  En dat gaan jullie vieren lekker sluiten die boel daar de oostvaardershel voor grote grazers hoe durf je daar trots op te zijn vraag me al jaren af dat dit zo maar mag ergens dieren plaatsen en nooit meer naar omkijken ja als ze afgeschoten moeten worden dat is jullie verzorging martelkamp voor dieren

 • Marcel
  24 mei 2018 om 14:09

  Ziek om dit te vieren.
  Zou een mooi tijdstip zijn om dit experiment te beëindigen

 • Sylv
  24 mei 2018 om 13:54

  Tea,
  geen idee, doch echt een pretpark zal het niet worden m.i.

  Weet je waar geld is, daar worden toch zaken ontwikkeld welke voor andere belanghebbenden geregeld worden. Niet perse negatief.

  Zo lang er maar geen Bleker” langs komt.

 • Yvonne
  24 mei 2018 om 13:28

  Gaaf! Dat wordt een mooi collectors item!

 • Tea
  24 mei 2018 om 13:17

  Sylv,

  Ik hoop dat je gelijk hebt, maar ik heb zo weinig vertrouwen in de kennis en kunde en de bedoelingen van de meerderheid van de politieke partijen in Flevoland.

  En ben daarom ook bang dat het unieke karakter van dit gebied verloren gaat.

  Dat er een strenger reactief beheer komt vind ik geen bezwaar….maar als we beginnen zoals de provincie zich dat voorstelt , glijden we dan niet langzaamaan af naar een pretpark?

  Ik zie de draaimolens al voor me… ( oké, ik overdrijf ….. 🙂 )

  En ipv. kunst paarden op de draaimolen, zie ik al echte konicks voor me….en de kinderen maar lol hebben…. Ik overdrijf weer :-).

  Nou ja, laat ik dan van pretpark een mooi aangeharkt hertenkamp maken….

  Maar toch….. Waar gaat het heen????

 • Tea
  24 mei 2018 om 13:09

  Over de OVP gesproken !!!!!

  Waar blijft dát onderwerp????

  Ineens zijn die tegenstanders allemaal verdwaald in het bos van de taal en zijn ze de OVP totaal vergeten.

  • Ellen
   24 mei 2018 om 22:19

   Die zijn druk, je zal wel niet op de goede plaatsen kijken of luisteren

 • Sylv
  24 mei 2018 om 12:38

  Aad
  Dat gold voor een specifiek onderdeel van deze blogs.

  Mugge-ziften is ook niet door jou uitgevonden toch?

  Wat een “gezeef “” 😉

 • Sylv
  24 mei 2018 om 12:33

  Tea
  Kben ervan overtuigd dat de OVP zal blijven bestaan, doch de vraag is in welke vorm….
  Groet.

 • Sylv
  24 mei 2018 om 12:31

  Jos
  Dat jouw logica ‘een’ waarheid wel eens in de boom van de grammatica jaagt, dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat ‘die ‘ waarheid ook klopt.”

  Of was dat nu toch die specht? 🙂

 • Aad
  24 mei 2018 om 12:04
 • Tea
  24 mei 2018 om 11:45

  Dat is het leuke van dichterlijke vrijheid …..

  Dat maakt de taal en het leven zo leuk.

  Alhoewel, ik zou het eigenlijk moeten aanpassen want: het is, erg genoeg, al niet eens een donkerbruin gevoel, meer…..
  Het is inmiddels al een hele donkerbruine ZEKERHEID geworden.

  Wanneer kunnen we van u een échte zinvolle en inhoudelijke reactie verwachten?

 • Jos
  24 mei 2018 om 11:12

  Voor die mevrouw met dat taal-gevoel,

  1ste Alinea; Het is ” unheimlich gefuhl ” , of een ” donkerbruin vermoeden ”.

  En de provincie ” kneep ‘m ” (als een ouwe dief ), of ” wreef ” zich in de handen, van bijv. plezier, genot……….
  Ja, of gewoon omdat ze koude handen hadden. Dat kan natuurlijk ook.

  Tea, heel fijne dag verder en tot………………….???
  Met groet, Jos.

 • Tea
  24 mei 2018 om 11:10

  Sylv,
  Ik bedoelde eigenlijk je voorlaatste reactie op Astrid, maar je was me net voor met je laatste reactie.
  Maar het maakt verder ook niet uit.

  Overigens, dat heeft mij ook altijd bevreemd: waarom moest er een nieuw soort ‘park’ ontworpen worden ipv. voort te borduren oo de oorspronkelijke intenties van het gebied en VOORAL de uitbreiding ervan!

  Als je dan blijkbaar wel het geld hebt om het één wel te doen, waarom heb je dat geld dan niet om de originele plannen uit te voeren???

  Reden: Omdat men dat gewoon niet wil!….en dat zullen de politici tot hun laatste snik blijven tegenwerken.

  Maar ziedaar….er gebeurde een wonder: actievoerders kwamen en maakten het werk voor de politici af: WEG met die OVP.

  Groet

 • Tea
  24 mei 2018 om 10:58

  Zo is het maar net, Sylv.

  ( een reactie op jouw laatste input).

  Ik had al niet teveel vertrouwen in de Haagse politiek, maar toen ik vernam dat het allemaal naar de provincie werd doorgeschoven kreeg ik er helemáál een héél slecht en donkerbruin gevoel bij….. Ik vrees namelijk dat het de afbraak voor de OVP als natuurgebied!!! zal kunnen betekenen .
  En ziedaar….. De aftakeling is al ingezet….. Met de van harte welkome hulp van de demonstranten….

  Wat zullen die politici in hun vuistje lachen…..ze krijgen hun zin en ze krijgen het op een bordje aangereikt…… Door de actievoerders!!!

  Die hebben echter zelf niet in de gaten dat ze zichzelf voor het karretje hebben laten spannen van en aldus meewerken aan de economische plannen van de politiek……plannen van politici die totaal niets hebben met natuur. En die een pretpark belangrijker vinden omdat dáár tenminste aan te verdienen valt….of misschien nog liever de OVP helemaal zien verdwijnen.

  Want je hebt gelijk…..toen de provincie zich in de handen kneep omdat de OVP hun verantwoordelijkheid zou worden, hadden ze zich helemaal niet gerealiseerd wat dat écht betekende.
  En nu ervaren ze de OVP slechts als een blok aan hun been.
  Nu lopen ze met hun hoofd tegen de muur….en de enige oplossing voor hen is: (gelijdelijke) afbraak van de OVP….zodat straks letterlijk de weg/en vrijkomt/en voor de recreant in de OVP …. het specifieke natuurgehalte verdwijnt totaal….., er komt ruimte vrij om huizen te kunnen bouwen, de belangen van de boeren zijn ermee gediend en de luchthaven kan zich naar hartelust uitbreiden.
  DAT is wat de meerderheid van de politiek écht wil, al zullen ze dát zó niet zeggen.
  Maar het is de waarheid: liefst álles voor de economie…..

  Ik ben ook benieuwd wat Vera nu gaat doen.

  Ikzelf ga verder actie nemen omtrent dat collectief.

 • Sylv
  24 mei 2018 om 10:56

  En Corina
  vraag je zelf daar nog maar eens bij af waarom er verder geen OVPuitbreiding met aangepast beheer is voorgesteld /geregeld terwijl er wel een Nationaal Flevoland landschapspark ondertussen werd ontwikkeld. .

 • Sylv
  24 mei 2018 om 10:51

  Beste Corina
  Laat ik het dan anders zeggen zodat je het beter begrijpt.

  Nergens beschuldig ik actievoerders van de verantwoordelijkheid hoe het gebied er nu uitziet en hoe er mee is omgegaan.

  Ivm het advies van de commissie van Geel, plus de besluitvorming van de Provincie, daar kwam het de provincie heeeeeeel goed uit dat men de “maatschappelijke onrust” (actievoerders) als motivatie kon gebruiken.

  De politiek is achter de schermen al veel langer bezig om ander beheer voor het gebied te bedenken.
  Dat er slachtoffers gingen vallen was nog het moeilijkste te vertalen naar de buitenwereld.

  Dus ” maatschappelijke onrust ” is dan praktisch als item inzetbaar, zodat andere burgers de besluitvorming van de Provincie gemakkelijker tolereren.

  Nog 100dn edelherten-afschot te gaan…

 • Corina
  24 mei 2018 om 09:24

  Sylv,
  Ik vergelijk de verwilderde dieren echt niet met gedomesticeerde dieren.
  Maar als je ze in een omgeving zet waar ze van nature niet thuis horen krijg je allerlei problemen.
  De paarden staan nu ook veel met hun hoeven in het water om riet te eten bij gebrek aan gras wat normaal hun hoofdvoedsel is.
  Er is de afgelopen 50 jaar regelmatig op allerlei manieren door de mens ingegrepen in het gebied, maar wat de gr. gr. betreft moest men steeds de natuur zijn gang laten gaan.
  Ook al waren er al eerder protesten en rapporten dat er onwenselijke situaties onstonden.
  Zie hier het resultaat geef nu niet de actie voerders de schuld dat ze de politiek in de kaart spelen
  Zij zorgen dat de ellende en de erbarmelijke toestand van het gebied onder de aandacht komt.
  Maar zijn er niet verantwoordelijk voor dat het er zo uit ziet.
  Als daar ook op een paar andere punten door de mens wat eerder was bijgestuurd had het ws nooit zo ver hoeven komen.
  Maar het is de natuur hé , dan kunnen we daar nu het resultaat van bewonderen en kan de politiek er zijn voordeel mee doen.
  Dank je wel Vera en beheerders dat het zo ver mocht komen, om je dood te schamen, dat een eens zo mooi gebied totaal naar de klote is en er duizende dieren onnodig een ellendige dood gestorven zijn.
  En nogmaals daar zijn niet de actievoerders verantwoordelijk voor

  • Mieke
   24 mei 2018 om 13:48

   Heel goed verwoord Corina, dit had al veel eerder moeten gebeuren de acties bij OVP, er zijn nu wel mensen wakker geschud, ik hoop dat ze tot een goed besluit kunnen komen

 • Niek L
  24 mei 2018 om 08:47

  Na nog eens gelezen te hebben het verslag van Astrid, plm 10de reactie van boven van het blog “Wat eten grote grazers nou eigenlijk?”
  Ik had het verslag eigenlijk willen copy/pasten maar dan is het maar de vraag of het er uiteindelijk komt te staan.

  Maar eigenlijk is er maar heel weinig bekend omdat het allemaal te veel geld kost.
  En dat de mens en de vogel boven de grote grazers staan….en eigenlijk vooral de mens….want de vogels zoden alleen maar een voordeel zijn dat ze terug komen, doordat de gillend uit de hand gelopen hobby van wat ecologen, een halt toe is geroepen.

  Ik kan wel onderschrijven dat ik hoop dat er weer ONGEREPTE natuur terug mag komen maar daarvoor zal de mens teruggedrongen moeten worden als soort. Maar misschien heeft de natuur daar ook wel een reset voor, ook al doen we nog zo ons best om dat te voorkomen.
  Maar goed zover hoeven we voorlopig nog niet te reizen om dat te ervaren.

  En Nederland te klein?
  Of te vol, of niet genoeg natuur om de dieren zichzelf te laten bedruipen, of gewoon te weinig in verbinding met andere grote natuurgebieden in bv Belgie, Luxemburg en Duitsland.

  God ja, een mens kan zichzelf ook handhaven met heel lange nagels maar bijna iedereen geeft er de voorkeur aan ze te knippen….wat een kulargument om daarom niks met de hoeven te doen.

  • Niek L
   24 mei 2018 om 09:21

   Excuus, niet ver te hoeven reizen is het.

   Verder ben ik blij dat er in ieder geval gekeken gaat worden om de verhoudingen M/V in de populaties recht te trekken.

   En tja, om te snappen dat als de aantallen grote grazers in het gareel worden gehouden, de rest zich wellicht wel weer herstelt.
   Hoe?
   Misschien krijgen we nu wel hele velden JKK…
   Ik geef toch de voorkeur aan alle GG en hekken weg en laat de natuur dan maar echt zijn gang gaan en laat de mens er met zijn fikken vanaf blijven.

 • Aad
  24 mei 2018 om 07:55

  Beste Staatsbosbeheer, naar aanleiding van gestelde vragen en verkregen antwoorden, zoals deze staan vermeld op uw vorige blog heb ik een aantal vragen.

  Blauwalg zou een terugkerend probleem zijn. Is er een link met de grote hoeveelheden mest in het water en wat doet blauwalg überhaupt met de biodiversiteit?

  Bij botulisme zou er een noodplan in werking treden. Is dit noodplan openbaar en zo ja, waar is dit te lezen?

  Het weghalen van de kadavers zou broedende volgens kunnen verstoren in het moeras, daarom is de keuze gemaakt om Natura 2000 doelstellingen te laten prevaleren.
  Vragen:
  • Ik veronderstel dat de vogels niet het gehele jaar in het moeras broeden. Worden in de overige maanden de kadavers wel verwijderd?
  • Staan de Natura 2000 doelstellingen boven de algehele gezondheid voor mens en dier?
  • Het weghalen van de kadavers zou verstorend werkend bij het broeden, maar zijn juist de kadavers niet de oorzaak van botulisme met massale sterfte bij watervogels als gevolg? Bovendien lijkt mij dit water verre van gezond voor de zoogdieren, die van dit water afhankelijk zijn.
  • Volgens onderstaand artikel zijn er zomers geweest dat de OVP werd geplaagd met 35.000 door botulisme gedode vogels. Wanneer is dit geweest en wat onderneemt SBB om dit te voorkomen?

  https://www.bndestem.nl/overig/vogelsterfte-in-oostvaardersplassen-door-botulisme~adeb5de0/

 • Sylv
  24 mei 2018 om 02:26

  Astrid,

  En jij gelooft dat er nu ander beheer komt vanwege de actievoerende groeperingen?

  Lees dan het artikel van Vera nog eens door.

  Provincie Flevoland wenst zich al veeeeeeeeel langer een toename van het toerisme.
  Idem alle ontwikkelingen rondom het nationale Flevolandse natuurpark zijn van groot belang en in die zin moet je ook het te veranderen beheer van de OVP zien.

  De OVP-gr gr zijn natuurlijk van een hoog knuffelgehalte. Dus daar waar de OVP niet meer kon uitbreiden , kreeg beheerder: Provincie Flevoland’ met een hoog aantal gr gr te maken waar mee ze eigenlijk geen raad wisten, hoe” daar mee om te gaan. De actievoerders hebben ongewild, onbewust, de provincie Fl. een acceptabele manier gegeven om ”hun’ probleem op te lossen.
  Lees nog eens wat Tea schreef over de acties van de demonstranten welke de politiek NU zo gemakkelijk in de kaart spelen. De actievoerders kwamen precies op tijd ,voor de commissie van Geel. Dat was je nog niet opgevallen Astrid ?

  DE term : ‘Maatschappelijke onrust” zegt je niets ?
  Dit na al die weken gewetenloos stressvol bijvoeren en demonstraties en omheiningen doorknippen , blogs vol knetteren met beledigingen , boswachters bedreigen enz.?
  Immers elke burger zou /zal nu het besluit van de provincie billijken dat er meerdere grazers afgeschoten moeten worden.

  Sbb is als schuldige steeds aangewezen van het beheer op zich. Dat zij in opdracht van de beheerder’ ook een beheerplan moeten aanpassen /schrijven, wat bij die provinciale aanpak past, lijkt me wel duidelijk. Dat heet gewoon ‘je werk doen.’
  Juist ‘zij” hebben zich voortdurend voor alle dieren ingezet.

  K Zou het prachtig vinden als alle actievoerders nu eens wakker werden en bij de provincie eens uitleg gingen vragen waarom er niet meer geld wordt geinvesteerd in uitbreiding van de OVP, zodat met aangepast’ beheer, daar toch een grote groep grote grazers kan overleven. Dan wordt inclusief het Nationale Flevolandse Landschapspark nog groter en interessanter.

  Dat toerisme houdt je dan toch niet tegen en dat kun je dan beter ook maar vooraf enigszins gestroomlijnd hebben.

  Ben ook benieuwd of F. Vera als deskundige vernieuwer nog een proces gaat starten. kwens hem alle succes daarbij.

 • Tea
  24 mei 2018 om 01:05

  Astrid,

  Ik heb nergens gezegd dat ze stelen.
  Ik heb gezegd dat ik het kraken stelen vind…… Dus ja, als jij de voordeur inramt om je daar te gaan huisvesten terwijl er al iemand woont…..
  Hoe wil jij dat dan noemen….daar ben ik dan wel benieuwd naar.
  Huisvredebreuk oid?

  Jij wilt mij meenemen naar vluchtelingen….zal ik jou dan meenemen naar mensen die staan te douchen en bij wie de voordeur ingebeukt wordt?….of naar jonge mensen/studenten die net een betaalbare woonruimte hadden gevonden, maar van armoe maar weer bij pa en ma intrekken omdat ze zich daar niet veilig voelen…..
  Heb je daar wel eens mee gesproken???

  Ik heb óók niet gezegd dat zij mensen met de dood bedreigen….. Ik maakte een opsomming van feiten en daar bedoelde ik sommige demonstranten in de OVP mee….. Die SBB bedreigden.

  Dus wind je niet zo op…… Lees eerst goed.

  Je reactie bevreemdt mij eigenlijk niet eens.

  Maar je moet je niet zo op te winden en denken dat jij mijn ‘geweten’ bent en mij dan eens even zal vertellen wat ik wél of niet mag denken of zeggen.

  Dát bepaal ik namelijk helemaal zelf.

 • Tea
  24 mei 2018 om 00:52

  Astrid,

  Even over jouw opmerking aan Sylv, dat haar stelling wel kort door de bocht is.

  Ik vind het redelijk helder: vorig jaar gaf de meerderheid van de Prov. Staten (niet de héle raad!) de OVP te willen veranderen in een pretpark.

  Daarnaast zijn er inderdaad belangen als ‘de boeren’ , woningen , het vliegveld etc. En het is duidelijk gebleken dat dit voor de provincie/ de politiek véél belangrijker is dan een uniek natuurgebied…..
  Economie vóór Ecologie!!!…… Zo simpel is het.
  En daar offeren ze met alle liefde een uniek natuurgebied voor op.

  Dus ja, wel héél opmerkelijk dat de acties van deze demonstranten, tegelijk met het uitkomen van het van Geel rapport de politiek uitgerekend NU zó lekker makkelijk in de kaart spelen..
  Van Geel kon dat ook nog lekker meenemen in hun rapport en gaf de demonstranten méér aandacht dan de echte adequate bijdrage aan een mooi natuurgebied: de Oostvaarderswold……
  ( Note: de grond voor de Oostvaarderswold is zelfs nooit voor landbouw bestemd geweest!!!……. Maar dat vergeten we gewoon maar even).

  Ik weet héél goed dat achter de schermen van de politiek heel ondoorzichtige ‘spelletjes’ gespeeld kunnen worden.

  Zo ‘onschuldig’ komen de politiek noch die actiegroepen dan ook niet over bij mij.

  En kan ik mij daarom de opmerkingen en de gedachte van Sylv heel goed voorstellen.
  Niets bevreemdt mij nog als het om politiek gaat.

 • Astrid Damstra
  24 mei 2018 om 00:43

  Tea,

  Hoe haal je het in je zogenaamde beschaafde hoofd om er nu zelfs uitgeprocedeerde asielzoekers bij te halen om je punt te maken.

  Lekker genuanceerd en intelligent, nog los van gebrek aan empathie, om deze groep als geheel weg te zetten als stelende, vernielende en met de dood bedreigende mensen!

  Walgelijk, ik wil je best eens meenemen naar een aantal vluchtelingen, zou je misschien goed doen.

 • Astrid Damstra
  24 mei 2018 om 00:33

  En het blijft een apart verhaal.
  Waarop wordt onderstaande quote gebaseerd wanneer er nooit genetisch onderzoek bij de gg is uitgevoerd zoals ik gisteren hoorde?

  “Dat evenwicht kan alleen ontstaan als diersoorten de gelegenheid krijgen zich aan te passen aan hun leefomgeving.” Bovendien vindt tijdens een barre winter een sterke natuurlijke selectie plaats: dieren die aangepast zijn, overleven. Dat proces is ook zichtbaar. “Sinds de introductie van de Heckrunderen in 1983 hebben er behoorlijk snelle, erfelijke veranderingen plaatsgevonden.”

  Nota bene Berendse die dit beweert.

  Maart 2018:

  https://www.nu.nl/weekend/5158925/onenigheid-oostvaardersplassen-natuur-anders-dan-boerderij.html

  Lijkt me dat er genoeg is gerollebold door de deskundigen ten koste van gebied en de dieren.
  Zou niet weten wie ik zou moeten feliciteren…

 • Tea
  24 mei 2018 om 00:23

  Sylv,Ik krijg de neiging de demonstranten van de OVP te vergelijken met de uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam.

  Daar sta je onder de douche en wordt je voordeur ingetrapt omdat deze mensen (die dus allang uit Nederland weg hadden moeten zijn) jouw woning willen kraken.
  In plaats van deze krakers uit die huizen te halen, die voor andere mensen bestemd zijn, wil het kneiterlinkse bestuur in Amsterdam ze nu zelfs woonruimte aanbieden!!!!
  ( het bed-bad en brood principe is dus ook al niet meer genoeg!…..nog even en ze krijgen een villa in het Gooi).

  Ik wil maar zeggen: als je je in Nederland misdraagt, je niet aan de regels houdt, de wet en regels overtreedt, de woning steelt van de bewoners , de boel vernielt , mensen bedreigt en zelfs met de dood bedreigt etc. etc. dan word je daar in Nederland ruiterlijk voor beloond!!!!
  In de volksmond heet dit alles GEDOGEN !!!!!!!!!
  Gek genoeg noem ik dat kraken gewoon stelen!!!!!…….dat gedogen is een kwestie van laf gebrek aan daadkracht…..en voor de rest is het slappe wegkijkerij……

  Maar ditzelfde gebeurt nu in Flevoland met de OVP…..
  Deze demonstranten hebben regels met voeten getreden….. Kraken in wezen ook de OVP….doen alles wat verboden is …en ziedaar: de provincie/de politiek geeft ze hun zin.

  Waren jij en ik het zelf niet die aldoor al zeiden dat de politiek niet te vertrouwen is !!???….Blekertje, Lelystad en nu kunnen we Flevoland daar aan toevoegen.
  Voilá….. Duidelijker kan het toch niet.

  • Sylv
   24 mei 2018 om 02:37

   Idd Tea
   de politiek gaf ze hun zin omdat het hen zelf goed uit kwam…
   Um….us een nachtje over slapen wat ik’ nog voor wensen heb om de hort op te gaan om iets voor elkaar te krijgen ‘hoe” dan ook…. 😉
   ( nee hoor, flauw slaperig grapje…gaap 😉 )

  • Ellen Kleywegt
   24 mei 2018 om 22:16

   Wat een klets verhaal!! Schijnbaar is 16.500 dode dieren in de afgelopen jaren normaal voor jou. Daar tegenin gaan lijkt mij heel normaal. Hek erom is zorgplicht

 • Astrid Damstra
  24 mei 2018 om 00:17

  Ben zelf opgelucht dat er ander op ander beheer wordt ingezet.

  Benieuwd of Vera er nog een rechtszaak aan gaat wagen, zoals hij nog in februari 2017 liet optekenen door de Volkskrant.

  “Als het nodig is, waagt hij er een rechtszaak aan, zegt Vera. ‘En dan niet omdat het mijn levenswerk is en ík dit verschrikkelijk vind. Ik span dan een rechtszaak aan omdat de provincie zich aan de wet moet houden.’

  Ook apart, in hetzelfde stuk wordt gerefereerd aan een door in opdracht van STAATSBOSBEHEER ontwikkelde landschapsvisie.

  ” Ecoloog Vera vreest dat het plan veel zal lijken op een nog niet gepubliceerde landschapsvisie die in 2016 in opdracht van Staatsbosbeheer werd opgesteld. Daarin staat dat een deel van het grasland onder water moet komen te staan. In het moerasgebied dat zo ontstaat, is wel plek voor toeristische huisjes op het water, maar niet voor grote grazers. ”

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wildernis-oostvaardersplassen-moet-wijken-voor-toeristen~b4b8c3c2/

  Dus Sylv, je conclusie dat actievoerders voor het karretje van de Provincie worden gespannen is wel heel krap de bocht door van je.

 • Sylv
  23 mei 2018 om 23:59

  SBB

  Van HARTE PROFICIAT met het jubileum

  Dat menig mens NOG steeds niet begrijpt met wat voor een UNIEK gebied in Nederland we hier te maken hebben , dat zal blijkbaar de tijd nog nodig hebben.
  Fouten mogen gemaakt worden, doch dat kom je in de gehele maatschappij tegen.
  Dat SBB hier een pioniersfunktie op onnavolgbare wijze ontplooit heeft , met vervolgens veel kennis van zaken, mag wel eens extra benadrukt worden.

  De OVP als natuurgebied heeft zichzelf al lang al overstegen,
  En dat is ontzettend waardevol.

  Dank voor al jullie inspanningen en succes met verdere bijzondere ontwikkelingen gewenst .

  grt
  Sylv.

  • Rick
   24 mei 2018 om 08:53

   Ik mag toch hopen dat je posts sarcastisch bedoeld zijn, anders is het wel heel droevig gesteld met je basiskennis…

  • Yvonne
   24 mei 2018 om 13:30

   Mooie woorden! En helemaal juist wat je schrijft!

 • René
  23 mei 2018 om 23:46

  Wat een prachtig bla bla verhaaltje wederom.

  Stappen jullie nu maar in je stoere volkswagentjes en rijden jullie maar naar het dichtsbijzijnde politiebureau waar jullie je collectief aangeven voor langdurig en een op ongekende grote schaal mishandelen en verwaarlozen van dieren. Want uiteindelijk is dát wat jullie in al die jaren hebben gedaan !!!

  DIEREN AF BEULEN !!!

  • Mdebue
   24 mei 2018 om 00:17

   Zijn jullie serieus trots op 50 jaar mislukking sbb? 50 jaar leugens (de ecoloog loog namelijk) 50 jaar dieren mishandeling verwaarlozing? Je hebt wat uit te leggen aan de hemelpoort, karma is a bitch

 • Sylv
  23 mei 2018 om 23:43

  Corina,

  Nog steeds verwar je wilde dieren met gedomesticeerde dieren, waardoor je je/de zorgwens iets te gemakkelijk gelijkschakelt, wat onmogelijk te verwezenlijken is.

  Zoals je zelf al noteerde:
  Er spelen VELE BELANGEN……en geld…..o.a.:
  *Industrie
  *Agrarische productie
  *Huizenbouw
  *Airport Lelystad (stond er idd niet bij doch wel zo belangrijk in deze fase.)

  Alles bij elkaar,
  was ook de ecoloog teleurgesteld,
  dat de uitbreiding van het OVP-gebied niet doorgaat……

  Dat juist die uitbreiding niet door is gegaan , heeft alles te maken met de achterliggende periode……..

  Maar ‘waarom” was dat ook maar weer dat die uitbreiding niet door ging ?

  En aan ‘wie’ en ”waar” hebben we dat alles aan te danken ?

  Was er niet eerst onze ponypaardenhereboer Bleker ? en uiteindelijk de provincie Flevoland , welke de hand op de knip houden ??

  Daar waar de provincie Flevoland het besluit voor meer afschot van de edelherten volgens hen op basis van de commissie Geel heeft genomen, was ook de maatschappelijke onrust (actiegroepen e.d.) ‘zogenaamd’ een belangrijke reden .

  Juist de actiegroepen worden nu voor het karretje gespannen van de Provincie.
  Heb dat dan toch eens door.

  Juist als beheerder van het gebied zou juist de Provincie zich van een betere orde mogen laten zien.
  Waar blijven alle investeringen in mogelijke beschuttende plantengroei e.d.

  Ja ze strijken zich over hun hart want ze moeten nu extra investeren ….vanwege al dat afschot ????

  Laat ons niet lachen….huizenbouw? waar ?Agrarische sector? De uitgekochte agrariers lachen zich nog steeds een bult van al dat geld wat ze ontvingen…daar waar ze nu het land nog steeds kunnen gebruiken om hun teelt te oogsten…
  Doch ……..daar……………. waar Schiphol staat te dringen…………………………………….. krijgt Airport Lelystad al de ruimte,
  welke al jaren geleden voor de grote grazers was gepland….
  Tót dat ponypaardenhereboer Blker langs kwam
  en zijn vriendjes gerust kon stellen…..
  HIJ had de geldkraan knoerhard dichtdraait.

  Daar hoor je bij de Provincie niets meer van.

  Doch wie’ draait die kraan weer open ?

 • Eric
  23 mei 2018 om 23:30

  Gefeliciteerd, van boswachter naar dierenbeul.

 • Marij
  23 mei 2018 om 23:20

  Dan wordt het hoog tijd om dit circus voorgoed te gaan sluiten. Graag voor de zomer nog. Niet weer een winter met creperende grote grazers. Maak er maar een vogelpark van, met in de zomer begrazing door schapen. Dit zal echter voorlopig niet nodig zijn, want er groeit nauwelijks gras maar wel veel ander drek.

 • Dien
  23 mei 2018 om 23:10

  Nou SBB en verlang je nou écht dat hier felicitaties geplaats gaan worden?? het vast weer zo’n prachtige leugenachtige serie verzinsels van jullie om mensen wat op de mouw te spelden zoals jullie al eerder gedaan hebben… dieren ligen daar te creperen van de honger en sterven een ellendige dood, vogels vliegen weg want die willen er niet meer wonen, zeearenden willen er geen jongen meer groot brengen want elke boom is een gevaar… Wat nou mooi??? niks moois meer aan , aan de oostvaardersdoodsplassen, blauwalg in het water, stinklucht van kadaver, SBB geloof niet langer in sprookje, hef ze op vandaag nog, doe héél veel dieren een plezier, en heel veel mensen, denk voor één keer niet aan geld, maar aan leven…

 • Aad
  23 mei 2018 om 22:31

  Het is natuurlijk een persoonlijke smaak wat iemand mooi vindt.

  Het gebied heeft zich m.i. inderdaad ontwikkeld van een rijke biodiversiteit naar een kaalgevreten landschap met in slechte conditie verkerende dieren. Het is bijna eind mei en de dieren moeten nog op “een houtje bijten”.

  In dit enige “jachtvrije” gebied in Nederland zijn overigens wel ruim 3000 hongerige dieren in vier maanden doodgeschoten en de OVP mag wat wellicht velen betreft dan ook het predicaat schiettent krijgen.

 • ErnstJan
  23 mei 2018 om 22:07

  Kan me nog heel goed herinneren hoe dit geweldige gebied ontstond. Prachtig dat het zich zo ontwikkeld heeft. Prachtig stuk echt wilde natuur in Nederland. Ongelooflijk dat er nu mensen zijn die er fanatiek voor gaan om de dieren in het gebied af te gaan knallen en van het enige jachtvrije gebied in Nederland een schiettent te maken.

  • Corina
   23 mei 2018 om 22:22

   Nou er zijn er al bijna 3000 afgeknalt hoor Ernst Jan zonder dat iemand daar voor ging.
   Dat heb je met eenzijdige wilde natuur.

  • Niek L
   23 mei 2018 om 22:35

   Maar ze proberen “het” te voorkomen, dus ze laten ze eerst een maand of 3-4 creperen.

 • Corina
  23 mei 2018 om 21:46

  Als ik het verslag van Astrid zo lees is een ding mij wel duidelijk.
  De gezondheid en het welbevinden van de grote grazers staat onderaan de prioriteiten lijst.
  Maar eigelijk wisten we dit al, er spelen vele belangen en ook hier weer wint het geld het van het dierenwelzijn.
  Zaken als ziekte, honger, slecht drinkwater, inteeld alles is van ondergeschikt belang en ja erwordt wel weer een keer gereset.
  Zo mis hebben de actie groepen het dus niet.

  • Jos
   23 mei 2018 om 23:25

   Yep Corina,

   dat is, helaas, de enige conclusie die ik ook heb kunnen trekken.
   Typisch gevalletje van een te grote broek die SBB heeft aan getrokken?

   Corina, fijne avond verder en natuurlijk een vriendelijke groet, Jos.

  • Astrid Damstra
   24 mei 2018 om 01:00

   Inderdaad hoor Corina, ik waardeerde de openheid, maar wát ik hoorde was niet om heel vrolijk van te worden.
   Triest voor al die dieren die er al dood zijn gegaan op een pijnlijke manier. Triest ook dat het nodig is om groot deel van de herten alsnog af te moeten schieten. Ben opgelucht dat een lijdensweg voor de dood in de toekomst voorkomen gaat worden.

 • Niek L
  23 mei 2018 om 19:46

  Knap, het gebied heeft zichzelf in een 20tal jaar opgebouwd en jullie hebben het in 30 jaar naar de klote laten gaan….
  Gefeliciteerd….ofzo…..????

 • Dinie
  23 mei 2018 om 19:21

  Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald haar wel. . . . . .

 • Aad
  23 mei 2018 om 18:30

  Hey Astrid vergat ik nog te vragen. Omdat veel mensen dit blog niet lezen is het misschien een idee om de jouw relaas even op Twitter en facebook te zetten en misschien ook even op dit nieuwe blog?

  • freedom cards
   27 juni 2018 om 17:16

   wij bieden professionele hackered-kaarten aan mensen die Finanacial-vrijheid nodig hebben. We geven kaarten uit aan mensen in alle delen van de wereld en onze diensten zijn goedkoop. we programmeren kaarten met verschillende waarden en je krijgt een kaart volgens wat je je kunt veroorloven of afhandelen per keer. we geven kaarten variërend van 500 $ tot 50.000 $, we bieden ook hulp aan bedrijven, eigenaren van kleine bedrijven, personen die zich schuldig maken aan het betalen van leningen, huishuur, betaling van schoolgeld, het kopen van een nieuwe auto, een huis kopen je eigen en nog veel meer. Onze kaarten gaan 2 jaar mee en zijn betrouwbaar en veilig in gebruik. Neem vandaag nog contact met ons op via onze e-mail voor meer informatie. freedomconnect.co.worldnet@gmail.com

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog