www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Een update over de Nieuwe Slenk in het Hollandse Hout

29 juni 2018 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Een jaar geleden deelde boswachter Bertwin in zijn blog informatie over de herinrichting van het Hollandse hout. De verandering in het gebied zijn ruim een jaar later duidelijk zichtbaar, daarom deel ik een update met jullie.

Waar gaat het ook alweer om?
In het zuidelijk deel van de Hollandse Hout (het deel tussen de Torenvalkweg en de Lage Vaart) wordt op dit moment een langgerekte waterpartij (een slenk) in het bos gerealiseerd, met als doel om een voor mens, dier en plant meer gevarieerd gebied tot stand te brengen.

In 2016 is het project van start gegaan. Bijzonder aan dit natuurontwikkelingsproject is dat de werkzaamheden worden gefinancierd met de verkoop van zand, dat gewonnen wordt bij het graven van de slenk. Volgens planning is de slenk in 2021 gereed en zullen de kranen en vrachtauto’s uit het gebied verdwenen zijn. Het werk is nu voor ongeveer een derde deel gereed. Dat wil zeggen dat er aan beide einden van de slenk wordt gewerkt en dat het middenstuk vrij is gemaakt om de komende jaren verder te graven.

Wat kun je nu al zien? 
Als je vanaf de Knardijk het fietspad neemt in de richting van het Hollandse Hout, dan kruist je weg de ‘Slangetong’. Dit is de zuidwestelijke uitloper van de slenk, die zich hier versmalt en splitst in twee doodlopende punten. De oevers zijn dit voorjaar mooi afgewerkt en je kunt nu al zien hoe snel de vegetatie het gebied koloniseert. Langs het water staat moerasandijvie te bloeien. Een soort die het in Flevoland goed doet op slikkige grond, maar elders in Nederland en Europa zeldzaam is.

Minder goed ontsloten maar wel wandelend bereikbaar is het andere uiteinde van de slenk (tegen de Lage Dwarsvaart aan). Hier ligt de ‘schaatsbaan’, een grotere plas met in het midden een eiland. Ook hier zijn de kanten grotendeels afgewerkt, waarbij er steile randen en natuurvriendelijke oevers zijn aangebracht. Dit is dan ook de plek waar dit voorjaar de eerste ijsvogels zijn gezien.

Voor een mooi overzicht van de werkzaamheden moet je even kijken naar het filmpje hierboven. Volgend jaar zal er ook aandacht worden besteed aan een betere ‘beleefbaarheid’ van het gebied. Je moet dan denken aan een plek waar de vogels ongestoord gezien kunnen worden vanuit een hut of vanachter een kijkscherm en komen er ook meer plekken waar je rustig kunt zitten om van de natuur te kunnen genieten.

 

reageren

geef een reactie

 • J.p
  11 juli 2018 om 10:09

  Leuk dat de ijsvogels ook hier gezien zijn

 • Ik natuurliefhebber
  7 juli 2018 om 23:11

  Bedankt voor de update. Is goed nieuws. Ben zelf nog niet in Hollands hout geweest. Wel in andere bospercelen in de Flevopolder, Pampushout, Kromslootpark, Almeerderhout, Roggebotzand, Kuindersbos en meer. Als gepensioneerde ben ik iedere dag in onze natuur. En laatst mocht ik met een middag met een boswachter meelopen. Gefascineerd was ik wat hij allemaal te vertellen had. Over Natura2000, de zeldzame vogelsoorten. En al het andere wild : Herten, vossen. Vooral dat we een groep hindes met bambies tegen kwamen en later ook bokken met hun geweien. Een leuke ervaring en met op het eind ook nog een vos. Geweldig. Ga door met het goede werk.

 • Niek L
  5 juli 2018 om 23:47

  Ik begreep dat er een bedrijf in Limburg (?) gespecialiseerd is in het verplaatsen van wilde dieren.
  Die wilde/konden ook edelherten verplaatsen.
  Én wisten plek ervoor, weet niet of het voor allemaal was.

  Ik snap niet dat zoiets niet met 2 handen word aangegrepen.

  Trouwens, als gewenning jaar kost, zullen ze ze in de lente van nieuwe plek moeten zetten.
  Jaartje extra bijvoeren!

  Maar goed als afschot voorkomen kan worden, dat liever.
  Anders, afhankelijk van voedsel, aan eind, vette periode

  • Ik natuurliefhebber
   7 juli 2018 om 22:49

   Wat heeft dit te maken met Hollands Hout ??? Snap hier helemaal niets van. Er lopen geen herten in Hollands Hout om te verplaatsen.

  • Niek L
   8 juli 2018 om 10:38

   Ik begreep dat u erg graag in de natuurgebieden komt.
   Heeft u het nieuws een beetje gevolgd?

  • Ik natuurliefhebber
   9 juli 2018 om 23:18

   Zeker het nieuws gevolgd, nog steeds geen grote grazers in Hollands Hout. Deze zitten in Oostvaardersplassen, Kotterbos, de driehoek en Oostvaardersbos.

  • Niek L
   10 juli 2018 om 19:02

   Tja, dan kan ik hier waarschijnlijk uitleggen tot ik een ons weeg waarom hier ook aandacht voor de gg wordt gevraagd.
   Maar ik denk niet dat u het dan begrijpt of wil begrijpen.

   Dat is verder prima.

   Maar er is ook een groep mensen die de druk op de ketel houdt.

  • Ik natuurliefhebber
   11 juli 2018 om 00:08

   Dit artikel gaat over Hollands Hout en niet over GG of OVP, etc. Dus laten we onze reacties beperken tot het item van het artikel. En ik dank SBB voor hun goede werk in dit gebied. Anders kunnen we ook gaan reageren over het nucleaire afval wat we produceren of de maanreizen werkelijk wel hebben plaats gevonden.

  • Niek L
   11 juli 2018 om 20:27

   Tja, het kan verkeren ?

 • Astrid Damstra
  5 juli 2018 om 23:32

  Hier nog wat stukjes uit mailwisseling die ik in 2015 met FreeNature had.
  Over de mogelijkheden en onmogelijkheden aangaande verplaatsing.

  Beste Astrid,

  Het is juridisch niet mogelijk om de niet geregistreerde Heckrunderen en konik te verplaatsen. Registratie heeft tot doel het waarborgen van de veiligheid in de menselijke voedselketen. In het verleden is eenmalig een ontheffing verleent door het ministerie voor de Veluwe Zoom (zelfde juridische status als OVP) om hier enkele niet geregistreerde dieren te vangen en te verplaatsen. Door bijvoeren liepen hier toen meer Schotse Hooglanders dan dat het gebied aan kan. De verplaatste dieren zijn geregistreerd, voor hen geldt dat ze hun nieuwe leefgebied alleen dood mogen verlaten (destructie) en nooit voor de menselijke voedselketen in aanmerking mogen komen. Hun nakomelingen mogen wel weer verplaatst en geconsumeerd.
  Het ministerie zou theoretisch een dergelijk ontheffing weer kunnen verlenen, echter bij het geval van de Veluwe Zoom is toen heel duidelijk gezegd `eens maar nooit meer.’

  “Voor edelherten zou er in principe een ontheffing verleent kunnen worden tot vangen en verplaatsen van de dieren. Het edelhert is zeer stressgevoelig, gevoeliger dan bijvoorbeeld het damhert, en dit zou door professionals moeten gebeuren. Bovendien reist de vraag waar laat je de dieren vervolgens? Door de stress zal er zeker sterfte optreden. Ook de nieuwe loslaatlocatie vraagt om specifieke maatregelen. Reken op een aanpassingtijd voor de dieren van ongeveer 1 jaar. Uitval is afhankelijk van gekozen werkwijze.”

  • Ik Natuurliefhebber
   7 juli 2018 om 22:50

   Wat heeft dit te maken met Hollands Hout ??? Snap hier helemaal niets van. Er lopen geen paarden – Heck runderen in Hollands Hout om te verplaatsen.

 • Astrid Damstra
  5 juli 2018 om 23:12

  Niek en Corinne,

  Edelherten zíjn toch ook wilde dieren? Beschermde dieren zelfs. Laten zich ook niet domesticeren zoals koeien en paarden.
  Vraag me af of er misschien een ‘proef’ op poten gezet zou kunnen worden om te bezien of er een aantal herten verplaatst zou kunnen worden?
  Maar vraag me heel erg af of dit haalbaar is voor deze dieren.
  Blootstelling aan stress maakt ook veel kapot als de herten niet in staat zijn ervan te herstellen. (Bijnieren enz.)
  De dieren die naar Brabant waren gebracht kwamen ook van een wildfarm, waren dus ingeprent op menselijke interventies.
  En nogmaals praktisch: waar moeten ze allemaal heen??

  • Niek L
   6 juli 2018 om 21:46

   Ik heb een paar blogs terug wat gekscherend gezegd, geleide migratie, dus gewoon zelf laten lopen over het land.
   Drijvers en hoeders en stuurders erbij.

   ( en Olff en Vera kregen een enkeltje naar Kzoegistan en mochten niet praten )

   Maar ik denk dat daar wel iets mee zou moeten kunnen.

  • Ik Natuurliefhebber
   7 juli 2018 om 22:52

   Wat heeft dit te maken met Hollands Hout ??? Snap hier helemaal niets van. Er lopen geen dieren in Hollands Hout om te verplaatsen.

 • Astrid Damstra
  5 juli 2018 om 22:53

  Aad: Ik zit niet op Twitter. Misschien wil iemand anders, mocht het zin hebben, berichtje hieronder op Twitter zetten? Jij ?
  (Wil ook niet op Twitter vooralsnog, voor ik het weet zou ik dan de halve dag op een schermpje kijken, dat wil ik voorkomen. )

  Corinne: Grappig dat jij de kwalificatie drammer met verve draagt!
  Denk wel eens dat ik ergens beetje in de fase van een 3jarige ben blijven hangen, vraag me altijd het ‘waarom’ af, al zou je neerleggen bij bepaalde situaties een stukje rustgevender zijn. De positieve kant is dan weer dat ik me ook vaak nog diep kan verwonderen en kan bewonderen.
  Verbazen ook. Op iets als dit blog zelfs verbijsteren.
  Waarbij het dan weer de kunst is het niet door te laten slaan naar frustratie.

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 22:27

  Nog een andere definitie! Alle mensen kwalificeren een Edelhert tot wild! Bij een Konikpaard en Heckrund ligt dit qua gevoel en mentaliteit , totaal anders! Die erkennen ze niet als wild zijnde dieren! Ze staan véél dichter bij de mens als een boerderij /verzorg/vertroeteldier!
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 21:39

  Simpel: de weg van de minste weerstand voor Provinciale staten én SBB ! PUNT!
  Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  5 juli 2018 om 21:13

  Daar zijn wij het over eens Corinne.
  Maar ik ben wel nieuwsgierig hoe ze daar zo bij komen.
  Het is iig zo hardnekkig.

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 21:08

  Niek L, en alle anderen,
  zoals ik al zei, ze zijn niet bijzonder! Ze worden ” BIJZONDER” gemaakt! Moeilijk, nóg moeilijker, kortom ze kunnen echt niet meer verplaatst worden? Hoewel ze in een grijs verleden doodleuk, zonder enig pardon zijn uitgezet! Dus de oplossing is geheel vanzelf sprekend : ze mogen blijven!! En die andere grote grazers gaan eruit! “WEG ERMEE”!!!…….
  Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  5 juli 2018 om 20:05

  Een kort stuk wat de dilemma’s wel helder neer zet.

  https://www.flevopost.nl/achtergrond/nieuws/blogs/544706/lastig-dilemma.html

  Met 1 vraag aan SBB wat maakt de edelherten in Oostvaarderplassen zo bijzonder dat ze de stress niet aan kunnen?
  De dieren zijn niet uit de bloemkool gesprongen maar op OVP neergezet.
  Ook elders in Nederland zijn er edelherten kortgeleden nog neergezet.

  Dus wat maakt de beesten, volgens jullie, of de politiek, zo bijzonder?

  • Ik Natuurliefhebber
   7 juli 2018 om 22:57

   20 jaar geleden waren de eerste herten halftam en aan mensen gewend. Nu 20 generaties later, weten deze dieren niet meer wat een mens is.

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 19:55

  Hi Astrid,
  een goede vraag met een uiterst goed initiatief! Nee, jij bent niet de grootste drammer van de klas! Dat ben ik volgens de persoonlijke email vanmorgen van Hans-Erik Kuypers! Haha, ik laat mij die hilarische titel niet ontnemen door jou! Lachen? toch?? Groet, en bedankt voor je berichtje van vanmorgen, Corinne Polpe

 • Corrie
  5 juli 2018 om 19:53

  Kreeg ook dit antwoord

  Beste Corrie,
  De dierenarts zei het volgende: de wond is waarschijnlijk ontstaan door een gevecht. Het paard staat stevig genoeg op de benen en de etter is een normaal beeld bij een dergelijke wond. Dit zal uiteindelijk zelf genezen. We houden het paard in de gaten en bellen bij verslechtering. Er is jodium op de wond gespoten.
  Vriendelijke groet,
  Rosalie

  • Aad
   5 juli 2018 om 20:55

   Fijn dat je dit berichtje even met ons wilt delen.

 • Astrid Damstra
  5 juli 2018 om 19:44

  @ Boswachter Hans-Erik: Ondertussen ben ik waarschijnlijk als ‘de drammer van de klas’ voor je, maar wil je laten weten of de paarden op OVV aan de wettelijke eisen voor verplaatsing voldoen? ( of is er ontheffing verkregen?) En is het een optie die in overweging wordt genomen het overschot aan hengsten op het OVV uit te plaatsen?
  Dat zou toch een hoop onrust op het veld en bij het publiek wegnemen??

  Als eigenaar (SBB) van deze dieren ben je niet gebonden aan een beslissing of toestemming van GS, dus waarom blijft deze toestand bestaan?

  • Ik natuurliefhebber
   7 juli 2018 om 22:59

   Wees er maar trots o , zielig figuur.

  • Aad
   5 juli 2018 om 20:49

   beste Astrid, wil je dit bericht aub op Twitter zetten en hopelijk pikt iemand het op, die het naar alle statenleden van de Provincie Flevoland stuurt. Paarden staan rustig in de kralen en ze zijn toch niet zo wild als sommigen ons doen willen laten geloven…….

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 19:23

  Hi Niek L,
  reactionair zijn daar hou ik wél van! Daar zijn wij in dit blog uiteraard ook mee bezig. Je blijft op die manier bij de les, waarom het gaat, zoals het gaat?…….
  Fijne avond, Corinne Polpe

  • Niek L
   5 juli 2018 om 19:56

   Haha, zo kun je het ook bekijken 😉
   Nou moet ik zeggen dat ik nu reactionair ben omdat het moet…
   Anders kan ik mijn tijd beter op een andere manier verknoeien….

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 18:51

  Oké Niek L,
  ik zal kijken of ik dat artikel te pakken kan krijgen? Zoals ik al zei:Trouw is één van de beste kranten in Nederland! Maar de aller-allerbeste krant is de Volkskrant! Daar ben ik al sinds jaar en dag op geabonneerd! Oké, van huize uit katholiek, maar dat is volstrekt, definitief, over en uit! Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   5 juli 2018 om 18:55

   Dat vond ik tot een aantal jaar geleden ook, ik vind ze nu zo reactionair….
   Weet niet of ik ben verandert of de krant….

 • Niek L
  5 juli 2018 om 17:54

  Corinne,
  Kijk of je dit artikel te pakken kunt krijgen, daar staat het in:
  Bleker dwingt natuurclub te gehoorzamern.
  Trouw, 26-3-2011

  ja, uniformen zijn allemaal “fantasieloos” 🙂

  Aad, ik denk het wel.
  Loszittende tanden daar kunnen bv veel resten achter blijven zitten en ontstekingen veroorzaken.
  Zo verschillend zijn de fysieke systemen ook niet, dat dat anders zou zijn.
  Denk ik….

  Beetje omslachtig, die berichtjes via email.
  Ik heb er ook ontvangen, maar ik ga de antwoorden niet delen ( sorry ) daarmee wordt ik spreekbuis van SBB, dat wordt me te ingewikkeld.

  • Aad
   5 juli 2018 om 18:00

   Als jij de spreekbuis van SBB zou worden, krijgen wij wel antwoord en misschien wel sneller ………………………

   Met een slecht gebit kunnen er inderdaad ontstekingen ontstaan en deze ontstekingscellen komen in de bloedbaan/organen terecht (bijv. hart / nieren).
   Daarom is een goed gebit ook van belang bij alle (huis) dieren.

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 15:42

  P. S. Niek L,
  Onze hele staatsinrichting is natuurlijk op de Nederlands Hervormde overtuiging gebaseerd! Kijk naar de outfit van de SBB medewerkers : groen van een Bos en Oranje van ons Koninklijk Huis! Haha, prins Bernard ten top (heeft nóg net niet een Anjer in het knoopsgat)!

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 15:12

  Niek L,
  Wat bedoel je nou met een “braafheidsclausule”? Bedoel je een “bewijs van goed gedrag” ? Dat is gewoon gangbaar hoor, als je solliciteert bij een overheidsinstelling! Daar heb ikzelf ook vaak mee te maken gehad! Vergeet niet dat SBB een staatsinstelling was met van oorsprong een “christelijke” (Nederlands Hervormde/Gereformeerde ) inslag! Het Koninklijk Huis heeft ook die richting! Tja, en een “bewijs van goed gedrag” kan je gewoon halen bij de gemeente (afd.Bevolking/Burgerzaken)! Tenminste, als je geen strafblad hebt!
  Groet, Corinne Polpe

  • Corinne Polpe
   5 juli 2018 om 17:26

   Beste Aad,
   het menselijk ras is in vergelijking met de grote grazers, hetzelfde mijns inziens “zoogdieren”! Oké, misschien een beetje cru gezegd t.o.v. de mens? Maar dat neemt niet weg dat een zeer slecht gebit, dezelfde gezondheidsproblemen kunnen opleveren voor beide soorten !
   Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 12:57

  Beste allemaal,
  ik heb net een bericht van boswachter Hans-Erik Kuypers gekregen:

  De dierenarts is gisteren langs geweest en heeft het volgende gemeld:
  De wond is waarschijnlijk ontstaan door een gevecht. Het paard staat stevig genoeg op de benen en de etter is een normaal beeld bij een dergelijke wond. Dit zal uiteindelijk genezen. We houden het paard in de gaten en bellen bij verslechtering. Er is jodium op de wond gespoten.

  Met vriendelijke groet,

  Hans-Erik Kuypers

  • Aad
   5 juli 2018 om 13:04

   Wat fijn dat de boswachter heeft gereageerd. Ik veronderstel dat de wond eerst is schoongemaakt, maar dat terzijde. Graag nog een reactie omtrent het tweede paard.

  • Astrid Damstra
   5 juli 2018 om 15:06

   Bedankt voor het laten weten Corinne!
   (En dank aan Hans-Erik Kuypers.)

 • Aad
  5 juli 2018 om 12:20

  Beste allemaal, met 1 paard gaat het volgens berichten beter. Hoe het met het andere paard gaat weet ik niet.

  SBB, u bent reeds twee keer vriendelijk verzocht om even een terugkoppeling te geven m.b.t. de twee paarden, zoveel moeite is dat toch niet? Weet u nog communicatie – publiek – ICMO 2?

  U vindt toch ook fijn om iets positiefs te melden of heeft u liever dat iedereen de Provincie benadert met de vraag hoe het met het andere GEHOUDEN paard gaat?

  https://twitter.com/domootto/status/1014702604151115776

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 11:32

  Beste Aad,
  met dank voor je reactie! Ik begrijp die 3 partijen ook niet! Maar toch vind ik die “belangenverstrengeling” wél een dingetje hoor! Heb toch de indruk dat Airport Lelystad méér prioriteit heeft dan de Oostvaardersplassen (in het bijzonder de grote grazers)! Daarom vrees ik met grote vreze voor het allerlaatste dat je schreef. Groet, Corinne Polpe

  • Corinne Polpe
   5 juli 2018 om 12:21

   Beste allemaal,
   op de oude manier doorgaan in de Oostvaardersplassen kan natuurlijk niet?
   Dan rijst het aantal dieren binnen no time weer de pan uit! En nu staat er al niet genoeg voedsel voor de huidige, sterk geminimaliseerde koppels grote grazers! Dus er zal een wijziging in het beleid moeten plaatsvinden? Dat kan niet anders? Soms zit ik ook te denken dat de provincie Flevoland alleen voor de Edelherten zal kiezen? Konikpaarden en Heckrunderen eruit! Te zwaar in gewicht voor het zompige land! Vernielen véél, ook in het moerasgebied (=Vogelrichtlijn), terwijl de Edelherten weinig of geen schade kunnen toebrengen. Of begrazing door een sober soort schaapskudde? Ook véél lichter in gewicht! Die kan je ook veel makkelijker pillen en/of enten tegen maagdarmworm-leverbot-coccidiose-longwormen etcetera! Want één ding is nu zeker : zo op de oude voet doorgaan, bestaat niet!!!……
   Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 10:56

  P. S. Jammer, ik zit niet op Twitter! Ik kan het dus niet lezen. Nou ben ik ook niet bepaald een Trouw fan ha ha!……….. Alhoewel het best een goede krant is, maar dat “CHRISTELIJKE” staat me niet zo aan!……………

  • Niek L
   5 juli 2018 om 11:32

   Ben totaal niet christelijk maar vind het wel een van de beste kranten van Nederland.

   Ik zal kijken dat ik later titel en datum kan vinden. Kun je het bij hen opvragen.
   Gaat erover dat SBB een braafheidsclousule heeft getekend

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 10:36

  Niek L,
  jij denkt dus, en dat denk ik ook, dat de provincie Flevoland hun beleid afstemt op het rapport van de commissie van Geel!
  Maar waarom moet dat dan zo alle jezus lang duren? Dat rapport is er toch al een tijd?! Dat had dan toch al lang uitgevoerd kunnen worden? Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   5 juli 2018 om 10:56

   Nou, en vraag me niet waarom dat zo lang moet duren, maar ze hebben die inspraakmiddagavonden gehad ( waar zetrouwens weinig mee hebben gedaan )
   En PvdD en GL die behoorlijk dwars hebben gelegen.

   Trouwens Aad, PvdA de stukjes die ik week terug zag, waren redelijk kritisch, over mn de toon van PvdD, die “ons” als een stel randdebielen afdeed.
   Weet niet hoe hun inhoudelijke bijdrage was overigens.

  • Aad
   5 juli 2018 om 11:24

   De besluitvorming duurt gewoon lang en als het aan “diervriendelijke” partijen ligt zullen zij alles uit de democratische kast trekken om het wijzigen van het beheer tegen te gaan. Creperen is gewoon natuurlijk, net als het afvoeren van de kadavers naar Rendac …….

   Ja PvdD maakte een denigrerende opmerking, maar vlak Miske van GroenLinks ook niet uit. Je kan het beluisteren op de website van de provincie Flevoland.

 • Niek L
  5 juli 2018 om 10:01

  @Corinne, in dit geval lijken zowiezo erg veel partijen belang te hebben bij dat vliegveld.

  Het is onbegrijpelijk dat niemand van de politiek ingrijpt, en de catastrofes zich laat voltrekken….
  Met deze hitte die ws nog wel 2 weken aan blijft houden, is alles wat er nog staat aan eten ook verandert in stro en groeit er niks meer bij….
  Dus de dieren die toch al moeilijk op gewicht konden komen, hoe gaan die dat deze zomer redden?
  En hoe gaan die straks de winter in?

  Deze catastrophe is nog niet zomaar voorbij ( mocht het water niet de genadestoot voor velen wordt deze zomer )

  Wat een ongelofelijk bende….

 • Niek L
  5 juli 2018 om 09:38

  Ik kwam deze tegen op twitter, zou een stuk uit de Trouw van 2011 zijn….

  https://twitter.com/i/notifications

  En ja, hoe gaat het nu met de kreupele paarden?
  Is er geen mogelijkheid de gewonde hengsten zolang af te zonderen….of wellicht beter, de sterke hengsten….

 • Aad
  5 juli 2018 om 09:13

  Het wordt spannend, want sommige partijen zijn tegen afschot en zien liever dat met anti-conceptie de populatie op een natuurlijke wijze wordt afgebouwd. De “groene” partijen PvdA, PvdD en GroenLinks (waarvan je verwacht dat deze het dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan) willen het huidige crepeer beheer continueren. Volgend jaar verkiezingen en hopelijk zullen deze partijen door de kiezers worden gestraft en zien wij deze “natuur- en dierenvrienden” nooit meer terug.

  Voor mij is 1 ding zeker. Het tij is gekeerd en het Vera tijdperk heeft zijn langste tijd heeft gehad en gelukkig komen er steeds meer bewijzen boven tafel, die een continuering van dit knekelkamp niet kunnen rechtvaardigen.

  Wel vrees ik dat als het huidige beheer niet op de schop gaat de maatschappelijke onrust in alle hevigheid losbarst met alle gevolgen van dien.

  Voor velen is het duidelijk, de Oostvaardersplassen is geen natuurgebied pur sang maar een stairway to hell en alleen de Provincie Flevoland is in staat dit jaarlijks terugkerend drama voor altijd een einde toe te roepen.

  Beste Corinne ik vind juist dat de Provincie Flevoland juist wel zeggenschap moet hebben over de Oostvaardersplassen. De Provincie Flevoland is ook gekomen met het voorstel om het beheer te wijzigen en als de drie “groene” partijen niet hadden tegengewerkt was er wellicht al een ander beheer geweest.

  Van politiek Den Haag hoef je niets te verwachten. Zijn heel goed in het laten op stellen van metershoge rapporten, beslissingen vooruit schuiven en vooral de democratische besluitvorming niet controleren. Wat stond er immers in ICMO 2 dat de dieren niet langdurig aan honger mochten worden blootgesteld?

  Laten wij hopen dat het gezonde verstand wint en het dierenwelzijn de hoogste prioriteit krijgt.

  • Niek L
   5 juli 2018 om 09:36

   Verontrustend vind ik dat in de tellingen PvdD er op vooruit gaat.
   Maar het zijn natuurlijk provinciale verkiezingen, dus dat kan afwijken natuurlijk…

   Maar mijn linkse hart bloed…..
   Godzijdank nog geen landsverkiezingen want dan zou ik het echt niet weten.

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 08:16

  Beste Astrid, Corina, Niek L, en Aad,
  Op de eerste plaats vind ik dat de Provincie Flevoland helemaal geen zeggenschap over de Oostvaardersplassen zou mogen hebben! Er is hier namelijk van een behoorlijk aannemelijke “belangenverstrengeling” sprake, gezien de vergevorderde plannen van Airport Lelystad! In principe mag dit dus helemaal niet! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 07:14

  Beste mensen,
  Ik las op internet, het onderstaande bericht van Vereniging Het Edelhert.

  21 september 2015
  Vereniging Het Edelhert waarschuwt in een brandbrief aan de Tweede Kamer voor nieuwe massasterfte in natuurgebied Oostvaardersplassen. De Vereniging voorspelt dat bij ongewijzigd beleid in de eerstkomende strenge winter minstens 2000 van de 5000 dieren in het gebied doodgaan!

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 06:51

  @Boswachters Mikal en Hans-Erik!
  Willen de boswachters van SBB het onderstaande van Elisabeth Stassen even lezen en heel goed in hun oren knopen!!!
  Dus, ik vraag het nog 1 keer:

  1.Hoe gaat het met de twee kreupele Konikpaardjes???

  2.Is de dierenarts langs geweest???

  3.Graag een antwoord op deze vragen???

  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  5 juli 2018 om 06:02

  Beste Astrid, Corina en Niek L,
  Hartelijk dank voor jullie antwoorden!
  Zelf, kom ik daarop nog terug.

  Maar eerst even wat anders : Prof. dr.
  E.N. (hoogleraar) Elsbeth Stassen (WUR Wageningen) zegt het volgende : “De wet zegt dat elk dier in nood, ongeacht of het gehouden is of niet, geholpen moet worden. Als een dier lijdt, in nood is, dan moet je iets doen”. Die zorgplicht is geregeld in de Gezondheid-en welzijnswet voor dieren. Artikel 36, lid 3 van die wet zegt dat “een ieder verplicht is hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen”. Volgens Stassen is dit artikel zowel van toepassing op gehouden dieren, als op dieren die vrij in de natuur leven. M.a.w. het maakt dus niet uit of een dier wild is of niet? Kijken wat de commissie Gabor daarover gaat zeggen!

  Groet, Corinne Polpe

 • Corina
  4 juli 2018 om 23:32

  Hoi Corinne,

  Kan hier nogmaals aangeven dat de situatie voor de dieren daar ongezond is.
  Engels raai gras, bekent om hoog fructaan gehalte zeker bij droog weer en zeer kort gras dus groot risico op hoefbevangen.
  Slechte bodem, dus slechte hoeven.
  Veel giftige planten dus kans op allerlei vergiftigingen bij gebrek aan gras.
  Veel bemesting dus verhoogd risico op worminfectie,s
  Veel hengsten, gevechten met veel wonden, door veel bloeiend onkruid veel insecten dus verhoogd risico infecties en onstekingen.
  Weinig beschutting voor de dieren en ga zo maar door.
  Alles is echter al bekent, maar word min of meer ontkent
  Valt me echt op dat het gebied steeds verder onder jacobskruiskruid, zuring en denk mosterkruid komt te staan.
  Zeker met deze droogte wint dit het van het gras wat er nog stond en ben bang dat dit zich nog verder uit gaat breiden.
  De dieren gaan hier beslist geen goede toekomst tegemoed.
  Ben ook benieuw naar 11 juli.

 • Niek L
  4 juli 2018 om 22:49

  Hé Corinne, net pas thuis, sinds vanmorgen 7 onderweg….

  Maar op je vraag:
  Ik denk dat de commissie van Geel zijn rapport wordt overgenomen.
  Er is wel veel rumoer om het afschieten, dus dat ze dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

  Wel vind ik onduidelijk, hoe het in de toekomst zal gaan, er is geen sterk beheersplan…
  Dus ik hoop dat ze daar wat op gaan vinden.

 • Astrid Damstra
  4 juli 2018 om 22:40

  Hoi Corinne en iedereen,

  Zou wel van alles en nog wat willen, maar denk dat we nu alleen maar kunnen wachten tot 11 juli.
  Hoop ontzettend dat Provinciale Staten een besluit neemt, anders -wie weet hoe lang- blijft huidige beleid van kracht.

  Keep up the spirit!
  Groeten, As.

 • Corinne Polpe
  4 juli 2018 om 21:31

  @Boswachters Hans-Erik en/of Mikal
  Nogmaals, heel dwingend vraag ik nu voor de 2E KEER, informatie over de twee kreupele Konikpaardjes? Hallo zeg, wat is hier nou zo moeilijk aan, om dit in een simpel kort berichtje even mee te delen? Sorry hoor, zitten jullie op een andere planeet of zo ??? Heel simpelweg een paar woorden. That ’s all!!!

 • Corinne Polpe
  4 juli 2018 om 19:45

  Ja, iedereen welterusten hoor! Waar is de “spirit”??? Maak me grote zorgen omtrent dit blog? Je moet wel verbonden blijven met elkaar hoor middels dit blog??????
  SEE YOU?????

 • Corinne Polpe
  4 juli 2018 om 19:07

  Hoi beste bloggers,
  als ik de eerste aanzet moet geven, laat het mij weten? Oké, dan zet ik mijn 1ste visie, die ik veronderstel? Wél, dat iedereen dan meedoet? Laat het me weten? Met een vriendelijke grote grazers groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  4 juli 2018 om 18:14

  Beste Oostvaardersplassen vrienden,
  het lijkt wel “stilte vóór de storm”? Nóg één week en we zullen de verdere plannen van de de Provincie Flevoland te horen krijgen, hoe zij verder het beheer in de Oostvaardersplassen wensen te gaan uitvoeren? Ik heb wél een duister vermoeden? Wat denken jullie, wat het gaat worden? Zullen we eventjes met z’n allen een beetje gaan “sparren”? Ik hoor het graag van iedereen? Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  4 juli 2018 om 15:32

  @Boswachters Hans-Erik Kuypers,
  is er al wat nieuws m.b.t. de twee kreupele Konikpaarden? Is de dierenarts o.a. al geweest? Ik ben er reuze benieuwd naar? Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  4 juli 2018 om 12:00

  Mooi zo Corrie! Goed gedaan! Maar hou het in de gaten, of de afspraak dierenarts, nagekomen wordt? Groet, Corinne Polpe

 • Corrie
  4 juli 2018 om 11:53

  Beste Corrie, de melding over het gewonde paard is bij ons bekend (iets dat vaker voorkomt in de natuur). Er is al eerder contact geweest hier over met externe dierenarts. Beeld zou zijn dat het verbetert. Gisteren afgesproken dat voor alle zekerheid dierenarts gevraagd wordt vandaag toch te komen. Vriendelijke groet, Maaike

 • Corrie
  4 juli 2018 om 11:51

  Heb ook bericht gehad, dat ze voor de zekerheid de dierenarts vandaag naar de gewonden paarden laten kijken.
  Men had verwacht dat het vanzelf zou genezen. ??
  Nou ja er word een ieder geval iets gedaan.

 • Aad
  4 juli 2018 om 11:12

  Op twitter circuleren tal van berichten over dit paard en schijnbaar loopt er nog een paard rond met problemen. Een lang verhaal kort. Tal van personen hebben de nodige acties ondernomen en naar het schijnt worden de dieren vandaag verzorgd. Uiteraard eerst zien en dan geloven. Hopelijk zal een behandelplan worden opgesteld, want met een “een aai over de bol” zal dit niet genezen. Gelukkig zullen echte dierenliefhebbers alles nauwlettend in de gaten houden. Want het ontzeggen van medische zorg aan een gehouden paard mag niet.

 • Corinne Polpe
  4 juli 2018 om 09:51

  Beste mensen,
  wat is dit nu weer voor een arrogante, domme, halsstarrige houding van die Harold Hofstra? Het gaat niet om 11 juli! Het gaat om nu! Begrijpt die simpele gedeputeerde dit nou niet? Wat is die man gevoelloos zeg, niet te ? geloven? Er is in het Oostvaardersveld toch een “zorgplicht”? Dus niks géén 11 juli……….
  En de uitspraak we houden het in de gaten, nou, dat kennen we nu zo langzamerhand wel……….
  Ook zo’n dooddoener! Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  4 juli 2018 om 06:32

  Er schijnen 2 kreupele paarden ( 1 gewond, andere ?? )
  Maar, Harold Hofstra ( gedeputeerde van provinciale staten ) zegt niks te kunnen doen hieraan, 11 juli wordt beleid bepaald nu geld oude beleid.

  Werkelijk van de zotte weer….

  Overigens, schijnt hij te denken eindverantwoordelijke te zijn, dus Carola Schouten zal echt wakker geschud moeten worden.
  Ik kan maar geen werkmail van haar vinden op internet….

 • Corinne Polpe
  3 juli 2018 om 21:36

  Hi Niek L,
  jouw bericht van 20.53? Never mind?!
  Berichten kunnen zich nu eenmaal kruisen! Groet, and dreaming sweet!

 • Corinne Polpe
  3 juli 2018 om 20:48

  Lieve Corrie,
  ik begrijp je frustratie en dat je boos bent!
  Ik ben net als jij ook van mening, dat een dierenarts dit niet middels een foto kan vaststellen! Er kan veel meer aan de hand zijn, hoge koorts, bloedvergiftiging, uitdroging etc. etc.!!! Sorry hoor, waar haalt zo’n dierenarts de “gore moed” vandaan?? Jij bent een lief, waakzaam en diervriendelijk mens! Dank je wel, voor je aanwezige gave m.b.t. een noodlijdend dier! Daar zouden er meer van moeten zijn! Met een diervriendelijke en liefdevolle groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  3 juli 2018 om 20:24

  Foei Niek L,
  wachten tot het vanzelf overgaat etc.? Ben jij nou besodemieterd??? Niks wachten! Misschien ben ik een “die hard”, kunnen we gewoon niet die dierenarts bellen, hoe heet ie ook al weer??? voor €175,-per uur!!! En de rekening sturen naar SBB??? Tja, wat moet je eigenlijk met deze ellende? Ja, ik weet het, de rekening sturen naar ons opperhoofd/waardin Carola Schouten??? Met een diepbedroefde groet van Corinne Polpe

  • Niek L
   3 juli 2018 om 20:53

   Corinne,
   Dat is niet exact wat ik schreef 😉
   Maar ik begrijp je verontwaardiging en ben het met je eens, ik dacht trouwens dat ik link erbij had gezet, zal dat alsnog doen.
   Post die start met “soms heb je van die dagen….”
   https://www.facebook.com/groups/170411843786379/?fref=nf

 • Corrie
  3 juli 2018 om 20:15

  Hans_ Erik,
  Bedankt voor je reactie via de mail, maar eigenlijk maak ik me toch boos.
  Hoe kan een dierenarts op basis van foto, s een wond en het paard goed beoordelen.
  Hij ziet niet hoe kreupel het paard is.

  Wat op het filmpje goed zichbaar is, is dat hij zijn voorbeen bijna niet kan belasten.
  Daarbij zijn de omstandigheden in het veld waar hij staat werkelij om te huilen.

  En ook hier mijn vraag, kan hij bij drinkwater komen.

  Met vr. Gr. Corrie

  • Aad
   3 juli 2018 om 20:29

   BEWAAR DEZE MAIL!!! Ik ben geen dierenarts maar een wond waar de pus uitloopt moet worden schoongemaakt en verder worden behandeld.

   Ik heb om 20.14 ook al een reactie geschreven. Een gehouden dier mag geen noodzakelijke medische zorg worden ontzegd!!

 • Niek L
  3 juli 2018 om 19:57

  Ik denk dat jullie het over dit paardje hebben?
  Als dit mijn paard was, zou ik met deze hitte niet wachten tot het vanzelf overgaat….tenzij ik er op een goedkope manier vanaf wil….

 • Corrie
  3 juli 2018 om 19:46

  Aad,
  Het paardje staat in het OVV
  Ook antwoord gehad via mijn mail dat ze het al een paar dagen in de gaten houden, en dat ze er vanuit gaan dat het vanzelf geneest.
  Ze blijven hem observeren.

  Heb er een zwaar hoofd in. Beest is gewond, geen beschutting en kan amper lopen.
  Wel nog gevraagd of ze voor drinken zorgen

  • Aad
   3 juli 2018 om 20:14

   Bewaar de mails goed!!Stuur nog een mail met foto’s en schrijf dat het paard in het OVV de status heeft van “gehouden” en recht heeft op medische verzorging. Een gehouden dier mag geen zorg worden ontzegd!! Meld het ook bij de politie (wederom zeg dat het een gehouden dier is) en noteer de naam met wie je hebt gesproken en het tijdstip. Stuur de mail ook door naar de Provincie Flevoland, de heer Harold Hofstra zodat hij hiervan op de hoogte is.

 • Corinne Polpe
  3 juli 2018 om 19:30

  Beste allemaal,
  even voor de duidelijkheid omtrent mijn berichten aan boswachter Hans-Erik Kuypers,het volgende:Hans-Erik heeft mij persoonlijk benaderd (via mijn e-mail adres)! Daar snap ik niks van (zie mijn mails aan @Boswachters)! Zie ook mijn berichten die ik hardnekkig via dit blog doe)! Haha, behoorlijk recalcitrant, dat wel! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  3 juli 2018 om 18:54

  @Boswachters
  Beste Hans-Erik,
  Dus de foto’s zijn in het gebied van de Nieuwe slenk genomen? Daar lopen toch helemaal géén grote grazers? Lijkt me een beetje onhandig met al die werkzaamheden? Kijk, dit wil ik nu heel duidelijk hebben?
  Met een diervriendelijke groet,
  Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  3 juli 2018 om 18:07

  @Boswachters Hans-Erik Kuypers

  Beste Hans-Erik Kuypers,
  Hartelijk dank voor uw bericht, dat de foto’s vorige week maandag zijn genomen! Maar waarom schrijft u dit bericht aan mij, niet op het boswachtersblog? De andere deelnemers aan dit blog kunnen daar dan ook deelnemers van zijn?

  U stond op een gegeven moment met de interviewer, temidden van honderden Konikpaarden! Waarom daar niet een fantastische foto van gemaakt? Ik ben er van overtuigd, dat de flora er daar (waar die Konikpaarden verbleven) er totaal (nu nog) anders uitziet, dan hetgeen op de foto’s in het interview gepresenteerd werd! Helaas, ik ben heel dikwijls véél te goed van vertrouwen, maar ik ben niet helemaal achterlijk! Véél succes, met de werkzaamheden aan de nieuwe slenk!
  Met een diervriendelijke groet,
  Corinne Polpe

 • Corrie
  3 juli 2018 om 17:29

  Medewerkers SBB,
  Ik wil u er ook langs deze weg op wijzen dat er een kreupel paard, met pusuitstromende wond in de kokende zon op de OVP tussen het onkruid staat.
  Het dier is alleen nog in staat zich strompelend een beetje voort te bewegen.
  Het been is dik met een open wond.
  Paard is ws. ook niet meer in staat bij het drinkwater te komen.
  Vraag u bij deze hier met een dierenarts langs te gaan.
  Dit negeren zou pure dierenmishandeling zijn.

  • Aad
   3 juli 2018 om 18:34

   Beste Corrie, waar staat het paard in de Oostvaardersplassen of in het Oostvaardersveld? Als het paard in het Oostvaardersveld staat MOETEN ze de dierenarts inschakelen omdat het “een gehouden dier” en recht heeft op medische zorg. Houd het in de gaten en maak foto’s als het lukt.

  • Corrie
   3 juli 2018 om 19:28

   Ik ben er nu niet zelf Aad, was een life filmpje op FB ,
   Maar waar het ook staat een dier in nood wat gemeld is moet naar mijn idee hulp krijgen.
   Heb ook al een pb gedaan.

  • Corrie
   3 juli 2018 om 19:36

   Paardje staat in het OVV

 • Corinne Polpe
  3 juli 2018 om 17:10

  Oké Niek L,
  het interview zal wel dit jaar hebben plaatsgevonden gezien de tekst?
  Maar daar kan je natuurlijk ook tot in den treuren mee sjoemelen? Hetgeen ik vrijwel zeker weet is dat de foto’s, gezien de desolate toestand in de Oostvaardersplassen, totaal niet kloppen! Het gras vertoont geen volstrekt kaal gevreten vlakte door de enorme hoeveelheid aan ganzen en die de heleboel gigantisch ondergescheten zouden hebben! Ik heb dus mijn gerede twijfel?
  Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   3 juli 2018 om 17:45

   Ik zag van de week foto van bijenkorven in het gebied, zou tussen koolzaad (?) staan.
   Dus dat zou kunnen.
   Op mijn telefoon kan ik niet zien of de andere foto gras is of onkruid.
   Soms moet je echt close-up zien.

 • Niek L
  3 juli 2018 om 15:18

  Tja, jammer die commotie….
  Tja, jammer dat er ook deskundigen met een andere mening zijn
  Tja, jammer dat veel mensen de massamoord van afgelopen winter niet normaal vonden….

  Misschien maar je gaan richten op vogels en de gg elders onderbrengen…

  En ja Hans-Erik, ook ik vind het jammer dat ik de expertise van jou en je collega’s in twijfel ben gaan trekken, na jaren fan te zijn geweest.

  En door het totale gebrek aan empathie voor het lot van de dieren die jullie achter hekken hebben gezet, is het niet eens meer in twijfel trekken maar is het totaal wantrouwen.
  En dan kun je er weer een leuk verhaaltje tegen aangooien maar het versterkt het wantrouwen.
  Maatschappelijk draagvlak is ook aan het verbrokkelen, dus dat kun je nu wel blijven roepen maar dat is dus iets wat ter discussie staat, gezien de groeiende groep tegenstanders.

  https://avanti-almere.nl/het-decor-van-een-boswachter/

  • Corinne Polpe
   3 juli 2018 om 15:49

   Hoi Niek L,
   Dank voor het toe gezondene! Heb niet kunnen ontdekken in welk jaar dit interview met boswachter Hans-Erik heeft plaatsgevonden? Weet jij het misschien? Vooralsnog, ben ik het volstrekt met je eens! Maar die veronderstelling heb je wellicht wél van mij? Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   3 juli 2018 om 16:06

   Staat er niet bij.
   Maar gezien er staat, de commotie van afgelopen winter en dat mensen hun expertise in twijfel trekken, ga ik ervan uit dat dit na de afgelopen winter is geschreven.

 • Niek L
  3 juli 2018 om 14:40

  @staatsbosbeheer
  Wat doen jullie nu het zo heet is?
  En de kans op blauwalg etc groter en groter wordt?
  Hebben jullie er een plan voor?

 • Corinne Polpe
  3 juli 2018 om 14:40

  Hi Astrid,
  een uitstekend idee, jouw initiatief! Nu maar hopen dat je verzoek wordt ingewilligd? Ik denk het eigenijk van wél? Hartelijk dank, voor je goede zorgen! Jij én de jouwen, ook een fantastische dag toegewenst. Groet, Corinne Polpe

 • Aad
  3 juli 2018 om 14:38

  Beste Astrid, ter voorkoming dat je straks een ons weegt zou ik gewoon een wob verzoek indienen (een brief/mail waarin je om informatie vraagt en beroep doet op de Wet Openbaarheid van Bestuur). Op een wob verzoek MOET Staatsbosbeheer namelijk op reageren. Zou wel in deze mail/brief vermelden dat jij de door jou gewenste informatie niet kan terugvinden in de door Staatsbosbeheer reeds gepubliceerde wob besluiten. Met een verwijzing naar deze link voor het geval dat ze ook ergens staan vermeld:

  https://www.staatsbosbeheer.nl/Over-Staatsbosbeheer/Dossiers/oostvaardersplassen-beheer/wob

 • Astrid Damstra
  3 juli 2018 om 13:46

  Vandaag maar weer een nieuwe mail naar SBB gestuurd.
  Zie ook eerdere mail onderaan.
  Heb naam ecoloog en m’n eigen mailadres verwijderd.

  Mooie dag voor allemaal verder!

  Today, 1:32 PM

  SBB Info staatsbosbeheer.nl (Info@staatsbosbeheer.nl)

  SBB Info staatsbosbeheer.nl (Info@staatsbosbeheer.nl)

  Beste mevrouw Froentjes,

  Vorige maand vroeg ik u of het mogelijk was inzage te verkrijgen in de volledige sectierapporten van de afgelopen vijf jaar die zijn uitgevoerd op de grote grazers op de Oostvaardersplassen. (Zie mail van 7 juni 2018.)

  Helaas heb ik nog geen reactie ontvangen.

  Kunt u mij laten weten tot wie ik me moet wenden om deze informatie te kunnen ontvangen?

  Daarnaast een tweede vraag, die ik tevergeefs verschillende malen in het ‘boswachtersblog’ Oostvaardersplassen heb gesteld.

  – De paarden in het Oostvaardersveld zijn gehouden dieren, een aantal is ook verplaatst naar andere gebieden de afgelopen jaren.

  Hebben deze dieren een paspoort en zijn ze voorzien van bijbehorende chip?

  Is er een protocol waarin de mate van zorg aan deze gehouden dieren omschreven staat?

  In de vrijgekomen WOB besluiten, als ook in de verschillende rapportages kon ik hierover geen gegevens vinden.

  Hopend op verduidelijking wens ik u een fijne dag,

  Vriendelijke groeten,

  Astrid Damstra.

  ——————————————————————————–

  From: SBB Info staatsbosbeheer.nl
  Sent: Friday, June 8, 2018 3:50:07 PM
  To: ‘astriddamstra@*********
  Subject: RE: Contactformulier: Sectierapporten

  Beste Astrid Damstra,

  Bedankt voor uw mail.
  Ik heb uw verzoek intern doorgestuurd met de vraag naar u te reageren.

  Met vriendelijke groet,

  Carolien Froentjes-van Munster

  Informatiecentrum Staatsbosbeheer

  cid:image001.jpg@01D3639D.78FDA360

  Smallepad 5 | 3811 MG | Amersfoort
  postbus 2 | 3800 AA | Amersfoort

  cid:image002.png@01D3639D.78FDA360

  cid:image003.png@01D3639D.78FDA360

  cid:image004.png@01D3639D.78FDA360

  cid:image005.png@01D3639D.78FDA360

  Van: astriddamstra@*******
  Verzonden: donderdag 7 juni 2018 19:12
  Aan: SBB Info staatsbosbeheer.nl
  Onderwerp: Contactformulier: Sectierapporten

  Beste lezer,

  Na een uitnodiging via het blog ‘Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen’ ben ik in de gelegenheid geweest om op 22 mei jl. op het hoofdkantoor in Amersfoort in gesprek te gaan met ecoloog ***********
  Een van de onderwerpen die aan de orde kwamen zijn de sectierapporten die jaarlijks aan de hand van een aantal gestorven dieren worden opgesteld.
  De heer ******** gaf tijdens dit gesprek aan dat deze rapporten openbaar zijn en opgevraagd kunnen worden.
  Middels dit bericht wil ik u vragen mij de rapporten toe te sturen.
  Graag zou ik van de drie verschillende diergroepen de rapporten van de afgelopen vijf jaar ontvangen.
  Hoop op een positieve reactie van uw kant.

  Met vriendelijke groeten,

  Astrid Damstra.

 • Corinne Polpe
  2 juli 2018 om 20:44

  Beste Aad,
  geweldig, zoals jij steeds met nieuwe inzichten en bijdragen komt. Vakkundig, mindfull en doeltreffend! Fantastisch, met betrekking tot nieuwe, zeer goed onderbouwde gegevens! Wat ik het meest waardevol aan jou vind, is dat je een vriendelijke, zeer genuanceerde, vergevende persoonlijkheid bent! Hartelijk dank voor je bijdrage in de deze niet aflatende “horror” in de Oostvaardersplassen ! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  2 juli 2018 om 18:59

  Hi Niek L,
  Een uitstekend idee om die video te verspreiden! Als je daar kosten aan heb, ben ik bereid daaraan bij te dragen!
  Ja, en die schietvergunning van SBB boswachters, is denk ik een véél lastiger verhaal? We zullen moeten aantonen dat desbetreffende SBB boswachters géén geroutineerde schutters zijn! Juridisch lastig hoorl Hoi, and take it easy!……. Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   2 juli 2018 om 19:40

   Ik gebruik de digitale wegen!

  • Aad
   2 juli 2018 om 20:15

   Bekijk het afschotprotocol van Staatsbosbeheer en dan kom je al snel tot de conclusie dat er flinke missers (letterlijk en figuurlijk) worden gemaakt. Afschot in bijzijn van publiek mag niet, vraag aan een jager hoe vakkundig het kaakschot wordt bevonden en dan de foto’s van de kadavers met de talloze kogelgaten alsof het Zwitserse kaas was.
   ps: er is nog een video waarin een hert niet goed is afgeschoten, maar dat moet ik opzoeken.

  • Corinne Polpe
   2 juli 2018 om 16:01

   Beste Niek L,
   Carola Schouten moet terstond haar eind verantwoordelijkheid nemen! Haar opdracht moet luid en duidelijk zijn aan de provincie Flevoland: met onmiddellijke ingang dienen alle dieren in de Oostvaardersplassen gecontroleerd te, worden, met aanwezigheid van twee dierenartsen, op hun huidige gezondheidstoestand!Dieren die er zeer slecht aan toe zijn moet een verdere lijdensweg bespaard blijven: dus een directe afschot! Niet door een stelletje klunsen die meerdere kogels nodig hebben om een dier uit zijn/haar lijden te verlossen! Schakel geoefende jagers in van een wildbeheerseenheid! De andere dieren dienen terstond ondergebracht te worden in andere natuurgebieden! PUNT!…………
   Haha Niek, het zal wél “pappen en nat houden” blijven!…….
   Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   2 juli 2018 om 17:42

   Ja, als we nu allemaal onze mond houden wel.
   Maar ik ga deze video wel verspreiden.
   Opdat we haar op haar verantwoordelijkheid kunnen wijzen.
   Ik zal haar emailadres erbij zetten.

  • Niek L
   2 juli 2018 om 17:43

   Én SBB moet gelijk schietvergunning afgenomen worden.

 • Corinne Polpe
  2 juli 2018 om 15:03

  Beste allemaal,
  Zo daar kan minister Carola Schouten het dan mee doen! Met het initiatief van bioloog Patrick van Veen én zijn 120.000 vergaarde handtekeningen, tegen het huidige beleid in de Oostvaardersplassen! Ook als ze niet meer rechtstreeks verantwoordelijk is door de overdracht van het natuurgebied aan de provincie Flevoland , ze blijft wél wettelijk verplicht erop toe te zien!
  Ik hoop en wens, dat zij het drama in de Oostvaardersplassen met een scherp toeziend oog, voor 100%, volledig ter harte neemt!…….
  Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   2 juli 2018 om 15:23

   Ze trekt zich er geen biet van aan, deze petitie is ergens in april al aangeboden.
   Maar het is wel heel verhelderend hoe de rollen liggen en waar we haar dus op aan kunnen spreken.
   Daarom ben ik blij dit interview tegen te zijn gekomen!

 • Niek L
  2 juli 2018 om 09:02

  Een interessant kort interview.

 • Niek L
  2 juli 2018 om 08:38

  En het aantal mensen wat zich tegen OVP uitspreekt kruipt tegen de 75.000 aan.
  Dit zijn de mensen die zich als lid hebben aangemeld bij de grootste groep tegenstanders online op FB,

 • Corinne Polpe
  2 juli 2018 om 08:08

  Beste Lea,
  Waar is uw zorg om de uitgemergelde, verhongerde dieren in de Oostvaardersplassen?……….
  Tja, en als ik nu volgens uw visie een typisch “jachtgedrag” vertoon? SOIT!!!………..
  Met wederom een diervriendelijke groet,
  Corinne Polpe

 • Aad
  1 juli 2018 om 23:42

  Beste Lea,
  Of de mammoet werkelijk het loodje heeft gelegd als gevolg van menselijke bejaging staat ter discussie. Er zijn namelijk ook andere theorieën zoals een klimaatverandering en een andere theorie is dat door een supernova de mammoet is uitgestorven.

  In andere natuurgebieden, waar de dieren de status “gehouden” hebben, worden de dieren wel bijgevoerd, zoals in het Oostvaardersveld, de zgn. etalage van de Oostvaardersplassen. Deze dieren hebben ook recht op veterinaire zorg. Uit de quick scan van de dierenbescherming is gebleken dat SBB te kort is geschoten en dit geldt ook voor het recente geval waarbij een gewonde/drachtige merrie in het water is geraakt, de noodzakelijke hulp niet kreeg en tezamen met haar kalf is verdronken.

  Rekening houdend met de gepubliceerde jaarrekening hoef ik mij geen zorgen te maken over de financiële situatie van Staatsbosbeheer. Jaarlijks ontvangen zij een substantieel bedrag om te beheren. Dit is duidelijk geworden uit gepubliceerde WOB besluiten.

  Velen zoals ik, die het huidige beheer in de OVP afwijzen, wijzen ook de bio-industrie af. De opmerking dat “jullie” niet overal tegelijktijdig kunnen zijn, plaats ik bij jou terug, want waar waren jullie toen de grote grazers massaal verhongerden en uitgemergeld werden afgeschoten? Het fabeltje dat de dieren niet verhongeren wordt keihard onderuit gehaald door de conditiescores 1 en 2 zoals deze staan vermeld in de door Staatsbosbeheer gepubliceerde afschotlijsten.

  Het lijden van dieren moet worden voorkomen of dat nu in een donkere stal is of op een zonder enige vorm van beschutting kaalgevreten vlakte vol met giftig Jacobskruiskruid en Mosterdzaad in de Oostvaardersplassen. Een paar maanden met voedsel en vrijheid staan niet in verhouding tot het rest van het jaar ongelooflijk lijden en sterfte door de kogel. Tussen de bio-industrie en de Oostvaardersplassen zijn meer overeenkomsten dan je denkt. In beide gevallen zijn de dieren daar geplaatst, worden gevangen gehouden, dienen een door de mens bepaald doel (voedsel, recreatie en grasmaaiers) en sterven vaak een onwaardige dood.

  Natuur laat zich niet dwingen, maar met een hek erom is er geen sprake van natuur maar van een dierentuin met een zorgplicht.

  Of jij de persoon bent, die kan beoordelen of ik en de mede bloggers van door de jaren en opgedane ervaringen niets heb geleerd betwijfel ik ten zeerste. Ik heb in ieder geval geleerd dat het vastklampen aan een op fantasieën gebaseerde ideologie en het zich afsluiten van iedere vorm van kritiek kan leiden tot een kadaverpark met een totaal verloederde biodiversiteit en onbeschrijfelijk dierenleed. Wetenschap is een mening, die vaak door een andere mening wordt achterhaald zoals bijvoorbeeld bij de mammoet, want welke van de drie theorieën is juist of is de ware toedracht zelfs nog niet bekend?

  Gezien jouw reacties op mijn mede bloggers ben ik benieuwd of je naast de mantra-achtige vraag ook een positieve inbreng kunt leveren aan de discussies op dit blog door antwoord te geven op de vraag waar al jouw zorgen zijn voor de mammoet.

  • Lea
   2 juli 2018 om 18:03

   Beste Aad,
   Er zijn steeds meer bewijzen dat voorhene mensenpopulaties op velerlei wijze’s DE Mammoet bejaagden en idd middels klimaatveranderingen enz uiteindelijk het loodje legden.
   Wat ik steeds heb aangegeven is het ‘menselijke jachtelement’.

   Als je bedenkt dat DE mens middels hun toenmalige vergevorderde jachttechnieken het al voor elkaar kregen om in combi met enz…., de Mammoet als soort uit te laten sterven, dan is lijkt me logischerwijze die ‘mens’ heel machtig als natuurelement geweest .

   Het jachtelement van de mens is in vele eeuwen onderschat geweest en dan heb ik het niet over het brood-bejagen of anderzijds.

   Puur en enkel hebben we het over jachttechnieken welke mensen toe pasten om welke redenen dan ook.

   Wat ik hier in deze blog zie is dat menig tegenstander van de OVP maar door blijft malen en door blijft drammen op SBb , terwijl het grote geheel, want de OVP is maar een klein euvel in de Nederlandse natuur, mensenwerk, niet van belang meer is.

   Die Mammoet stond/staat voor iets groots/grandioos groots………..

   De hier drammende bloggers maken de discussie alleen maar heel erg klein en de linken naar vele andere natuursituaties blijven onaangeroerd.

   Dat is doodeng, dat mensen elkaar bejagen omwille van hun gelijk.

   Mijn zorgen voor DIE mammoet zijn erg groot.

   goede avond

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 21:52

  Beste Lea,
  sorry, ik ga niet eens met je in discussie!
  Eeuwen geleden de uitgestorven mammoet door bejaging van de mens in tegenstelling tot de hedendaagse verhongering van levende grote grazers, die met afschot van één of tien kogels in een afgesloten terrein, géén kant meer op kunnen!

  Ik raad je aan een club op te richten voor de uitgestorven mammoet! Sorry, ik zal géén lid worden van je club! Succes ermee!…….

  Met een diervriendelijke groet,

  Corinne Polpe

  • Lea
   1 juli 2018 om 22:25

   Mevr. Corinne,
   Een discussie ? Dat is ook Mammoet-onmogelijk zo lang als u uw eigen-gelijk- jachttactiek niet wenst te beschouwen vanuit een andere zijde.
   Bijvoorbeeld vanuit de/het (hoe noteer je dat in deze tijd ?) Rijnnijlpaard-optiek gezien, zou dat al een heel goed begin geweest zijn.

   Helaas ook voor u blijft nog steeds de vraag: Waar blijft uw zorg voor de Mammoet? Mammoet-goededag

 • Poema
  1 juli 2018 om 20:52

  Lea,

  Inderdaad …: ” ook poema’s hebben niet altijd te vr.ten ” 🙂 🙂

  Dat is wel de werkelijkheid……zouden ze wel kikkertjes eten???.

  Maar het is en blijft een mooi dier.

 • Niek L
  1 juli 2018 om 20:43

  En of de populatie het toch gaat redden….
  Ook de volgende winter zal het bikkelen worden, ondanks dat het inmiddels juli is, veel dieren zijn nog te mager, en ze eten al weer van struiken en bomen…
  ( Nou was de invasie ganzen ook niet erg puik voor de grazers )

  https://twitter.com/domootto/status/1013386208859344896

 • Niek L
  1 juli 2018 om 20:19

  Lea, de grote grazers legden het loodje doordat staatsbosbeheer ze willens en wetens heeft laten verhongeren.
  En ze zijn niet uitgestorven maar ze zijn de pan uitgerezen, zoals je misschien hebt gehoord, moet na de massamoord van afgelopen jaar, nog eens een flink aantal herplaatst worden.

  Dus, als je het hebt over kromme vergelijkingen….

  Tja, en ik weet het, maar als ik in mijn werk zulke desastreuse fouten maak, helpt het niks, als iemand eens meeloopt om te zien hoe zwaar ik het heb.
  Voor die tijd, heb ik al lang en breed aan de bel getrokken…..want reken maar dat als meer dan de helft van mijn mensenpopulatie het loodje zou leggen, heb ik veel commissie TERECHT achter mijn broek aan.

  Oostvaardersplassen is niet door dieren gekozen, ze kunnen er ook niet weg.
  Ze kunnen de droogte, de nattigheid, de kou, de warmte niet ontlopen.

  En corridors, in de beperkte opzet, maakt het probleem alleen maar groter….
  Voor migreren blijft het postzegelwerk.

  • Lea
   1 juli 2018 om 21:57

   Meneer Niek L

   Nog 1 x
   Wederom bent u aan het jagen naar uw eigen gelijk.

   De voorhene jagende mensenpopulatie’s mochten ook door omliggende stammen niet altijd de voor hen gewenste mammoetdelen verschalken .
   Doch mensenpopulatie’s menen stuk voor stuk in de loop van alle eeuwen het beste voor te hebben met datgene wat ‘zij’ bedenken voor ‘hun’ omgeving.
   U doet niet anders !

   Overigens ‘ grote grazers’
   ongeacht edelhert, rund, paard
   lusten ernstig graag
   van voor hen geschikt boom- of struikgewas !

   Waar blijft uw zorg voor DE Mammoet ?

  • Niek L
   1 juli 2018 om 22:56

   Lieve schat, slaap lekker straks en geniet van het mooie weer!
   Ik kan je niet volgen en dat ligt helemaal aan mij 🙂

 • Lea
  1 juli 2018 om 20:03

  Beste bloggers,
  i.a.o.

  Mevr. Corinne, wonderlijke vergelijking? DE mammoet legde uiteindelijk ook het loodje door: menselijke bejaging !

  Men. Niek L U maakt uit u zelf al de vergelijking met jacht op mensen en het voeren van Artisdieren welke volledig krom gaan.

  Op dit blog wordt tot mijn grote verbazing door menig blogger een dusdanig ‘jachtgedrag’ vertoont,
  enkel vanwege het eigen winstbejag,
  in de zin van uw (denkende te hebben) gelijk’ ,
  alsof het enkel en alleen nog maar om uw’ bloglevens bestaat.

  Geen dier wordt daarmee geholpen

  Ga SBB eens een paar dagen ondersteunen in hun werk.
  Of vergaar een budget voor beschutting voor de dieren of plant een aantal bomen voor de dieren of breng waterkanonnen om het gebied te vernatten….doch komt u het gebied als het dan te nat wordt in het najaar ook wederom ‘helpen’ verdrogen?
  Of leg een brug aan en waterval naar het nieuwe slenkgebied

  Of
  kijk eens naar andere natuurgebieden waar menig dier ook last heeft van het droge weer.
  Die dieren worden door u niet meegeteld en bijgevoerd

  Natuur laat zich niet dwingen, ondanks dat men. Niek het vanzelfsprekend vindt dat er door menig blogger ‘ergens’ doorgedramd wordt, zodat mensen hun gelijk’ krijgen.

  Het bericht over de gestorven kalveren in de verbrande stal al meegekregen ?
  De kalveren konden geen kant op….waar waren jullie? Natuurlijk kunnen ook jullie niet overal tegelijkertijd zijn..

  Voorstel : Begin vooral in uw eigen omgeving eerst te kijken…..stel dat er een poema zit die uw kikkertjes uit uw tuin graag lust….ook poema’s hebben niet altijd zomaar elke dag te vr…en !

  Dus als de bloggers van dit blog, wat steeds blijkt, niets van de mensengeschiedenis geleerd hebben, blijft de vraag staan, waar zijn al jullie zorgen voor DE Mammoet?

 • Poema
  1 juli 2018 om 20:01

  Meneer Aad,

  Ik moet u inderdaad mijn excuses aanbieden. Het was ene Gerrit Gerritsen die dit heeft gezegd en hiervoor ook op de vingers is getikt door SBB.

  Ik heb u verkeerd verwoord en dat neem ik geheel terug.
  Mijn welgemeende excuses hiervoor.

  Neemt verder niet weg dat ik toch constateer dat de SBB medewerkers en andersdenkenden op zeer onelegante wijze ‘benaderd’ worden…… En waar ik zeker het respect niet in kan terugvinden.
  En waar ik ook zeker nooit excuses voor heb kunnen vinden!

  En dat zal ik altijd een kwalijke zaak blijven vinden en zal daar toch mijn zegje over blijven doen.

  • Aad
   1 juli 2018 om 23:48

   Het siert u dat u uw excuus aanbiedt. Deze zal ingelijst een fraai plekje krijgen naast het excuus van Tea.

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 19:33

  Hoi Corina,
  wat heb jij dat toch weer luid en duidelijk gezegd tegen onze ? waarde vriend, Poema! Ja, verdomd, een zonnesteek!
  Daar was ik nou nóóit op gekomen???
  Fijne avond + groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 19:27

  Niek L,
  véél plezier, zwem ze en een fijne avond!
  Mijn twee zwerfkatten, die zijn komen aanlopen en nóóit meer zijn weg gegaan, houden nietvan water! Katten eigen!……. Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  1 juli 2018 om 18:04

  Ohhh, verhip, ik zat te zoeken naar zo’n fotootje!
  Jij ook nog een fijne dag, ik ga zometeen eens afkoelen en zwemmen met de hond.

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 17:20

  Niek L,
  Haha, als ze dat doen? Alhoewel, eerlijk is eerlijk, van Hans-Erik Kuypers (boswachter Hollandse Hout) kreeg ik wél meteen bericht (zie blog) ! Een fijne voortzetting van de zondag, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 16:38

  Hi Niek L,
  ik had natuurlijk vanmorgen een foto van die pagina kunnen maken (heb ik trouwens ook gedaan) en naar je e-mail adres kunnen sturen? Maar dat lijkt mij niet verstandig om een e-mailadres op een blog te zetten! Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   1 juli 2018 om 16:52

   Nee joh, mogen ze gewoon een keer antwoord geven 🙂

 • Niek L
  1 juli 2018 om 15:51

  Goed idee Corinne, ik heb gelijk een mail gestuurd!

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 15:47

  Poema,
  hoe haal je het in je hoofd om Aad zo vals te beschuldigen? Hoe zit het blijf je op deze manier “Vuil” spuien? Als er één op dit blog fatsoenlijk is, dan is het Aad wél! Hou op alsjeblieft met je fratsen? Oké? Degene die dit gezegd heeft, was volgens mij ene Ronald? Een paar bloggen geleden! Ik ben nu echt van mening dat je te ver bent gegaan! Ga je schamen!…….

 • Corina
  1 juli 2018 om 15:44

  Beste Poema,
  wat is er in hemelsnaam met jou.
  Je verwijt mensen van alles, wat je zelf ook doet.
  Haalt oude koeien uit de sloot.
  Verdedigt SBB alsof ze dit zelf niet kunnen.
  Scheld mensen uit, noemt ze minkukels, maar je reageert er wel steeds op.
  Je draagt verder niks inhoudelijks bij aan dit blog, maar verwijt andere dat ze het kapen.
  Mijn intensie is een iedergeval niet dit blog te kapen
  Maak me alleen grote zorgen om de dieren die SBB onder zijn hoede heeft.
  Ook al zijn ze uitvoerders van het beleid je hebt altijd een eigen verantwoording.
  Als je nu ziet hoe mooi het Hollandse hout is opgeknapt, maar hoe verschrikkelijk de OVP er bij ligt en wat de dieren daar te eten hebben denk ik dat ze zich inderdaad beter met de flora bezig kunnen houden en de fauna aan andere overlaten.
  Jou Poema wens ik beterschap, denk toch dat je ws zonder beschutting wandelend over de vlakte van de OVP een zonnesteek hebt opgedaan. ??
  Daarbij natuurlijk wel genietend van al het mooie Jacobskruiskruid, de bloeiende zuring en het prachtige mosterdkruid..
  Goede schuilplaats voor poema,s trouwens zeker bij het ontbreken van gras.

 • Poema
  1 juli 2018 om 14:16

  Meneer Aad,

  Uitgerekend U !!! heeft het over ‘houdt het zakelijk en respecteer elkaars mening” .

  Ik kan me nog herinneren dat juist U !! Sylv en Tea voor ‘oude knollen’ heeft uitgemaakt..
  Juist UW reactie werd door SBB niet geaccepteerd omdat het VEEL te ver ging.

  En juist U!!! gaat dan hier op dit blog anderen verwijten dat ze zich niet gedragen.!!??

  Het is weer het aloude liedje van dit groepje blogkapers: de splinter in andermans ogen zien ze WEL …de balk in eigen ogen weer NIET.

  Ga eens écht goed nadenken meneer Aad…want inderdaad : het gedrag van dit groepje blogkapers t.o.v. de boswachters en SBB is dermate beneden alle pijl dat ik me afvraag of u daar niet voor aangeklaagd zou kunnen worden ivm. ‘ het beledigen van ambtenaar in functie’.

  Jullie blèren en jullie beschuldigen en jullie maken deze mensen ( en andersdenkenden…. ‘oude knollen’ weet U nog!?) uit voor lamzakken , lamstralen etc.

  En dan gaat juist U (en uw aanhangers) mij de wet voorschrijven?????

  Prettige dag meneer Aad.

  • Aad
   1 juli 2018 om 15:18

   Beste Poema, iets dergelijks heb ik nooit gezegd; het is gewoon mijn stijl niet. Vraag het gerust na bij SBB of ik de dames heb uitgemaakt voor “oude knollen” en zij zullen aangeven dat ik dit niet was en een excuus uwerzijds is dan zeker op zijn plaats.

   Blèren zonder onderbouwing is meer uw wijze van communiceren.

   U de wet voorschrijven? ik zou niet durven, maar ik mag u toch wel wijzen op de voorwaarden van dit blog of gelden deze regels niet voor u?

   Uiteraard wens ik u ook een fijne dag.

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 13:51

  @Hans-Erik Kuypers,

  Dank je wél voor je antwoord!
  Met een vriendelijke groet,
  Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 12:56

  Lea,
  Wat een wonderlijke vergelijking? Hoe kan ik me druk maken om iets dat ik nooit lijfelijk gezien en/of meegemaakt heb?
  Ik maak mij b.v. ook niet druk om een neanderthaler! Dat is ook honderd duizenden jaren geleden? Maar een heckrund, konik en edelhert, die ken ik wel……. daarom dus! Het is 2018 hoor en die zijn nog wél in leven…….

 • Lea
  1 juli 2018 om 12:05

  Beste bloggers
  Wat een muggezifterij hier.
  Want waar zijn al jullie zorgen voor DE
  Mammoet ?

  • Niek L
   1 juli 2018 om 15:41

   Het is maar wat je muggezifterij noemt…
   Vraag me af wat je er van zou vinden als Artis besluit dat alle dieren zelf maar aan eten moeten komen.
   Trouwens het zou wel een spektakel worden als er opeens op mensen werd gejaagd, ipv dat ze vanuit een auto op uitgemergelde dieren schieten.

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 11:28
 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 11:19

  Beste Aad,
  Ik zou echt niet weten hoe ik een ? foto uit het Magazine van SBB met mijn smartphone (album) op dit blog moet krijgen? Ik heb namelijk geen pc! Ben absoluut géén “nerd”, volslagen a-technisch, haha een nationale ramp zo ongeveer! Maar ik heb de tekst letterlijk uit het Magazine op dit blog weergegeven! Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  1 juli 2018 om 10:42

  En het verheugd me te kunnen melden dat de grootste site in een krap uurtje tijd 74.605 leden heeft!

 • Aad
  1 juli 2018 om 10:36

  Geachte Poema,

  Wat heeft u toch een hoge dunk van de andersdenkenden.

  Ze zijn infantiel, stelen van andere bloggers, hebben een gebrek aan originaliteit, zijn zelf ingenomen en gaan zonder enige zelfkritiek en zelfbeschouwing door het leven.

  Correct me if i am wrong (op-gepikt tijdens de Engelse les) maar zijn uw uitingen niet in strijd met de voorwaarden van dit blog, namelijk: “Houd het zakelijk en respecteer elkaars mening”.

  Het huidige beheer van de Oostvaardersplassen loopt hopelijk op zijn laatste benen en het Vera tijdperk zal wellicht de Nederlandse geschiedenis ingaan als het meest bizarre, controversiële en mislukte natuurexperiment ooit.

  Terwijl vrijwel alle anti-ovp bloggers na gedegen onderzoek aan de hand van artikelen de situatie aan de kaak te stellen bent u zoals altijd u originele zelf. Roeptoeteren en het uiten van beschuldigingen zonder enige vorm van onderbouwing.

  Uiteraard uitermate amusant en ik krijg een duidelijk beeld van u.

  Hopelijk is deze reactie origineel genoeg en kan deze uw goedkeuring wel dragen.

 • Niek L
  1 juli 2018 om 10:11

  En alle gekkigheid op een stokje, mensen die dieren proberen te helpen krijgen een boete.

  Als ik nou heel onbeschoft was, zou ik zeggen: krijgen jullie de kolere, SBB!!!!
  Wat een ongelofelijke horken zijn jullie toch!!!

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 10:06

  Niek L,
  ook ik heb het op de website van SBB niet kunnen vinden onder: dossier Oostvaardersplassen! Zoals je wellicht al eerder ondervonden heb, is SBB niet zo van de vlugge! Zouden de boswachters Mikal etc. het niet weten? Nou ja, die geven zoals gewoonlijk weer géén antwoord!…….

  • Niek L
   1 juli 2018 om 10:13

   Vreemde kruising van alles erop zetten maar toch ook weer niet….

 • Niek L
  1 juli 2018 om 09:55

  En de teller staat op 74.467 mensen tegen dit beleid, enkel op de grootste facebooksite.
  Ik ben benieuwd wanneer we de 75.000 aan gaan tikken !!!!

  Hieronder nog even de link hier neerzetten.
  https://www.facebook.com/groups/609452909390002/

 • Corinne Polpe
  1 juli 2018 om 09:54

  Niek L,
  Het klopt, het magazine (4 X per jaar) staan niet online! In de 2e uitgave van dit jaar, werd een artikel gewijd aan de Schotse hooglander. Dit type grote grazer kan je in heel veel natuurgebieden van SBB tegen komen. Het artikel liet ook andere grazers zien, zoals de Wisent, Wild zwijn, Ree, Schaap, Gans en Konijn. Ook liet men foto’s zien van Heckrunderen, Koniks en Edelherten en daar stond het volgende bij: De afgelopen maanden ontstond veel ophef rond de grazers in de Oostvaardersplassen : Heckrunderen, Koniks en Edelherten. Bij het ter perse gaan van dit magazine was net bekend dat de provincie Flevoland het advies van de commissie – van Geel om het aantal terug te brengen tot 1100, een ruime halvering van de huidige populatie, niet wil overnemen. De provincie pleit voor verhuizing van de grazers naar andere gebieden in Europa. De actuele stand van zaken is te volgen via het dossier Oostvaardersplassen op Staatsbosbeheer. nl.
  Dit is behoudens de foto’s natuurlijk, de letterlijke weergave van het bericht!
  Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  1 juli 2018 om 08:59

  Corinne, ik heb de website van SBB nog eens doorgespit maar de magazines komen volgens mij niet online.
  Er is veel gerommel over verdere terugbrengen gg maar nog steeds geen duidelijkheid.

  Ook hoor ikniks over anticonceptie of beheersplan van de populatie.
  We weten allemaal dat het ooit met zo weinig dieren begon…..

  Én de tijd dringt!

  • Aad
   1 juli 2018 om 10:17

   Beste Corinne, kan jij misschien een foto van dit stuk maken en dan op dit blog zetten. Misschien kan iemand dit dan op Twitter plaatsen, dan gaat het helemaal door heel Nederland rond.

 • Niek L
  30 juni 2018 om 22:44

  En er wordt doorgedramd tot het hele fiasco Oostvaardersplassen ophoud en op een fatsoenlijke manier en door een andere partij wordt beheerd, die oog heeft voor dieren.

  Reken er maar niet op dat het nu nog stopt, deze winter was de genadeslag die SBB zichzelf heeft toegebracht in dit gebied.

  ( En och, je ziet wel wat een klein groepje activisten toch maar mooi hebben bereikt op het gebied van bv scharrelvlees, dat was 20 jaar geleden ongekend dat het in de supermarkt werd verkocht…
  En het was maar een kleine, harde kern )

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 20:13

  Beste Poema,
  een bespottelijke naam trouwens! Maar oké, dit terzijde! Het gaat om jouw overtuiging dat mensen maar gewoon kunnen doen , wat hun het beste uitkomt? Nee, zo werkt het m.b.t. de levende wezens op deze aardkloot niet! Ik ben niet méér dan jij! Jij bent niet méér dan de grote grazers! De grote grazers hebben eenzelfde recht dan jij en ik!
  Nogmaals, als je dit niet begrijpt, ga eens bij jezelf te rade? Probeer jezelf eens te verplaatsen in die afschuwelijke omstandigheden waarin gevangen, hulpeloze dieren zich verkeren in de Oostvaardersplassen ? Daar hoef je jezelf géén Poema voor te noemen!

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 18:41

  P.S. Poema,
  De mens heeft die grote grazers daar zelf uitgezet. Ze hebben zich daar niet zelf gevestigd! Er staat om hun leefgebied een gigantisch hek van 2meter hoogte! De mens liet het ongebreidelde jongeren van de grote grazers toe en bij een voedsel schaarste, wat zeg ik: bij helemaal geen voedsel meer, knalt die mens ze gewoonweg neer na een maanden lange uithongering! Wie denkt in godsnaam wél, dat de mens daar het RECHT toe heeft?

  Ik zou je willen adviseren : ga je huiswerk maar eens overmaken!…….

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 18:14

  Ja Poema,
  ik denk wél zeker dat de werelder een stuk beter van wordt, door mensen die ervan overtuigd zijn, dat géén enkel mens het recht heeft om dieren zo te behandelen als in de Oostvaardersplassen is gebeurd/én nóg gebeurt! Dat recht denken ze zichzelf aan te meten! Maar ook een dier is een medeschepsel van deze aarde! Ze hebben dus dezelfde rechten als de mens! Denk daar maar eens goed over na? Ja, zelfs een Poema!

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 18:01

  Beste Bloggers,
  Zoals ik al eerder heb aangegeven is natuurgebied Oostvaardersplassen een EU Vogelrichtlijngebied, hetgeen in stand moet worden gehouden!
  Als volgt:
  De Europese Commissie gaat onderzoeken of bijzondere vogelsoorten de Oostvaardersplassen zijn gaan mijden zoals emeritus hoogleraar Frank Berendse beweert! Als blijkt dat er een “aanzienlijke achteruitgang” van de vogel populaties is in het natuurgebied, of de leefomgeving is verslechterd omdat grote grazers de boel hebben kraal gevreten, gaat Brussel samen met Nederland kijken hoe de z. g. Vogelrichtlijn kan worden nageleefd!

  Uit:Vogelblad. nl (Europese Commissie)
  Zie ook onder Vogelblad. nl (vogelslachting dreigt bij uitbreiding Lelystad Airport)!
  Groet, Corinne Polpe

 • Poema
  30 juni 2018 om 17:28

  Alle blogkapers,

  …Ga lekker in de zon genieten van je infantiele zelfingenomenheid…..
  …..je bent zó blij met jezelf…….
  Zó overtuigd van je eigen goedheid…..dat het er bij andersdenkenden gewoon ingestámpt moet worden…..als je de kans kreeg tenminste.

  Wat moet dat heerlijk zijn om zonder enige zelfkritiek en zelfbeschouwing door het leven te gaan.

  Maar of de OVP en de wereld daar nou écht beter van worden ?……

  Prettig weekend allemaal.

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 16:10

  @ Hans Erik Kuypers,
  Prachtig, wat SBB allemaal doet in het Hollandse Hout! Maar waarom heeft deze werkzaamheden een prioriteit versus de afschuwelijke desolate toestanden in de Oostvaardersplassen??? Is het géén noodzaak eerst eens deze zaken op orde te stellen in de Oostvaardersplassen? Ik noem maar wat:
  Jacobskruiskruid bestrijding -waterhuishouding afstellen i.v.m. leverbot – nieuw grasland inzaaien – hernieuwde bomen aanplanten – beschutting plaatsen voor de grote grazers – zorgen voor schoon drinkwater (blauwalg /botulisme) etc. etc.!!!……
  Het lijkt mij dat het bovenstaande een véél grotere prioriteit moet hebben, dan de huidige werkzaamheden in het Hollandse Hout? Ik hoor het heel graag van u? Met een diervriendelijke groet,
  Corinne Polpe

  • Hans-Erik Kuypers
   1 juli 2018 om 11:35

   Beste Corinne,

   Het is hier geen kwestie van prioriteiten stellen. Zoals ik al in de blog aangaf zijn de werkzaamheden in de Hollandse Hout al een aantal jaren aan de gang en staan deze los van het nieuwe beleidskader zoals dat nu besproken wordt bij de Provincie. Na 11 juli komt daar meer duidelijkheid over.

   Groet,
   Hans-Erik

 • Corina
  30 juni 2018 om 15:47

  Mijn deuntje weer poema ?? kijk eens in de spiegel.
  Je zingt continu wat je andere verwijt.

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 15:11

  Poema,
  haha, kijk eerst eens zelf naar je afgezaagde, steeds weer hetzelfde herhalende, deuntje ?? ………
  Behoorlijk vermoeiend hoor!…….

 • Poema
  30 juni 2018 om 14:28

  Ja Corinne,

  Misschien kun je nog iets leren van mensen die wél durven toe te geven dat ze een ‘fout’ hebben gemaakt…..al was het dan een ‘slip of the eye’.

  Dat kan echter van een aantal negatieve ‘blogkapers’ toch niet gezegd worden.

  Wat ook zo opvalt is dat deze blogkapers nooit met eigen teksten komen…..
  Hun reacties zijn gewoon ‘gestolen’ van bloggers die wél met hun eigen ideeën en teksten komen.

  Getuigt weer van een gebrek aan originaliteit……. Maar ja…..dat is ook te verwachten van mensen die constant hetzelfde deuntje blazen.

 • Poema
  30 juni 2018 om 12:53

  Ja, inderdaad…..dat was even een vergissing van het oog….

  Goed dat ik dat alsnog even rechttrekken kan……
  Want als ik dat meende , dan zou ik toch wel héél erg verdwaald zijn .

  Poema bedoelde eigenlijk Henk……maar uit wat Henk hier schrijft of zoals hij het schrijft , kan ik niet echt goed bepalen wat hij precies! bedoelt ……dus die laat ik dan toch maar even buiten beschouwing.
  Als hij het bedoelt zoals ik het in eerste instantie opvatte, dan is hij van harte welkom.

  Maar nu laat ik het dan bij de namen die ik al noemde minus Sikkema.

  Sorry voor deze ‘slip of the pen’ meneer of mevrouw Sikkema…..maar mijn mening is waarschijnlijk !!!! een geheel ander dan de uwe.
  Mocht u toch ‘aan onze kant staan’ dan hoor ik dat graag van u.

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 12:52

  Beste Aad,
  Zo, dat heb je weer eventjes netjes onder de aandacht gebracht van mensen die maar niet willen snappen wat een onnoemelijk leed zich heeft afgespeeld (én nóg afspeelt) in de Oostvaardersplassen! Laten we dat nóóit, maar dan ook nóóit, mogen vergeten!…….
  Groet, Corinne Polpe

 • Aad
  30 juni 2018 om 09:16

  Het doet mij deugd dat Poema (29.06.18 – 18.22) zich geheel aansluit bij o.a. Esikkema.

  Wat vermeldt deze persoon:

  esikkema
  29 juni 2018 om 14:53
  stop met het mislukt projekt

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 09:00

  “DE NATUUR MOET EEN KANS KRIJGEN”!
  Welke dan in de Oostvaardersplassen?
  Na maanden verhongeren: AFSCHOT!!!
  EEN MOOIE KANS! LAAT ME NIET LACHEN!……..

 • Aad
  30 juni 2018 om 08:48

  Voor wie wil weten in welke conditie de dieren zich bevinden ten tijde van afschot de afgelopen jaren. Zie de eindeloos lange afschotlijsten van Staatsbosbeheer, gepubliceerd bij wob 2018-06-05.

  Staatsbosbeheer: kunt u mij uitleggen hoe deze dieren aan deze slechte conditie komen en waarom deze pas zo laat worden afgeschoten? Volgens uw eigen afschotprotocol is conditie 1 slecht en conditie 2 slecht tot matig en zoiets ontstaat toch niet na een paar dagen geen eten of zie ik dat verkeerd?

  Staat er ook niet in ICMO 2 dat dieren niet langdurig aan honger worden blootgesteld en staat er in uw eigen protocol ook niet duidelijk dat een populatiecrash moet worden voorkomen?

  https://www.staatsbosbeheer.nl/Over-Staatsbosbeheer/Dossiers/oostvaardersplassen-beheer/wob

 • Aad
  30 juni 2018 om 08:20

  Gedeelte van de speech van Gerben Laagland (comm. vergadering 27.06.18)

  Door het achterwege blijven van menselijk beheer op deze postzegel natuur met een groot hek er omheen konden de kuddes grote grazers die door de mens waren neergezet buitenproportioneel groeien en gingen deze kuddes de draagkracht van het grazige gebied verre te buiten.

  De resultaten van dit jarenlange falende beheer werden met name de afgelopen winter op zeer schrijnende wijze duidelijk. Een door duizenden hoeven zwart getrapte desolate vlakte zonder struweel, met kaalgevreten dode boomstammen waar al sinds december geen voedsel meer was te bekennen. Zonder kleine zoogdieren met een sterk verminderde vogelpopulatie en de biodiversiteit van een industrieterrein.
  Maar het ergste was nog dat maar liefst 3200 grazers in de wintermaanden vaak na ondraaglijk lijden creperend moesten worden afgeschoten op een bestand van 5200.

  Dat zijn er in 3 maanden 35 per dag. Bejaagd met 4 zware terreinwagens en opgehaald met een zware tractor die dagelijks het hele terrein doorcrossten om deze aantallen te kunnen halen. In een gebied dat ’s-Winters Nota bene voor bezoekers is afgesloten wegens de broodnodige rust en stilte voor de dieren. Vroem vroem beng beng Heerlijk hè die stilte en die broodnodige rust in een natuurgebied. Deze crosspartijen zorgden er voor de door duizenden hoeven vastgetrapte zeeklei nog vaster werd gereden en nog verder werd verruïneerd.

  Het Tsjernobiel landschap van Nederland als we niet snel ingrijpen heb ik ergens gelezen.

 • Corinne Polpe
  29 juni 2018 om 21:49

  Beste Corina en Aad,
  Kijk nog even naar de reacties in het voorgaande blog!…….
  Groet, Corinne Polpe

 • Poema
  29 juni 2018 om 19:47

  Lees net een artikel over zich misdragende natuurfotografen op de Veluwe:

  ” Argeloze bezoekers worden op de Veluwe door zgn. natuurfotografen weggekeken of op onbeschofte wijze de observatiehut uitgejaagd….deze kleine groep fotografen gedraagt zich alsof het park van hen is …..en ook de boswachters zelf krijgen met dit asociale gedrag te maken “.
  “Of zij ( deze fotografen) versperren met ronkende motor de weg zodat anderen er niet door kunnen om dan later met veel gas weg te rijden en andere natuurliefhebbers in stofwolken achter te laten”.

  Dit lezende denk ik bij mezelf: WAAR doet dit artikel me toch aan denken????

  En toen wist ik het: Oh ja…..dat blog van SBB.

  Daar vind je ook mensen die denken zich te kunnen misdragen omdat ze denken dat dit blog van hen is…..en met hun uitlatingen anderen in ‘smerige stofwolken’ mogen achterlaten.

  Wat een toepasselijke beeldspraak is dit, dacht ik toen.
  …en dat wilde ik graag even met jullie delen. 🙂 🙂

  • Aad
   30 juni 2018 om 08:58

   Beste Poema, toen ik uw reactie las m.b.t. de ronkende motor moest ik gelijk denken aan de speech van Gerben Lagland ( comm. duurzaamheid van 27.06.2018 – Provincie Flevoland).

   Ik wil dit graag even met u delen – zie mijn reactie van heden – 08.20).

   Het geluid/stank van 4 zware terreinwagen, de schoten en het geluid/stank van de tractor met kadaverbak. Dit alles in de periode dat OVP is gesloten in verband met de rust van de dieren of is het meer om pottenkijkers te weren?

 • Poema
  29 juni 2018 om 18:22

  Poema sluit zich geheel aan bij Janssen, Esther, Hans Hegeman en Esikkema.

  Laten we die Hollandse “control fobie’ eens loslaten en de natuur niet in alles naar onze hand willen zetten.

  De natuur moet de kans krijgen.

  Leuk ook om te lezen dat de Slenk ‘zichzelf heeft betaald’.!!!
  Daar houden Hollanders nu eenmaal van: ‘ zunigheid’ 🙂 🙂

  Ons ben nie voor niks zunig.

  Succes met de verdere werkzaamheden.

  • Aad
   29 juni 2018 om 18:32

   De control fobie is inderdaad erg groot met name in de Oostvaardersplassen. Daar hebben ze zelfs hekken nodig omdat de grote grazers anders massaal zouden vertrekken. Misschien krijgt de OVP dan ook weer de kans om natuur te worden als de grote grazers op een fatsoenlijke wijze worden herplaatst.

 • Janssen
  29 juni 2018 om 17:57

  Super ontwikkeling voor dier en mens. Goed werk Staatsbosbeheer ga zo door!
  Mooi filmpje!

 • Corina
  29 juni 2018 om 17:29

  Inderdaad een prachtig stuk natuur, gecreëerd door de mens en zijn machines
  Planten en vogels zullen daar goed gedijen.

  Wat jammer dat een eens ook zo mooi stuk natuur nu vergaan is tot een kale vlakte vol onkruid, kale bomen en zieke en hongerende dieren.
  Ook gecreëerd door de mens, die helaas zijn handen van de dieren terugtrok toen het misging, is de natuur niet waar.

 • Esther
  29 juni 2018 om 16:14

  Dat filmpje is echt prachtig, schitterend gebied.

 • Aad
  29 juni 2018 om 15:47

  De dieren in de Oostvaardersplassen – – u weet wel die boomloze vlakte met Jacobskruiskruid, Mosterdzaad en ander niet geschikte vegetatie voor de dieren – zullen het wel erg warm krijgen zonder schaduw. Houdt Staatsbosbeheer ook de kwaliteit van het water in het peil? Door de kadavers in het water ligt boutulisme op de loer. Niet gezond voor de grote grazers en dodelijk voor de watervogels.

 • Hans Hegeman
  29 juni 2018 om 15:29

  Prachtig stukje natuur en landschap in ontwikkeling! Bravo

 • esikkema
  29 juni 2018 om 14:53

  stop met het mislukt projekt

  • Henk
   29 juni 2018 om 14:58

   Hoezo mislukt project, Hollands Hout nog niet gerealiseerd, pas 30% gereed.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog